Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Veszélyes gyerekműsorok

Az amerikai tévé gyerekműsorainak fele veszélyezteti nézőit, mert olyan helyzeteket mutat, amelyek a valóságban kockázatosak, ám a szereplőknek haja szála sem görbül - állapította meg egy tanulmány. Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című gyerekgyó-gyászati szakfolyóiratban közölt tanulmány szerint az ilyen filmek, műsorok arra indíthatják az ifjú nézőket, hogy utánozzák a szereplőket, és ezzel veszélybe sodorják magukat. A tanulmány szerzői 217 gyerekműsort néztek végig. Több mint száz esetben tapasztalták, hogy valamelyik szereplő veszélyes helyzetbe került, de sértetlenül szabadult belőle. A filmek és műsorok harmada legalább három ilyen helyzetet is tartalmazott. A kockázat az iskoláskorú gyermekek számára készülő műsorokban a nagyobb: ezek 51 százaléka mutat be veszélyes jeleneteket, míg a kisebbeket szórakoztató programokban „csak” 33,4 százalék az ilyesfajta helyzet - állapították meg a Pennsylvaniai Egyetem kutatói. A következményekre vonatkozólag nem készült statisztika, de annyit a szerzők megjegyeznek, hogy az Egyesült Államokban az első számú elhalálozási, illetve rokkantsági ok a gyerekeknél a nem szándékos testi sértés. (MTI)


Kuvaiti sörviták

Kuvaiti szakértők és hatósági illetékesek hamarosan eldöntik, vajon lehet-e alkoholmentes sört árulni a konzervatív muszlim országban. Az ital év eleji engedélyezése óta rendkívül népszerű, és gyorsan fogy az élelmiszerüzletek polcairól. A kritikusok viszont azt állítják, hogy a sör tartalmaz egy kis mennyiségű alkoholt, melynek fogyasztását az iszlám szigorúan tiltja. Az Egészségügyi Minisztérium a múlt héten kimutatta, hogy az alkoholmentes sör 0,016 százalék alkoholt tartalmaz. Az Arab Times című lap beszámolója szerint a KISR 0,01 százalék alkoholszintet mutatott ki, ami egyébként alacsonyabb a szomszédos Szaud-Arábiában engedélyezett százalékaránynál, pedig Szaud-Arábiában rendkívül szigorú iszlám sária törvények vannak életben. A jól szervezett, befolyásos iszlám csoportosulás és az újra feltűnő, liberális erők közt heves viták zajlanak Kuvaitban, az egyetlen olyan öböl menti arab államban, mely választott parlamenttel rendelkezik. (Reuters)


Hűvös fogadtatás

Gus McLeod marylandi pilóta 3500 mérföld utat tett meg, míg - a történelemben elsőként - nyitott pilótafülkés repülőgépével eljutott az Északi-sarkra. A 45 éves McLeod a WRC-TV-nek elmondta, hogy „emelkedett hangulatban” érezte magát, és amikor odaért, három kört repült a sark körül. „Abban a kis fülkében összezsugorodva elég rosszkedvű voltam, de azért valamiféle megilletődöttséget is éreztem. Tudja, milyen az, ha az ember a világ tetején van! …Háromszor körbejártam a világot… Nem tudom, ez bűvös szám-e” - mondta McLeod. Röviddel ezután lerobbant a 1939-es Boeing Stearman biplán (képünkön), az egykori légi permetező, úgyhogy McLeodot egy vadászrepülő vette fel, amely a National Geographic filmeseit szállította. Az időjárással kapcsolatban McLeod annyit mondott, hogy a hőmérséklet nulla fok alatt volt, de enyhe szél fújt, és magas volt a sarki nap. (Reuters)