Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Lejtmenetben az indexek

Folytatódott az árfolyamok ereszkedése az Egyesült Államok részvénypiacain: míg a hagyományos szektorok papírjai mérsékelten - a Dow Jones egy, az S&P500 2,3 százalékkal - csökkentek, a Nasdaq 8,7 százalékot zuhanva újra egy hónappal ezelőtti mélypontjának közelébe ért. A 30 éves államkötvény hozama folytatta emelkedését, miközben most már az elemzők többsége 50 bázispontos kamatemelést vár a jövő héten ülésező szövetségi jegybank, a Fed ülésén.

Nem mutattak biztatóbb képet az ázsiai piacok sem: a kínai index 6, a Hang Seng 5,3, a Nikkei 8,4 százalékkal került mélyebbre. A nyugat-európai piacokon mérsékeltebb ütemben, két százalék körüli mértékben ereszkedtek az árak, sőt Londonban 0,65 százalékkal még emelkedni is tudott az FTSE100 index. A BUX továbbra is alacsony forgalom mellett 0,89 százalékot csökkenve 9032 ponton fejezte be a heti kereskedést.
Elsősorban az OTP részvényeinek köszönhető, hogy az index értéke nem süllyedt sokkal alacsonyabbra. Az utóbbi hetekben túladott papírral a kedvező eredményre spekuláltak a befektetők, 6 százalékkal hajtva fel a bankpapír árfolyamát. A nagyobb papírok közül a nemrégiben igen jó eredménnyel előrukkoló Egis tudott még pozitív tartományban maradni 0,9 százalékos emelkedésével. A két nagy vesztes blue chip a Mol és a TVK volt. A Molnál újabb eladási hullámot indított el a bejelentés, hogy maximum 12 százalékos gázáremelés lesz az idén, mivel az utóbbi hetekben terjedő piaci pletykák magasabb gázáremelésről beszéltek. A sokat szenvedett olajpapír újabb 4,2 százalékot vesztett értékéből. A TVK-t jelentős tételben megjelenő külföldi befektetők eladásai kényszerítették lejtmenetre, közel 6,5 százalékkal lett olcsóbb egy hét alatt. Az utóbbi hetekben szenvedő technológiai papírok is folytatták ereszkedésüket: az Antenna Hungária 6,3, a Synergon - a vártnál sokkal gyengébb eredmény publikálásának is köszönhetően - 8,8 százalékkal került alacsonyabbra. A hét legnagyobb vesztese a Humet papírja volt, a spekulációs hullám kifulladása után 17,5 százalékkal került alacsonyabbra.