Vissza a tartalomjegyzékhez

Kánai András
Lankadatlan érdeklődés a könyvek iránt

Jó idő, a tavalyinál kevesebb látogató, gazdag és változatos programok - címszavakban így lehetne summázni az idén hetedszer megrendezett Könyvfesztivált. A Kongreszszusi Központban - sőt, még az épület előtt is - a kiállítók mintegy 300 könyvújdonsággal lepték meg az olvasni vágyókat.

A számtalan kisebb-nagyobb pavilon alkotta labirintusban az érdeklődők a hazai kínálat mellett a határon túli magyar, valamint több ország, így például Románia, Németország, vagy például a Dél-afrikai Köztársaság könyveivel is találkozhattak (sőt, a kezembe még egy török kiadó is nyomott brosúrát, habár török nyelvtudásom a Galatasaray szó ismeretében csúcsosodik ki…)
Az idei Könyvfesztivál díszvendége Slawomir Mrozek lengyel drámaíró volt, akinek tíz abszurd egyfelvonásosát egy kötetbe rendezve adta ki az Európa Könyvkiadó. Ugyancsak az Európa érdekes újdonsága Joydeep Roy-Bhattacharya első regénye, A Gábriel Klub is. Az indiai születésű amerikai író műve ugyanis rövid magyarországi tartózkodása nyomán született; a rendszerváltáson is átnyúló cselekmény Magyarországon játszódik. A kárpát-ukrajnai magyar irodalom legfontosabb alakjának, Balla D. Károlynak Halott madárral címmel jelentek meg versei. A Kossuth Kiadó CD-ROM kiadványai bemutatásához kicsi, bár tetszetős díszletet épített, ahol a látogatók a bőséges multimédiás kínálattal ismerkedhettek meg. A jövő érezhetően beköltözött a falak közé: a fesztivál idejére időzítette a Libri internetes megjelenése elindítását (www. libri.hu). A világhálón megjelenő kínálatból kényelmesen lehet rendelni (a szolgáltatás arculata erős hasonlóságot mutat az amerikai amazon.com-mal, de ez inkább előnyére szól, mint hátrányára). A hetedik Könyvfesztivál egyik szenzációjának az idén ötvenéves Esterházy Péter Harmonia Caelestis című, az Esterházy család történetéről szóló naplószerű, szubjektív önreflexiókkal ellátott könyve bizonyult.
A néhány napig tartó rendezvény gazdag programjai megrendezésénél a szervezők egy picit talán több figyelmet fordíthattak volna a részletekre. Így fordulhatott elő például az, hogy a spanyol irodalmi est egyik rosszul kihangosított beszélgetése egy szűk pavilonba és környékére szorította a szépszámú érdeklődőt. Nagyon jól sikerült viszont a kortárs fiatal költőket és írókat felvonultató közönségtalálkozó, ahol a résztvevőket még a műsorvezető némelykor bölcsészszemináriumosra sikeredett, modoros kérdései sem tántoríthatták el attól, hogy jól érezzék magukat. A fiatal szerzők - mint például a klasszikus versformákat kedvelő Karaffiáth Orsolya és a szabadversben „utazó” Peer Krisztián - ismerik egymást, olvassák társaik írásait, és nincs meg köztük az az ideológiai árok, amely a „felnőtt” írónemzedéket jellemzi. Az egyetemi klub hangulatát idéző kötetlen csevely egyik meghívottja elmondta: mindig számon kérik rajtuk, hogy miért nem viselkednek generációként. „Könyörgöm, mondják már meg, hogyan kell generációként viselkedni, hogy végre tudjuk” - jelezte, hogy az újak ebben is szakítani kívánnak a megkövesedett gondolkodásmóddal. Remélhető, hogy ebben a Könyvfesztivál a jövőben is partner lesz.