Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 12. szám, 2000. március 18

Belpolitika

Sebestyén István
Koszvadt partizánok, nem rendes magyarok

„Új magyar feltámadásra van szükség, és ezt csak mi magunk hívhatjuk elő a magunk lelkéből, saját akaratunkból” - mondta a Hősök terén tartott nagygyűlésén Csurka István, a Magyar Igazság és Élet Pártjának elnöke. A vezér beszédét - melyre több ezer mélymagyar volt kíváncsi - a rossz idő ellenére egyórás műsorral vezették fel a szervezők. A hangulatért olyan művészek kezeskedtek, mint Csurka László, Hegedűs Zsuzsanna (Hegedűs Lóránt református lelkész lánya) vagy Gidófalvy Attila és zenekara (szólót énekelt Nagy Ferenc, korábban a „nemzet csótánya”). A műsorvezető szerepét betöltő Győri Béla pártszóvivő a vidékről érkező szimpatizánsokat sem mulasztotta el köszönteni, külön kiemelve a tiszaeszláriakat. „Emlékezzünk egy pillanatra a tiszaeszlári kislányra!” - kezdte a zsidózást in medias res. 


Erdei L. Tamás
Felemás médiahelyzet

A mai Magyarországon a sajtószabadság csak részlegesen valósul meg - fejtették ki a vezető országos média főszerkesztői a múlt hét végén a sajtószabadság napja alkalmából a Magyar Sajtó Házában rendezett kerekasztal-beszélgetésen. A MÚOSZ elnöke a szakama etikai színvonalának csökkenésétől tart.


MTI
Hivatásos lesz-e a sereg

Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága csütörtöki ülésén tárgysorozatba vette, illetve általános vitára alkalmasnak találta a Magyar Honvédség professzionális haderővé történő átalakításáról szóló országgyűlési határozati javaslatot. A javaslat - amelyet Simicskó István és Vidoven Árpád fideszes képviselők nyújtottak be - azt célozza, hogy a kormány készítsen hatástanulmányt a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses hadsereggé való átalakításáról, különös figyelemmel annak költségvetési hatásaira, lehetséges módozataira, valamint arra, hogy az átalakítás reális időtartam alatt valósuljon meg. A javaslat az átalakításra vonatkozó ütemterv elkészítését is előirányozza. 


Munkatársainktól
Ünnepi disputák

„Ne várjuk meg, míg a butaság felgyújtja egészen ezt az országot, míg eltemetik ezt az országot a középkor visszamaradt rablólovagai” - idézte Ady Endre szavait Jancsó Miklós filmrendező a „csonka kuratóriumú” Magyar Rádió előtt összegyűlt sokadalomhoz szólva. A fáklyás felvonulással egybekötött békés tüntetést a Szabad Szólásért Mozgalom és a Civil Fórum szervezte március 15-e előestéjén. A kezdetben nagyjából háromezres tömeg a Vámház körúton haladva több mint a duplájára duzzadt, s teljesen betöltötte a Pollack Mihály teret. 


Életmód

Fabini Piroska
Láthatatlan ellenség

A zajkeltés állandó melléktevékenységünkké vált, szinte függünk tőle. Manapság általánosan elfogadott alapelv: inkább mindig hallgassunk valamit, csak nehogy magunkra maradjunk a gondolatainkkal. Pedig a csendre kimondhatatlanul nagy szükségünk van.


Szűcs Emese
Teheted-e a fehér hajat feketévé

„Gondolta volna valaha, hogy ősz haja ismét természetes színében ragyoghat? Világújdonság! Tíz éven át tartó intenzív kutatómunka eredményeként megszületett a természetes hajszín-regeneráló krém, mely visszaadja az ősz haj eredeti színét” - ez áll az egyik legnagyobb kozmetikai cég hirdetésében, amely valóban újdonságot hozott a hajfestékek végtelennek tűnő, unalmas palettájára. A hajfestés ma tömegeket érint, olyan mérvű divatja van, amilyenre még nem volt példa.


Születtem...
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Munkatársainktól
Ügynökvilág Magyarországon

K. J. őszinte szívvel ismerte be bűneit a gyóntatószékben, és sejtelme sem volt arról, hogy a rács túlsó oldalán magnóra veszik az intim részleteket. Így azt sem értette, hogy a családi krachot kiváltó információk hogyan terjedhettek el a környezetében. H. K.-t egy apró bakiért csapták el újságírói állásából. A mai napig nem tudja bebizonyítani, hogy a „baki” egy operatív játszma megtervezett kelléke volt.


Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Halott erdők és vizek dialektikája

Egy meg egy - az már sok. A matematika lényege, hogy a második tiszai szennyeződés a jelek szerint akkor is több változást látszik okozni Romániában, ha súlyossága valóban nem hasonlítható az elsőéhez. Mintha most igazán megmozdulna a kormányzat, először érzékelhető, hogy esetleg átfogó intézkedések követik a balesetet, először dereng az a felismerés, hogy nem elszigetelt és egyedi ügyről van szó, hanem olyasvalamiről, ami bármikor és sokfelé máshol is bekövetkezhet. 


Eperjesi Ildikó
Nem enyhült a kettős elnyomás
Tovább a cikkhez >>>

Gazdaság

Szabadi Sándor
Luxus szállodalánc-márka lesz a Marlboro

A világ legnagyobb dohánygyárára, a Magyarországon is komoly érdekeltségekkel rendelkező Philip Morrisra csakúgy, mint a társaira, nehéz idők járnak. Az Egyesült Államokban évek óta zajló dohányellenes kampány utóbbi két évében számos szövetségi állam vette fel sikerrel az igazságszolgáltatás terén is a kesztyűt a nagy dohánygyárak ellen, és mostanra nyilvánvalóvá lett, hogy ennek a rendkívül tőkeerős iparágnak is meg kell hajolnia az állami szabályozás szigorú kényszere előtt. A részvényei értékének az elmúlt évben több mint felét elvesztő Philip Morris ugyanakkor nem adja fel. A sokat érő Marlboro márkanév átvitelét fontolgatja más, eddig a cigarettagyárak számára távoli iparágakba.


Mogyorósi Géza, Berlin
Rekord munkanélküliség és exportsikerek

A CDU hónapok óta tartó pénzügyi botránya miatt a német politikusok kevesebb figyelmet szentelnek az NSZK legsúlyosabb társadalmi gondjának, a riasztó munkanélküliségnek. Az immáron 11 százalékos, 4,3 milliós állástalan tábort az sem vigasztalja, hogy Németország továbbra is sikeres a külpiacokon.


Japán bankfúzió
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Konfliktusban Torgyán József

„Szekeres Imre a feleségét hallgathatja meg” - vágott vissza Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter arra az újságírói felvetésre válaszolva, hogy Szekeres Imre (MSZP), az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának az elnöke bejelentette: a testület meg kívánja hallgatni a minisztert az agrártámogatások körüli anomáliákkal, az eltűnt 10 milliárd forinttal kapcsolatban. A miniszter kijelentette: mivel nincs anomália, természetesen nem megyünk el, s egyben megtiltotta munkatársainak is, hogy ezt tegyék. A purparlé során Szekeres és Torgyán a pozíciójuk betöltésére kölcsönösen alkalmatlannak nyilvánították egymást. 


Ruff Gabriella
Magyarország európai szintű ország

Nagy érdeklődést váltott ki Detroitban az a magyarországi befektetési lehetőségekről szóló beszélgetés, amely alkalmat adott a nálunk már megtelepedett tengerentúli befektetők, a Magyarország iránt érdeklődők, valamint a Chikán Attila vezette kormányzati küldöttség találkozására. A panelen, melyet az autóalkatrész-beszállítók legnagyobb találkozóján, a detroiti Motorshow-n rendeztek meg, mintegy nyolcvanan vettek részt. A magyar küldöttség egyik tagjával, Hónig Péter gazdasági minisztériumi helyettes államtitkárral beszélgettünk a magyar gazdasági légkör amerikai visszhangjairól.


Autópálya-építési vita
Tovább a cikkhez >>>

Acsai Anikó
Vége a technológiai hossznak

A korrekció jegyében telt a hét a világ tőzsdéin: az eddig lefelé tartó hagyományos iparági amerikai indexek felfelé, a technológiai részvények és a nyugat-európai tőzsdék lefelé korrigáltak. Amerikában, úgy tűnik, továbbra is a pénzek átcsoportosítása zajlik az egyes részpiacok között, így a héten a Dow Jones 2,79 és az S&P500 1,86 százalékos emelkedése a Nasdaq közel 6,5 százalékos ereszkedése mellett következett be. A távol-keleti tőzsdék 3-5 százalékos esése újra ráijesztett a tőkepiacok szereplőire. 


Konszolidált büdzsé
Tovább a cikkhez >>>

Magas infláció
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Laudancsek Katalin
Összerakta Radujev koponyáját

Egy csecsenföldi község, Alhan-Kala félig lebombázott kórházának falai között dolgozik. Több száz ember köszönheti neki az életét, köztük számos orosz katona és csecsen gerilla. Hasszan Baijevnek, az ország leghíresebb sebészének nem számít, hogy betege melyik oldalon áll - írja a Kommerszant című orosz hetilap.


Sebestyén István
Drogutazás

A futárok nemegyszer maguk is drogfüggők. Pár ezer dollárért vállalják a kockázatos utazást. Vannak, akik akár egy kilogramm speciálisan becsomagolt drogot is képesek lenyelni, noha tudják: életüket kockáztatják, ha a kapszulák közül akár egy is megsérül a gyomrukban. Előfordul az is, hogy a „szállítómunkásoknak” saját gyermekeik egészsége és épsége sem számít, pici gyermekeiket is „bevonják” a csempészésbe. Egy ilyen eset során egy egzotikus országból diplomáciai bravúrral sikerült hazahozatni a szülők felelőtlensége miatt bajba került gyermeket. A szankciók mindenhol szigorúak, példának okáért egy magyar férfi Peruban nem kevesebb, mint húsz év börtönbüntetést kapott az általa csak csínytevésnek minősített futárkodásért. Vele együtt több tucat magyar ül börtönben vagy előzetesben külföldön „drogfutárkodásért”. A CIA legutóbbi, 1999-ben kiadott és az interneten is olvasható (www. odci.gov) országjelentése szerint Magyarország „a délkelet-ázsiai heroin és cannabis fő átrakodópontja és tranzitútvonal a dél-amerikai kokain számára”.


Litván György
Politikusok, akik tisztelték egymást

Egyéniségük, származásuk, politikai múltjuk különbözősége a jelek szerint nemhogy gátja, hanem éppen ellenkezőleg, egyik legfőbb serkentője volt összetartozásuknak. Károlyi rendkívül tisztelte Jászi műveltségét, rendszeres gondolkodását, fölényes íráskészségét, töretlenül baloldali múltját, megbízhatóságát és puritanizmusát. Az eszményeihez mindenek fölött ragaszkodó, az árral szemben úszó elvhűséget és moralitást testesítette meg számára. Jászi viszont csodálta Károlyi politikai intuícióját és merészségét, romantikus és nagylelkű egyéniségét, múltjával való leszámolásának következetességét.


Várhegyi Éva
Mit hozott a Bokros-csomag

Az előző kormány szemérmesen hallgatott róla, a mai pedig átkot szór rá. Mi hát az igazság? Tényleg csak szégyellni való momentum volt a Bokros Lajos pénzügyminiszter nevével fémjelzett „csomag” az 1994-98 között regnáló kormány tevékenységében, vagy olyan kényszerű stabilizációs program, amelynek az eredményei máig is éreztetik kedvező hatásukat? Igaz-e az akkori ellenzék és a mai kormány meséje az értelmetlen népnyúzó politika szinonimájaként használt Bokros-csomagról, vagy pusztán arra szolgál, hogy kedvezőbb színben tüntesse föl magát a választók előtt?


Hit és értékek

Karsai László
A Vatikán és a holokauszt

Lapunk 2000. március 4-i számában a történelmi jelentőségű pápai bocsánatkérés kapcsán megjelent írás (Megtér-e a katolikus egyház?) röviden említést tett John Cornwell angol történész Hitler’s Pope. The Secret History of Pius XII. - Hitler pápája. XII. Pius titkos története című könyvéről, amely a Viking Press kiadónál jelent meg 1999-ben, és nagy vihart kavart. Karsai Lászó történész erről a könyvről írta lapunk felkérésére az alábbi tanulmányt.


Szabó Ibolya Anna
A dicsőség aranya

„A tegnapi istentisztelet felejthetetlen volt. Ahogy énekeltünk az Úrnak, Janice egyszer csak kiabálni kezdett: »Hullik az aranypor!« Mindenki arra nézett, ahol Janice állt: a szó szoros értelmében aranypor hullott a levegőből, mint az eső. Körülbelül öt percig tartott. Tízen álltunk a színpadon, és mindannyian odaszaladtunk, ahol az aranypor hullott. Mindenki tele lett vele, a karunkat, a ruhánkat teljesen beborította az arany. Nem hittünk a szemünknek.” A történet hihetetlen - de igaznak bizonyult.


Interjú

Tihanyi Péter
Ez a műhely egyedülálló jelenség

A Népszabadság Rt. 1990-ben 340 millió forintos alaptőkével jött létre, ma tőkeerős, korszerű, több mint 8 milliárdos bevételt elérő vállalkozás. A lap fő tulajdonosa a világ második legnagyobb médiabirodalma, a Bertelsmann konszern, illetve testvérvállalata a Gruner und Jahr. Előfizetett példányszám: 156 ezer.


Külpolitika

Márer György, New York
Tajvani csata a kongresszusban

Bill Clinton amerikai elnök március 8-án elküldte a kongresszushoz azt a törvényjavaslatot, amelylyel Kínának a Világkereskedelmi Szervezetbe való felvételét kívánja előmozdítani. Ezt követően új vitát kezdeményezett saját pártjában azzal érvelve, hogy ha sikerül megnyitni a kínai piacokat, az aláássa a kommunista párt hatalmát. Az elnök megkísérelt felülemelkedni a pártján belül folyó heves vitákon, melyek a lépés bölcsességét vonták kétségbe, de vajmi kevés említést tett Tajvanról, amelynek a kapcsolatai ugyancsak feszültté váltak Pekinggel. 


Hetek-összeállítás
A szociális mérnökség átka

Húsz évvel azután, hogy a kínai parlament, a Nemzeti Népi Kongresszus elfogadta az egygyermekes családmodellről szóló törvényt, a kormány jelentős változtatásokra készül a „szociális mérnökség” példa nélküli, hoszszú távú következményei miatt. A drasztikus intézkedések szükségességét annak idején azzal indokolták, hogy népességrobbanás és ezzel tömeges éhezés fenyegeti az országot - írta összefoglalójában a londoni The Daily Telegraph.


Hetek-összeállítás
Békés Kába-zarándoklat

Becslések szerint mintegy 2,1 millió muzulmán vett részt az iszlám által előírt szokásos évi zarándoklaton Mekkában. A szaúd-arábiai hatóságok szerint az idei esemény komolyabb balesetek nélkül zajlott le, jordániai és palesztin források állítása szerint azonban a tömeg hat embert taposott halálra.


Hetek-összeállítás
Aznar szabad kezet kapott

Nagy fölénnyel nyerte a spanyol Néppárt a múlt vasárnap rendezett parlamenti választásokat, így Francisco Franco diktátor 1975-ben bekövetkezett halála óta először szerzett a jobboldal több szavazatot, mint a baloldal pártjai együttesen. Ismét José María Aznar eddigi miniszterelnök alakíthat kormányt, aki a politikai elemzők szerint az európai jobbközép vezetőjévé lépett elő.


Vagyim Arisztov
Megfeneklett a csecsen Titanic

„Többet ez a »Titanic« nem közlekedik” - e szavakkal zárult az a riport, amelyet az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) adott Szalman Radujev csecsen gerillavezér letartóztatásáról. 


Karl Pfeifer, Bécs
Uszító beszédek Ausztriában

Mostanában az osztrák humoristák, de a kabarék sem panaszkodhatnak anyaghiányra. Elég például Schüs-sel kancellár beszédeit idézni, amelyek mindig nagyjából ugyanazokból az optimista mondatokból állnak, és már biztos a közönség tapsa.


Sport

Németh Szilárd
Csillagok háborognak

Ismét áll a bál a francia Nicolas Anelka körül. A fiatal csatár korábban botrányos körülmények között hagyta el az Arsenal csapatát, ám úgy néz ki, hogy hamarosan a Real Madridból is távozni kényszerül. Anelka kedden ünnepelte 21. születésnapját.


Mondovics L. Gábor
Savanyú a szőlő

Ron Dennis egy kicsit dühös Schumacherre. Dühének oka érthető, ugyanis csapatának mindkét pilótája, a világbajnoki címvédő finn Mika Häkkinen és a brit David Coulthard is kénytelen volt kiállni az évadnyitó Ausztrál Formula-1 Nagydíjon, műszaki hiba miatt. Ingerültségének az oka a futamgyőztes verseny utáni nyilatkozata volt. 


Varga József
Megerősített gárdák küzdenek

Március 14-én éjfélkor lezárult az átigazolási időszak az észak-amerikai profi jégkorongligában. A rájátszásba kerülésért küzdő csapatok igyekeztek megerősíteni a soraikat, hogy minél jobb pozícióból folytathassák a küzdelmet a legjobb tizenhat között. Az utolsó éjszaka is huszonhárman cseréltek klubot, köztük több magasan jegyzett játékos.


Sípszó
Tovább a cikkhez >>>

Jég veled
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Takács Gabriella
Talpalatnyi Olaszország

Budapesten a közhiedelemmel ellentétben pezsgő diákélet zajlik, legalábbis az ELTE olasz szakos hallgatóinak körében. A közélet a lelkesedés mellett azonban megkívánja a maga bázisát is, ennek köszönhetően két héten belül megnyitja kapuit a diákság olasz kávézója az Olasz Intézet védőszárnyai alatt, lelkes egyetemisták közreműködésével, körülbelül két percnyi gyalogútra az egyetemtől. A létesítmény előreláthatóan magában foglalja mindazt, amit az autentikus itáliai klíma csak megkívánhat.


Egri István
A Führer harmadik szeme

Az utóbbi években a média - ha lehet, a korábbinál még nagyobb - érdeklődéssel fordul a második világháború időszakával kapcsolatos dokumentumok felé, sorra látnak napvilágot a háborús felek túlélőinek visszaemlékezései, a korabeli filmfelvételek vagy írott anyagok, sőt műalkotások. Mindezek kapcsán rendre felmerül a hatalom és művészet kapcsolatának örök dilemmája is, hiszen a szakemberek számára nyilvánvaló, hogy a náci Németország nemcsak hadiiparával „jeleskedett”, hanem egyes művészeti ágakban is - kivált filmművészetében - korát meghaladó szintet sikerült elérnie. A hatalmas propagandagépezet egyik kulcsfigurája volt a ma már visszavonultan élő Walter Frentz, akit a Harmadik Birodalom egyik legnevesebb operatőreként ismertek.


Kaszparov a világhálón
Tovább a cikkhez >>>

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Narancseső Itáliában
Tovább a cikkhez >>>

Kiegyenesedik a pisai torony
Tovább a cikkhez >>>

Több idő a gyerekekkel
Tovább a cikkhez >>>

Internetzene
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Aki ellenáll a zsarnokoknak, Istennek engedelmeskedik. Thomas Jefferson


Elefántbankett
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Nemzettudat
Tovább a cikkhez >>>

Telefonszavazások
Tovább a cikkhez >>>

Konkordátum
Tovább a cikkhez >>>

Médiaügy
Tovább a cikkhez >>>

Esélyegyenlőtlenségek
Tovább a cikkhez >>>

Ki a szélsőséges

Egy közelmúltban elhangzott parlamenti felszólalás kapcsán fogalmaz-tam az alábbi levelet. Mivel a beszédet egyenes adásban közvetítette a Magyar Televízió, úgy gondolom, hogy álláspontom nemcsak a politikusokra tartozik.