Vissza a tartalomjegyzékhez


Noé szigete

Afrikai zsiráfok, perui lámák élnek együtt nyársas antilopokkal és struccokkal egy Szir Bani Jasz nevű szigeten, amelyet óriási „Noé bárkájává” alakítottak át az Egyesült Arab Emírségekben.

Olaj- és narancsfák, guajava- és mangófaerdők váltakoznak más egzotikus gyümölcsfákkal és pálmaligetekkel ezen a nagyközönség elől elzárt szigeten. Gazellák és nyársas antilopok ezrei szabadon csatangolnak a homokdűnék között; a zsiráfok, struccok, lámák, túzokok, fácánok és gólyák ellenben zárt helyen élnek, távol az alkalmi látogatóktól.
A 230 négyzetkilométer kiterjedésű szigeten mintegy száz, többségében kihalás által fenyegetett afrikai, ázsiai és európai állatfaj él. Az Abu-Dzabitól 200 kilométerre elterülő rezervátum az Egyesült Arab Emírségek uralkodójának akaratából jött létre. Jelenleg több mint 50 ezer állat él a szigeten - köztük 25 zsiráf. A 300 ezer fa közül több mint húszezer olajfa.
A természetes „Noé bárkájának” fenntartása érdekében megtiltották az olajfúrást, és leállították a régészeti kutatásokat is a szigeten, noha híre ment, hogy ott az iszlám időket megelőző kor maradványaira bukkantak. A sziget állatvilágának és növényzetének megőrzéséhez a tengervíz sótalanításával nyernek vizet - a lakosság ivóvízellátásának 75 százalékát amúgy is így fedezik.
Az őket érő bírálatokra válaszolva a projekt támogatói azt hangoztatják, hogy céljuk nem a sivatag „elzöldesítése”, hanem a népesség és az állatvilág számára kedvező környezet kialakítása, ez pedig csak tapasztalat útján valósítható meg - olvasható az AFP jelentésében. (MTI)