Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 18. szám, 2000. április 29

Belpolitika

Munkatársunktól
Ítélet: valóban életfogytig

A Legfelsőbb Bíróság a héten helybenhagyta a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ítéletét, amelyben a bíró, Magyarországon először, ténylegesen életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki a büntető törvénykönyv tavaly március 1-én hatályba lépett módosítása értelmében. Az elítélt a komádi Boi Gyula, aki tavaly májusban különös kegyetlenséggel végezte ki családját.


Munkatársunktól
Visszanyert tisztesség

Az állásából tavaly júliusban elbocsátott Kastyják János rendőr alezredes akár újból elfoglalhatná Kiskunhalas város rendőrkapitányi székét. A Munkaügyi Bíróság ítélete szerint ugyanis az exkapitányt jogellenesen bocsátották el állásából. Kastyják szerint az ítélet a jogbiztonság győzelme volt.


Hajdú Sándor
Torgyán a középpontban

Torgyán József köztársaságielnök-jelölése kapcsán csak annyi bizonyos, hogy pártja - élve a Fidesszel korábban kötött paktum előnyével - őt jelöli e tisztre. A pártelnök viszont többféle módon is reagálhat, hisz helyben elfogadhatja a felkérést, de a döntést - gondolkozási időt kérve - akár el is odázhatja. Mindenesetre az egykori ügyvédből lett politikusnak sikerült elérnie, hogy mindenki reá figyel, az is előfordulhat, hogy egy váratlan fordulattal meglepi a közvéleményt. A Heteknek nyilatkozó kisgazda vezetők szavaiból kiderült: több verziót is átgondoltak.


Hetek-összeállítás
Polt lehet a befutó

Meglepő és váratlan volt, hogy az MDF mást jelölt főügyésznek, mint a Fidesz-MPP. A Hetek információi szerint ez a kérdés koalíciós feszültséghez vezetett, Orbán Viktor miniszterelnök nem véletlenül e héten tett látogatást az MDF-frakciónál, de a látogatástól függetlenül a fideszes és kisgazda politikusok neheztelnek a fórumosokra. Hivatalosan a felek azt nyilatkozták: megállapodtak a hatékonyabb egymás közti kommunikáció kialakításáról.


Szlazsánszky Ferenc
Per a rágalmazásról

Az elsőfokú ítélet szerint rágalmazás bűntettét követte el Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója és Kertész Péter közíró, mert egy 1994-es sajtóközleményben úgy vélték, Mónus Áron közösség ellen uszított a Nap Tv hat évvel ezelőtti adásában, amikor azt állította: Hitler tehetős zsidók támogatásával valósította meg hatmillió zsidó szisztematikus kiirtását.


MTI
Módosítást javasolnak

„A képviselői mentelmi jog ellensúlyaként, a nyugat-európai demokráciákhoz hasonlóan, a magyar parlament elnökének is komoly fegyelmezési joggal kellene rendelkeznie” - mondta Petrétei József az Országgyűlés mentelmi bizottságának keddi ülésén.


Munkatársainktól
A veszély még nem múlt el

Lapzártánkkor mindenütt a Tisza lassú apadásáról adtak tájékoztatást. A csök-kenés óránként egy-egy centit jelent, ám helyenként még így is magasabb a valaha mért csúcsnál. A töltések mindenütt átáztak, gyakoriak a szivárgások, a gátszakadás veszélye még mindig fennáll.


Fókusz

Eperjesi Ildikó
Bátorítás a szélsőségeknek

„A mostani tárgyalások meggyőztek arról, hogy minden szempontból helyes volt a két miniszterelnök találkozóját a lehető legrövidebb időn belül létrehozni - mondta Orbán Viktor a Wolfgang Schüssel osztrák kancellárral folytatott, meglehetősen hosszúra nyúlt megbeszéléseit követően. - Lényegében nincsenek problémák” - tette hozzá a magyar kormányfő a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón, melynek megszervezéséből kitűnt: a sajtó jelenléte kényelmetlen volt a nagypolitika számára.


Munkatársunktól
A kelet-európai rohadt almák nem kellenek Haideréknek

Interjú Andreas Pribenski politológussal, az Osztrák Tudományos Akadémia Délkelet-Európai Intézetének volt budapesti igazgatójával.


Hack Péter
Törvény feletti képviselők

Tíz évvel ezelőtt, 1990. május 2-án alakult meg a negyvenéves pártállami uralom után az első szabadon választott Országgyűlés. Akkor sokan úgy hitték, vége a „törvények feletti elvtársak” uralmának, eljött a polgárok törvény előtti egyenlőségének korszaka. Nos, a polgárok elvben egyenlőek a törvény előtt, de vannak, akik „egyenlőbbek”, ilyenek a képviselők. Törvényfelettiségüket mutatja, hogy a jelenlegi ciklusban 33 rágalmazási és becsületsértési ügyben indult büntetőeljárás képviselő ellen, az országgyűlés azonban egyetlen esetben sem adta ki a képviselőt.


Gazdaság

Hetek-összeállítás
Válságjelek az Unióban

Bár az indulása óta 21 százalékkal csökkent az európai közös valuta értéke a dollárhoz képest, az Európai Bizottság továbbra is teljes mértékben bízik az euró sikerében. Az euró történelmi mélypontját értékelve (egy dollár 0,91 eurót ér) a The Wall Street Journal Europe közölte, hogy az Európai Központi Bank ugyan szakszerűen kezeli a közös pénzt és a kamatlábakat, de nagyon rosszul kommunikálja a lépéseit. A lap vezércikke szerint az árfolyamzuhanásnak az a fő oka, hogy az európai államok túladóztatnak és túlköltekeznek, és megtagadják az újgazdaságot (számítógépen, interneten alapuló gazdaságot, kereskedelmet). Az elmúlt évtizedekben tetemesen nőttek az államok kiadásai, emellett tovább duzzadt a köztisztviselői létszám. „Ha meg akarják menteni az eurót, össze kell szedniük magukat az európaiaknak, és zsugorítaniuk kell az egyes államok befolyását” - javasolja a cikk szerzője.


Egri István
Darabolják a Microsoftot

A Microsoft-részvények árfolyama hétfőn újabb 16 százalékot esett, miután kiderült, hogy az amerikai igazságügy-minisztérium mégis a Microsoft feldarabolását fogja javasolni. Az árfolyamesés ezúttal különösen súlyos: a részvények az 52 heti átlagban mért árfolyamcsúcshoz képest 45 százalékkal olcsóbbak a legmagasabb értéknél. Bill Gates cége néhány hete már érzékeny veszteséget szenvedett, ugyanis amikor Thomas Penfield Jackson bíró közreadta az ítéletet megalapozó indoklást, a tőzsde reakciója következtében szinte azonnal 11 milliárd dolláros veszteséget könyvelhettek el.


Szikomat 2000
A T a jövő idő jele
Tovább a cikkhez >>>

Orosz Eszter
Gerjesztett árrobbanás

A következő években tovább folytatódik az ingatlanok dinamikus áremelkedése, de nem az eddigi ütemben - jelentette ki a Heteknek Mehrli Péter, a Magyar Ingatlanszövetség elnöke. Továbbra is érdemes ingatlanba fektetni; a lakások, házak bérbeadása is jobb befektetés, mint bankban kamatoztatni a pénzt.


Szabadi Sándor
Itt a WAP-korszak

A legfrissebb kommunikációs újdonságok egyike a mobiltelefonról való internetezés lehetősége, azaz a WAP (Wireless Application Protocol, magyarul: Vezeték Nélküli Csatlakozási Protokoll). Története mindössze két évre tekint vissza, a Planet, a Nokia, az Ericsson és a Motorola távközlési cégek 1998-ban egy olyan új szabványrendszer kidolgozását kezdték el, amely lehetővé teszi az internet elérését a mobiltelefon-készüléken keresztül. Megalapították a WAP Forum nevű független és nonprofit szervezetet, amely a WAP-szabványok kidolgozását koordinálta. Tavaly a Microsoft cég is csatlakozott a WAP-hez, amely mára olyan más nagy világcégek érdeklődését is felkeltette, mint az AT&T, az Alcatel, az IBM, akik komoly dollármilliókat fordítanak a technológia fejlesztésére.


Acsai Anikó
Ingatag börzék

A húsvéti ünnepek miatt lerövidült héten vegyesen mozogtak a világ részvénypiacai. Bár heti szinten nem voltak jelentős elmozdulások, továbbra is a napon belüli erőteljes kilengések jellemzik a tőzsdei árfolyamokat. A csütörtöki Európai Központi Bank-kamatemelés és az USA-ban napvilágot látott makrogazdasági mutatószámok eladási hullámot váltottak ki valamennyi börzén. Továbbra is idegesek tehát a tőkepiacok.


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Bánhidi Emese, Marosvásárhely
A szalonképes Vasgárda

A Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége nyílt levélben hívta fel a figyelmet a romániai újfasiszta mozgalom újjáéledésére. A felhívásra lapzártánkig a romániai politikai erők nem reagáltak, a mai román légionáriusok ellen nem indult semmiféle hatósági eljárás sem, noha Románia alkotmánya tételesen tiltja a mozgalom létét.


Hazafi Zsolt
Titkosszolgálatok, nagypolitika, egyházak
Interjú Nikolits István szocialista országgyűlési képviselővel, a Horn-kormány volt titkosszolgálati miniszterével
Tovább a cikkhez >>>

Lukács András
Biztos emberi jogok

Iskolabezárások, gyermekjogok, ártatlanul fogva tartott személyek kártalanítása, a hivatásos és sorállományú katonák helyzete. Többek között ezek az ügyek szerepelnek az állampolgári jogok biztosának és általános helyettesének 1999. évi tevékenységéről szóló beszámolóban, melyet a héten juttatott el nyolc országgyűlési bizottsághoz Gönczöl Katalin, a hivatal vezetője.


Hit és értékek

Surjányi Csaba
A kiberpornó kelepcéje

Régóta dúl már a harc a jóérzésű polgárok és a szex-ipar haszonélvezői között. Nálunk épp a „türelmi zónák” kijelölése borzolja a kedélyeket, de sokan álmodoznak arról, hogy egyes nyugati országokhoz - főleg az Egyesült Államokhoz - hasonlóan egyszer talán a magyar városok utcáin sem kell lesütött szemmel elhaladnunk az újságos bódék mellett, sőt még az este tíz utáni csatornaváltás a tévé távirányítójával sem számít majd a jól megfontolandó lépések közé. Aki azonban azt hiszi, hogy azokban az országokban, ahol a pornográfiát száműzték a közterületek nagy részéről, illetve a külön nem megjelölt csatornákról, a házasságokat és a fia-talokat nem fenyegeti többé ez a kór, az nagyot téved. A gonoszság ugyanis - legalábbis egyelőre - nem vész el, hanem átalakul. A XXI. század beköszöntével egyre inkább tért hódít a „kiberszex” elnevezésű szexuális tévelygés, s az ehhez kötődő függőségek és megrögzöttségek. Az alábbi összeállítás elsősorban a Charisma című keresztény magazin 2000. márciusi számában közölt információk alapján készült.


Papp László
Szedd magad, és keverd össze

A globalizáció a vallások és ideológiák területét sem hagyta érintetlenül az elmúlt években. A hagyományos keresztény kultúra számára ma már nem a materializmus, liberalizmus vagy akár az evangéliumi keresztény mozgalmak jelentik a legnagyobb kihívást, hanem azok az újjászületett ősrégi pogány kultuszok, vallások, okkult praktikák és ideológiák, melyeket előszeretettel neveznek ezoterikának („belső körhöz tartozó”), s amelyek világméretű térhódításától híveik a New Age (Új Kor) eljövetelét várják. A kulturális átalakulást jelzi az is, hogy míg a posztmodern társadalmak feladják a központi zsidó-keresztény értékeket, addig a babonaság, a New Age alapeszméi - például a reinkarnáció, szellemi pragmatizmus, szinkretizmus, fekete és fehér mágia, UFO-jelenségek, parapszichológia, asztrológia - erőtelje-sebben meghatározzák a modern ember gondolkodását, életét, mint a kereszténység különböző irányzatai együttvéve.


Interjú

Tihanyi Péter, Hazafi Zsolt
Lassú teher
Exkluzív interjú Tar Sándor íróval. Befejező rész

Részlet a beszélgetés előző részéből: () Ez olyan, mint a rák, vagy mit tudom én, a tüdőbaj, meg kellett tanulnom együtt élni vele.”


Kultúra

Polovitzer Edina
Ráfizetés a Madách Kamarában

Miller Alku című darabja egy atyai hagyaték felszámolásának négyszereplős története: a két örökös - a jobb sorsra érdemes rendőr, Viktor (Pusztaszeri Kor-nél) és a fényes orvosi karriert befutott Walter (Dunai Tamás) -, valamint Victor felesége, Esther (Tóth Enikő) és a becsüs Solomon (Gálvölgyi János) előadásában. Az osztozkodás régóta eltemetett konfliktust hoz felszínre a testvérek, illetve az általuk helyesnek tartott értékrendek között - miközben a látszólag sikeres életútról is kiderül, hogy kudarcokkal van teli. Megkérdőjeleződnek azok az alkuk, kompromisszumok, amelyeket a szereplők vélt vagy valós céljaik érdekében az életük során meghoztak. Hiszen az egyik fiú feleségével együtt a lemondásokkal teli sorsot választotta azért, hogy az apjának támasza lehessen, mialatt a báty fényes karriert futhatott be.


Máté József
Éjféli okfejtések Lengyel Lászlótól

Lengyel László a média jelenlegi társadalmi szerepéről tartott nagysikerű előadást nemrégiben Debrecenben, a IX. Országos Reklámkonferencián. Elsősorban azt elemezte, hogyan változtak az elmúlt évtizedekben a médiapolitika sarokpontjai, és vajon milyen szerepe van a médiának abban, hogy az emberekkel elfogadtassa az „egyharmados társadalomból” - melyben a népesség egyharmada csak a rendszerváltás nyertese, kétharmada pedig leszakadóban lévő vesztes - adódó egyenlőtlenségeket.


Kánai András
Lankadatlan érdeklődés a könyvek iránt

Jó idő, a tavalyinál kevesebb látogató, gazdag és változatos programok - címszavakban így lehetne summázni az idén hetedszer megrendezett Könyvfesztivált. A Kongreszszusi Központban - sőt, még az épület előtt is - a kiállítók mintegy 300 könyvújdonsággal lepték meg az olvasni vágyókat.


Külpolitika

Hechs László, Jeruzsálem
Döntések előtt

A 2000. év hátralevő részében sorsdöntő politikai döntések várhatók Izraelben. Vajon a Cahal kivonja-e csapatait a dél-libanoni biztonsági övezetből? Ha igen, akkor mi történik majd utána? Vajon május 13-ra aláírja-e Izrael és a Palesztin Autonómia-hatóság az elvi keretegyezményt? Vajon kikiáltja-e Arafat a palesztin államot, és ha igen, milyen módon, milyen körülmények között? Vajon aláírják-e a palesztin probléma végső rendezéséről szóló megállapodást? Vajon Szíria is a béke útjára lép, és Asszad lemond arról, hogy a Genezáreti-tó partján verje fel a sátrát? Megannyi kérdés, amelyekre egyelőre nincs válasz.


Márer György, New York
Reno újabb ostroma

A texasi Waco után talán joggal mondhatná a szemlélő, hogy Janet Reno amerikai igazságügy-miniszter kissé túl könnyedén rendeli el a fegyveres beavatkozásokat. Amikor azonban nagyszombaton hajnalban a bevándorlási hivatal fegyveresei behatoltak Lazaro González miami házába, hogy kiszabadítsák a hatesztendős Eliánt és a gyerek viszszakerülhessen az apai gondozás alá, akkor meg kell vallani: Justicia mérlegének serpenyője az ő oldalukra billent.


Csereklyei Márta
Túszejtés a búvárparadicsomban

Huszonegy embert rabolt el a hét végén a világ egyik legnépszerűbb búvárparadicsomából, a Sipidan-szigetről a muzulmán Abu Szajjaf terrorista csoport. A CNN amerikai hírcsatorna szerint annak az Egyesült Államokban raboskodó társuknak a szabadon bocsátását akarják elérni, aki 1993-ban bombamerényletet hajtott végre a Világkereskedelmi Központ épülete ellen.


Mondovics L. Gábor
Patkányinvázió Koszovóban

Montenegró a bombázások előtt sem támogatta Koszovó kiválását a jugoszláv államszövetségből, de azt sem szeretnék, hogy a területre nézve közel azonos, de népességszámában háromszor nagyobb tartomány önálló tagja legyen a most kéttagú délszláv államközösségnek. Ezt a véleményt erősítették meg a nyugatbarátnak tartott kisebbik tagköztársaság vezetői, amikor ötven éve először járt albán küldöttség hivatalos látogatáson Podgoricában. Közben Koszovóban egyre nagyobb problémát jelentenek a szeméthegyeket elözönlő patkányrajok.


Vagyim Arisztov
Bikov újra Lebegy földjén

Anatolij Bikov krasznojarszki üzletember kiadatása kívülállók és felesleges lárma nélkül történt meg. Ám az orosz újságírók megtudták, hogy mikor érkezik Moszkvába, és betöltötték a Seremetyevo repülőtér várótermét. Az oroszországi szervezett bűnözés elleni harc fő vezetésének munkatársai valóságos színielőadást játszottak el az újságírók előtt. Egy külsőre Bikovra hasonlító embert a várótermen keresztül egy autóhoz kísértek. Az újságírók rájuk rontottak, és üldözni kezdték az autót. Ez idő alatt az igazi Anatolij Bikovot kivezették egy másik ajtón keresztül, és átvitték a „Matrózcsend” nevű vizsgálati helyiségbe.


Publicisztika

Kertész Ákos
Orbán Viktor összevonja szemöldökét

Miniszterelnökünk meghívta az osztrák kancellárt, és erre Európából mindenféle pikírt megjegyzések hallatszottak. Orbán Viktor összevonta szemöldökét. És azt üzente, hogy Európa jobban tenné, ha az új osztrák kormányt nem bizonyos politikusok régen elhangzott kijelentései, hanem tettei alapján ítélné meg. És a jószomszédi kapcsolatait az EU szellemében ápolni akaró magyar kormány meghívását sem értelmezné félre. Az osztrák kormány eddig különben sem tett semmit, ami a magyar érdekeket sértette volna, semmi okunk hát a bizalmatlanságra.


Sport

Munkatársunktól
Magyar lecke Brémában

Szenzációs győzelmet ért el a Brémában zajló Európa-bajnokság döntőjében a magyar női válogatott. Tíz év után ismét a mieink állhattak a dobogó legfelső fokára.


Németh Szilárd
Dagobert bácsik a pályán

A torinói Juventusban szereplő Alessandro Del Piero számít a legjobban kereső labdarúgónak a világon. A rendkívül technikás játékos évente összesen 11 millió dollárt kap alapfizetése, prémiuma, valamint különböző reklámokból származó bevételei révén.


Varga József
Hollywoodi a bajnokság

Fókuszban az NBA-playoff


Európa legjobb góllövői
Ötször öt mesterlövész
Tovább a cikkhez >>>

SÍPSZÓ
Tovább a cikkhez >>>

Nem sikerült
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Pál Imre
Művészek a rács mögül

A hónap elején megnyitottak egy nem mindennapi kiállítást Szegeden. A tárlat azért is rendkívüli, mert egyrészt a magyar börtönök világát mutatja be, másrészt az alkotók nagy része jelenleg is valamelyik büntetés-végrehajtási intézetnek a tagja. Az elítéltek alkotásai mellett a szegedi Csillag börtön sajtóreferensének, Gaál Bélának „A foglyok helyzete, a helyzet foglyai” című fotótárlata is megtekinthető. A felvételek alkotójának elmondása szerint mindegyik képnek külön „története” van, egy-egy exponálást hosszú beszélgetések előztek meg.


Hurrikán
Tovább a cikkhez >>>

Egy darabka Franciaország
Tovább a cikkhez >>>

Játék az egész világ
Tovább a cikkhez >>>

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Hidegzuhany: melegvérű dinó
Tovább a cikkhez >>>

Okkult paradicsom
Tovább a cikkhez >>>

A vatikáni éter rákfenéje
Tovább a cikkhez >>>

A hullámok hercegnője
Tovább a cikkhez >>>

Strongman
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Egy politikus mindenre kész, csak megtarthassa a posztját. Még arra is hajlandó, hogy hazafivá váljék.     (W. R. Hearst, amerikai laptulajdonos)


Tollhegy

Türelmes felzárkóztatás

A Hetek március 25-i számában olvastam Szobota Zoltán és Hazafi Zsolt interjúját Kaltenbach Jenővel, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosával. ()