Vissza a tartalomjegyzékhez

MTI
Módosítást javasolnak

„A képviselői mentelmi jog ellensúlyaként, a nyugat-európai demokráciákhoz hasonlóan, a magyar parlament elnökének is komoly fegyelmezési joggal kellene rendelkeznie” - mondta Petrétei József az Országgyűlés mentelmi bizottságának keddi ülésén.

A Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője a mentelmi jog nemzetközi szabályozásáról tartott előadásában kifejtette: kevesebb becsületsértési ügy kerülne a bíróság elé, ha a Ház elnökének megfelelő fegyelmezési joga lenne.
A mai parlamentben a szigorítás feltétlenül szükséges lenne, hiszen más országokban a Házelnök kivezettetheti a teremből, akár három hétre ki is tilthatja a renitens képviselőt - mondta Petrétei József. A tanszékvezető azt is ajánlotta a bizottságnak, hogy a testület fontolja meg a képviselői mentelmi joggal összefüggő szabályozás pontosítását és alkotmányos rangra emelését. Petrétei József úgy véli, hogy a testületnek - gyakorlati tapasztalatai alapján - az egyes ügyekkel kapcsolatos álláspontját bizottsági állásfoglalásokban kellene rögzítenie.
A professzor előadásában nemzetközi példákkal támasztotta alá azt a véleményét, hogy a mentelmi jog kizárólag a képviselői tevékenység gyakorlásával összefüggésben alkalmazható. Utalt arra, hogy egyes országokban a parlament épületében elhangzottakra korlátozódik például a véleménynyilvánítás szabadságának figyelembevétele. Petrétei József megítélése szerint, ha a közvádló hatóságtól érkezik megkeresés, a parlamenti képviselőt mindenképpen ki kellene adni, hogy az érintett tisztázhassa magát.

E témában írt elemző cikkünk: