Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársainktól
A végállomás maga a pokol

A valóság: teljes kiszolgáltatottság, brutális erőszak és megaláztatás. Mindez gyakran meglepetésként éri azokat a „kifejezetten csinos” lányokat, akik a „könnyű, szexmentes munkát” és sok pénzt ígérő hirdetésekre jelentkeznek, azután lánykereskedők fogságában találják magukat. Az üzlet nálunk is virágzik, évente több tízezer magyar lány bocsátja külföldön áruba a testét. Legtöbbjük egyáltalán nem sejti, hogy milyen munka vár rá, és azt sem tudja, hogy szükség esetén kitől kérhetne segítséget. Persze vannak olyanok is, akik tudatosan vállalják a prostitúciót, hogy rendszeresen küldhessenek haza kisebb-nagyobb összegeket hozzátartozóiknak. A rokonok pedig inkább nem kérdeznek semmit.

„A lányok pokoli kínokat és megaláztatásokat élnek át addig, amíg a becsapástól eljutnak az utcára, a hotelszobába, vagy a radiátorhoz láncolva találják magukat egy idegen országban papírok és pénz nélkül. A végállomás pedig maga a pokol” - mondta a Heteknek Bethlen Anna, a Nőképviseleti Titkárság munkatársa. „Sajnos pontos számadatokkal nem rendelkezünk elsősorban amiatt, hogy ennek a körnek a felmérésére az illetékesek nem akarnak pénzt áldozni - folytatja. - Inkább szemet hunynak a dolog felett, és elbagatellizálják az ügyet. Pedig évente mintegy félmillió nőt adnak el világviszonylatban, ennek a fele a kelet-közép-európai régióból kerül ki, s ebből tízezres nagyságrendű a magyar lányok száma.”

Kiszolgálatott lányok

A nőkereskedelem szempontjából leginkább veszélyeztetett réteget maguk a prostituáltak és az intézetben élő fiatal lányok alkotják. A határőrség tapasztalatai alapján Magyarország már nemcsak tranzit- és kiinduló ország, hanem egyre inkább a nőkereskedelem célországa is - mindez az IOM Nemzetközi Migrációs Szervezet friss felméréséből derül ki. Az IOM tanulmánya szerint a nőkereskedelem 99,9 százalékát a prostitúció teszi ki, azaz elenyésző a házicselédek, illetve a feleségnek szánt „rabszolgák” száma. A kutatás szerint a 13 és 23 év közötti lányok több mint fele szeretne külföldön dolgozni, ugyanakkor a lányok 40 százalékának „fogalma sincs” a külföldi munkavállalás veszélyeiről és arról, hogy ezeket hogyan kerülhetik ki. Éppen ezért az IOM a napokban indít átfogó kampányt, amelynek lényege a prevenció elősegítése, a figyelemfelhívás, a tényszerű tájékoztatás hirdetéseken, fotóképregényeken, óriásplakátokon, segélyvonalon, valamint dokumentumfilmen keresztül.
Mindenkiben felmerül a kérdés, hogy vajon mi késztethet egy nőt arra, hogy prostituált legyen? Bethlen Anna szerint az esetek többségében a lányok egy hosszú folyamat következményeként állnak ki az utcára. A sablonszöveg „a pénz”, de ez nem mindig állja meg a helyét, hiszen sok hátrányos anyagi helyzetű nő soha nem lépne erre az útra. Az esetek többségében (egy amerikai felmérés szerint a prostituáltak 85 százaléka esetében) ezek a lányok olyan családi háttérből kerülnek ki, ahol gyerekkorukban brutálisan bántalmazták őket, vagy szexuális visszaéléseket követtek el velük szemben, vagy esetleg szemtanúi voltak édesanyjuk bántalmazásának, megerőszakolásának. A legborzasztóbb az egészben az, hogy ezek a lányok általában az első nemi erőszakot éppen közeli ismerőseiktől, rokonaiktól, nagybácsijuktól, sógoraiktól vagy éppen az apjuktól szenvedik el. Ezt támasztja alá az a minap nyilvánosságra hozott eset is, amelyben egy tizenkét éves kislány sógorától esett teherbe.
Így alakulhat ki a lányokban az, hogy a testükről ne úgy gondolkodjanak, mint ami hozzájuk tartozik, hanem mint valami független tárgyról, amit áruba lehet bocsátani. Ezt támasztja alá az a felmérés is, amely során prostituáltakat kértek arra, hogy rajzolják le önmagukat. Az eredmény egy fejtől mellmagasságig terjedő kép lett, mivel a többiről úgy gondolkodnak, hogy „az már nem az enyém, az már nem én vagyok”.

Egyszerűen csak elüti az autó

A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a prostitúció egy egész társadalmat átfogó probléma, amit nem lehet megoldani egy kitiltó intézkedéssel. Bethlen Anna hangsúlyozza: a probléma gyökere az, hogy vannak olyan alantas ösztönökkel bíró férfiak, akik megteremtik a fizetőképes keresletet. „És sajnos ez nincs összefüggésben az iskolai végzettséggel, ezek az emberek a társadalom minden rétegében megtalálhatók. Az az ősi szlogen, miszerint a férfiak biológiai szükségletéből adódna a bordélyházakba való járás, egy nagy „humbug”, inkább hatalmi distanciáról van szó, amely révén kifejezik: én vagyok az „úr”, és azt csinálok, amit akarok. És ezt a férfi szexuális leigázáson, megaláztatáson keresztül teszi. Ebben a helyzetben a prostituáltak teljesen ki vannak szolgáltatva - állítja a szakember. - Az a kép, hogy utcalánynak lenni jó dolog, mivel több férfi tart ki egyszerre, és van szép autó meg sok pénz meg szabadság, csak marketing-maszlag - fogalmazott Bethlen. Az igazság a totális kiszolgáltatottság a futtatónak, aki lehet strici, a maffia vagy a férj is. (Előfordul - nem éppen előkelő fővárosi kerületben -, hogy ha jön a gázszámlás, és nincs meg a pénz, a férj leküldi a feleségét az utcára…)
Meglepő tény az, hogy jelentős a prostituáltak között az autóbalesetben történő elhalálozási arány, ami annak köszönhető, hogy a strici életbiztosítást köttet a lányokkal, aminek természetesen ő a kedvezményezettje, és miután a lány már nem „tejel” jól, egyszerűen csak elüti egy autó. Nem nevetséges kicsit, hogy a hatóságok erre fényvisszaverő matrica osztogatásával reagáltak?” - teszi fel a kérdést a szakember.

Tuti üzlet

A leánykereskedelem napjaink harmadik legjövedelmezőbb „üzlete” a fegyver- és a drogkereskedelem után, de ha kockázat szempontjából vizsgáljuk a dolgot, akkor a legkifizetődőbb, hiszen ezen a pályán a legnehezebb lebukni. Mivel a fegyver az minden esetben fegyver, de a prostituált lehet nő, barátnő vagy feleség is attól függően, hogy mire tanítják be, tehát megtudja önmagát cáfolni, míg a fegyver nem tudja azt mondani, hogy „répa vagyok”. Mindezek mellett már „kész áru”, ami a saját lábán jön, sőt ha elég ügyes a szervező, akkor még az útiköltségét is kifizeti annak reményében, hogy sok pénzt fog keresni. Mindemellett a befektetett pénz forgási sebessége ennél az üzletnél a leggyorsabb, hiszen akár már aznap este munkába állhat az illető, de ha lebukik, őt büntetik meg, nem a haszonélvezőt.

Magyar lányok külföldön

Arra vonatkozólag, hogy Magyarországról hány nőt vittek vagy csaltak külföldre, hogy ott prostitúcióra kényszerítsék, nincsenek használható, pontos adatok. Ennek oka, hogy a múltban törvényi hiányosság miatt nem fordítottak erre a kérdésre kellő gondot, illetve nem volt erkölcsrendészet, aki foglalkozott volna ezekkel az ügyekkel - nyilatkozta lapunknak Balog Anikó, az Országos Rendőr-főkapitányság Interpol Magyar Nemzeti Iroda munkatársa. Az Interpol iroda ügyforgalmából csak annyi derül ki, hogy három-négy évre visszamenőleg évi 20-30 között van azoknak az aktáknak a száma, ahol magyar nők külföldi prostitúciójáról van szó.
Különféle módszerek széles skálája tanúskodik arról, hogy hány és hányféleképpen képes a szexipar fiatal, csinos lányokat befűzni, kényszeríteni, és a testüket kizsákmányolni. Az egyik legbeváltabb módszerük a különböző álláscsábítások.

Vigyázat: külföldi munka!

A „becsületesebbje” az erotikus munka címszó alatt hirdeti magát, ahol munkát kínálnak masszázsszalonokban, táncosnőket, komzumhölgyeket keresnek osztályon felüli szórakozóhelyekre jól szituált urak szórakoztatására, rendszerint azzal az ígérettel, hogy a munka szigorúan szexmentes. Az esetek döntő többségében a hirdetésre kapó lányok ócska lebujokban, éjszakai klubokban találják magukat, ahol a munka kizárólag a szexről szól. Van amikor a hirdetés egyszerűen házvezetőnői állásról, gyermekvigyázásról szól, bár óvatosságra inthet a „kifejezetten csinos” kikötés, ami arra mutat, hogy más munkára is lehet számítani. Balog Anikó szerint észszerű a túlzott óvatosság minden olyan álláshirdetéssel kapcsolatosan, ami külföldre invitál, és sok pénzt ígér.
Veszélyes területeknek minősülnek még a diszkók, a különféle, fiatalok által látogatott szórakozóhelyek, a „plázák”, itt ugyanis egyre gyakoribb, hogy megjelennek bizonyos férfiak, akik keresik a csinos, jó formájú, jól táncoló lányokat, majd beszélgetést kezdeményeznek velük olyasféle szöveggel, hogy „ilyen csinos külsővel és ilyen tánctudással milyen sok pénzt lehetne keresni”. Előfordult, hogy egy csinos, fiatal lányt, miután nem dőlt be a mesének, a diszkóból hazafelé erőszakkal betuszkoltak egy autóba, ahol elkábították, és már csak külföldön ébredt fel a szomorú valóságra.

Sovány eredmények

A legveszélyeztetettebbek az állami gondozott, intézetből elcsavargó, háttér nélküli lányok. Szállást, munkát keresnek, és ezzel már ki is szolgáltatták magukat. Ilyen volt a legutóbbi siófoki eset is, amikor két intézeti lány megszökött a nevelőotthonból, majd hamarosan meg is találták őket bizonyos férfiak, akik bántalmazták, és szexuális szolgáltatásokra kényszerítették őket, majd hamarosan az is kiderült, hogy külföldre szánják őket. A két lánynak kivételes szerencséje volt, hogy még itthon meg tudott szökni fogvatartóitól.
Amennyiben a rendőrséghez bejelentés érkezik egy fiatal lány eltűnéséről, és feltételezhető, hogy prostitúcióra kényszerítik, az Interpol részéről körözést bocsátanak ki, melyet eljuttatnak az eltűnt fényképével, személyleírásával a világ minden országába. Balog Anikó szerint itt meg kell jegyezni, hogy az így előkerült lányok mindöszsze töredékei azoknak, akik valamelyik távoli bordélyházban élik az életüket, hiszen gyakori például, hogy az eltűnt személy hozzátartozói nem is jelentik az eltűnést a rendőrségen. Vagy azért, mert „nem akarnak semmibe belekeveredni”, vagy azért, mert megnyugtatja őket, hogy időszakonként pénzt kapnak külföldről, és ebből gondolják, hogy minden rendben van. Az eddigi esetek arra mutatnak, hogy azok a lányok, akik beleegyeznek a külföldi prostitúcióba, azért teszik, hogy a családjuk részére pénzt küldhessenek.
Az Interpol hazai munkatársa szerint mindenképpen és mindenhol javasolt az óvatosság. Erről tanúskodik az a történet is, amikor egy fiatalember a nyári szünetben a barátnőjével Spanyolországba utazott, ahol gyakran szórakoztak diszkókban. Egyik alkalommal azonban a barátnő eltűnt, és nem került elő sem reggelre, sem másnapra. Ekkor a fiatalember bejelentette eltűnését, ő maga pedig ott maradt még egy hétig. Ez idő alatt csupán annyit sikerült megtudni, hogy a lányt egy másik város mulatójába vitték. Az ügy jelenleg is tart, a lány azonban még ma sincs itthon…