Vissza a tartalomjegyzékhez

Györök Orsolya
Soros stratégiát vált

A magyar származású, tőzsdeguruként ismert Soros György meglepő bejelentéssel szolgált: átalakítja nagy pénzügyi alapjait, és kevésbé kockázatos befektetésekkel gyarapítja ezek vagyonát a jövőben. A fordulat nem előzmény nélküli, az elmúlt hetekben ugyanis 5 milliárd dolláros veszteséget kellett elkönyvelniük, elsősorban technológiai cégek részvényeibe történő befektetéseik kapcsán. A 69 éves Soros azt szeretné, ha ezek a pénzügyi alapok halála után is megfelelő forrást jelentenének karitatív célok megvalósításához.

Soros szerint a piacok annyira instabillá váltak, hogy az eddigi módszerekkel már nem lehet nagy nyereséget elérni, ezért szükségszerű a stratégiai váltás. Eddig sikeresebben ki lehetett használni a devizák, kamatlábak, árucikkek piacok között meglévő különbözetét, de ezek a lehetőségek egyre korlátozottabbak. A stratégiaváltás elsősorban a legnagyobb Soros-pénzügyi alapot, a több mint 8 milliárd dollárral gazdálkodó Quantumot érinti: kevésbé kockázatos és kevésbé spekulációra épülő alappá kívánja átalakítani.
Soros György nincsen egyedül a meggyőződésével. Egy ideje a sajtó is gyakran figyelmezteti a tőzsdézőket, hogy előbb vagy utóbb kipukkan a tőzsdelufi, azaz a felértékelt papírok elkezdenek a reális árak felé közeledni, s ez vesztségként jelentkezik a befektetőknél. Julian Robertson ismert pénzügyi mogul szerint is elszaladtak az árak a piactól, irreálisan emelkedtek a technológiai cégek részvényárai, amelyek mögött nincsen teljesítmény, s ez nagy valószínűséggel vissza fog ütni. Ezért ő is jobbnak látta felhagyni a kockázatos befektetésekkel.