Vissza a tartalomjegyzékhez

Ruff Gabriella
Ötletek bérlakásra

Szándék van, konkrét terv még nincs. Így jellemezhető a bérlakásépítési program jelenlegi állapota. A célban megegyeznek a pártok: növelni kell a jelenlegi, mélyen az európai átlag alatt lévő bérlakásállományt. Magyarországon ugyanis 10 százalék alatt van a bérlakások aránya, míg az EU-átlag közel 40 százalék.

A jövő évi lakásépítési program valószínűleg bérlakás építési programmal is bővül, a kérdés csak az, milyen formában. Az országgyűlés építésügyi albizottságában a héten megvitatott javaslat szerint az önkormányzatok új lakásokat építhetnének, vagy meglévőket vásárolnának meg és újítanának fel, ezeket ezután meghatározott feltételekkel lakásonként vagy egy tömbben magánbefektetőknek értékesítenék. Az építkezéshez a Magyar Fejlesztési Bank vagy regionális fejlesztési társaságok biztosítanának kedvezményes hiteleket.
A program első vázlatának kidolgozása azért vált sürgetővé, mert a lakáshitelt igénylők nagy része technikailag hitelképtelen. Ebben a konstrukcióban azonban nem a lakáshasználók lennének a kockázatvállalók, hanem a befektetői csoportok, bankok - fogalmazott Fritz Péter szocialista képviselő, a javaslat egyik kidolgozója. A 12-20 éves program keretében évi 1500-2000 milliárd forint beruházás valósulhatna meg közvetlen piaci források bevonásával. A szocialista programvázlat szerint az önkormányzatok szociális és egyéb meggondolásból lakbértámogatást nyújthatnának egyes bérlőknek, a többi lakó piaci árat fizetne a „háziúrnak”. A Pénzügyminisztérium azonban nem támogatja az ötletet. Szerintük a lakbérek a jelenlegi lakáshitelek törlesztő-részleteinél is magasabbak lennének (mivel a beruházások kamatait is meg kell fizetni), ezért lényegében nem javítanának a lakásgondokkal küzdők helyzetén.
A kormányzat és az ellenzék is egyetért abban, hogy bérlakások létesítése több okból is elengedhetetlen. A lakásbérlés lehetősége a munkavállalók mobilitása szempontjából jelentős, hiszen sokan azért nem tudnak az ország másik részében munkát vállalni, mert megoldhatatlan a lakáshelyzetük. Másrészt - mivel új bérlakás az elmúlt tíz évben gyakorlatilag nem épült - sok önkormányzat szükséglakásokkal, szociális bérlakásokkal sem rendelkezik, ami esetenként emberi jogi problémákat is felvet.