Vissza a tartalomjegyzékhez

Csereklyei Márta
Palesztinokat vádolnak a líbiaiak

Hollandiában megkezdődött annak a két líbiai férfinak a tárgyalása, akiket a skóciai Lockerbie-ben 1988-ban történt repülőgép-katasztrófa előidézésével vádolnak. A három pontban vádolt férfi ügyét skót törvények szerint, skót bírók tárgyalják. A vádlottak szerint a merénylet egy szír-palesztin terrorszervezet műve volt. A per várhatóan egy évig is elhúzódhat.


A líbiai vádlottak börtöne Hollandiában. Nem érzik bűnösnek magukat     Fotó: Reuters

Majdnem tizenkét évvel ezelőtt, 1988. december 21-én a skóciai Lockerbie-ben lezuhant a PanAm London-New York-i járata. A balesetben 270 ember - köztük négy magyar - vesztette életét. A repülőgép felrobbantásával vádolt két líbiai férfit mintegy tízéves huzavona után tavaly adta ki Kadhafi líbiai elnök (Hetek, 1999. április 10.: ), ezért kezdődhet el csupán most a tárgyalásuk.
Az Abdel Basset Al-Megrahi és Al-Amin Kalifa ellen felhozott vádpontok közül - öszszeesküvés, gyilkosság, illetve a légbiztonsági nemzetközi megállapodások megsértése - a bíróság csupán egyben fogja elítélni a vádlottakat. A tárgyalás egyébként a világtörténelemben eddig precedens nélküli, ugyanis most fordul elő először, hogy - Líbia nyomására - egy ország igazságszolgáltatása egy másik államban ítélkezik. A tárgyalás a skót jogrendszer alapján zajlik, azzal a változtatással, hogy nincs esküdtszék, és az ítéletet három skót bíró fogja meghozni a hollandiai Utrecht közelében található Zeist légibázison. Az épület korábban az Egyesült Államok légierejének bázisaként szolgált, mára azonban rendkívül megbízható biztonsági rendszerrel rendelkező tárgyalóteremmé alakították át. A tárgyalás kezdetére az amerikai áldozatok több rokona a helyszínre utazott: költségeiket az USA Igazságügyi Minisztériuma fedezte.
A várhatóan több mint egy évig elhúzódó tárgyalás során a vád mintegy ezer, a védelem pedig száz szemtanút kíván meghallgatni.
A vallomásokból kiderült, hogy a tanúk ma is élénken emlékeznek az eseményekre, és rettenettel gondolnak vissza azokra. A közelben lakók vagy járók közül többen elmesélték, hogy a repülőgép hatalmas erejű robbanással semmisült meg, és egyetlen hatalmas tűzlabdává változott az esti égen. Valamennyi elhangzott vallomás megerősítette, hogy robbanásról volt szó, egy tanú az atombombához hasonlította a látottakat.
A tanúk elbeszéléséből az is kiderült, hogy Lockerbie egész életét hosszú időre megváltoztatta a katasztrófa. A városban azóta is érezhetően jelen vannak a gyász és a fájdalom nyomai. A lakosság a felelősök megbüntetésétől remél erkölcsi támogatást.
A vádlottak tagadták a vádakat, és megnevezték a szerintük valós elkövetőket, vagyis a szír támogatottságot élvező Népi Front Palesztina Felszabadításáért Főparancsnokság, illetve a Palesztin Népi Harci Front nevű szervezeteket. Sajtónyilatkozatban a-zonban mindkét szervezet tagadta, hogy köze lett volna az 1988-as merénylethez.
Kadhafi líbiai elnök szerdai nyilatkozatában kijelentette: országa soha nem fogja elismerni felelősségét az ügyben. A líbiai média egyébként meg-lehetősen szűkszavúan nyilatkozott a tárgyalás megkez-déséről. A kormány befolyása alatt álló Jana hírügynökség az USA részvételét az ügyben úgy értékelte, mint „az igazság megsértése és a bíróság hatókörébe történő egyértelmű beavatkozás”. Az olasz La Stampa című lap pedig úgy véli, hogy az ügy nagy nyertese nem más, mint Kadhafi elnök, aki a két vádlott kiadásával elérte, hogy az USA feloldja a Líbia ellen hét éve kivetett gazdasági szankcióit.