Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Távozó békejobbosok

Egyes sajtóértesülések szerint távozik posztjáról a kulturális tárca egyházi ügyekért felelős helyettes államtitkára. Semjén Zsolt távozásáról napok óta keringenek hírek a sajtóban. Távozásának okaként a Békejobb 2000 nevű szerveződésben vállalt szerepét jelölik meg. Semjén Zsolt köztisztviselő létére túlzottan nagy politikai szerepet vállalt a fenti szervezetben - állítják kormánypárti forrásokra hivatkozva. Szerettünk volna helyt adni lapunkban Semjén Zsolt személyes álláspontjának kifejtésére, azonban többszöri próbálkozással sem sikerült őt elérni.

Pusztai Erzsébetnek, az MDNP elnökének és az egészségügyi tárca politikai államtitkárának menesztése is szóba került. A hírre a miniszterelnök úgy reagált, hogy ez a döntés Gógl Árpád hatáskörébe tartozik. Pusztai Erzsébet újságírók előtt találgatásnak nevezte a felmentésével kapcsolatos híreket. Mint mondotta, sem a kormányfővel, sem a miniszterrel nem beszéltek eddig a menesztéséről.
Csapody Miklós, az MDF alelnöke, a Békejobb mozgalom támogatója szerint mind Pusztai, mind Semjén tevékenységével a koalíció egésze elégedett. A konzervatív politikus szerint Sem-jén távozása esetén - amiről tájékoztatást nem kaptak, és mivel fel sem merült bennük, nem is kértek - koalíciós egyeztetésre is szükség lenne, hiszen a kormányprogram egyik sarkalatos pontja az egyházi ingatlanok kérdése.
Arra a kérdésre, hogy kit javasol Seregély István római katolikus érsek úr Semjén Zsolt helyére, a válasz Semjén Zsolt volt - tudtuk meg az alelnöktől, aki szerint az alapkérdés az, hogy ha sokan elégedettek a törvények végrehajtásával, a kormányprogram teljesülésével, akkor ez azt jelenti, hogy akinek a személyéhez ez köthető, az a kormány államtitkáraként a kormánynak is jót tett. „Nehezen lehetne megmagyarázni, hogy az egyházi ügyek elismert szakértője kinek állna az útjában. Ami pedig az MDF-et és a Békejobbot illeti, mi úgy gondoljuk, hogy a saját népszerűségük növekedésével a kormánykoalíció esélyét növelik a választásokon” - tette hozzá Csapody.