Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Címvédés előtt a Manchester

Vasárnap elmaradt találkozó lejátszására került sor az Elland Roadon, a Leeds és a Manchester United csapatai között. A kilencvenes évek vitathatatlanul legeredményesebb csapata, a Manchester United nagy lépést tett 13. bajnoki címe elnyeréséért. Az elmúlt évtizedben öt bajnokságot és három FA-kupát besöprő alakulat a Bajnokok Ligájában még talpon áll, de a januári klubvébén alaposan leszerepelt.

Egyik meghatározó játékosuk, David Beckham szombaton csúnyán összeveszett edzőjével. Sir Alex Ferguson többször is kiállt a szeszélyes játékos mellett, és a fizetését is az ő kérésére emelték fel heti 60 ezer fontra. A csapatát többször is nehéz helyzetbe hozó kitűnő játékos csak a lelátóról szurkolhatott társai sikeréért. Yorkshire büszkeségei nagy erővel támadták a manchesteri kaput, de három kapufájukon kívül többre nem futotta erejükből. A „vörös ördögök” ausztrál kapusa, Mark Bosnich szenzációs formában védett, és többször is rajta múlott, hogy a Leeds nem szerzett vezetést.
A találkozó az 52. percben dőlt el. A vörös hajú angol válogatott, Paul Scholes kiugratta egy parádés átadással Andy Cole-t, aki kicselezte védőjét, a dél-afrikai Radebét, és Martyn kapus mellett a hálóba küldte a labdát. Martynnak nincs sok szerencséje a United csapatával, hiszen 1991-ben a Crystal Palace színeiben FA-kupadöntőt is vesztett az „ördögökkel” szemben. A Manchester tehát hat pont előnynyel várja a folytatást, és első számú esélyese a bajnokságnak. Leedsből származó információk szerint a klub nem ajánlott 80 millió dollárt a Gremio csapatának Ronaldinhoért.
Kialakult az FA-kupa elődöntőjének összetétele. A Bolton Wanderers szombati, Charlton elleni 1-0-ás győzelme után a Newcastle, az Aston Villa és a Chelsea jutott a legjobb négy közé. A Premier Ligás gárdák találkozóján az Aston Villa 2-1-re nyert az Everton otthonában, és 43 évi vegetálás után kinyújtotta kezét a kupáért. Ehhez lesz pár szava a Chelsea-nek is, amely 1997-es győzelme után szeretne ismét ünnepelni. A Newcastle alakulata két éve résztvevője a döntőnek, de az Arsenal (98-ban) és tavaly a Manchester is megadásra kényszerítette őket. Izgalmasnak ígérkezik a döntő, a bajnokság viszont eldőlni látszik a Manchester jóvoltából.