Vissza a tartalomjegyzékhez

Hechs László, Jeruzsálem
Monica nyomdokain

Az izraeli politikai élet legújabb botránya, hogy bűnügyi vizsgálat indult Jichák Mordeháj közlekedési miniszter ellen. A minisztérium egy 23 éves dolgozója azzal panasszal fordult a rendőrséghez, hogy a miniszter az utóbbi időben több alkalommal is zaklatta őt szexuálisan. A poligráfos hazugságvizsgálat szerint a panaszos igazat mondott, s a rendőrség is részletesnek, világosnak és meggyőzőnek találta a vallomását. A jelenlegi szakaszban a minisztérium több dolgozóját is kihallgatják.


Jichák Mordeháj. Nem foglalkozik „hülyeségekkel”    Fotó: Reuters

A rádió, a televízió és az újságok bőséges részletességgel számolnak be a botrányról, a Jediot Ahronot című napilap tíz oldalt szentelt az ügynek. Egyes források már azt is tudni vélik, hogy az ügy kirobbanása óta több hasonló panasz is érkezett a rendőrség illetékes osztályára.
Jichák Mordeháj egy álló napig nem válaszolt az őt érintő vádakra. „Nem foglalkozom hülyeségekkel! - vetette oda az újságíróknak, amikor azok elkezdtek vadászni rá. Csak délután ötkor ült a kamerák elé, hogy mindent letagadjon. - Súlyos vádakkal illetnek engem. De aki ismer, tudja, hogy sohasem tettem ilyet” - nyilatkozta a miniszter. Egyben bejelentette, hogy a rendőrségi vizsgálat idejére szabadságoltatja magát, és gyors vizsgálatot kért, hogy nevét tisztára moshassa.
Időközben újabb nő lépett a nyilvánosság elé azzal a váddal, hogy Mordeháj szexuálisan zaklatta. Az eset 1979-ben történt, a hadseregben. A magát Yael néven azonosító nő akkoriban jelentette az esetet felettesének, és kiderült, hogy sokan tudtak Mordehájnak arról a szokásáról, hogy fiatal katonanőkkel próbál szexuális kapcsolatot kezdeményezni. Yael saját bevallása szerint most azért lépett a nyilvánosság elé, hogy a feljelentést tevő nő érezze: nincs egyedül, és mert felháborította a miniszter határozott tagadása.
Mordeháj ügye kellemetlenül érinti a Középpártot, amelynek vezetője, s amely az ő személyi integritására alapozta választási sikerét. A mai ügy alapjaiban rengeti meg a párt helyzetét, s az elemzők szerint a csoportosulás a mostani kormányt nem éli túl. Ha vádat emelnek a miniszter ellen, akkor - a legfelsőbb bíróságnak egy korábbi ügyben hozott határozata alapján - Mordehájnak le kell mondania.
A miniszternek nem ez az első botránya. Valamennyi, a személyét körüllengő híresztelés arról tanúskodik, hogy önuralmát hamar elvesztő, agresszív személyiség. De hát ez önmagában még nem büntetendő.
Mordeháj annak idején kiváló katona volt. Az északi körzet katonai parancsnokaként vonult nyugdíjba, miután mostani párttársa, az akkori vezérkari főnök, Amnon Lipkin Sahak nem őt nevezte ki helyettesének. A Netanjahu kormányban hadügyminiszter volt, de miután nyíltan fellépett miniszterelnöke ellen, az a televízióban egyenes adásban mentette fel őt tisztségéből. Tisztességét sokan már akkor kétségbe vonták, amikor a választások előtt alig néhány héttel kivált a Likudból, és nem kevés szavazatot magával ragadva átállt a győztesnek ígérkező Barak oldalára, akinek kormányában később megkapta a közlekedési miniszteri tárcát.
Felesége, Kochi Mordeháj kiállt mellette, éppen úgy, ahogy Hillary Clinton Bill mellett: „Az én férjem sohasem csinálna ilyet” - jelentette ki az újságíróknak. Mordeháj maga is szinte szó szerint megismételte az amerikai elnök első tagadó szavait - Clinton később mégis kénytelen volt beismerni bűnösségét. A rendőrségi vizsgálat azt is kiderítette, hogy Mordeháj helyettesei közül többen is telefonáltak a panaszosnak, és megpróbálták elérni nála, hogy vonja vissza a rendőrségen tett panaszát. Ez az izraeli büntetőjog szerint - amely még a brit gyarmati törvényhozás „gyöngyszeme” - maga is bűncselekménynek minősül. A rendőrségen azonban örülnek. Megint van munkájuk.


Izrael magára hagyja Libanont

A Barak-kormány úgy döntött, hogy júliusig kivonja az izraeli csapatokat a dél-libanoni biztonsági övezetből. A bejelentést fenntartásokkal bár, de üdvözölte Szelim Al-Hossz libanoni kormányfő is, aki reméli, hogy az elhatározás ezúttal nem marad papíron. A Hezbollah terrorszervezet vezetője, Kasszem sejk ugyanakkor kijelentette: őket semmiféle egyezmény nem köti, addig harcolnak Izrael ellen, ameddig az utolsó izraeli katona el nem hagyja Libanon földjét.
Kasszem sejk szerint Izrael az egyoldalú kivonulással sem számíthat arra, hogy a nemzetközi határ sérthetetlen marad. „Izraelnek fizetnie kell, mert belépett Libanonba” - mondta, utalva Asszad szír elnök követelésére, hogy Izrael ne csak Libanont, hanem a Golán-fennsíkot is ürítse ki.