Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 15. szám, 2000. április 08

Belpolitika

Munkatársunktól
Orbán hisz Torgyánnak

A Szolnokon tavaly megválasztott agrárdemonstrációs bizottság bejelentette, hogy április 11-12-én, 17 megyében, közel 100 helyszínen félpályás útlezárásokat tartanak. A gazdák a demonstrációt figyelmeztetésnek szánják.


Sebestyén István
Defend-offenzíva

Magyarország piacvezető biztonsági cége, a Group 4 Security Kft. tisztességtelen üzleti magatartás vádjával beperelte a Defend Kft.-t, melynek az a Földi László a tulajdonosa, akit többek között az úgynevezett megfigyelési ügy kapcsán ismerhetett meg a közvélemény. Földi tavaly nyáron egy olyan magnókazettát vásárolt meg, amelytől a miniszterelnök szavahihetőségének bizonyítását várták. A cégek vezetői közös megállapodás alapján egyelőre nem kívánnak nyilatkozni.


Birovecz László
Vita a fehérvári kórházban

A fehérvári megyei kórházban múlt héten szombaton meghalt egy szívbeteg, miközben a kardiológiáról az intenzív osztályra szállították. A 72 éves asszony hirtelen heveny szívinfarktust kapott, és az intenzívre való átszállítás 15 perce alatt fellépő szívritmuszavar az életét követelte. Ha az átszervezés nem történik meg - állítják a kórházi vezetés bírálói -, az asszony 10 másodperc alatt juthatott volna a szükséges ellátáshoz.


Szobota Zoltán
Kit izgat a Hit

Ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást hétfőn a Fővárosi Főügyészség Molnár Róbert kisgazda képviselő - Bartus László könyvének állításaira alapozott - feljelentése nyomán. Az eset pikantériáját az adja, hogy a hírt felröppentő Világgazdaság anonim újságírója előbb szerzett tudomást a határozatról, mint a hivatalos értesítést kézbe vevő bűnüldöző szervek.


Tocsik Márta és Liszkai László vádlottak újra a tárgyalóteremben
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Keleti gyanúja: provokálták Vancsikot
Interjú Keleti Györggyel, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának szocialista elnökével.
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Ismert Kaya vallomása

Megérkezett a Németországban élő Kaya Ibrahim tanúvallomása a Legfőbb Ügyészségre, amelyet az 1998. október 9-én ismeretlen tettes ellen közokirat-hamisítás bűntette miatt megindított eljárásban rögzítettek - közölte az ügyészség illetékese csütörtökön.


Életmód

Király Sándor
Japán térművészet

Az új Toyotát vásárlók közel 60 százaléka korábban más márkával autózott, a vevőhódítás egyik titka, a tavaly bemutatkozó Yaris, amely a kisautó kategóriában szinte minden összehasonlító tesztben tarolt.


Király Sándor
Ma van a tegnap holnapja

Tíz éve ez a cikk a science fiction irodalmat gazdagította volna, mára már valóság az oly sok műszaki újítást magában hordozó Peugeot 607, amelyben szinte mindent automatizáltak, mégis megmaradt a vezetés öröme.


APROPÓ
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Hack Péter
A vallásszabadság korlátozása pontosítások által

Az elmúlt két évben újra meg újra napirendre került a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló (1990/IV.) törvény módosításának kérdése. 1999 őszén a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a törvénymódosítást előkészítendő társadalmi vitára bocsátotta az ezzel kapcsolatos koncepciót, melyet Schanda Balázs készített. A héten az Országgyűlés illetékes bizottsága is napirendjére tűzte a törvénymódosítás koncepcióját. Írásában Hack Péter ezt veti alá részletes jogi elemzésnek.


Gazdaság

Papp Levente
Toplistás világcégek

A neves amerikai Fortune gazdasági magazin az idén is elkészítette az USA és a világ vezető vállalatainak 500-as toplistáját. Az élbolyban viszonylag kevés változás történt az előző évekhez képest, a középmezőnyben azonban már megjelentek az új gazdaságra, az internetes kereskedelemre (e-business) épülő, feltörekvő cégek.


Egri István
Ítélet a Microsoft ellen
Tovább a cikkhez >>>

Bor Gabriella
Tőzsdei portfólióalkotás

Az IE-New York Broker Rt. úgynevezett modellportfó-liók megalkotásával segít a befektetési döntések meghozatalában. A konzervatív portfóliót az alacsonyabb kockázatvállalási hajlandósággal rendelkezőknek, míg az agresszív portfóliót a nagyobb hozam reményében magasabb kockázatot is felvállalóknak ajánlja. A portfóliók felülvizsgálatára havonta kerül sor, az alábbiakban az áprilisi portfólió-összetételt teszszük közzé, illetve értékeljük a március havi teljesítményt is.


Acsai Anikó
Ereszteni kezdett a NASDAQ-lufi
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Csökken a benzin ára

„A Mol több legyet is ütött egy csapásra” - vélik a Wall Street Journal Europe című gazdasági lap elemzői, miután a magyar cég a héten 262 millió dollár ellenében 36,2 százalékos részesedést szerzett a szlovák Slovnaftban. „A Mol így megerősödve szállhat szembe az osztrák ÖMV-vel, amely a térségbeli vállalatfelvásárlásokban fő vetélytársa.” Mindkettő régóta mustrálgatja a horvát INA-t, de a Mol valószínűleg Románia iránt is érdeklődik. A lengyel PKN szintén meg akarta vásárolni a Slovnaftot, de a Mol most megelőzte. A Brüszszelben megjelenő amerikai üzleti lap szerint a szlovák cég megszerzésével a Mol vezető szerepet kap a térségben az olajfinomítás és eladás terén.


Munkatársunktól
Rögös útépítés

Heves viták kísérik az autópálya építésének startját. Az átpolitizálttá vált építkezés miniszterelnöki felszólítás után áprilistól elkezdődött, igaz, csupán szolid előkészület formájában. A tervek szerint 600 kilométer autópálya, több híd és autóút épül meg a következő öt év alatt. Az úthálózat fejlesztése tovább vonzza a külföldi tőkét, és csökkenti a munkanélküliséget. Pénz van, illetve lesz, állami forrásból, európai támogatásból és lakossági adakozással.


Munkatársunktól
a jövő urai vagyunk

„A múlt elesett hatalmunktól, a jövendő urai vagyunk” - szól Széchenyi István híres mondata, amelyet a Fidesz-kormány Nemzeti Fejlesztési Tervének mottójául választott. A Széchenyi-tervként is emlegetett projekt 2006-ig vázolja fel azokat a területeket, melyeket a kormány előtérbe helyez a gazdasági fejlesztés során. A terv első szakaszában, 2002-ig 434 milliárd forintot fordít a kiemelt célokra


Surányi marad
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Szakonyi Dávid
Áradó vizek, áradó indulatok

Levegőt is alig kaptam, mikor először megpillantottam a kiöntött Bodrogot. Széles tónak tűnt a folyó, az elmerült fáknak csak a koronája látszott ki, fölöttük pára, az egész képet visszatükrözte a felszín.


Munkatársainktól
A végállomás maga a pokol

A valóság: teljes kiszolgáltatottság, brutális erőszak és megaláztatás. Mindez gyakran meglepetésként éri azokat a „kifejezetten csinos” lányokat, akik a „könnyű, szexmentes munkát” és sok pénzt ígérő hirdetésekre jelentkeznek, azután lánykereskedők fogságában találják magukat. Az üzlet nálunk is virágzik, évente több tízezer magyar lány bocsátja külföldön áruba a testét. Legtöbbjük egyáltalán nem sejti, hogy milyen munka vár rá, és azt sem tudja, hogy szükség esetén kitől kérhetne segítséget. Persze vannak olyanok is, akik tudatosan vállalják a prostitúciót, hogy rendszeresen küldhessenek haza kisebb-nagyobb összegeket hozzátartozóiknak. A rokonok pedig inkább nem kérdeznek semmit.


Laudancsek Katalin
Gyémánt-sztori

Briliánsokat vásárolni? - csillagászati áruknak „köszönhetően” ezt bizony igen kevesen engedhetik meg maguknak. Ennek fényében lehet, hogy némelyeket meglep az a tény, hogy gyémántból viszont van bőven: akkora mennyiséget rejt magában a föld, mint mondjuk feketeszénből. Hogy miért olyan drága a gondosan megcsiszolt változata? A választ Cecil Rhodes, a De Beers Company alapítójának kedvenc mondásából tudhatjuk meg, miszerint: „Ha mindössze négy ember élne az egész földkerekségen, csak annyi briliáns kerülhetne piacra, amely csak kettő számára lenne elegendő”. A bölcs mondás (és a világ legnagyobb gyémántkereskedő cége) szülőatyjának életútját a Gyengi című orosz lap ismertette.


Hit és értékek

Szabó Ibolya Anna
Egységben a pápával

„Valami nagyon fontos dolog történik a katolikus egyházban” - kezdte híradását Giuseppe Gennarini arról az 1997-es New York-i találkozóról, ahol több mint 250 amerikai katolikus püspök jelent meg, hogy négy napon keresztül megosszák egymással tapasztalataikat. Az egyházi vezetők, akik között több bíboros és érsek is jelen volt, mindannyian a katolikus egyházban jelentős vallási megújulást hozó neokatekumené mozgalom képviselői voltak, amely a katolikus egyházhoz tartozó, de a hittől eltávolodott emberek, a hitben éretlenek és a szekták által eltérített hívek megújítására törekszik.


Morvay Péter
Újraevangélizálók

Március végén egy óriásgép fedélzetén 300 katolikus fiatal utazott Magyarországról Izraelbe, hogy II. János Pál pápa meghívására 45 ezer társával együtt részt vegyen az egyházfő galileai szentmiséjén. A zarándokút tapasztalatairól és az 1983-ban létrejött, magyarországi neokatekumenátus mozgalom célkitűzéseiről Walton Gusztávot, a szentföldi út egyik szervezőjét és a zarándokcsoport néhány tagját kérdeztük.


Grüll Tibor
Új Bábel felé

A bábeli torony története máig is az egyik legismertebb ószövetségi példázat. Noé, fiai és unokái - miután a vízözön elvonult és a földek kiszáradtak - leereszkedtek az Ararátról és „Sineár földjén” telepedtek le. Sineár, az ókori Sumer, az Eufratész alsó folyásánál elterülő áradmányos síkság, amelyet lakói, a „feketefejű” sumerek Kengirnek, azaz „művelt/öntözött földnek” neveztek. Az emberek hamarosan felfedezték az új civilizáció építőköveit, a téglát, amellyel tervüket megvalósíthatták: „Gyertek, építsünk magunknak várost és tornyot, amelynek teteje az égig érjen; és szerezzünk magunknak nevet, hogy el ne széledjünk az egész föld színén.”


Interjú

Tihanyi Péter
Valahol Európában
Emlékek, fényképek , töredékek Rónai András életéből

Rónai András színművész: 1998: A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje - Göncz Árpád kitüntetése, Magyarország és Izrael közötti kapcsolatok fejlesztéséért


Külpolitika

Vagyim Arisztov
Peresztrojka és Oroszország ma

Oroszország - miközben új vezetőt választ - a reformokra és egy jobbat hozó váltásra vár. A beteg és nem igazán népszerű Jelcin helyére a fiatal, energikus, a lakosság nagyobb részének bizalmát kivívó Putyin került.


Hechs László, jeruzsálem
A kivonulás ára

A genfi Asszad-Clinton csúcs kudarcát követően felgyorsultak a Libanonból való izraeli kivonulás előkészületei. Ehud Barak elfogadta a katonai terveket, amelyek szerint hét megfigyelőállás a határ mentén a helyén marad, a többieket azonban lebontják, és a határ izraeli oldalán építik fel ismét.


Hetek-összeállítás
Kis nemzetek büszkesége

„Mind Magyarország, mint az Európai Unió jövendő tagja, mind pedig Írország, mint az Unió tagországa, tisztában kell legyen azzal, hogy a nemzetek eme nagy családjához való tartozás nem sodorja veszélybe nemzeti büszkeségünket, egyéni jellegünket” - jelentette ki Mary McAleese, Írország köztársasági elnöke kedden, budapesti látogatása során.


Márer György, New York
Becsületes diplomaták

Ezzel a címmel nyílt meg egy nagyszabású kiállítás a New York-i ENSZ-palotában április 3-án. A hivatalos megnyitó - amely a zsúfolásig megtelt közgyűlési teremben zajlott le - magasztos légköréről tanúskodott, hogy számos világszerte ismert közéleti személyiség szólalt fel. Gillian Sorensen főtitkár-helyettes mellett Kofi Annan felesége, Nane Annan aszszony is, aki Raoul Wallenberg unokahúga.


Hetek-összeállítás
Gyarmatok öröksége

Az első Afrika-Európa-csúcs éppen úgy ért véget, mint ahogy elkezdődött: olyan új kapcsolatok reményében, amelyek közelebb hozzák egymáshoz Európát és Afrikát. A 67 ország vezetői ígéretet tettek az együttműködés erősítésére az adósság, a természeti katasztrófák és a háborúk okozta pusztulás megállítása érdekében, ami Afrikát a legszegényebb kontinenssé tette. Moamer el-Kadhafi líbiai elnök arra használta a csúcstalálkozót, hogy megújítsa országa kapcsolatait a fejlett államokkal. A líbiai elnök, aki a hétfői megnyitó után éles hangon oktatta ki az európai vezetőket, áttörést jelentő meghívást nyújtott át egy izraeli politikusnak országa meglátogatására.


Sport

Németh Szilárd
Jeremies siralma

Komoly botrányt kavart Jens Jeremies német labdarúgó. A 26 éves védő, aki a Bayern München játékosa, éles kirohanást intézett a német válogatott szövetségi kapitánya, Erich Ribbeck ellen. Jeremies hazája válogatottját szánalmasnak nevezte, edzője munkáját is élesen bírálta.


Aszalós Szilvia, Pál Imre
Szeretnék a legjobb lenni

Hétévesen kezdett el sakkozni, de 14 évesen - a világon a legfiatalabbként - már sakknagymester lett. A jelenleg 2725 élőponttal rendelkező, a világranglistán a hatodik helyet elfoglaló szegedi fiatalembert a szakemberek Kaszparov egyik legnagyobb jövőbeni ellenfelének tartják.


Németh Szilárd
Halálos játék

Szerda éjszaka két Leeds Uni-ted-szurkolót késeltek halálra Isztambul belvárosában, miután brit fanatikusok összetűzésbe keveredtek a török Galatasaray híveivel. Tizenegy embert szállítottak kórházba vágási sérülésekkel és zúzódásokkal.


Varga József
Ki követi Michael Jordant

Pár héttel az alapszakasz vége előtt a nyugati konferenciában már megvan az a nyolc csapat, amely a rájátszásban bizonyíthat tovább.


Szabadidő

Gyöngyösi István
Fellendülőben a napenergia hasznosítása

Világszerte egyre szélesebb körben alkalmaznak olyan eljárásokat, melyekkel a napsugárzás erejéből minél több energiát igyekeznek nyerni. Egyre nyilvánvalóbbá válik ugyanis, hogy a jövő környezetbarát energiaellátásában kiemelt szerep jut majd a megújuló energia felhasználásának.


Esős hétvége kultúrával

A három kicsi és a nagy egész héten a múzeumra készült, jó tapasztalataik lévén, hiszen a múltkor a városligeti „lovagvárban” a kitömött medve és a méretes malacok elkápráztatták őket. Indulás tehát, a kulturális nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, meg aztán a szabadtéri programhoz hűvös is az idő. Irány a Néprajzi Múzeum, néhai színes és tartalmas kiállítások színhelye…


Kinek kell ma költészet

Magyar- és történelemtanárok naponként szembesülnek a problémával: miképpen lehetne az úgynevezett magaskultúrát, így a hagyományos irodalmi értékeket is használható formában átörökíteni a fiatalabb generációnak. Persze akad olyan szakközépiskolai irodalomtanár, aki - feladva a nemes küzdelmet, hogy Puskin Anyeginjét kellő mélységében közvetítse a mai tizenéveseknek - inkább szociális munkásnak áll. A kitartóbbja pedig megpróbál az önismerethez, valóságismerethez tartósan működőképes támpontokat nyújtani a diákságnak.


Színes

DUMA PLÁZA

Nincs olyan sérelem, amely a csőcselék törvényével orvosolható lenne. Abraham Lincoln


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Mókás mókuskerék
Tovább a cikkhez >>>

Bolygóvadászat
Tovább a cikkhez >>>

Orosz kortárs népköltészet: putyinettek

Az orosz lakosság egy része „kisebbfajta megváltóként” tekint a minap elnökké választott Vlagyimir Putyinra, és ezt versekben is megfogalmazza. A megújult orosz népköltészet legfrissebb termései, az alábbi „putyinettek” a Komszomolszkaja Pravdának köszönhetően váltak közkinccsé.


Szobadisznó, avagy bonsai-sertés
Tovább a cikkhez >>>

Szerencsés landolás
Tovább a cikkhez >>>