Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Kiegyensúlyozott gazdaság

Matolcsy György gazdasági miniszter a külkereskedelmi forgalom első negyedévi alakulásának értékelésekor sikernek nevezte, hogy úgy növekszik a magyar gazdaság, hogy eközben megmarad a gazdasági egyensúly. De - mint mondta - ebben az eredményben benne van minden korábbi gazdasági akció: az 1991-93 közötti „sokkterápia”, az 1994-95-ös évek kiigazításai, és a 97-től megindult növekedés is. Igaz ugyan, hogy az orosz válság némileg megtörte ezt a dinamikát, de az idén már beindulhatott egy újabb növekedési szakasz. Ebben a miniszter reálisnak tartja, hogy átlagosan 5-5,5 százalékkal, de egy hosszabb szakaszon évente akár 7 százalékkal is bővül a magyar gazdaság. Matolcsy azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az első negyedévben 6 százalékot meghaladóan bővült a gazdaság (a KSH nyáron közli a végső adatokat). Gazdaságunk számára az idén kedvező a külkereskedelmi környezet: mind az EU, mind az USA gazdasága dinamikusan bővül, és az ázsiai országok is stabilizálódtak.
A miniszter jónak tartja a külkereskedelmi folyamatokat is. Az év első negyedévében az export dollárban számolva 9,8 százalékkal, az import pedig 10,1 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket, s a 0,3 százalékos olló igen jónak mondható.
A sajtótájékoztatón részt vevő Martonyi János külügyminiszter szinte hihetetlennek tartotta, hogy tíz évvel a rendszerváltás után a magyar áruk a nyugati piacokon is versenyképesek, mivel olyan mértékben szállítunk most a fejlett országokba, mint amilyen mértékben korábban a KGST-piacra. Exportunk 85 százaléka a fejlett országokba irányul, és ennek háromnegyed része az EU-ban talál gazdára. A legnagyobb külkereskedelmi partnerünk továbbra is Németország, de jelentős Ausztria, Olaszország és Oroszország, valamint az Egyesült Államok is.
Gyenge pontnak nevezhető, hogy az exportunk néhány árucsoportra (főleg gépipari termékekre) koncentrálódik, s így ki van szolgáltatva a külföldi tulajdonban levő vállalatok üzletpolitikájának. Valódi kockázatot jelent viszont az infláció elszabadulása, amely - mint Matolcsy György elmondta - megtörheti a gazdasági növekedés és egyensúly együttesét.