Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Békés Kába-zarándoklat

Becslések szerint mintegy 2,1 millió muzulmán vett részt az iszlám által előírt szokásos évi zarándoklaton Mekkában. A szaúd-arábiai hatóságok szerint az idei esemény komolyabb balesetek nélkül zajlott le, jordániai és palesztin források állítása szerint azonban a tömeg hat embert taposott halálra.


Muszlim zarándokok a Mekka melletti Arafát-hegyen. A hadzs csúcspontja Fotó: Reuters

Az évente megrendezésre kerülő hadzs, vagyis a muzulmánok szent zarándoklata központi eseményeként csütörtökön tömött sorok kerülték meg hétszer a mekkai Kába-követ; a muzulmánok a világ minden táján e felé fordulva imádkoznak. Az esemény előtt „az áldozat ünnepe” alkalmából mintegy félmillió tehenet, bárányt, illetve tevét öltek le, miközben a hívők megkövezték a sátánt megtestesítő oszlopot.
A Kába-kő megkerülése során Abdel Rahman al-Sudais sejk könnyeivel küszködve arra szólította fel a muzulmán világot, hogy kerülje a nyugati társadalmak szokásait és materializmusát, mivel szerinte a globalizáció a Nyugat iszlám feletti dominanciájához vezet. A sejk imájában arra kérte Allahot, hogy áldja meg a muzulmánokat, és pusztítsa el az iszlám ellenségeit. „Ó Isten, pusztítsd el az agresszorokat, a cionistákat…, és őrizd meg az al-Aksza mecsetet a cionisták és a zsidók karmaitól.” 
Jasszer Arafat palesztin vezető az ünnep alkalmából felhívással fordult a palesztinokhoz és az egész arab világhoz: tegyenek meg mindent, hogy Jeruzsálem a palesztin állam fővárosává válhasson.
Az iszlám öt pillérének egyikét jelentő zarándoklat egyébként az idei évben sem volt problémamentes. Jóllehet a szaúdi Fahd király, illetve Abdullah koronaherceg gratulációját fejezte ki a szervezőknek a zarándoklat baj nélküli lebonyolításáért, a jordániai, illetve a palesztin hatóságok állítása szerint a mekkai Nagy Mecsetben tartott ima során a sokaság hat embert taposott halálra.
Az imára összegyűlő mintegy másfélmilliós tömegben a mecsetből kifelé tódulók, illetve a befelé igyekvők számos idős és gyengébb fizikumú társukat sodorták a földre. Egy rendőr beszámolója szerint lehetetlen volt a tömeget irányítani, és tehetetlenül hallgatták a tömött sorok közül kihallatszó segélykiáltásokat. A hadzsot, vagyis a szent zarándoklatot egyébként minden évben súlyos veszteségek kísérik: 1998-ban például 180 embert taposott agyon a tömeg, egy évvel korábban pedig 340-en haltak meg, illetve ezerötszázan sérültek meg egy tűz során. (Hetek, 1998. április 4., )