Vissza a tartalomjegyzékhez

Bor Gabriella
Elmaradt portfólió-teljesítmények

Áprilisban a BUX index értéke több mint 11 százalékot csökkent. Az IE New York Bróker konzervatív és agresszív portfólióinak értékvesztése ettől lényegesen - 2 illetve 4 százalékponttal - elmaradt.

A konzervatív portfólió (kevésbé kockázatos részvénycsomag) áprilisi 80-20 százalékos kötvény-részvény arányát májusban 70-30 százalékra módosítjuk, mivel elképzelhetőnek tartjuk, hogy a több mint 10 százalékos átlagos piaci árfolyamcsökkenést követően a kedvező vállalati eredmények s az amerikai részvénypiac megnyugvása esetén a hónap második felében a befektetők visszatérnek a magyar részvénypiacra. Konzervatív részvényportfóliónkban a részvények összetételén májusban egy ponton módosítunk: a Démász részvényét Molra cseréljük. Lépésünk indoka az, hogy a Mol a BUX index második legnagyobb súlyú papírja, s a júliusi gázáremelés körül az utóbbi hetekben megélénkültek a találgatások, ami felélénkítheti a papír iránt a befektetői érdeklődést, s nagy súlyánál fogva ez jelentős hatással lenne a BUX mozgására is. A Matáv súlyát korábbi alulsúlyozott státusából újra a BUX-ban elfoglalt súlyára emeljük vissza, mivel kedvező első negyedéves eredményt várunk a társaságtól, s úgy tűnik, a NASDAQ folyamatos esése is befejeződött, ami akár egy erős pozitív irányú korrekciót is eredményezhet az elmúlt másfél hónapban 25 százalékkal csökkenő Matáv-árfolyamban. Az OTP súlyát a Hajdú-Bét kockázatnövekedése miatt kissé csökkentettük. A BorsodChem súlyát kissé visszavettük, de még így is megőriztük jelentős túlsúlyozottságát. A Richter súlyát szintén visszavettük portfóliónkban, mivel a gyenge első negyedéves eredményt követően a befektetők óvatosak lesznek a részvénnyel - hoszszú távon azonban továbbra is vételre érdemesnek ítéljük a részvényt.
Az agresszív portfólió (nagyobb kockázatot vállaló részvénycsomag) kötvény-részvény arányát az áprilisi 60-40 százalékról 50-50 százalékra változtatjuk, a konzervatív portfólión végrehajtott változáshoz hasonló okokból. Agresszív részvényportfóliónkat jelentős mértékben kicseréltük. Kivettük a Richtert, a Molt, a Picket, s a portfólió áprilisban legjobban teljesítő tagját, a BorsodChemet is. Megtartottuk ugyanakkor az OTP-t s a Graphisoftot. A Graphisoft árfolyamkilátásaival kapcsolatban a NASDAQ általunk várt stabilizálódása mellett a május közepi BÉT-re történő bevezetés miatt optimisták vagyunk, így súlyát növeltük portfóliónkban. Három új taggal bővítettük agresszív portfóliónkat májusban. A Pannonplastot azért tettük vissza egy hónap után, mert áprilisban alacsony forgalom mellett árfolyama különösebb vállalat-specifikus hír nélkül csökkent több mint 1000 forintot. A Danubius első negyedéves eredménye nem fog meglepetést okozni a befektetőknek, a szállodacsoport cseh akvizícióját ugyanakkor pozitívan értékeljük. A NABI várakozások alatti első negyedéves eredményt jelentetett meg, a társaságot azonban képesnek tartjuk idei tervei végrehajtására.

Konzervatív részvényportfólió Agresszív részvényportfólió