Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 20. szám, 2000. május 13

Belpolitika

Szakonyi Dávid
Konfliktusos megoldás

Ezen a héten is terítékre került a Szcientológia Egyház, Veér András pszichiáter ugyanis új könyvet adott ki: Magyarország a szcientológia (pók)hálójában címmel. A könyv megjelenésének alkalmából a professzor társszerzőjével, Erőss Lászlóval sajtótájékoztatót tartott. Az érintett szervezet viszont visszautasítja a pszichiáterek állításait.


Hajdú Sándor
A Békejobb fóruma

Továbbra sem maradtak el a koalíciós pártok egyes vezetői között az üzengetések. Kövér László, a Fidesz elnöke ugyanis a napokban kijelentette: az MDF-fel valóban hűvös a viszony, ennek az az oka, hogy a demokrata fórum nehezen tudja lélektanilag feldolgozni a nagypárti lét emlékét és a kispárti jelent. A MDF egyébként új alelnököket választott Balsai István, Csapody Miklós és Viniczai Tibor személyében. Elemzők az utóbbi két személyt mindenképpen az önálló arculatot leginkább felvállaló „Békejobbos vonalhoz” tartozónak tartják.


Szobota István
Mindenki emlékezhet

Közel négymillió példányban kerül a postaládákba a napokban az a kis füzet, amelyet a január 1-jei millenniumi ünnepség emlékére adott ki a Miniszterelnöki Hivatal (MEH). A Magyarország mindannyiunké című kiadvány gazdag képes illusztrációval mutatja be a korona útját a 2000. év első napján a Nemzeti Múzeumból a Parlament épületébe. A képsorok közé három szónoklatot és a három megszólaló egész oldalas fényképét fűzte a szerkesztő: a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a házelnök mosolyog ránk.


Ignácz Valéria
Félreértett művihar

Mint múlt héten röviden tájékoztatást adtunk róla, a híradások szerint az Egészségügyi Minisztérium (EüM) meglepetésszerűen kábítószernek minősített három köhögéscsillapító gyógyszert: a Codein-Acisal, a Coderit-N és a Coderetta-N nevű készítményeket, valamint 20 gyógyszerforgalmazó nagykereskedő cég közül hármat feljelentett kábítószerrel való visszaélés miatt. Lapunknak nyilatkozó gyógyszerforgalmazók megdöbbenve fogadták a hírt, ugyanis a gyógyszerekben a kábítószernek minősülő codeintartalom messze alatta marad a kritikus mennyiségnek: a készítmények egyikében sem haladja meg a határértéknek számító tablettánkénti 100 milligrammot.


Sebestyén István
Változtatás a kormánynál

A Fidesz elnökségi döntésének következtében a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériumnak (KHVM) valószínűleg nem csak a „H” és „V” betűitől, hanem - Orbán Viktor által a közelmúltban még sikeresnek ítélt - szakpolitikus miniszterétől is meg kell válnia a közeljövőben. Katona Kálmán miniszter távozásának oka az, hogy a miniszter nem értett egyet a KHVM tervezett „feldarabolásával”. Az átalakítások okait illetően több magyarázat is napvilágot látott. A kormány pusztán szakmai okokra hivatkozik, ellenzéki politikusok azonban továbbra is a köztársasági elnök jelölése kapcsán a Fidesz és a kisgazdák között megkötött paktumot látják a háttérben. PR-szempontokból sem tartják szerencsésnek, hogy az árvíz egyik hősét tulajdonképpen leváltják.


Életmód

Kánai András
Helyreállítás

Azért ahhoz nagy merészség kell, hogy egy album lassú számmal kezdődjön. Az első dal ugyanis a horog: ez az, amit biztosan meghallgatunk, ezért a gyártók is mindig gyorsabb, húzósabb nótákat szerkesztenek a legelső helyre. Persze ha az említett CD Joel Chernoffé, az ember hajlamos megbocsátani.


Fotóhónap 2000

Országszerte mintegy hetven kiállítás keretében jelentős külföldi és főként hazai alkotók munkáit vonultatja fel a „Fotóhónap 2000” című kiállítássorozat. A Magyar Fotóművészek Szövetsége immár harmadik alkalommal rendezi meg a nemzetközi viszonylatban is jeles eseményt, melyre idén május 12. és június 18. között kerül sor, számos jelentős hazai galéria közreműködésével, és azzal az elsődleges céllal, hogy szélesebb kontextusban elhelyezve, átfogó képet nyújtson a jelenkori magyar fotóművészetről. A Fotóhónap rendezvénysorozatában többek között természetfotókat, dokumentarista- és művészetfotókat, a fotográfiával művészetelméleti megközelítésben foglalkozó tárlatokat, életmű-kiállításokat, valamint szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket láthatnak-hallhatnak az érdeklődők, s különleges eljárások megismerésére is lehetőségük nyílik.


Mód Júlia
Virágzik a rododendron

A XXI. század kapujában Magyarország is felzárkózik azon országok közé, ahol az emberek egyre többet áldoznak a szép környezetre. A hazai kertkultúra mindinkább a pihenőkert felé tolódik el a nagyvárosokban, bár szép a gondozott vegyes kert, illetve a gyümölcsös is.


Pálfy Gyula
A showmester kelléktáskája

Magányos lehet az is, akit milliók szórakoztatásáért fizetnek. Pedig arca gyakran tölti ki (be) az étert, pajkos szeme óriásplakátról villan a városra, és egész kis csapat mozdul rá ötleteire, hogy felkapja elméjének értékes morzsáit. És mégis. Ha mesterkélt a produktum, ha süt a teljesítménykényszer nyűge, ha előre fóliázott panelekből történik a műsorépítés - akkor illóolajként párolog el a hajdani spontán jókedv, a tegnapi kacagás.


Varga P. Ágnes
Segítő telefonok

1895-ben egy New York-i szállodában késő este egy idős hölgy sürgősen kérte, hogy beszélhessen egy lelkésszel. A szálloda portása azonban aznap már egyetlen egyházközséget sem tudott elérni. Mire másnap reggel Harry Warren baptista lelkésznek sikerült megtalálnia, a hölgy már öngyilkosságot követett el. Ennek a megrázó élménynek a hatására alapította Warren az első telefonos lelkigondozást a világon.


Fókusz

Lukács András, Fülöp Ottilia
Hullámzó barátság

A frissen alakult zsidó állam és a kommunista diktatúra előtti utolsó hónapjait élő Magyarország között ígéretesen indultak a kapcsolatok. 1948. május 21-én a Magyar Köztársaság Minisztertanácsa egyhangúlag úgy döntött, hogy „...hozzájárulását adja a független zsidó állam elismeréséhez...” Később megegyeztek a diplomáciai kapcsolatok felvételéről, a nagykövetek cseréjéről és a nagykövetségek létrehozásáról. A pozitív magyar álláspontban minden bizonynyal szerepet játszott az, hogy a Szovjetunió szintén Palesztina felosztása - és ezzel Izrael állam - mellett szavazott az ENSZ Közgyűlésében. A szovjet álláspont furcsa logikát követett, a Szovjetunió ugyanis abban volt érdekelt, hogy a nyugati befolyás gyengüljön a Közel-Keleten. Mivel akkoriban Nagy-Britannia volt a vezető közel-keleti nagyhatalom, a britek pedig nyíltan arabpártiak voltak, ezek után kézenfekvő volt, hogy a Szovjetunió a brit- és arabellenes Izraelt támogatja.


Titkos kiegyezés a padlásszobában
Interjú Görög János volt izraeli magyar nagykövettel
Tovább a cikkhez >>>

Hazafi Zsolt
Vallásügyi aggályok

A felsőoktatási törvény tervezett változtatásának egyházakat is érintő passzusához módosító indítványt terjeszt be Jánosi György szocialista oktatáspolitikus, mert szerinte a jelenlegi szöveg ellentétben áll más, nagyobb erejű törvényekkel. A vámtörvény múlt heti módosítása miatt pedig több kisegyház is tervezi, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul. Álláspontjuk szerint ugyanis alkotmányellenes az a kitétel, hogy csak azok az egyházak kaphatnak áfa-visszatérítési kedvezményt, amelyekkel a kormány erről korábban megállapodást kötött.


Munkatársunktól
Készülődő szocialisták

Az első nagy feladata lesz, és ez bizonyítja rátermettségét Németh Miklósnak, ha sikerül a jobboldal kommunistázó-lejárató stílusa közepette helytállni, és megőrizni népszerűségét - mondta lapunknak egy vezető szocialista politikus annak kapcsán, hogy a rendszerváltást előkészítő miniszterelnök újra politizálni kezd az MSZP keretein belül. Lapunknak nyilatkozó szocialista politikusok kifejtették: egyöntetű vélemény a pártban, hogy szükség van Némethre, s többek között a bizonytalan szavazók megnyerését várják tőle.


Gazdaság

Papp Levente
Csatlakozás buktatókkal

Amennyiben nem sikerül az év végére átalakítani az Európai Unió belső reformját, 2005-2006-ra is kitolódhat a tagfelvétel időpontja. Az unió intézményeit eredetileg 6 tagállamra tervezték, így az EU gyakorlatilag működésképtelenné válna az első-, sőt a másodkörös államok felvétele révén. A Hetek kérdésére Martonyi János külügyminiszter elmondta, hogy mind a jelenlegi finn, mind a soron következő EU-elnökséget betöltő francia fél ígéretet tett arra, hogy az év végéig végrehajtják a reformot. Azonban van bizonytalansági tényező - tette hozzá.


Hetek-összeállítás
Kötelező kárpótlás

Otto Lambsdorff, a német kormány kárpótlással megbízott szervezője július elejére szeretné tető alá hozni a náci korszak kényszermunkásainak kártérítését. Úgy véli, hogy a kárpótlás záródokumentumának átadására Bill Clinton németországi látogatása a legalkalmasabb pillanat.


Holczer Péter
Nyereségkalkulációk

Az elmúlt időszak tőzsdei folyamatai a befektetési alapokat sem kímélték. A részvények árfolyamcsökkenése elsősorban a kockázatosabb papírokból nagyobb hányadot fenntartó alapok hozamait kurtította meg különböző mértékben, miközben a nemzetközi részvényalapok növekvő népszerűségnek örvendenek.


Egri István
Szellemi import Kelet-Európából

„Most kell cselekednünk, mert az előttünk álló kihívások nem várnak” - szögezte le Romano Prodi, az EU-Bizottság elnöke. Nem véletlen, hiszen lassan egy évtizede 10 százalék körül mozog az unió munkanélküli lakosságának aránya. Kormányok jöttek-mentek, de ezt a problémát egyik sem tudta hatékonyan kezelni. Németország mindezek ellenére mégis úgy döntött, hogy 20 ezer kelet-európai munkaerőt importál - igaz, számítástechnikusból hiány van Németországban.


Munkatársunktól
Kiegyensúlyozott gazdaság
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Csökkenő infláció

Kis mértékben ugyan, de áprilisban csökkent az infláció márciushoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint a fogyasztói árak áprilisban 0,8 százalékkal nőttek márciushoz képest, és 9,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Márciusban pedig a havi infláció 1 százalékos, éves szinten pedig 9,6 százalékos volt. A havi index alakulását leginkább a szolgáltatások, a ruházati cikkek, az élelmiszerek és a háztartási energia áremelkedései befolyásolták.


Acsai Anikó
Lejtmenetben az indexek

Folytatódott az árfolyamok ereszkedése az Egyesült Államok részvénypiacain: míg a hagyományos szektorok papírjai mérsékelten - a Dow Jones egy, az S&P500 2,3 százalékkal - csökkentek, a Nasdaq 8,7 százalékot zuhanva újra egy hónappal ezelőtti mélypontjának közelébe ért. A 30 éves államkötvény hozama folytatta emelkedését, miközben most már az elemzők többsége 50 bázispontos kamatemelést vár a jövő héten ülésező szövetségi jegybank, a Fed ülésén.


Ruff Gabriella
Leminősítették a BÉT-et

A napokban két befektetési bank is megváltoztatta a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) minősítését: „vásárlásra ajánlott” helyett „semleges” kategóriába sorolta át. Ez magával hozza azt, hogy a külföldi befektetők inkább más piacokat választanak, és kevesebben vásárolnak a BÉT-en. Felmerül a kérdés, hogyan befolyásolja mindez a BUX alakulását. A következő hónapokban zuhanni vagy stagnálni fog az index?


Elmúlt a vészhelyzet a Tiszán
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Pedagógusbér-emelés
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Pátkai Mihály
A hálózat Achilles-sarka

„Nem szeretnek! Nehogy megnyisd azt az e-mailt!” - üvöltözte cége irodáin végigrohanva Mintu Bachann vezető beosztású informatikus. „Az egész délelőttöm azzal telt, hogy embereknek azt mondtam, hogy valójában nem szeretem őket” - mondja Cynthia Renfro, a Beldon Alapítvány programozója. Jack Horner, egy pittsburgi székhelyű cég igazgatója elmondta, hogy legalább 75 ember hívta fel, miután számítógépe mintegy száz másik gépet megfertőzött a múlt héten világszerte elterjedt „ILOVEYOU” vírussal. „Kösz a szerelmes levelet… meg ehhez hasonlókat írtak vissza…”


Szlazsánszky Ferenc
Örök vesztesek

„A szerencsejáték mindig magával fog ragadni két-három százaléknyi áldozatot. Számukra a játék a vallásuknál is fontosabb, az életüknél is fontosabb, és gyakorlatilag betilthatatlan. A korábbi civilizációkon időnként végigsöprő szigorú tiltás csak használt a játékok körüli izgalomnak” - olvasható a Szerencsejáték Felügyelet internetes honlapján, az 1998-as évről készített beszámolóban. Az összegzésből az is kiderül, hogy az állam évente húszmilliárd forint adóbevételre tesz szert a különböző szerencsejátékokból, tényleges haszna azonban ennél jóval több, hiszen például a lottó-típusú játékokban és a hazai kaszinók felében tulajdonosként is jelen van. A vesztesekről, a tönkrement családokról még nem nyitottak honlapot.


Tudósítónktól
Álruhás áljuhász

Megkezdődött a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon a kecskeméti Murányi József büntetőpere. A hirtelen felfutó, majd ugyanolyan gyorsan gyanúba is keveredő Murányi Rt. vezetője többek között jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vádja miatt került bíróság elé. Murányi több mint egy éve előzetes letartóztatásban van.


Hit és értékek

Márer György, New York
Római vétó az utódjelöltekre

Terrence Cook bíboros érsek hajdanán gyakran adta azt a tanácsot leendő utódának, a bőbeszédű John O'Connor püspöknek, hogy "Nem kell minden helyzetből gólt lőni". A múlt héten elhunyt O'Connor bíboros érsek 16 esztendeig állt az amerikai katolikus egyház élén, mint annak legharcosabb, egyben legvonzóbb szószólója. Ő volt azonban az a tanítvány, aki a leghatározottabban elutasította mesterének mondását, kijelentvén: "Azt hiszem, én majdnem minden helyzetből gólt lőttem."


Surjányi Csaba
Új családmodell ősi mintára

Április végén nagyszabású demonstrációt tartottak Washingtonban a homoszexuális, biszexuális és transzvesztita jogok harcosai. A „Millenniumi felvonulás Washingtonban az egyenlőségért” elnevezésű több százezres megmozdulás helyszíne ugyanaz a National Mall volt, ahol 1997-ben egymilliónál több férfi gyűlt össze, hogy hitet tegyen a házastársi hűség, a családok, a férfi felelősségvállalás mellett. A helyszín megválasztása így aligha lehet a véletlen műve. A legkülönfélébb elnevezésű és hatósugarú meleg szervezetek ugyanis emberi jogaik követelése során félreérthetetlenül a hagyományos erkölcsi értékek gyökeres átalakítására, a család intézményének teljes átértelmezésére, végeredményben pedig a zsidó-keresztény tradícióra alapuló „világrend” megváltoztatására törekszenek, miközben a választási kampányidőszakot kihasználva a korábbinál nagyobb politikai befolyásra is igyekeznek szert tenni.


Interjú

Tihanyi Péter, Lendvai Jonatán
Egy illat emléke
Éttermi beszélgetés Rosenstein Tiborral

Mosonyi utca 7., Sólet minden belevalóval    1500 Ft


Külpolitika

Szikora Márton
Fele sem igaz

A NATO máig nagy győzelemként könyveli el az 1999-es Jugoszlávia elleni légihadjáratát, a napvilágra került igazolt háborús számadatok azonban sok esetben eltérnek a hivatalos jelentésektől. A háború nem okozott jelentős károkat a szerb hadseregnek - véli összefoglalójában a Newsweek című amerikai hetilap.


Eperjesi Ildikó
Nemzet és nagyság

Látványos, de a legutóbbi, Jelcin nevéhez fűződő ceremóniához képest jóval szerényebb keretek között került sor Moszkvában Vlagyimir Putyin államfői beiktatására. Szembeszökő különbség volt még, hogy az új elnöknek a Nagy Kreml Palotában letett esküjén II. Alekszij pravoszláv egyházfő csak egyike volt a többi meghívott egyházi méltóságnak, és - Borisz Jelcinnel ellentétben - Putyin az alkotmányra esküdött fel. Az András-teremnek, a Kreml cári központjának az ünnepség helyéül való kiválasztása a forradalom előtti Oroszországgal való folytonosságot volt hivatott hangsúlyozni.


Hechs László, Jeruzsálem
Eltérő jövőképek

Izrael ezen a héten ünnepelte modern államisága 52. évfordulóját. Alig több mint fél évszázad nyúlfarknyi idő egy ország történetében, ám mégis figyelemre méltó a megtett út: a semmiből létrejött a közel-keleti térség egyetlen működő demokráciája, amely versenyképes piacgazdaságot, a régió legmodernebb hadseregét és csúcstechnológiára épülő ipart mondhat magáénak. Mindezt úgy, hogy közben röpke létezése alatt öt nagyobb háborúból került ki győztesen.


Csereklyei Márta
Anarchia a gyémántköztársaságban

Az elmúlt hetekben többször beszámoltunk arról, hogy politikai, vallási és természeti tragédiák, zűrzavar sújtja Afrika több térségét. Miközben tovább tartanak a zimbabwei véres földfoglalások, Etiópiában tízmilliók szenvednek az éhínségtől, naponta ezrek halnak meg AIDS-ben, ezúttal a nyugat-afrikai Sierra Leonéban fordult ismét válságosra a helyzet. A Forradalmi Egységfront nevű felkelő szervezet ötszáz ENSZ békefenntartót ejtett túszul, hogy így tiltakozzon a nemzetközi szervezet által "erőszakosan" végrehajtott leszerelések ellen. A nemzetközi békefenntartó testület, úgy tűnik, egyelőre tehetetlenül nézi az eseményeket.


Los Alamos lángokban
Tovább a cikkhez >>>

Szaddám Husszein iraki elnök a 63 éves
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Varga József
Az orosz rém álomcsapat bukása

Kialakult a legjobb nyolc csapat mezőnye a jégkorong vébé legutóbbi játéknapján. Az eddigi legnagyobb negatív szenzációt a házigazda orosz gárda szolgáltatta. A világbajnoki tornák legeredményesebb gárdája, amely az észak-amerikai profi liga küzdelmeiben edződött játékosokból verbuválódott, kiesett a további küzdelmekből. Az 1993-as vébé óta még érmet sem szerzett alakulat nagy reményekkel vágott neki az idei, hazai pályán megrendezett viadalnak.


Hetek-összeállítás
Adiós, Barça

A szurkolók elégedetlensége ellenére nem mond le Louis van Gaal, a Barcelona holland vezető edzője, aki úgy véli: munkáját nem egy rosszul sikerült mérkőzés, hanem az egész idény során nyújtott teljesítmény alapján kell megítélni. A Barcelona már elvérzett a Bajnokok Ligája és a Királyi Kupa küzdelmeiben, ráadásul a hazai bajnoki cím megnyerésére sem túl nagy az esélye.


Eb-hírek
Tovább a cikkhez >>>

Hétszer a Parlament körül

A Budapest Sportiroda népszerű futóversenyei közül az egyetlen váltóverseny, a Dreher Maraton Váltó kerül megrendezésre május 14-én Budapesten.


Szabadidő

Munkatársunktól
Trubadúrlíra portóival

„Portugália távol van - ezért ez a sok kék e héten hozzánk költözött” - mondta emelkedett hangulatban a mellettem álló látogató, miközben egy kiállítás képeit nézegette a Vista Utazási Centrumban. „Igaz, az a foci is messze van már, amikor még játék volt” - dörmögi egy másik hang az Eusébióról vetített sportfilm után, ugyanitt. Két költői est, nevezetesen a portugál középkori trubadúrlírát idéző, illetve a modern portugál költészeti antológiát bemutató esti rendezvények között a helyszín utazni hív, s felfedezni azt a Portugáliát, amelyet az ICEP - a Portugál Nagykövetség Kereskedelmi és Idegenforgalmi Hivatala - ízléses kiadványai is terjesztenek.


Túraprogram a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Portugál receptek

A Portugál Napok keretében több budapesti étteremben is jellegzetes portugál ételekkel ismerkedhettek meg a vendégek. Az alábbi menüsor a Vista Étterem ajánlata, ahol vasárnapig tart a portugál gasztronómiai hét. (Vista Étterem: 1061 Budapest, Paulay Ede u. 7. tel.: 268-0888)


Színes

Kétéves dömperes
Tovább a cikkhez >>>

Sóher turisták
Tovább a cikkhez >>>

Aukciós Titanic-tárgyak
Tovább a cikkhez >>>

Életbevágó ügy
Tovább a cikkhez >>>

Messzelátó vikingek
Tovább a cikkhez >>>

Bevetés kerti nyugágyon
Tovább a cikkhez >>>

Eszi, nem eszi...
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Milyen távolságra voltak egymástól a járművek az ütközés pillanatában?     (egy ismeretlen ügyész keresztkérdése a bíróságon)


Tollhegy

Helyreigazítás

Lapunk legutóbbi számában a „Jégtörőhajó-hadművelet” című cikkhez közölt fénykép mellé tévesen jelent meg a Fülöp-szigeteki túszejtésre vonatkozó képaláírás („A kormánypárti milícia tagjai várakoznak a támadási parancsra”). A felvételen valójában az Elba folyónál 55 év után újra találkozó orosz és amerikai háborús veteránok láthatók. Amint azt egyik olvasónktól kapott e-mail üzenet megjegyzi: az idős urakat látva elgondolkodott, hogy ugyancsak régóta várakozhatnak már a támadási parancsra… A hibáért olvasóink és a cikkben nyilatkozó Scharrer János nyugalmazott vezérőrnagy úr elnézését kérjük. - A szerk.


Adalékok a Jégtörőhajó-hadművelet -hez

Nagy érdeklődéssel olvastam a Hetek 2000. május 6-ai számában a Scharrer János nyugalmazott tábornokkal készült interjút (), amely a második világháború európai lezárásának 55. évfordulója kapcsán a Szovjetunió által a Nyugat lerohanására vonatkozó tervekről, illetve az ennek alátámasztására közzétett dokumentumokról szólt. A második világháborút megelőző támadási terveit firtatják. Engedjék meg, hogy a témához néhány - levéltári adatokon alapuló - információval szolgáljak.


Szürkeimport
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Olvasóink mind gyakrabban küldik el véleményüket elektronikus levél útján. A Hetek internetoldalán (). Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a hozzánk küldött leveleket szerkesztett és rövidített formában közölje.


Bűn és megbocsátás

Szeretnék néhány észrevételt megfogalmazni a Hetek 2000. április 22-i és 29-i számaiban megjelent Tar Sándor-interjúval kapcsolatban:


Könnyűszerkezetek
Tovább a cikkhez >>>

Alku
Tovább a cikkhez >>>