Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Adiós, Barça

A szurkolók elégedetlensége ellenére nem mond le Louis van Gaal, a Barcelona holland vezető edzője, aki úgy véli: munkáját nem egy rosszul sikerült mérkőzés, hanem az egész idény során nyújtott teljesítmény alapján kell megítélni. A Barcelona már elvérzett a Bajnokok Ligája és a Királyi Kupa küzdelmeiben, ráadásul a hazai bajnoki cím megnyerésére sem túl nagy az esélye.


A Valencia argentin védője, Mauricio Pellegrino és a fiatal spanyol Xavi küzd a labdáért a Barcelona - Valencia 2-1-es mérkőzésen. A győztes kiesett    Fotó: Reuters

„Egyelőre nem foglalkozom a távozás gondolatával” - nyilatkozta a tréner. Van Gaal szerint a szurkolók, a játékosok és az edzők számára is kellemetlen, hogy a csapat nem került be a Bajnokok Ligája döntőjébe, ugyanakkor már az elődöntős szereplés is sikerként könyvelhető el.
Ami saját munkáját illeti, a holland edző véleménye az, hogy jól dolgozott Barcelonában.
„Ha a klub százéves statisztikáit összehasonlítjuk az én edzősködésem alatt elért eredményekkel, mindenki láthatja, hogy jól dolgoztunk - fogalmazott Van Gaal. - Az első évben három címet nyertünk, tavaly bajnokok lettünk, és erre még idén is van esélyünk.”
A szakember a BL-mér-kőzésről úgy vélekedett, hogy csapata nem tudta újra felvenni azt a ritmust, amelyben a sorozat elején játszott, az ellenfél viszont kirobbanó formában volt. „Amikor korábban egymás után jöttek a győzelmek, azt mondtam, hogy ez nagyon jó, de májusban kell igazán eredményesen játszanunk. Erre azonban minden erőfeszítésünk ellenére sem voltunk képesek.”
A szurkolók nehezen emésztették meg, hogy a Barça a Valenciával ellentétben nem jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe. Hector Cúper, a Valencia edzője a barcelonai nézők Van Gaal-ellenes megnyilvánulásairól úgy vélekedett: ebben a helyzetben nyugodtnak kell maradni, nem szabad idegeskedni és elhamarkodott döntéseket hozni.
Fabio Capello, az AS Roma labdarúgócsapatának edzője a L’Equipe című francia sportnapilapnak adott interjújában kijelentette, hogy Louis van Gaal meglehetősen közepes képességű. Az olasz szakember szerint a holland trénert csak az mentette meg eddig a bukástól, hogy zseniális játékosokkal rendelkezik. Bár „...a Barcelona - mondta Capello - nem csapat, hanem néhány sztár gyűjtőhelye. Ez pedig a tökéletes csőd és zűrzavar.” A kritikus olasz edző szerint a zseniket lehet magas szinten vagy közepesen irányítani. Ez utóbbi jellemző a Barcelonára és holland szakvezetőjére.
A Bajnokok Ligája döntőjét Párizsban a Real Madrid játssza a Valenciával.