Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Kilencven perc semmi

Közeledik a labdarúgó Eb. Szerdán válogatott mérkőzések tömkelegét bonyolították le világszerte. A legtöbb csapat már a kontinensviadalra tesztel, Bicskei Bertalan szövetségi kapitány pedig a csapatépítésnél tart - immár két éve.

Válogatottunk ezúttal is avatott újoncokat Tököli és Erős személyében, akik azonban nem arattak osztatlan sikert. Azon tizennégy futballista közül pedig, akik aznap pályára léptek a lengyelek elleni barátságos mérkőzésen, talán csak Király Gábor nyújtott európai szintű teljesítményt. Az eredmény 0-0 lett.
Egyes vélemények szerint a „Nemzeti Csapat” azért Debrecenben játszott, mert Budapesten már nem mentek volna ki a szurkolók. Ez persze csak vicc. Ám az tény, hogy Debrecenben az edzést 2000 néző látta, míg a mérkőzést hétezren tekintették meg a helyszínen.
A lelkes szurkolók a hármas sípszó után mégis füttykoncerttel búcsúztatták a kilencven perc alatt gyakorlatilag helyzetekig sem jutó játékosokat.
A 0-0-ás mérkőzés egyben azt is jelenti, hogy Magyarország idén gólt sem tudott lőni, akárcsak a hasonló cipőben járó lengyelek. Érdekesség még, hogy szerdán Csehország csapata 3-1-re legyőzte azt az Ausztráliát, akitől emlékezetes mérkőzésen 3-0-ra kapott ki Bicskei legénysége. Sajnos a magyar fiúk szerdán legalább olyan rosszul játszottak, mint azon a bizonyos „halas” mérkőzésen. Bicskei Bertalan mégis elégedett: „Egyenlő erők küzdelme volt, hol a lengyelek, hol mi birtokoltuk többet a labdát. Valós a döntetlen, mert ugyanannyi lehetősége volt a gólszerzésre mind a két válogatottnak.”
Az ősszel kezdődő vb-selejtező előtt figyelmeztető jel lehet, hogy a csoporttárs Grúzia idegenben 1-1-es döntetlent ért el az oroszokat nemrég 4-1-re verő Izraellel szemben.

További érdekes eredmények:

Portugália-Dánia: 2-1 (1-1)
Kolumbia-Brazília: 0-0
Argentína-Chile: 4-1 (2-1)
Csehország-Ausztrália: 3-1 (1-0)
Izrael-Grúzia: 1-1 (0-1)
Görögország-Románia: 2-0 (0-0)
Horvátország-Németország: 1-1 (0-1)
Belgium-Hollandia: 2-2 (2-1)
Skócia-Franciaország: 0-2 (0-0)
Spanyolország-Olaszország: 2-0 (0-0)