Vissza a tartalomjegyzékhez

Eperjesi Ildikó
Bátorítás a szélsőségeknek

„A mostani tárgyalások meggyőztek arról, hogy minden szempontból helyes volt a két miniszterelnök találkozóját a lehető legrövidebb időn belül létrehozni - mondta Orbán Viktor a Wolfgang Schüssel osztrák kancellárral folytatott, meglehetősen hosszúra nyúlt megbeszéléseit követően. - Lényegében nincsenek problémák” - tette hozzá a magyar kormányfő a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón, melynek megszervezéséből kitűnt: a sajtó jelenléte kényelmetlen volt a nagypolitika számára.


Wolfgang Schüssel osztrák kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök. Faképnél hagyták az újságírókat Fotó: Vörös Szilárd

Az újságírókat kordon mögé kényszerítették - lecsökkentve ezzel a sikeres fotózás esélyeit -, majd pedig az üres, levegőtlen teremben való egyórás várakozás után megtartott tájékoztatón nem biztosítottak lehetőséget kérdések feltevésére. Nyilvánvalóan meg akarták óvni a magas rangú vendéget az osztrák politikusok külföldi útjain az utóbbi időben már-már megszokott kellemetlen helyzetektől.
Az Európai Unió többi tizennégy államának Ausztria elleni, hónapok óta tartó szankcióit nemcsak Orbán Schüsselnek szóló meghívása látszik megkérdőjelezni. „Amit azok ott (mármint az EU-politikusok) csinálnak, oda vezet, hogy Ausztria határain túl is velünk való szolidaritást vált ki” - jelzi előre Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt elnöke a News című osztrák hetilapban. A szabadságpárt távozófélben lévő vezére szerint az EU nyilván az ő politikai visszatérésének előkészítésén fáradozik, amikor szankciókkal sújtja az alpesi országot.
Az osztrákok fenegyereke nem fukarkodik az Európának címzett visszavágással: „A mai Európát mélyen erkölcstelennek tartom - mondja Haider. - Valójában az egész egylet erkölcstelen és politikailag olyan dekadens, mint a régi Róma: a provinciákat dolgoztatják, hogy aztán elherdálják a beszedett pénzeket. Az urak és rabszolgák ezen rendszere hamarosan megszűnik a számos európai demokratikus mozgalomnak köszönhetően.“


Brüsszeli tiltakozók Jörg Haider látogatása ellen. Más úton járnak     Fotó: Reuters

Haider a Die Presse hasábjain elmondta: óhatatlanul létre fog jönni egy erős európai párt a brüsszeli centralizmussal szemben, ha az egyes országok jobbközép mozgalmai összefognak. A szélsőséges osztrák politikus nem zárta ki, hogy 2002-ben kancellárjelöltként térjen vissza a nagypolitikába. A szabadságpárti vezető saját kormányával is elégedetlen, mivel az nem elég hatékony az uniós támadások leszerelésében.
Schüssel kancellár budapesti látogatásán mindenesetre igyekezett a hagyományos demokratikus értékek bástyájaként bemutatni országát: „Rendbehozzuk a költségvetést, de érintetlenek maradnak az osztrák külpolitika alapelvei - hangsúlyozta a tárgyalásokat követően. - Ezek közé tartozik a demokrácia és az emberi jogok, az EU bővítése melletti kiállás. Kitűnő szomszédi kapcsolatokat kívánunk ápolni elsősorban Magyarországgal és a többi szomszédos országgal” - folytatta az osztrák kancellár. Schüsselt szemmel láthatóan elégedettséggel töltötte el a hosszas külpolitikai elszigeteltség után Orbán meghívása, melyet a magyar miniszterelnök szerint „a hosszabb távú megfontolások motiváltak”. A kancellár ezt „az EU-n belüli erősebb kelet-európai együttműködés gondolatával” honorálta.
Miközben Schüssel szájából a magyar kormány az annyira óhajtott uniós támogatást hallhatta, felröppentek olyan hírek is, melyek szerint Ausztria vétóval fenyegetőzik az európai uniós reformok kidolgozásán fáradozó kormányközi konferencia munkájában. A kelet-európai tagjelölt államok számára különösen fontos a befejezés időpontja a tanácskozás végeredménye mellett. Attól is függ ugyanis, hogy mikor kezdhető meg a keleti bővítés.
Többekből megbotránkozást váltott ki a Schüssel-látogatás. Az ellenzők szerint Orbán az osztrák modell bevezetésére készül: a ma még elképzelhetetlen Fidesz-MIÉP koalíció tesztje zajlik, már a 2002-es választások fényében - mondják a kritikusok. „Magyarország nem rohadt alma, most csak az a közép-európai kormányfő barátkozik az osztrák kormánnyal, aki annak véli hazáját - hangzott el az SZDSZ Új generáció mozgalmának szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A mozgalom szlogenjével az osztrák infrastrukturális miniszter nyilatkozatára reagáltak, aki azzal utasította el az EU-bővítést, hogy „a rohadt almák megrontják az egészségeseket”. Szent-Iványi István szabaddemokrata országgyűlési képviselő, a külügyi bizottság elnöke úgy értékelte Wolfgang Schüssel fogadását, hogy az „újabb súlyos csapás az éppen hogy létező külpolitikai konszenzusra”. Az ellenzéki politikus szerint az osztrák kancellár fogadása „provokatív és látványos szembehelyezkedés az Európai Unió politikájával és azokkal az értékekkel, amelyek az EU jövőjét és biztonságát jelentik”. Szent-Iványi úgy véli: a magyar kormány lépése nyílt bátorítást jelent a hazai szélsőségek felé is.
A szabaddemokrata felháborodással ellentétben Csurka István, a Magyar Igazság és Élet Pártjának vezetője baráti demonstrációval szerette volna üdvözölni a Magyarországon tartózkodó osztrák kancellárt. A MIÉP-esek szándékuktól csak azért álltak el, mert a látogatás idején utcai találkozásra nem nyílt lehetőség. A pártelnök a hétvégét Párizsban tölti, ahol részt vesz a Francia Nemzeti Front ez évi kongresszusán, megbeszélést folytat az európai politikai körökben szalonképtelennek számító és a bíróság ítéletét követően képviselői mandátumától épp megfosztott Le Pen pártelnökkel.
A MIÉP nyíltabb formában nacionalista és zsidóellenes, mint Jörg Haider szabadságpártja, az FPÖ - állítja a látogatás előtt megjelent kommentárjában a bécsi Standard című napilap. „A tizenkét MIÉP-es képviselő látszólag az ellenzék padjában ül, de a hatalom színfalai mögött Csurka újra és újra »csendestársként« bukkan föl. Ily módon a kormánypártok a MIÉP segítségével jogellenesen elfoglalták az összes helyet a médiakuratóriumokban. A MIÉP-agitátorok cserébe pozíciókat kaptak a rádió intézményeiben, sőt egy rádióadó-létesítési licenszet is szereztek Budapesten. A diszkrét együttműködés egyéb területekre is kiterjed. Kritikusok úgy vélik, hogy Orbán a Csurka-hívek kegyeit hajszolja a választói potenciál megnyerése érdekében. Ennélfogva Orbán rá van utalva arra, hogy a soron következő 2002-es választások után Csurkával koalícióra lépjen, ha hatalmát meg akarja tartani. Magyarország EU-kilátásai szempontjából ez igen kínos lehet. Hiszen, ahogy a budapesti író és publicista, Eörsi István nemrégiben írta: Magyarország ellen egyáltalán nem lesz szükség szankciókra, elég büntetés már az is, ha nem vesznek fel minket az Európai Unióba” - zárja írását az osztrák lap.

Kertész Ákos publicisztikája:


Tom Lantos: „Hiba volt a meghívás”

Tom Lantos amerikai demokrata kongresszusi képviselő csütörtökön Bécsben felszólította Ausztriát, hogy tanúsítson egyértelmű magatartást a demokrácia és a tolerancia kérdéseiben, és nézzen szembe múltja „fekete” foltjaival.
Lantos sajtóértekezletén felháborodásának adott hangot amiatt, hogy Wolfgang Schüssel kancellár nem emelt szót nyilvánosan az ellen, hogy Gertraud Knoll burgenlandi evangélikus püspököt és gyermekeit megfenyegették, miután a püspöknő részt vett és beszélt egy kormány elleni tüntetésen.
A magyar származású Lantos, a holokauszt túlélője kijelentette: Jörg Haider távozása az Osztrák Szabadságpárt elnöki tisztségéből pusztán taktikai jellegű, s nem várható tőle változás, különös tekintettel arra, hogy utóda, Susanne Riess-Passer Haider egyik leghívebb követője.
Az amerikai politikus aggodalmának adott hangot a Haider-párt által Ausztriában teremtett légkör miatt. Tartani kell attól - mondta - hogy „az antiszemita irányzatok Ausztriából kiindulva termékeny talajra találnak a szomszédos országokban is”, s Haiderék sikere felbátorítja a horvát, szlovák és magyar szélsőségeseket. Az általa kezdeményezett amerikai kongresszusi határozatról szólva elmondta: az figyelmeztetés, amellyel az amerikai törvényhozás kifejezte aggodalmát és megdöbbenését az ausztriai kormányalakítás miatt, és ezzel egyben az EU mellé állt. Tette ezt az egész politikai spektrum egyetértésével, ami sokkal fontosabb, mint az a kérdés, hogy a Lantos által eredetileg javasolt, jóval élesebb, vagy a végleges, enyhébb változatot fogadták-e el.
„Senki nem kérdőjelezi meg, hogy az ausztriai választás demokratikus és szabad volt” - mondta, és kifejtette: az osztrák választóknak jogukban áll úgy voksolni, ahogyan jónak látják, viszont a világ többi részének jogában áll aggódni az eredmény miatt.
Tom Lantos megjegyezte: nem túl hasznos, ha Ausztria az Európai Uniót fenyegeti, s „nem ez az a formula, amelyet javasolnánk”.
Kérdésre válaszolva Tom Lantos kijelentette: szerinte hiba volt Magyarországra meghívni Wolfgang Schüssel osztrák kancellárt, s ezt megjegyzik majd Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egyaránt. (MTI-Bécs)