Vissza a tartalomjegyzékhez

Czibula Péter
Legális vegyi fegyverek

Gyakori károkozók kertünkben a rovarok, a levéltetvek és a hernyók. Némelyikük csupán esztétikai problémákat okoz, de jó néhányuk jelenléte nem igazán áldásos, például amikor gyümölcstermő növények termését teszik élvezhetetlenné. A rovarkártevők jelenléte más gondokkal is jár, mivel a rovarok és egyéb élősködők jó néhány betegség elsőszámú közvetítői, a levéltetvek például a növényi vírusok leggyakoribb hordozói. Sokéves tapasztalat támasztja alá, hogy akár üzemi, akár kiskert méretről van szó, a védekezés gyakorlatilag elkerülhetetlen.

A tavasz kezdetén a védekezés érdekes módja áll rendelkezésünkre, mivel a később hirtelen előkerülő rovarok és egyéb apró lények ott rejtőznek a fákon, bokrokon, csakhogy legtöbbjük nem a tőle megszokott öltözékben, hanem mindenek előtt peték és lárvák alakjában. Rejtőzködő képességük rendkívüli, legtöbbször szabad szemmel alig láthatóak. Ott lapulnak a kéregrepedésekben, a rügyek között, és várják a tavaszi napsugarakat - akkor aztán hirtelen kifejlődve elkezdik számunkra sokszor nem éppen hasznos külvilági életüket. Tavasz elején, amikor a növények nagy többsége még nem fejlesztette ki leveleit, hajtásait, virágait, és emiatt jóval szűkösebb a kártevők búvóhelye, eredményes támadást indíthatunk.
A beszédes elnevezésű lemosó permetezés ilyenkor hatékonyan alkalmazható védekezési módszer, mivel a gyakorlatilag „csupasz” növényt a permetezés úgyszólván lemossa. A lemosó permetezéshez alkalmazott permetezőszerek a leghosszabb ideje használatban levő vegyszerek közé tartozó anyagok, amelyekkel réz és kén juttatható a növények felületére. Mivel nem a „legrázósabb” öszszetételű anyagokról van szó, ezért használatuk azoknak is ajánlható, akik inkább elviselnek néhány kukacot, mint az állandó permetezést. A kén és a réz az áttelelő petéket és gombaspórákat tizedeli meg alaposan. A permetezésre érdemes minél korábban, már kora tavasszal időt szánni, de megfelelő töménységben a későn ébredő kertészek is alkalmazhatják ezt a fajta védekezést, amely a levélzet vagy a virágok kifakadásáig alkalmazható. A védekezés hazánkban a gyümölcskultúrákban vált általánossá, de nem szabad elfelejteni, hogy minden más fafajta vagy akár kis bokor is ugyanolyan rejtekhely, mint a szilvafa. Ezért a gondozni kívánt díszkertekben is mindenképpen indokolt a védekezés.
A permetezésre szánt idő fagymentes napokon időjárástól füg-gően, de leginkább március-ápri-
lis hónapban esedékes. Egyébként egyre gyakrabban használják a lemosó permetezést már az előző évben, ősz végén, tél elején (lombmentes állapotban). A tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy mindenképpen érdemes a módszert a késő őszi napokon is alkalmazni.