Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 19. szám, 2000. május 06

Belpolitika

Munkatársunktól
Kezdődik a Várhegyi-per

Május 30-án kezdődik Várhegyi Attila büntetőpere - erősítette meg lapunk értesülését az ügyben eljáró Pest Megyei Bíróság elnöke. A Fidesz országos választmányának elnökét többek között különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és vezető beosztásban dolgozó hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel vádolja a Pest Megyei Főügyészség - mondta a Heteknek Csecserics István helyettes főügyész. Mivel az ügyben kilenc vádlott szerepel, az eddig elkészült iratok száma pedig több ezerre rúg, a per május végétől június 19-ig tart majd.


Somorjai László
Minden rossz balos

„Bolsevista veszély” fenyegeti hazánkat - legalábbis ez derül ki az utóbbi napok kormánypárti megnyilvánulásaiból. Torgyán József állítása szerint azért nem fogadta el a köztársasági elnöki jelölést, hogy pártelnökként helyt tudjon állni a magyarság védelmében, Schmidt Mária miniszterelnöki tanácsadó pedig egy nemzetközi konferencián kijelentette: a bolsevikok mai utódai a szocialisták. Ellenzéki politikusok ugyanakkor arra mutatnak rá, hogy a „kommunistázás” mint választási kampányfogás 1994-ben csődöt mondott.


Szobota István
Hírbe hozva

Már a parlamentet is megjárta az - az érintettek szerint - blöff, hogy a Szcientológia Egyház egy iskolába akar beszivárogni. A XV. kerületi Tóth István Utcai Általános Iskola átadásának ügye valamilyen érthetetlen oknál fogva sokkal nagyobb port kavart, mint amire a legpesszimistábbak számítottak volna.


Munkatársunktól
Adóelőnyök egyeseknek

A parlament e heti döntése értelmében áfakedvezményt kapnak azok az egyházak, amelyek megállapodást kötnek a kormánnyal. Ha a felsőoktatási törvény módosításának a T. Ház előtt fekvő változatát is elfogadják a képviselők, akkor a kárpótlásban érdekelt egyházak által fenntartott felsőoktatási intézmények többlettámogatásban részesülnek majd. Ezek szerint az állam egyházak között megkülönböztetést alkalmaz.


Polt Péter főügyész
Tovább a cikkhez >>>

Sebestyén István
Tragikusan könnyelmű bazárosok

Az elmúlt tíz évben mintegy hat súlyos körhinta-, illetve mutatványos baleset történt hazánkban. A körhinták felborultak, elszakadtak, eltörtek, más esetben a légvár szabadult el - kisgyermekekkel a „fedélzeten” -, nem kis riadalmat és sajnos súlyos sérüléseket okozva a szórakozni vágyóknak. Legutóbb a sárvári majálison történt baleset hívta fel a figyelmet arra, hogy a mutatványosok háza táján lenne még mit sepregetni. Lapunknak nyilatkozó szakértők szerint a balesetek oka a legtöbb esetben az emberi felelőtlenség, illetve a kötelező műszaki vizsgák körüli anomáliák.


Hetek-összeállítás
Kábító szerek

Az Egészségügyi Minisztérium (EÜM) illetékese meglepetésszerűen kábítószernek minősített három köhögéscsillapító gyógyszert, a Codein-Acisal, a Coderit-N és a Coderetta-N nevű készítményeket, majd a húsz gyógyszerforgalmazó közül hármat feljelentett kábítószerrel való visszaélés miatt. A gyógyszerforgalmazók megdöbbenve fogadták a hírt, ugyanis a gyógyszerekben a kábítószernek minősülő codein tartalom messze alatta marad a kritikus mennyiségnek.


Ami a Trabantból maradt
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Morvay Péter
A Jégtörőhajó-hadművelet

A második világháborúval kapcsolatos évfordulók mindig új tényeket, esetenként indulatokat vetnek fel az említett háborús évekkel kapcsolatban. Ezúttal a Novosztyi hírügynökség állt elő egy eddig ismeretlen hadászati terv archív dokumentumaival. Az úgynevezett „titkos Zsukov-tervről” dokumentumai Lev Bezimenszkij történésztől kerültek a Novosztyi birtokába. Az új elméletről és a kommunistáknak a nyugati demokráciák aláaknázására vonatkozó terveiről lapunk Scharrer János nyugállományú vezérőrnagyot, a téma egyik szakértőjét kérdezte.


Eperjesi Ildikó
Fordulóponton Európa

Az egységes Európának valós szerepet kell kapnia a nemzetközi politikai színpadon, erős külpolitikát és önálló védelmi kapacitást kell képviselnie - fejtette ki Lionel Jospin francia miniszterelnök a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen tartott előadásán. Jospin magyarországi látogatásának nagy jelentőséget kölcsönöz az a tény, hogy ez év második felében Franciaország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét. A franciák nagy elánnal fogtak hozzá az elnökség megszervezéséhez, hiszen „jelenleg nagy kihívás előtt állunk, az egységes Európát kell megteremtenünk. Az európai történelem egyik fordulópontján állunk” - hangsúlyozta Jospin, aki nyilvánosság előtt nem tett említést Schüssel osztrák kancellár budapesti látogatásáról, ám úgy tudni, hogy találkozói során szóba hozta a szankciókkal sújtott Ausztria felé tett magyar gesztust.


Hajdú Sándor
A Fideszt tartják győztesnek

„Nem vagyok kufár, nem egyéni, nem pártérdekekből, hanem a nemzet érdekéből indultunk ki” - jelentette ki többször is Torgyán József újságírók gyűrűjében, azt a sajtótájékoztatót követően, amikor Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér László Fidesz-MPP elnökkel közösen jelentették be a köztársasági elnök-jelölt személyét. Torgyán válasza jól mutatja, hogy mire volt mindenki kíváncsi: mit kap az FKgP cserébe azért, hogy inkább a Fideszhez közelálló személyt javasol arra a posztra, amelyet akár a kisgazda pártelnök is betölthetne. A válasz szerint tehát nincs szó semmiféle paktumról, a lapunk által megkérdezett politológusok szerint viszont biztosan ára volt a döntésnek. Mindenesetre ők egyöntetűen állítják: az egész ügyön a Fidesz nyert a legtöbbet.


Hazafi Zsolt
Elhárult a veszély

Interjú Kovács Lászlóval, a Magyar Szocialista Párt elnökével


Gazdaság

Ruff Gabriella
Globális hegymenet

A globalizációnak senki sem tudja útját állni, azt kizárólag elfogadni lehet - hangzott el a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) Budapesten rendezett háromnapos konferenciáján.


Papp Levente
Kelet-Európa Afrikához közel

Tavaly tovább gazdagodtak a gazdagok; a milliomosok tábora, úgy tűnik, feltartóztathatatlanul bővül. A Merrill Lynch és a Gemini Consulting közös beszámolójából kiderül, hogy a globális gazdasági élénkülés következtében a 30 millió dollárnál is vagyonosabb szupergazdagok száma tavaly 55 ezer fölé emelkedett.


Györök Orsolya
Soros stratégiát vált

A magyar származású, tőzsdeguruként ismert Soros György meglepő bejelentéssel szolgált: átalakítja nagy pénzügyi alapjait, és kevésbé kockázatos befektetésekkel gyarapítja ezek vagyonát a jövőben. A fordulat nem előzmény nélküli, az elmúlt hetekben ugyanis 5 milliárd dolláros veszteséget kellett elkönyvelniük, elsősorban technológiai cégek részvényeibe történő befektetéseik kapcsán. A 69 éves Soros azt szeretné, ha ezek a pénzügyi alapok halála után is megfelelő forrást jelentenének karitatív célok megvalósításához.


Munkatársunktól
Érettek vagyunk az EU-csatlakozásra

Meglepő és egyben hízelgő eredmény született a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet közös felméréséből. A közösen kidolgozott tanulmány kísérletet tesz arra, hogy megmérje az EU-érettségünket. Tizenkét makrogazdasági adatsort súlyoztak kétféleképpen a számításkor. Az egyik szerint már érettek vagyunk, a másik szerint pedig több mint háromnegyed részben elértük az EU-tagsághoz szükséges fejlettségi szintet. A Hetek felkérésére az eredményt az MTA Világgazdasági Kutatóintézet európai uniós szakértője, Dezséri Kálmán főmunkatárs véleményezte.


Orosz Eszter
Jövőre csökken a járulékteher

Két síkon gondolkodik a minimálbér-emelésről a gazdasági és a pénzügyi tárca, s így több tízezer forintos eltérés is lehetséges. A Gazdasági Minisztérium háromfokozatú, a végzettségtől függő minimálbér-rendszert dolgoz ki. Ennek értelmében különböző lenne a szakmunkások és a diplomások bére. A pénzügyi tárca nem gondolkodik a kategóriák szerinti felosztáson. A minisztérium jövőre 40 ezer forint, majd az azt követő évben 50 ezer forintra emelné a minimálisan megkereshető bér összegét.


Acsai Anikó
Óvatos optimizmus a BÉT-en

Csökkenő árfolyamok jellemezték a hagyományos iparágak részvényeit az amerikai tőzsdéken, miközben a NASDAQ 2,13 százalékos emelkedéssel korrigálta korábbi mélyrepülését. Eközben a Dow Jones 4,25, az S&P500 3,14 százalékot veszített értékéből, elsősorban a kiskereskedelemben érdekelt cégek papírjainak köszönhetően. Az e héten napvilágot látott amerikai makrogazdasági mutatószámok megerősíteni látszanak az aggodalmakat: növekvő infláció mellett csökkenő mértékű növekedésről számolnak be. Amerikai elemzők nem tartják kizártnak a következő FED ülésen az 50 bázispontos kamatemelés lehetőségét sem.


Bor Gabriella
Elmaradt portfólió-teljesítmények

Áprilisban a BUX index értéke több mint 11 százalékot csökkent. Az IE New York Bróker konzervatív és agresszív portfólióinak értékvesztése ettől lényegesen - 2 illetve 4 százalékponttal - elmaradt.


Adómentesség a nagycsaládosoknak
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Szolidabb mérleghiány
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Laudancsek Katalin
Gyerekek géppisztollyal

Háború és gyerekek; azt gondolná az ember, semmi közük nem lehet egymáshoz. Sajnos ez nem így van - a világon összesen mintegy félmillió gyermek harcol különböző katonai alakulatok soraiban. Azok, akik harcba küldik őket, úgy gondolják, ők a legjobb katonák. A gyerekek nem ismerik a veszélyérzetet, így a legrázósabb feladatok elvégzésére is alkalmasak. Hamar megszokják a kegyetlenséget, a háború csupán kaland számukra. Fizetni sem feltétlenül szükséges nekik - ételért és ruháért is hajlandók harcba menni. Ezen kívül könnyebben fanatizálhatók, mint a felnőttek. Az UNICEF és a Save the Children Alapítvány számításai szerint a világ mintegy 36 fegyveres konfliktusában játszanak komoly szerepet. Hogy éppen hol és hogyan, arról a Kommerszant című orosz lap készített körképet.


Kovács Eszter
Ami a ciánnál is rosszabb

„Bár mindent nem vesztettünk még el, de egyre közelebb állunk hozzá” - hangzott el a minap egy dél-alföldi város buszmegállójában a várakozó utasok között. Keserű, ironikus és elgondolkoztató mondat. Először nem is fogtam fel, kiről-miről beszélnek az emberek. Vagy inkább: meg sem fordult a fejemben, hogy egyszerű emberek ilyen szomorú megjegyzést tehetnek Szegedről. Az ok is hamar kiderült: nagyon hirtelen - alig néhány hónap alatt - vesztett el élményt adó jellegzetességeket a „napfény városa”; egyesek szerint az önkormányzat asszisztált mindehhez.


Kántor Mihály
A szombati csöves-leves

Szombat délután van. Budapest, Keleti pályaudvar. Baross-szobor. A talapzat mellett sorban várakozik 100-120 ember. A többségében rosszul öltözött csoport a csöves-levest várja. A szombati csöves-levest.Létállapotuk kifejeződése e passzív várakozás, mely súlyosan rakódik rá mindennapjaikra, gúzsbakötve bennük az aktivitást.


Hit és értékek

Karl Pfeifer, Bécs
Az osztrák katolikus egyház és Haider pártja
Történelmi helyzet

Volt egy időszak, amikor sok nyugati, nem kommunista értelmiségi elhitte azt, amit a szovjet propaganda hirdetett. Ennek egyik oka a hinni akarás volt: azokat a tényeket, amelyek e hit ellen szóltak, nem kívánták észrevenni.


Grüll Tibor
Homokba fúlt hadjárat

Az ókori történelem egy máig megoldatlan rejtélyére kaphatunk választ a következő hetekben. Két évvel ezelőtt egyiptomi geológusok egy csoportja El-Bahr El-Asszám helység közelében véletlenül bukkant rá homokba temetett bronzkardokra, nyílhegyekre, vastőrökre, pajzsokra és ezüst karperecekre. Bár az azonosítás kérdésében még nem mondták ki a végső szót, a szakértők valószínűnek tartják, hogy annak a hadseregnek a maradványait találták meg, amelyet a perzsa Kambüszész küldött a Szíva-oázisban található Ámon-jóshely ellen i. e. 524-ben.


Szikora Márton
Neopogány csúcstechnológia

A világháló nem szűkölködik bizarr jelenségekben. A világ leggyorsabban terjedő információhordozóját sokan használják vallási tézisek terjesztésére, és egyes „ősi vallások” képviselői előszeretettel veszik igénybe a legmodernebb csúcstechnológiát céljaik elérése érdekében. Ezt teszik a boszorkányságot és a neopogányságot propagáló amerikai online vállalatok is, akik magukat egyszerűen csak „pogányoknak” hívják, és céljuk a „pogány közösség” információ- és vásárlási igényének teljes kielégítése - áll az amerikai Wired Magazine összeállításában.


Hetek-összeállítás
Keresztények az erőszak ellen

Hatalmas megmozdulásra kerül sor szeptember 2-án Washingtonban The Call (A Hívás) jelszóval - jelentette a Religion Today amerikai lap. A kongresszus épülete előtti téren rendszeresek a vallási célú tömegrendezvények. A Promise Keepers (Ígéret Megtartók) elnevezésű evangéliumi mozgalom felhívására 1997-ben mintegy egymillió férfi gyűlt öszsze itt, hogy a sokféle kihívással szemben hitet tegyen a sikeres, zsidó-keresztény bibliai elveket megvalósító családmodell mellett.


Nem késik a boldoggá avatás

„XII. Pius boldoggá avatásának ügye gyorsan halad előre, mégpedig a megfelelő komolysággal - jelentette ki egy konferencián Peter Gumpel atya.


Hetek-összeállítás
Keresik a tűzvész felelőseit

Holtan találták Carlos Ghig-liottit, akit a wacoi tragédia vizsgálatával foglalkozó bizottság kért fel egy infravörös videofelvétel elemzésére. A rejtélyes körülmények között elhunyt szakértő már bomlásnak indult holttestére múlt pénteken találtak rá saját irodájában.


Interjú

Tihanyi Péter
Van mááásik
Eötvös Gábor és felesége. Rendhagyó Curriculum Vitae

Eötvös Gábor zenebohóc Ott voltam a búcsúelőadáson. Egy nagy embert ismertem meg. Kíváncsi voltam az életére, és megnéztem a Ki-kicsodában. Nem volt benne. Semmilyen lexikon nem tesz róla említést. Semmilyen könyvben, kiadványban nem tudtam utánaolvasni. Hatvan éve nevetteti az embereket a világ minden részén, "nem középiskolás fokon". Királyok és királynők, trónörökösök, miniszterelnökök és sok-sok egyszerű kisember tiszteletét és barátságát élvezi. A Dembinszky utcában él már vagy ötven éve, közel a ligethez, a cirkuszhoz, a fűrészporszaghoz, a manézshoz, a gyerekekhez. Eötvös Gábor bohóc. Művész. Kortársunk. Még az. Vigyázzunk rá, mert nincs másik.


Külpolitika

Csereklyei Márta
Palesztinokat vádolnak a líbiaiak

Hollandiában megkezdődött annak a két líbiai férfinak a tárgyalása, akiket a skóciai Lockerbie-ben 1988-ban történt repülőgép-katasztrófa előidézésével vádolnak. A három pontban vádolt férfi ügyét skót törvények szerint, skót bírók tárgyalják. A vádlottak szerint a merénylet egy szír-palesztin terrorszervezet műve volt. A per várhatóan egy évig is elhúzódhat.


Vagyim Arisztov
Oroszul beszélni veszélyes

Ez év februárja óta fosztogatások folynak a Moszkva - Budapest vonalon közlekedő Tisza nemzetközi gyorsvonaton. A magyar rendőrség azonban ezekről a fosztogatásokról mit sem tud. A kirabolt oroszul beszélő u-tasok ugyanis jobbnak látják, ha sérelmükkel nem fordulnak a magyar rendőrséghez.


Márer György, New York
Pataki lehet Hillary Clinton kihívója

Április végén Rudolph Giuliani, New York felettébb eredményes, de széles körben a „dühös” jelzővel illetett polgármestere sajtóértekezleten jelentette be, hogy orvosai prosztatarákot állapítottak meg nála, bár a betegséget sikerült egészen korai állapotában felismerni. Az érzelmesnek egyáltalán nem nevezhető Giuliani ott állt a mikrofonok előtt és nyíltan, sőt érzelmesen beszélt arról a kórról, amely két évtizeddel ezelőtt édesapja halálát okozta. Az összegyűlt tudósítók - akikre ugyancsak nehezen lehetne ráfogni, hogy érzelmes emberek - az iránt érdeklődtek a leginkább, milyen hatással lesz ez a rák az ő kenyerükre, azaz Rudolph Giuliani és Hillary Rodham Clinton versengésére a szenátori címért.


Pátkai Mihály
Keletre tartó terror

A terrorizmus központja a Közel-Keletről elmozdult Dél-Ázsia irányába, azon belül is egyrészt Afganisztánba, amely biztonságos menedéket nyújt a terroristák számára, másrészt pedig Pakisztánba, amely Kasmírban tevékenykedő erőszakos csoportokat támogat - áll az amerikai Külügyminisztérium terrorizmussal kapcsolatos jelentésében.


Hechs László, Jeruzsálem
Vajúdás Eilatban

Az izraeli-palesztin tárgyalások a Washington melletti légibázisról e héten a vörös-tenger-parti üdülőhelyre, Eilatba költöztek. Oded Eran és Jasszer Abed Rabo intenzív maratoni tárgyalásokon kísérli meg az elvi keretegyezmény megszövegezését, amely alapjául szolgálna e konfliktus felszámolásának. A küldöttek egy évfordulóról is megemlékezhettek: a közel-keleti békefolyamatról döntő madridi konferencia menetrendje szerint éppen egy éve, 1999. május 4-én kellett volna aláírni a végleges rendezésről szóló megállapodást.


Hetek-összeállítás
Folytatódik a túszdráma

„A Fülöp-szigeteken teljes a káosz azóta, hogy április 23-án az Abu Szajjaf nevű, szélsőséges muszlim terrorcsoport túszul ejtett 21 turistát a népszerű búvárparadicsomnak számító Si-padan szigetén” - írja e heti számában az Asiaweek című magazin. Az ázsiai szigetvilág túszdrámáinak száma immáron háromra növekedett: korábban ugyanis az Abu Szajjaf elrabolt 27 főt, akik közül négyet a héten holtan találtak. Az ügy legújabb fejleménye a kormánycsapatok és a gerillák közti keddi összecsapás, melynek megtorlásaként egy másik szervezet hetven embert ejtett túszul.


Karl Pfeifer, Bécs
Ketten egy csónakban

Könnyekkel a szemében mutatta be az osztrák tévé Jörg Haidert, amikor átadta a stafétabotot Susanne Riess-Passernek. Klagenfurtban igazi népi demokratikus módon a pártkongresszus küldötteinek több mint 96 százaléka a párt új elnöknőjének választotta Riess-Passert, aki azonnal megígérte Haidernek: „Te mindig bízhatsz bennem” - amit Haider azzal viszonzott, hogy utódjáért „a tűzbe tenné” a kezét.


Négykeréken

Virágzik a szürkeimport

A Daimler-Chrysler konszern tavalyi forgalma meghaladta a 150 milliárd dollárt, több mint négymillió gépkocsit értékesítettek. A cég magyarországi terveiről a Chrysler Jeep Import Hungary Kft. ügyvezető igazgatóját, Eördögh Csabát kérdeztük.


A Mercedes-csillag

Minden márkajel a termék egyediségét jellemzi. Hogyan is alakult ki a háromágú csillag, melyről ma már minden gyerek tudja, hogy a Mercedest jelöli? Gottlieb Daimlernek (ő volt a belső égésű motor feltalálója) az első, egyben igen gazdag vevője egy Emil Jelli nevű üzletember volt. 1900-ban ő adta el az abban az esztendőben gyártott 600 darab Daimler autó egyharmadát. Ennek fejében volt egy kívánsága: az autók viseljék lányának, Mercedesnek a nevét. Gottlieb Daimler halála után a fiai rátaláltak egy fényképre, melyen apjuk a házuk előtt állt. Daimler a ház teteje fölé egy háromágú csillagot rajzolt és ezt írta mellé: „Egykor majd ennek a csillagnak áldott fénye fogja beragyogni az életművemet.”


Publicisztika

Szarka Lajos
Kossuth, a XXI. századi politikus

„Kossuth Lajos a magyar történelem legvitatottabb alakja. A személyéről folyó polémia igazi magyar vita: sunyi, őszintétlen, leplezett” - írja Szabó Miklós Kultusz és deheroizáció című írásában (Hetek, 2000. április 1. ) arra utalva, hogy a reformkori politikus személyét a különböző hatalmi érdekek mindig a saját hasznukra igyekeztek felhasználni. Dr. Szarka Lajos történész hozzászólását olvashatjuk az alábbiakban. A szerző Kossuth Lajos kapcsán azt a kérdést veti fel, vajon a mostani politikai generáció össze tudja-e kapcsolni a nemzeti eszmét a polgári szabadság liberális eszméjével, ahogyan azt Kossuthék egyszer már megtették.


Mészáros István László
A jogegyenlőtlenség rendszere felé

A lelkiismereti és vallásszabadságról szóló 1990. évi IV. törvény megszületésétől egészen az Apostoli Szentszékkel kötött 1997-es megállapodásig az összes magyar egyház életét ugyanazok a valamennyiükre egyaránt érvényes, általános normák szabályozták. Ebben a polgári, felekezeti jogegyenlőségre alapozott rendszerben alapvető fordulatot hozott a vatikáni paktum. A legnagyobb egyház kiemelésre került a többi közül, és a finanszírozás, az oktatás, az állammal való kapcsolattartás területén különleges elbánásban részesült. A paktum messze túlmutat az egykor államosított katolikus ingatlanok sorsának rendezése kérdésén, ezért szokták azt konkordátumként emlegetni. Vele közjogi megalapozást nyert az általános érvényű szabályozást felváltó paktumpolitika és a rendies viszonyokhoz visszakanyarodó szabályozási technika.


Sport

Varga József
Bajnokok, bundák, botrányok

Végéhez közeledik az idei bajnoki szezon, több országban már eldőlt az aranyérem sorsa. A futball őshazájának tartott Angliában ismét a Manchester United került megkoronázásra. A felemás szezont záró „vörös ördögök” biztosan szerezték meg a 13. bajnoki címüket, de az igazi siker, a BL-győzelem elmaradt. Jelenleg csapatépítési terveken és egy ütőképesebb csapat kialakításán dolgoznak. A kapus poszt Peter Schmeichel távozása óta problémát okoz. Az év során lehetőséghez jutó ausztrál Bosnich, a holland van der Gouw, valamint az olasz Taibi nem tudott maradandót felmutatni a vezetőknek. A legesélyesebb jelölt Francesco Toldo, az azzurik és a Fiorentina cerberusa, aki ö-römmel írna alá a Manchesternek. „Minden a Fiorentina vezetőitől függ. Ha távoznom kell, a Manchaster United csodálatos választás lenne” - foglalt állást a remek hálóőr.


Coulthard, a különleges ember

A skót David Coulthard, aki kedden sértetlenül megúszta repülőgép-balesetét, szakértők szerint gond nélkül ülhet autóba pénteken, a barcelonai Forma-1-es Spanyol Nagydíj első edzésein.


Szabadidő

Érettségi: kisebb könnyítések

Még egy hét, és itt a ballagás, utána pedig a végzős középiskolások által izgalommal (esetleg félelemmel) várt nagy megmérettetés, az érettségi vizsga. Nem árt tudni, hogy egy 2000. február 11-én kelt kormányrendelet újabb módosítást hozott ennek rendjében.


Hét virágszál a döntőben

Virágba borult a Zeneakadémia színpada a Magyar Rádió Országos Énekversenyének gálaestjén, ahol hét kiváló fiatal énekművész vehette át a díjakat hatalmas csokrok kíséretében, melyekből a zsűri tagjainak - köztük Sándor Juditnak, Csengery Adrienne-nek, Péter Szabó Anikónak - is jutott. Habár Polgár Lászlót és Gulyás Dénest is a Magyar Rádió énekversenyén fedezték fel, az idei verseny 46 indulójából már a középdöntőbe továbbjutó 15 versenyző mindegyike a gyengébb nemhez tartozó volt.


Egy csésze tea a Big Benben
Tovább a cikkhez >>>

Makki Marie-Rose
Gyermekeink és a stressz

Azért mégiscsak elgondolkodtató, hogy manapság egy sikeres családterápia olyan gyakorlatokból áll, mint hogy „ülj le a gyermeked ágya mellé este, és beszélgess vele kicsit arról, ami aznap történt vele. Figyelj oda arra, amit mond, és feltétlenül nézz a szemébe. Semmiképp ne felejtsd el megmondani neki azt is, hogy menynyire szereted, és simogasd meg, érintsd meg őt, amikor csak alkalmad nyílik rá. S mindezt lehetőleg őszintén tedd, mert a gyerekek erre rendkívül érzékenyek.”


Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Krokodil Dundee fenn a fán
Tovább a cikkhez >>>

Kémhatás tanulmány
Tovább a cikkhez >>>

Génterápia: az első igazi siker
Tovább a cikkhez >>>

Példátlan példaképcsökkenés
Tovább a cikkhez >>>

Ütött a sakkjátékos
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

A májusi eső aranyat ér - mondta a paraszt és kiúszott a vetésből.     (ismeretlen)