Vissza a tartalomjegyzékhez

Schmidt Barna
Náci veteránok oktatnának Ausztriában

Hangos ellenkezést és éles tiltakozást váltott ki az osztrák oktatási minisztérium a hét elején az iskolákba kiküldött körlevele. A felháborodásra az adott okot, hogy az új vezetésű minisztérium közölte az oktatási intézményekkel frissensült, hajmeresztőnek tűnő ötletét: amint lehetséges, vegyenek igénybe második világháborús veteránok által tartott előadásokat. Az elképzelések szerint a „Kezdeményezett Hadkészültség” nevű szervezet közvetítene a téma iránt érdeklődő iskolák számára olyan egykori katonákat, akik a Wehrmacht kötelékéhez tartoztak. A bécsi zöldek az ötlet mögött a Haider-féle Szabadságpárt miniszterét, Elisabeth Sicklt sejtik.

Annakidején hozzávetőleg egymillió osztrák állampolgár szolgált Hitler hadseregében. E személyek egy része szívesen megosztaná háborús élményeit a fiatal generációval. Az élménybeszámolós projektben való részvétel egyetlen feltétele a veteránok szempontjából csupán az egykori Wehrmacht-tagság.
Karl Öllinger, a Zöldek egyik parlamenti képviselője azonnal utánajárt a dolgoknak, és arra a következtetésre jutott, hogy a beszámolók megtartására kijelölt szónokok listáján több olyan személy neve szerepel, akik egyértelműen a szélsőjobbos eszmék hívei, köztük Herbert Schaller ügyvéd. Schaller nevéhez fűződik a szélsőjobb kézikönyvének a megírása. De van az öreg harcosok között egy gimnáziumi professzor is, aki a Wehrmacht tagjaként 16 évesen részt vett az utolsó német bevetéseken, és nácibarát, idegengyűlölő beszédeit ma sem rejti véka alá. „Mindenkire, aki az idegenek beáramlását támogatja az országban, kegyetlenül lecsap a rasszizmus ökle” - hangzik a professzor álláspontja.
A minisztérium új javaslata ellen tiltakozók szerint akinek ilyen véleménye van, egyáltalán nem volna szabad diákok előtt a történelemről elmélkednie, és benyomásairól vitákat kezdeni. Többen úgy gondolják, hogy annak az új osztrák kormánykoalíciónak a keze van a dologban, amelyben a Szabadságpárt tölti be a hangadó szerepet. Egy világháborús veteránszervezet szóvivője, Ernst Kosmath szerint ellenben semmi ok az aggodalomra, hiszen addig kell kihasználni az idők tanúinak emlékezőképességét, amíg ezek a „hiteles személyek” élnek. „Különben is - tette hozzá a szóvivő - a kijelölt szónokok nem politikai érzelmeikről, hanem saját háborús tapasztalataikról mesélnének. Kosmath úgy véli, hogy az illetékes minisztérium hatáskörébe tartozik annak az eldöntése, ki beszélhet és ki nem. Az oktatási tárcánál viszont azzal védekeznek, hogy az előadói listát még az előző honvédelmi miniszter ajánlotta, ők csak közzétették a benne felsorolt neveket. Ez azonban nem nyugtatja meg az aggódó szakembereket, akik - élükön Kurt Scholz bécsi iskolatanács-elnökkel - határozottan bírálják a „minden meggondolást nélkülöző” minisztériumi javaslatot. Scholz utasította a bécsi tanintézményeket, hogy semmiféle olyan személyt ne hívjanak az óráikra, aki szélsőjobbos körökben forgolódik. Karl Öllinger pedig az oktatási miniszter asszonyhoz fordult az ügy teljes feltárását és a lehetséges veterán előadók listájának az azonnali visszavonását követelve.