Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 14. szám, 2000. április 01

Belpolitika

Szobota Zoltán
Becsapták a szakértőt

Nem először, és történelmi tapasztalataink alapján kijelenthetjük, talán nem is utoljára fordul elő, hogy a bulvárújságok palettáját színesítő Blikk magazin átveri riportalanyait. A mostanában egyre nagyobb hírértékkel bíró úgynevezett „szektabotrányok” újabb epizódja Ugandában történt, ahol kiugrott és kirúgott római katolikus szerzetesek és apácák által alapított ezoterikus csoport magára gyújtotta imaházát. Az eset megdöbbentő és elszomorító. A honi valóság számára azonban van még egy elszomorító dolog, mégpedig az, hogy a közhangulatot a kisegyházak ellen hangoló médiumok lázas izgalommal láttak neki a magyarországi lehetséges párhuzamok feltárásának.


Aszalós Szilvia
A luxus brutalitása

A múlt heti „meleggyilkosság” ismét a szexiparra irányította a figyelmet, hiszen a tettes egy férfiprostituált, az áldozat pedig egy pornófilmmenedzser volt. Az eset kapcsán megkérdezett szakemberek meglepő becslési adatai szerint a világon kétszer annyi a férfiprostituáltak száma, mint a nőké. Lapértesülések szerint azért nehéz felszámolni a budai luxusbordélyházakat, mert „magas rangú személyek” is látogatják azokat.


Munkatársunktól
Ez a méreg nem a cián

A februári cián- és a három héttel ezelőtti nehézfém-szennyeződés után az elmúlt hétvégén újabb két gátszakadás történt Romániában. Az első a Kolozs megyei Járavizén, ahol ezer köbméter bányameddőt tartalmazó víz került szabadba, bár ez a román hatóságok szerint nem jutott el egyik folyóba sem. A másik eset Borsabányán történt, ahol a szennyvízülepítő tározó átszakadásával újabb szennyeződés került a Tiszába. Magyarországon védekezésre alig van lehetőség, és az időjárástól függően újabb szeny-nyeződésekre számíthatunk.


Munkatársunktól
Magyar marad

Magyar Bálint cáfolja azokat a híreket, melyek szerint lemondását fontolgatná abban az esetben, ha őszig nem emelkedne az SZDSZ népszerűségi mutatója. „Szeretném, ha első kézből hallanák, nem gondolkodom a lemondásomon” - jelentette be a szabaddemokrata pártelnök.


Kövér a rendszerváltásról és a pokolról
Tovább a cikkhez >>>

Somorjai László
Új Nemzet a régi bőrében

Lapunk értesülései szerint megdöbbentette a mérsékelt konzervatív politikusokat és értelmiségieket az a hír, hogy összevonják a Magyar Nemzetet a Napi Magyarországgal. Tudomásunk szerint az első közös lap megjelenésétől teszik függővé, hogy vállalhatónak tartják-e a lapot, bár már most aggódnak az orgánumért.


Sebestyén István
Katonadolog

A haderőreformról szóló tudósítások közepette sokan megdöbbenéssel fogadták azt a lapértesülést, mely szerint Fodor Lajosnak, a Magyar Honvédség parancsnokának titkos utasítására valamennyi katonai alakulatnál lista készült a ma is aktív, volt politikai tisztekről.


Hajdú Sándor
Torgyán és a gazdák

Erőnek erejével akarnak fellépni a gazdák Torgyán József pártelnök-miniszter ellen. Félpályás út-, híd- és határátkelőhely-lezárással kívánnak tiltakozni Torgyán József - szerintük - hitszegő magatartása ellen. A kisgazda politikusok ellenben azt állítják: az igazi gazdák nem akarnak és nem fognak demonstrálni. A miniszter pedig egyenesen azzal érvel, hogy az elmúlt két évben annyi jó történt a mezőgazdaságban, mint az azt megelőző húsz évben együttvéve. Fideszes politikusok cáfolják, hogy a háttérben, titokban támogatnák a Torgyán-ellenes tüntetéseket.


Életmód

Mohai Katalin
Az iskola önmagában unalmas

Hatodik alkalommal került megrendezésre március 23-a és 25-e között a Soproni Logopédiai és Pedagógiai Napok országos szakmai konferencia, mely évről évre egyre nagyobb számban vonzza a különféle szakembereket.Az idei közel 300-350 résztvevő nemcsak nívós előadásokat hallgathatott meg, hanem a legújabb fejlesztő játékokkal, eszközökkel és különböző tankönyvekkel is megismerkedhetett.


Kárpáti György
Tarolt az Amerikai szépség és a Mátrix

Hétfőn, magyar idő szerint hajnali háromtól immár 72. alkalommal osztották ki a filmes szakma legnagyobb elismerését, az Oscar-díjat. A kiegyenlített küzdelemben az Amerikai szépség a legfontosabb díjakat begyűjtve 5, a Mátrix 4 Oscar-díjat nyert, a legjobb külföldi film Almodovar Mindent anyámról című alkotása lett.


Pálfy Gyula
Az eledel bősége

A felesleges ember mítosza főként a múlt századi orosz irodalomban kísértett. Az, hogy e hőstípus több jelentős, sőt Oscar-díjig jutó amerikai filmben is főszerepet kapott, egy új jelenséggel, a „jólét unalmával” magyarázható. Talán ez a világ más részén kevésbé ismerős életérzés ihlette a filmeseket az életszínvonalába belefásult középosztály különféle pótcselekvéseinek részletezésére.


Fókusz

Vagyim Arisztov
Zjuganov leszerepelt Budapesten

Az orosz elnökválasztáson a külföldön élők is szavazhattak. A Budapesten voksoló orosz választópolgárok hangulatát jól tükrözi a szavazókörben hallott vicc: Ül a varjú a fán, és egy darab sajtot tart a csőrében. Odamegy hozzá a róka, és azt mondja: „Varjú, te Putyinra fogsz szavazni, vagy nem?” A varjú hallgat. A róka még felteszi neki néhányszor ugyanezt a kérdést. A varjú nem bírja ki, és elkiáltja magát: „Igen!” A sajt persze leesik, a róka felkapja, és elfut. Az elkeseredett varjú azt mondja magában: „Minek is mondtam én azt, hogy »igen«?” De kis gondolkodás után megnyugszik: „Egyébként meg, ha azt mondom, hogy »nem«, hát nem ugyanaz történt volna?”


Hetek-összeállítás
A törvény diktatúrája

A nyugati sajtó bőkezűen méri szkeptikus elemzéseit arról, hogy merre kormányozhatja Oroszországot Vlagyimir Putyin. A Financial Times, a brit gazdasági körök lapja viszont „kissé aggasztó”, de „rendkívüli eredménynek” nevezi, hogy kilenc évvel a szovjet csapatok magyarországi kivonulása után a magyar közvéleményt nem különösebben foglalkoztatja, hogy ki lesz az orosz államfő. „Budapesten egyetlen, valódi érdeklődésre számot tartó nemzetközi kérdés van: hogyan és mikor csatlakozik az ország az Európai Unióhoz. Nem Vlagyimir Putyin szavait lesik, hanem Romano Prodiét, az Európai Bizottság elnökéét” - írja a Financial Times.


Márer György, New York
Amerikai remények és fenntartások

Vlagyimir Putyin ideiglenes elnök címet cserélt, néhány nappal ezelőtt megválasztott államfő lett, bár nem elsöprő többséggel győzött, mint ahogy várták. Persze Oroszország számára már az is komoly megnyugvás, hogy nincs szükség második fordulóra. Az amerikai fővárosban ezzel szemben közel sem uralkodik olyan nyugalom, mint Moszkvában. A kilencvenes évek sorozatos oroszországi válságai után a Newsweek című hetilap szerint csupán az orosz nukleáris arzenálnak köszönhető, hogy Washington nem írta még le egykori hidegháborús vetélytársát.


Hetek-összeállítás
Égettük az iratokat éjjel-nappal

Néhány héttel az elnökválasztás előtt jelent meg a Beszélgetések Vlagyimir Putyinnal című könyv. A Novosztyi hírügynökség közreműködésével lapunk számára készült fordításból néhány érdekes részletet idézünk fel, amelyben Putyin hírszerzői múltjáról, a Henry Kissingertől kapott jó tanácsokról és a múlt szilveszteri hatalomváltás kulisszatitkairól nyilatkozik.


Gazdaság

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Holczer Péter
Rivalizáló befektetési alapok

Az elmúlt hónapok felfutásának köszönhetően a hazai befektetési alapok összesített nettó eszközértéke már februárban meghaladta az 500 milliárd forintot. Ennek a megtakarítási formának az előnyeit a lakosság mind szélesebb rétegei ismerik fel, így napjainkban a legdinamikusabban növekvő szegmenssé vált.


Hetek-összeállítás
Furcsaságok egy letartóztatás körül

Az európai demokráciában elfogadhatatlan, hogy a rendőrség - egyébként ellentmondásos - gyanú alapján bilincsbe verve hurcoljon el munkahelyéről, nagy nyilvánosság előtt gazdasági vezetőket - áll a Menedzserek Országos Szövetségének közleményében. Az elnökség megdöbbenésének adott hangot a Suzuki Rt. három vezetőjével (kettő magyar, egy japán) szembeni eljárás miatt. Az érintettek mellett kiállt az egész gyár is, az üzemi tanács elnöke 600 dolgozó aláírásával Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult, hogy járjon közbe annak érdekében, hogy a vezetők szabadlábon védekezhessenek. A részvénytársaság tiltakozását fejezte ki az eljárással szemben, kiemelve, hogy egy új termék bevezetési időszakában felbecsülhetetlen kárt okoztak ezzel a cégnek.


Acsai Anikó
Szárnyaló kispapírok, szenvedő blue chipek

Néhány százalékos esést könyvelhettek el mind az amerikai, mind a nyugat-európai börzék indexei. A BUX - bár a hét nagy részében a 10 ezer pontos határ felett mozgott - a hét végére egy százalékot tudott megtartani korábbi emelkedéséből, s a csütörtöki 9945 pontos záróértékével harmadszor törte át lefelé a lélektani határnak számító 10 ezer pontot.


Áramlik a tőke Dél-koreába
Tovább a cikkhez >>>

Papp Levente
Megafúziók az autóiparban

Ki gondolta volna néhány évvel ezelőtt, hogy a Volkswagen („népautó”) gyártja majd a Lamborghiniket és a Rolls- Royce-okat, a Mercedes és a Mitsubishi kooperálni fog a német céggel, vagy azt, hogy a BMW Magyarországon szeretne gyárat építeni. A cégek egybeolvadásának a sebessége minden képzeletet felülmúl - ma már csak hat autós cég állítja elő a világ autóinak a 75 százalékát.


Egri István
Csak fizetnie kell a Microsoftnak

A héten újabb epizódjához érkezett a Microsofttal szemben indított trösztellenes per. A tét nem csekély: megmarad-e a szoftveróriás egy vállalatként, vagy több kisebb cégre osztva folytatja pályafutását. A szövetségi főügyész-helyettes váratlanul bejelentette, nem szükséges a cég feldarabolása, lehet, hogy némi pénzbüntetéssel elsimítható a konfliktus.


Györök Orsolya
Oroszország a Putyin-korszak küszöbén

Az oroszországi elnökválasztás eredménye, Vlagyimir Putyin megválasztása meglehetősen kétoldalú véleményeket szült szakértői körökben az orosz gazdaság jövőjét illetően. Soros György szerint nem várható a gazdasági reformok felgyorsulása. Alek-szandr Szolzsenyicin író, a Guardiannak adott interjúban az elmúlt 15 évet elvesztegetett időnek tartja. Mások kincstári optimizmussal üdvözlik Jelcin utódját, és a nagy medve feltámadását remélik a KGB-s múlttal most elnöki székbe ülő 47 éves politikustól.


Háttér

Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Ürügy kellett a titkosrendőrségnek

1990 márciusában Marosvásárhelyen volt - a második világháború óta egészen a jugoszláviai háborúkig - a legnagyobb etnikai konfliktus Európában. A tények többé-kevésbé ismertek: már februárban ellenállás fogadta a magyar iskola-követeléseket, március 15-e megünneplését a román közvélemény - vagy legalábbis a sajtó - hatalmas megdöbbenéssel fogadta, Szatmárnémetiben történt is kisebb összeütközés, majd komoly incidens kerekedett abból, hogy egy marosvásárhelyi gyógyszertáron megjelent a „Gyógyszertár” felirat. Március 19-én magyarellenes tüntetésen mondatták le a vásárhelyi magyar vezetőket, főképp Kincses Elődöt, délután a Görgény völgyéből behozott parasztok ostromolták meg az RMDSZ székházát, ami Sütő András fél szemébe került, másnap pedig szabályos ütközetre került sor a város főterén, főképp vidéki románok és magyarok között - a hatóságok legalábbis gyanús semlegessége közepette. Az eredmény: hat halott, sok sebesült, kizárólag magyar elítéltek, és máig tartó gyanakvás, szorongás mindkét oldalon.


Hetek-összeállítás
Védelmet kap a pornográfia

Aleksander Kwasniewski lengyel elnök nem írta alá és visszaadta a szejmnek, a lengyel parlamentnek a pornográfia teljes betiltásáról rendelkező törvényjavaslatot. A törvényhozásnak valószínűleg nem lesz meg a megfelelő többsége a vétó elutasítására. Az elnök mellőzni látszik azok véleményét, akik szerint a pornográfia kedvez az erőszaknak, bomlasztja a családokat és tárgyiasítja a szexualitást.


Hetek-összeállítás
Jörg Haider, a nővér

Meglehetősen meredek és kényes témát pengetett meg a minap a Tageszeitung című német napilap az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) frontemberéről, Jörg Haiderről. A lap március 21-i számában Jochen Herdieckerhoff A Jörg mindig csak simulni akart címmel megjelent cikke azt feszegeti, hogy az osztrák politika fenegyereke a szóbeszéd szerint a nők helyett inkább saját neméhez vonzódik, azaz homoszexuális. A lap szerint ezt mindenki tudja az országban, de csak kevesen akarják elhinni. A német lap írását Ausztriában egyelőre senki nem merte átvenni, ám a témával egy tekintélyes angol újság, a The Observer is foglalkozott már.


Hit és értékek

Szobota Zoltán
Néma visszhangok

A magyar püspöki kar hivatalos álláspontja szerint a pápa az egész katolikus egyház nevében szándékozott egy gesztust tenni, de a bocsánatkérés Istennek szólt, hiszen egyedül Isten bocsáthatja meg a bűnöket, ráadásul kétezer év alatt meghaltak azok az emberek, akiket ma már nem lehet megkövetni - mondta el lapunk kérdésére Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára. Mint mondja: „A pápa tettét úgysem tudja senki fölülmúlni, ezért amit folytatásként tenni lehet az az, hogy mindenki a maga területén, egyénileg is elvégzi azt a lelkiismeretvizsgálatot és a bocsánatkérést, amely által előremozdítható a béke megvalósulása.” Veres úgy tudja, hogy a külföldi országok bocsánatkérését többen kifogásolták, nem volt mindenkinek az akarata szerint való, hiszen „nincs értelme azt megismételni, ami egyszer már megtörtént”.


Szabó Ibolya Anna, Hechs László
Esőben járt, és nem lett vizes

A pápa búcsút intett Izraelnek, a Szentföldnek. II. János Pál hajója ügyesen lavírozott a palesztin Szkülla és az izraeli Kharübdisz sziklái között. A palesztinok megkísérelték rávenni az egyházfőt, hogy erősítse meg a végső rendezésre vonatkozó álláspontjukat, elsősorban a menekültek, Jeruzsálem és a palesztin államiság kérdésében. Ám János Pál egyik kérdésben sem nyilatkozott. Az izraeli külügyminisztérium II. János Pál látogatását minden szempontból „óriási sikernek” minősítette. A Szentföldön - és azt megelőzően - elhangzott mea culpa, mely a katolikus egyház múltban elkövetett bűneit tartalmazta, világszerte nagy visszhangot váltott ki. Több európai ország katolikus egyháza (például Lengyelországé, Svájcé, Franciaországé) is csatlakozott már a bocsánatkéréshez, ily módon lokalizálva az általános hangvételű pápai gesztust; a magyarországi katolikus egyház azonban - úgy tűnik - megosztott a kialakult helyzet kezelését illetően. A konzervativizmus feladását és ezzel együtt szemléletváltást sürgető katolikus gondolkodók ismét nem tudnak azonosulni a magyar püspöki kar „struccpolitikájával”.


Michael S. Arnold
Palesztinok Jézusért

Még a pápalátogatást megelőzően jelent meg március 6-án a Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli napilapban az alábbi írás, a-mely a katolikus egyházfő útja kapcsán egy sajátos teológiai-politikai vitára hívja fel a figyelmet.


Interjú

Szobota István
Szappanopera élőben
Interjú Vágó István tévés személyiséggel

Az ablakból vesszük észre, amikor a busz megáll a pirosnál. „Tudja, mikor lesz maga Krőzus?” - kérdez bennünket az RTL-Klub óriásplakátja városszerte, miközben a képen látható, már számtalan vetélkedőműsorból jól ismert műsorvezető, Vágó István félreérthetetlenül ránk mutat. Ez év február 29-e óta láthatjuk a tévés személyiség legújabb vetélkedőjét Legyen Ön is milliomos! címmel.


Külpolitika

Eperjesi Ildikó
Személyivel Horvátországba

„A szeptemberben várható alkotmánymódosítás nem fogja hátrányosan érinteni a horvátországi kisebbségeket, mivel az inkább az elnöki rendszer átalakításával foglalkozik majd” - mondta a Heteknek Szántó Tibor, a horvát parlament magyar nemzetiségű képviselője. Szántó Zlatko Tomcic parlamenti elnököt kísérte el budapesti látogatásán.


MTI
Tíz év a pedofil apátnak

Tíz év börtönre ítélt egy apátot két volt kiskorú diákja megerőszakolásáért a franciaországi Aveyron megye esküdtszéke. Az ítélet 1994-1996 között elkövetett bűnöket hivatott megtorolni.


Nagyvárosi tornádó
Tovább a cikkhez >>>

Mondovics L. Gábor
Dúl a hidegháború

1999. március 24-e fordulópont volt a NATO történetében: az észak-atlanti szövetség fél évszázados történetében először avatkozott be a saját területén kívüli országban. Több mint fél év fenyegetőzés előzte meg a valódi támadást, amely 78 napig tartott. Néhány békekonferencia és tanácskozás után döntött úgy a NATO vezérkara, hogy akár az ENSZ-et megkerülve is beavatkozik, mert tudták, Kína és Oroszország a Biztonsági Tanácsban megvétózza a beavatkozási tervezetet. A bombázások célja a humanitárius katasztrófa megelőzése, a tömeges népirtás megállítása, Koszovó autonómiájának létrehozása - akkor még Szerbia részeként képzelték el -, Szlobodan Milosevics eltávolítása a hatalomból, s Jugoszlávia demokratizálása és integrálása volt az új európai világba.


Hetek-összeállítás
Fogytán az idejük

A szentföldi pápalátogatás után ismét a megoldatlan közös problémák kerültek középpontba a Közel-Keleten, bár megoldások egyelőre nem születtek. Clinton elnök, miután az indiai-pakisztáni konfliktus rendezésében nem tudott számottevő sikert elérni, az Asszad szíriai elnökkel Genfben megrendezett találkozóról is üres kézzel tért haza. A hamarosan leköszönő Clinton szeretett volna eredményt felmutatni a közel-keleti politika terén azzal, hogy a januárban ismét megrekedt izraeli-szíriai tárgyalások folytatását tető alá hozza. A közel három órás találkozót azonban nem koronázta siker, Clinton és Asszad mindössze egy dologban jutott megegyezésre: az idő mindkettejük számára fogytán van. Eközben Arafat, a PFSZ vezetője Németországban szerzett újabb támogatásokat a palesztinok számára.


Publicisztika

Szabó Miklós
Kultusz és deheroizáció

Kossuth Lajos a magyar történelem legvitatottabb alakja. A személyéről folyó polémia igazi magyar vita: sunyi, őszintétlen, leplezett. Az 1848-49-es szabadságharc a magyar nép tudatában és érzelmeiben Kossu-thot olyan piedesztálra emelte, amelyhez hasonló magasságba a magyar történelem semmilyen más alakja sem került. Az egyetlen valóságos magyar történeti kultusz a Kossuth-kultusz. Ezt a kultuszt azóta akarják folyamatosan lerombolni, amióta ez a kultusz létezik.


Sport

Hetek-összeállítás
Beckham tananyag és csóró marad

Tananyag lesz David Beckham, az angol válogatott és a Manchester United labdarúgója a Staffordshire Egyetemen. A 12 hetes kurzus vezetője, Ellis Cashmore szerint a 24 éves futballista személyisége, viselkedése, megjelenése, magánélete, házassága alkalmas egyetemi kutatásokra és oktatásra.


Németh Szilárd
Kilencven perc semmi

Közeledik a labdarúgó Eb. Szerdán válogatott mérkőzések tömkelegét bonyolították le világszerte. A legtöbb csapat már a kontinensviadalra tesztel, Bicskei Bertalan szövetségi kapitány pedig a csapatépítésnél tart - immár két éve.


Varga József
Hullanak a csapatok

Pénteken a svájci Nyonban megtartották az európai futballkupák következő sorsolását. A Bajnokok Ligája a legjobb nyolc csapata izgatottan várta, hogy az oda-vissza alapon lejátszandó derbiken kivel kell megküzdenie a továbbjutásért.


Varga József
Veretlenül a B-csoportba

Remek teljesítménnyel rukkolt ki a magyar csapat a Pekingben lezajlott C-csoportos világbajnokságon. Szeles Dezső tanítványai minden ellenfelüket legyőzve ismét a B-csoportban folytathatják a küzdelmet. A kilenc csapat részvételével lebonyolított torna csoportmérkőzésén Spanyolország és Dél-Korea volt a mieink ellenfele. A hispánok elleni 7:2-es siker jó bemelegítésnek bizonyult a koreai csapat elleni találkozóhoz. A csoportrangadón lehengerlő játékkal, 9:2-re múlták felül ellenfeleiket a fiúk.


Teljes csőd a McLaren

Szebb kezdést nem is remélhettek volna az olaszok. A Ferrari világbajnok pilótája, Michael Schumacher a Brazil Nagydíj után is százszázalékos, míg a nagy rivális McLaren még pontot se szerzett. A Mercedes újabb kudarcát nehezen emésztették meg az istálló szerelői és pilótái. Sajtóértesülések szerint Mika Häkkinen pilóta és Ron Dennis csapatvezető viszonya jelentősen megromlott. Még az is előfordulhat (ez azonban elég valószínűtlenül hangzik), hogy jövőre már a Villeneuve-Heidfeld páros vezeti majd az Ezüstnyilakat.


Szabadidő

Ovál fújt
Tovább a cikkhez >>>

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Concerto cseles tálra és sütőshangszerekre

Kirobbanó sikere van a dél-koreai konyhamusicalnek, olyannyira, hogy immár a New York-i Broadway is megnyílni látszik a társulat előtt.


Czibula Péter
Legális vegyi fegyverek

Gyakori károkozók kertünkben a rovarok, a levéltetvek és a hernyók. Némelyikük csupán esztétikai problémákat okoz, de jó néhányuk jelenléte nem igazán áldásos, például amikor gyümölcstermő növények termését teszik élvezhetetlenné. A rovarkártevők jelenléte más gondokkal is jár, mivel a rovarok és egyéb élősködők jó néhány betegség elsőszámú közvetítői, a levéltetvek például a növényi vírusok leggyakoribb hordozói. Sokéves tapasztalat támasztja alá, hogy akár üzemi, akár kiskert méretről van szó, a védekezés gyakorlatilag elkerülhetetlen.


Aszalós Szilvia
Tenyésztett elit

Hamarosan befejeződik ugyan, de valószínűleg további távlatokat nyit egy olyan, tíz éve elkezdődött genetikai kutatómunka, amely sokakban talán rossz érzést kelt. Nem másról van szó, mint a Humán Genóm Programról (HGP), amelynek célja, hogy a teljes emberi örökítőanyagot alkotó nukleinsav-bázisok pontos sorrendjét megállapítsák, azaz megfejtsék a genetikai kódot. Mire a vizsgálatok befejeződnek, a tudósok tudni fogják: melyik tulajdonságért melyik gén a felelős, vagyis mi a gén funkciója. Ezekre az eredményekre támaszkodva később a gének együttműködését, kölcsönhatását is meg lehet állapítani.


Színes

Erzsébet királynő Ausztráliában
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

A szegénység megszüntetésének csupán egyetlen receptje van: a kemény és intelligens munka. Henry Ford


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Postás kontra kutya
Tovább a cikkhez >>>

Pénz a poroltóban
Tovább a cikkhez >>>

Motozás a színházban
Tovább a cikkhez >>>

Elzárkózó gazdagok
Tovább a cikkhez >>>

Süketít a Concorde
Tovább a cikkhez >>>