Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 11. szám, 2000. március 11

Belpolitika

Nem lesz türelem
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
A médiaügy befolyásolja az EU-t

Michael Lake budapesti EU-nagykövet a Magyar Hírlapnak adott szerdai interjújában kijelentette, hogy a „médiaügyet nem lehet külön kezelni az EU-csatlakozástól és annak politikai kritériumaitól”. Kiemelte: Günther Verheugen, az Európai Bizottság bővítésért felelős főbiztosa budapesti látogatásakor figyelmeztette az Országgyűlés EU-bizottságát, hogy a közszolgálati média objektív és hiteles vezetése az EU-tagság egyik fontos eleme.


Hoppon maradt hackerek

Az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága elfogta az Elender Informatikai Rt. internetes betörőit - közölte csütörtökön Szabó Csaba alezredes. A betörést egy 15 és egy 19 éves fiatalember követte el, két másik társuk pedig bűnsegédként segítette őket. A fiatalemberek részletes beismerő vallomást tettek. Az Elender központi szervereire két alkalommal, január elején és végén törtek be a gyanúsítottak, akik felülírták az internetszolgáltató web-lapját, s közzétették mintegy 1900 ügyfél nevét és jelszavát. A behatolások után pedig megpróbálták törölni a nyomokat. Kóka János, az Elender vezérigazgatója közölte, hogy közvetlen káruk több tízmillió forint, nem beszélve a hírnévrontási szándék következményeiről. Az Elender polgári peres eljárást indít kártérítés végett, ám Kóka János, értesülvén az elkövetők koráról, úgy vélte, hogy nem sok reményük van a teljes kártérítésre.


Sebestyén István
Növekedési ötletek

Magyarország népessége átlagosan évente egy kisebb városnyi emberrel csökken. A fogyás eddig a tavalyi esztendőben volt a legnagyobb mértékű: mintegy 48 ezerrel lettünk kevesebben. Ha ez az ütem nem lassul, ebben az évben tízmillió alá süllyedhet hazánk népessége; 2050-re pedig akár 8, rosszabb esetben 6 millióra is apadhatunk. Egy most elkészült, Orbán Viktor miniszterelnök asztalára került tanulmány szerint a sajnálatos folyamat vonzó családpolitikával, az egészségügyi viszonyok javításával, esetleg bevándorlók befogadásával lenne visszafordítható. Minden bizonnyal ez utóbbi terület veti fel a legkényesebb kérdéseket, hiszen egy friss statisztika szerint a magyarok negyven százaléka komoly fenntartásokkal viseltetik az idegenekkel szemben.


Gadó György
Gonosz csínyek

Néhány éve történt. Még parlamenti képviselő voltam, amikor a dunántúli D. községben egy nap szélsőjobboldali fiatalok tüntettek a házamnál, gyalázkodó feliratokat mázoltak a kerítésre és a járdára. A tüntetés hamarosan még durvábban ismétlődött meg: „Halál a zsidókra!” - kiáltozták. Feljelentést tettem, a rendőri vizsgálat megindult, majd hamarosan le is zárult: a tettesek kiléte „nem állapítható meg”. A valóság ezzel szemben az volt, hogy, habár én magam adtam meg a rendőrségnek az elkövetők autójának a rendszámát és a címet, ahol összejöttek, a vizsgálatot budapesti utasításra állították le. Még az eljárást szorgalmazó rendőrtisztet is áthelyezték - persze más indoklással.


Munkatársunktól
Bombasztikus szélsőjobbos tervek

Tizenhárom nagyméretű aknagránátot, tüzérségi lőszereket és csaknem három kiló vadkendert találtak a rendőrök egy 17 éves, szélsőjobboldali nézeteket valló fiatalembernél. Az illető a Vértesben még most is nagy számban található második világháborús robbanószerkezeteket saját készítésű fémdetektorával derítette fel, hogy azokból robbanóanyagot nyerjen. A rendőrség szerint nincs bizonyíték rá, hogy robbantani is szándékozott volna.


Szobota Zoltán
A főügyész hallgat

Tízéves tevékenységére tett pontot hétfőn Györgyi Kálmán legfőbb ügyész, aki a rendszerváltás óta a harmadik kormányzati ciklusban töltötte be hivatali pozícióját. Lemondását egyetlen fórumon vagy orgánumban sem indokolta, annyit azonban elárult, hogy a nehéz döntés másnapján frissen ébredt, majd 45 perc kocogás után három kivivel csillapítva éhségét indult munkába.


Munkatársunktól
Kódolt antiszemitizmus a parlamentben

A jövő héten tárgyalja - és várhatóan fogadja is el - az Európa Tanács (ET) azt a Magyarországról szóló jelentést, amelyet az Európai Bizottság a Rasszizmus és az Intolerancia Ellen (ECRI ) nevű testület készített - értesült megbízható forrásokból a Hetek. A bizottságba az ET negyvenegy országának kormányai delegálnak egy-egy küldöttet, akik folyamatosan górcső alá veszik a tagországokban fellelhető rasszista, antiszemita és idegenellenes megnyilvánulásokat, és azokról jelentéseket készítenek.


Életmód

Kiss Márk
Nagyban utazni

A 2000-es Detroiti Auto Show-n a Chrysler több koncepcióautó mellett a 2001-ben piacra kerülő Voyagert is a nagyközönség elé tárta. A gyár 1983 óta a Voyager negyedik generációját mutatja be, mely az öreg kontinensen említésre méltó eredményeket ért el: Spanyol- és Olaszországban az első, Angliában a második, Német- és Franciaországban pedig az ötödik legkeresettebb többfunkciós jármű.


Király Sándor
Dobozba zárt energia

Hidegebb időben a megnövekedett súrlódási ellenállás miatt sokak akkumulátora lassan vagy egyáltalán nem tudja megforgatni a motort. Iyenkor a hibát lehet keresni a gépjármű elektromos rendszerében (például: önindító, generátor, feszültségszabályozó), de mivel ez mesterembert igényel, most csak az akkumulátorok működésére, karbantartására hagyatkozom.


Király Sándor
Miénk itt a tér

A Renault jól ráérzett az alsó középosztályban jelentkező piaci „vákuumra”, nevezetesen, hogy a kisebb pénztárcájú embereknek is igényük van a buszlimuzinos életérzésre. Az 1997. esztendőben az év autójának választott Scénicből eddig több mint 700 ezer darabot gyártottak, a vásárlókedv azóta is töretlen, az egyterűek kategóriája az utóbbi évek legdinamikusabban fejlődő piaci szegmense lett.


Fókusz

Ízing Antal
A semmi a másé

-  Két kérdés, mint két part. Közte csak a békés, tompán pufogó lotyogást hallani, amit a poroszlói Tisza vize a ladik oldalán végez. Egyetemleges hang. Ilyen ez odafönn Tiszavidnél, odalenn a mindszenti vízen, ilyen ez a hang a folyam összes kilométerén.


Schmidt Barna
Náci veteránok oktatnának Ausztriában

Hangos ellenkezést és éles tiltakozást váltott ki az osztrák oktatási minisztérium a hét elején az iskolákba kiküldött körlevele. A felháborodásra az adott okot, hogy az új vezetésű minisztérium közölte az oktatási intézményekkel frissensült, hajmeresztőnek tűnő ötletét: amint lehetséges, vegyenek igénybe második világháborús veteránok által tartott előadásokat. Az elképzelések szerint a „Kezdeményezett Hadkészültség” nevű szervezet közvetítene a téma iránt érdeklődő iskolák számára olyan egykori katonákat, akik a Wehrmacht kötelékéhez tartoztak. A bécsi zöldek az ötlet mögött a Haider-féle Szabadságpárt miniszterét, Elisabeth Sicklt sejtik.


Csereklyei Márta
Ted Turner álmai

„Elég őrült vagyok ahhoz, hogy azt gondoljam: befolyásom lehet a dolgok alakulására” - nyilatkozta nemrégiben magáról a USA Today című lapnak adott interjúban Ted Turner, a világ egyik első számú médiamogulja. A többek között a CNN-nel, a Superstation-nel, illetve január elején az America Online-nal hivatalosan is összeolvadt Time Warner cég 61 éves atyja 9 milliárd dolláros birodalma élén a média világának a legszókimondóbb álmodozójaként mindig is világmegváltó terveket szőtt - felesége, Jane Fonda nemrégiben azonban egy másik világmegváltóval találkozott.


Gazdaság

Acsai Anikó
Újabb csúcson a Matáv

Annak ellenére, hogy a vártnál kedvezőbb makrogazdasági adatok is napvilágot láttak a héten, a Dow Jones hirtelen zuhanással - amit a Procter and Gamble, az index 9. legnagyobb súlyú cégének 30 (!) százalékos esése indított el - immár szignifikánsan áttörte lefelé a 10 ezer pontos határt. Az elmúlt héten az irányadó index 2,78 százalékot esett. A nyugat-európai indexek vegyesen mozogtak, a francia index esett egy százalékot, a londoni tőzsde ugyanennyit emelkedett, miután az angol jegybank nem emelt kamatot a héten. A német DAX folytatta menetelését fölfelé, 2,5 százalékot emelkedett, átmenetileg 8 ezer pont fölé került a hét közepén. Elsősorban a Matávnak és a Richternek köszönhetően a BUX is emelkedett, 10 ezer 463 ponton 2,6 százalékkal zárt magasabban előző heti értékénél.


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Kovács Klára, Hajdú Sándor
Túl sokat dolgozott

Kisebb feszültséget szült a kormányprogram egy pontjának megvalósítására való törekvés. Sem a Fidesz-MPP, sem az FKgP nem támogatja azt, amiben korábban megállapodtak, nevezetesen a vagyoneredet vizsgálatát. Az ügyben túlbuzgónak tűnő Csúcs László a kisgazda frakcióvezető-helyettesi pozícióját is hajlandó feláldozni. Bánk Attila frakcióvezető csak annyit mondott erre: „Biztosan sokat dolgozott…”


Papp Levente
Márkák válsága

Felmérések szerint a világon a „halleluja” mellett állítólag a Coca-Cola a legismertebb szó, amelynek márkaneve egyébként 83,8 milliárd dollárral a legértékesebb a márkák világpiacán, megelőzve a Microsoftot és az IBM-et. A Wirtschaftswoche német gazdasági magazin szakértői szerint azonban komoly átrendeződés várható a világmárkák és -cégek piacán.


Nyomás alatt az olajár
Tovább a cikkhez >>>

Egri István
Nem darabolhatják fel a Microsoftot

Végéhez közeledik a Microsoft feldarabolását célzó per első fokú tárgyalássorozata. A bírák azonban egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen a jogszabályok nem tudnak lépést tartani az élettel. Az idő ugyanis lassan elszáll a vádpont felett.


Szabadi Sándor
Pont com milliárdosok

Régen elmúltak már azok az idők, amikor a dollármilliomosok számítottak igazán gazdag embereknek - a magyar forintban számított milliókat itt most ne is említsük. A nemzetközi értelemben vett gazdagságot ma már dollárban mérve is inkább milliárdokban számolják, sőt a világ legtehetősebb emberének (Wil-liam Gatesnek) a magánvagyona hamarosan elérheti a százmilliárd dolláros álomhatárt. Meg kell azonban jegyeznünk azt is, hogy ezekben a körökben az adakozást is dollár milliárdokban jegyzik.


Háttér

Hajdú Sándor
Visszafogottabb stílusban politizálni
Tovább a cikkhez >>>

Laudancsek Katalin
Öregszik és fogy a Nyugat

A rendszerváltás „embertömegek számára bizonyult halálos csapásnak” - ezt egy ENSZ-bizottság jelentésében olvashatjuk -; szerzői úgy vélik, a demokrácia „nem jött be” Oroszországban, hiszen épp a reformok ideje volt az, mikor a halandóság, (különösen a férfiak halandósága) rekordméreteket öltött. 1996-ban például az orosz férfiak átlagéletkora 58 év volt - 13 évvel kevesebb, mint a nőké és tízzel kevesebb, mint a kínai férfitársaiké. „Oroszország a demográfiai katasztrófa szélén áll” - írja a Kommerszant című orosz hetilap. Az előrejelzések szerint, ha a mostani tendencia folytatódik, az elkövetkezendő ötven év során lakossága a felére csökken. A szakértők a nehéz gazdasági helyzettel magyarázzák a jelenséget. Ezután csak az a kérdés, vajon a szegénynek éppenséggel nem nevezhető Egyesült Államokban és a nyugat-európai országokban miért zajlik szinte ugyanez.


Munkatársunktól
Szaddám kormányőre voltam

Mahmud Mohammad Ziad 36 éves iraki állampolgár a kivégzés elől menekült Magyarországra. Azt, hogy korábbi harcostársai miért akarták agyonlőni, csak sejti, ugyanis semmilyen bírósági eljárás nem folyt ellene. A vádat a kínzásokon közölték vele: állítólag részt vett egy Szaddám-ellenes merényletben. Azok után, hogy tíz éven át szolgált Szaddám köztársasági őreként. Az egykori katona embercsempészek segítségével érkezett hazánkba, de a visszatoloncolástól nem kell tartania: a magyar hatóságok is tisztában vannak vele, hogy hazaküldése egyenlő volna a halálos ítéletével.


Hit és értékek

Grüll Tibor
A múltat végképp eltörölni

Az egyház és a múlt tévedései (The Church and the Faults of the Past) címen ezen a héten tették közzé egy, a Vatikán által összehívott Nemzetközi Teológiai Bizottság jelentését. A dokumentum célja, hogy „elismerje a hibákat, amelyeket azok követtek el, akik a keresztény nevet viselték vagy viselik”. Az írásnak azonban - ahogy azt nem katolikus elemzők előrebocsátották - már a címe is sejtetni engedi, hogy a régóta várt „Nagy Történelmi Meaculpa” ezúttal is elmaradt. A bűnöket (sins) és a tévedéseket (faults) ugyanis - teológiai értelemben - világok választják el egymástól; ráadásul a címbe ravaszul becsúsztatott és kötőszó mégcsak nem is az egyházat, hanem magát a múltat teszi felelőssé az elkövetett „tévedésekért”.


Németh Sándor
Manifesztációk és botrány

A kilencvenes évek elejétől a modern pünkösdi-karizmatikus mozgalomban a hit és az érzelem közötti összefüggés újra reflektorfénybe került. A karizmatikus öröm friss megtapasztalása következtében világméretekben gyakran egész tömegekre kiterjedő, hosszas nevetés jellemezte a pünkösdi-karizmatikus összejöveteleket; emiatt egyesek „nevető ébredésnek” nevezték a jelenséget, míg mások szerint a „Szent Lélek (Szellem) öröme” áradt rá a hívőkre, amit a nevetés mellett más érzelmi-fizikai megnyilvánulások is kísértek (mint például: földreesés, tánc, sírás, örömkiáltások, ugrálás, futás stb.). Az erőteljes örömtől telített istentiszteleteken történt szokatlan események főleg Észak-Amerikában kaptak nagy publicitást a vallási és világi médiában egyaránt. Az „öröm-ébredés” képviselői szerint a Szent Lélek (Szellem) szokatlan működésének célja az, hogy a hívőket felfrissítse, érzelmi, fizikai gyógyulásban részesítse, és az Isten személye iránti, úgynevezett „első szeretetre” visszavezesse. Nézetük szerint ugyanis a nyolcvanas években a pünkösdi-karizmatikus mozgalom is kiszáradt, istentiszteleteik merevvé, komolykodóvá váltak, és a formalizmus, dogmatizmus irányába elmozduló mozgalomban a tanítások háttérbe szorították az Istennel való közvetlen és személyes megtapasztalásokat, élményeket.


Interjú

Ötéves koromig Kovács Pistinek hívtak
mondja Rajk László Tihanyi Péternek

Rajk László: 2000 januárjától az SZDSZ budapesti választmányának az elnöke.


Külpolitika

Papon tovább ül

Jacques Chirac francia elnök visszautasította Maurice Papon egykori nácibarát kormánytisztviselő felmentési kérelmét. A nyolcvankilenc éves Papont 1998-ban ítélték el emberiség ellen elkövetett bűntett vádjával. Chirac döntése a megfigyelők szerint egyúttal kritika a Mitterrand-korszaknak a kollaboránsokkal szembeni elnéző politikájával szemben.


Hetek-összeállítás
Kína célkeresztjében

Tajvan népe második demokratikus választására készül, a jelenlegi elnök, Li Teng-hui utódját keresve, miközben a szigetország jövőbeli sorsa még mindig bizonytalan. Annak ellenére, hogy a március 18-i választások tétje nem kicsi - 51 év után akár másik politikai párt kezébe kerülhet a hatalom - a jelöltek hangja meglehetősen visszafogott, mondhatni óvatos. A visszafogottság oka közös: a mintegy 140 kilométerre fekvő Kína, a Tajvant a szárazföldtől elválasztó szoros túloldalán. Ahogy a négy évvel ezelőtti választások idején, Kína most is igyekszik egyértelművé tenni jelenlétét és abbéli szándékát, hogy a szigetet visszakapcsolja az anyaországhoz.


Márer György, New York
Szuper keddjük volt

Lezajlott hát a nagy nap, amelyet az Egyesült Államokban „szuper kedd” néven emlegetnek. Majd egy teljes évig tartó politikai tömegjeleneteket követően a két párt ott fejezte be, ahol elkezdte, vagyis az a két éllovas vágtatott be mindkét oldalon elsőnek a célba, aki mögött felsorakozott a pártgépezet. A demokraták térfelén Al Gore alelnök, a republikánusokén George W. Bush texasi kormányzó aratott győzelmet az előválasztásokon. A vesztesek kiszálltak a kampányból, átengedve a terepet legyőzőiknek.


Vagyim Arisztov
Vidám választást ígér

Önök már évek óta csak gúnyolódnak rajtam! - kiáltotta az orosz legfelsőbb bíróság tagjainak Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális Demokrata Párt (LDPR) vezetője. A bíróság ezen a napon tárgyalta Zsirinovszkijnak a Központi Választási Bizottság (CIK) döntése ellen benyújtott fellebbezését. A CIK ugyanis nem támogatta Zsirinovszkij felvételét az elnökjelöltek listájára.


Hechs László, Jeruzsálem
Monica nyomdokain

Az izraeli politikai élet legújabb botránya, hogy bűnügyi vizsgálat indult Jichák Mordeháj közlekedési miniszter ellen. A minisztérium egy 23 éves dolgozója azzal panasszal fordult a rendőrséghez, hogy a miniszter az utóbbi időben több alkalommal is zaklatta őt szexuálisan. A poligráfos hazugságvizsgálat szerint a panaszos igazat mondott, s a rendőrség is részletesnek, világosnak és meggyőzőnek találta a vallomását. A jelenlegi szakaszban a minisztérium több dolgozóját is kihallgatják.


Publicisztika

Sajtószabadság napja 2000
Tovább a cikkhez >>>

Szabó Miklós
Két nemzet születése

A magyar 1848 több nemzet történetével fonódik egybe. A lengyel történelemmel való szerves kapcsolatot őrzi Bem tábornok szobra a Margit híd budai hídfőjénél, az olasz felszabadítási mozgalmakkal való kapcsolat emlékét elevenné teszi a Bach-korszakban keletkezett Garibaldi-hagyomány. Máig él a magyar közgondolkodásban, hogy az ezernyolcszázötvenes években a magyarság Itália forradalmi egyesítőjétől várta, hogy felszabadítja hazánkat Bécs uralma alól.


Sport

Sípszó
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Danke Lothar
Tovább a cikkhez >>>

Németh Szilárd
Mint falra hányt borsó

Az ISM reklámozni kívánja a magyar sportot. „Szurkolj, ne háborúzz!” - így a szlogen. Az ISM és a McCann-Erickson cég közösen 400 óriásplakátot, megannyi tévé-, rádió- és újsághirdetést tett közé. Deutsch Tamás sportminiszter kijelentette: az utóbbi ötven év legnagyobb, a sportot népszerűsítő kampányáról van szó. Már az akció első hetét botrányok kísérték.


Mondovics L. Gábor
Újra dübörögnek

Michael Schumachert tartják az idei év legnagyobb esélyesének a vasárnap, a melbourne-i Ausztrál Nagydíjjal rajtoló Formula-1-es világbajnokságon. Ez lesz az 51. szezon. Mindenki feszülten várja az első köröket, mert valójában csak most fog kiderülni, hogy mi lett a rengeteg befektetett pénz igazi sorsa.


Szabadidő

Hi-tech önerőből
Tovább a cikkhez >>>

Bárdos Róbert
Filmek Írországból

Március 2-a és 8-a között a Művész mozi díjnyertes ír filmek széles skáláját mutatta be a nagyérdeműnek. Olyan újabb alkotások szerepeltek a műsoron, melyeket a magyar közönség eddig még nem láthatott, ezért a vetítések eredeti nyelven vagy szinkrontolmácsolás kíséretében zajlottak. Az egyik film vetítésén (Egy kapcsolat vége, melynek magyarországi bemutatója április 27-én lesz) jelen volt Stephen Rea is, a neves ír színész, Neil Jordan filmjeinek sokat foglalkoztatott szereplője. A széles választékú program keretében esténként két játékfilmet, délutánonként pedig dokumentum- és amatőr kisfilmeket nézhetett meg a közönség, amely rendre zsúfolásig megtöltötte a nézőteret.


Kapsza Ágnes
Az idei bútordivat

Európa történetének régebbi időszakaiban több évtizedre volt szükség, hogy egy-egy művészeti stílusirányzat meghódítsa a kontinens országait. Ma az információk felgyorsuló áramlásának korában a bútorstílusok változása inkább emlékeztet korunk ruhadivatjának szezonális gyorsasággal változó tempójára, mint a történelemből ismert művészettörténeti korszakok váltakozásának ritmusára. A neves bútorvásárokon - Kölnben, Milánóban - diktálják a divatot, ahová a szakma jó része évente ellátogat, hogy a technikai újdonságok mellett a trendeket (irányzatokat) illetően is „képben legyen”.


Színes

DUMA PLÁZA

Mi vagyunk azok, akiktől óvtak a szüleink. (graffiti)


Újrafelfedezés
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Bűntudat nélkül

A múlt héten Leni Riefenstahl német színésznő és filmrendező - az egykori náci Németország propagandaiparának fontos alakja - férjével, Horst Kettnerrel együtt könnyű helikopterbalesetet szenvedett Szudánban. Itt forgat ugyanis filmet saját életéről a Németországban nagyon népszerű 97 éves hölgy. Állítása szerint olyan sok kedves levelet kap rajongóitól, hogy három titkárnőt kell alkalmaznia ahhoz, hogy mindegyikre válaszolhasson.


Vitatott vitaminok

A vitaminok növelik az életerőt, az egészségtelen életmód azonban idő előtt ellensúlyozza a hatásukat. Egyetlen cigaretta például a sejteket erősítő C-vitaminból 30 ezer mikrogrammot „gyilkol meg”, miközben az emberi szervezetnek napi 50 ezer mikrogrammra lenne szüksége. Az erős dohányosoknak tehát gyakrabban kellene C-vitaminban gazdag citromba harapniuk - ajánlja a Geo osztrák tudományos magazin internetes kiadása, a Geo Explorer. Még több „savanyúságot” igényel azonban a párkapcsolatban bekövetkezett komolyabb összeveszés. A partnerrel húsz percen át folytatott civakodás 300 ezer mikrogramm C-vitamin „gyilkosa” - állítja a Geo. Viszont a jóból is megárthat a sok.


Globálfalu kutyamódra
Tovább a cikkhez >>>