Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Keresik a tűzvész felelőseit

Holtan találták Carlos Ghig-liottit, akit a wacoi tragédia vizsgálatával foglalkozó bizottság kért fel egy infravörös videofelvétel elemzésére. A rejtélyes körülmények között elhunyt szakértő már bomlásnak indult holttestére múlt pénteken találtak rá saját irodájában.

Carlos Ghigliottira azután talált rá a rendőrség, hogy munkatársai - akiknek feltűnt, hogy már hetek óta nem látták a férfit - bejelentést tettek a hatóságoknál. A 42 éves férfi hullája már bomlásnak indult - a halál beállta a rendőrségi jelentés szerint legalább két héttel ezelőtt történt. Ghigliotti halálának körülményeiről egyelőre semmit sem lehet tudni; a rendőrök a helyszínen nem találtak sem betörésre, sem dulakodásra utaló nyomokat. A hivatalos halottkémi vizsgálat eredménye jövő hétfőre várható.
Ghigliottit tavaly kérték fel a David Koresh és követői által elfoglalt épület elleni FBI-ostrom utolsó napjáról készült videofelvétel elemzésére. Mint ismeretes, 1993. április 19-én az FBI emberei elfogatási paranccsal érkeztek a Mt. Carmel nevű épülethez - melyben David Koresh és követői elbarikádozták magukat -, majd 51 napig tartó ostrom alá vették az épületet. Az incidens végül tragédiával zárult: az épület lángba borult, és mintegy nyolcvanan életüket vesztették. A túlélők nevében egy ügyvédi csoport gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával pert indított a szövetségi kormány ellen, melynek keretében tavaly októberben kérték fel Ghigliottit az említett videofelvétel megvizsgálására. Az elemzés lezártával Ghigliotti azt nyilatkozta, hogy a filmkockákon jól láthatók az FBI fegyvereinek torkolattüzei. Megállapítása egybeesett azzal a szakértői véleménnyel, amely a felperesek ügyvédje, Michael Cadell számára készült.
Az április 19-i eseményekről egyébként meglehetősen megoszlanak a vélemények: a kormányt védő szakértők mindeddig azt állították, hogy a tűz kitörésének időpontjában nem tartózkodtak FBI emberei a kérdéses területen. Az FBI szintén tagadja, hogy lövéseket adott volna le. Ghigliotti vizsgálati eredménye szerint a filmkockák egyértelműen megmutatják, amint az FBI egyik páncélos járművének teteje „kinyílik, és úgy látszik, mintha valaki kidugná a fejét a tankból”. Cadell a bírósághoz írt, április 17-i keltezésű levelében azt állítja, hogy a felvételeken jól láthatók az épület lángra lobbanását megelőző másodpercekben a fent említett páncélos gépjármű irányából jövő torkolattüzek. „Mr. Ghigliotti munkája rendkívül fontos mind ügyfeleim, mind pedig a bírósági elemzés és ítélethozatal számára” - nyilatkozta hétfőn Cadell.
Az ellentétek tisztázására mindenesetre március 20-án összeültek a kormány képviselői és az ügyvédek, hogy megvitassák a wacói tragédia rekonstruálásának a tanúságait (Hetek, 2000. március 25., ). A vita azonban valószínűleg egyelőre még nem fog elülni, hiszen egy brit szakértői gárda által május 8-ra várt vizsgálati anyag állítólag azt fogja bizonyítani, hogy a felvételeken az látszik, ahogy a napfény törött üvegdara-bokon megcsillan.