Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Állati meccs

Nagyobb volt a füstje, mint a lángja. A látványos beharangozó után csúfosan leégett a magyar labdarúgó-válogatott, miután hazai pályán 3-0-ás vereséget szenvedett a világranglista 91. helyén álló Ausztráliától. Mátyusék gyatra teljesítménye megdöbbentő volt, még akkor is, ha tudjuk, hogy a szerdai meccsen jobb összeállításban is kezdhettek volna.


A fiúk teljesen padlóra kerültek     Fotó: MTI

Bicskei Bertalan a behívók szétosztása után elárulta, hogy a válogatott keretében olyan futballisták kaptak helyet, akik az ősszel jó teljesítményt nyújtottak a hazai bajnokságban. Így végképp érthetetlen, hogy a magyar góllövőlista első két helyén álló Tököli Attila és Horváth Péter még a bővebb keretbe se fért be, de nem jutott hely újpesti és Vasas-futballistáknak sem.
Az összecsapást megelőző napokon válogatottunk nagyon fogadkozott: mindent megtesz a sikerért. Focistáink csak attól féltek, hogy a túlzott akarástól nehogy túlpörögjenek.
„Addig futok, ameddig csak bírok. Ha negyvenöt perc után elájulok, az sem baj, de látnia kell rajtam mindenkinek, hogy mennyire akarom a győzelmet. Ha pedig gólt rúgnék... Az csodálatos lenne!” - nyilatkozta Nagy Tamás a Nemzeti Sport hasábjain. Nos, az elszántság hamar elillant, ugyanis a kenguruk már az első percben kapujukhoz szegezték a magyarokat. A gólra se kellett sokat várni. A 12. percben egy vendégszöglet után Babos és a védők bizonytalankodtak, Laybutt pedig hat méterről kilőtte a bal alsó sarkot. A feldühödött nézők négy-öt halat és halkonzervet dobtak az ausztrál kispad elé. (0-1)
Kárászok, sügérek, pontyok később is repültek a pályára, az ausztrál cserejátékosok, illetve Mark Bosnich kapus potenciális célpontnak számítottak. „Vidd haza az asszonynak! Ciános!” - kiabálták a szurkolók, utalva arra, hogy a tiszai vízmérgezésért egy ausztrál cég a felelős. Az első magyar kapura lövésre 35 percet kellett várni. Zavadszky fejelt a labdába, majd Klausz estében hét méterről telibe lőtte a felső kapufát. Az egyenlítés elmaradt.
Az első félidő kevés helyzetet és közepes iramot hozott, az ausztrálok akarata érvényesült. Bicskei Bertalan vegyes benyomással vonulhatott az öltözőbe: „Hajtanak, akarnak a fiúk, ezzel nincs probléma.” A tréner nem is cserélt, ami a szurkolókban elégedetlenséget váltott ki.
A második félidőben támadóbb szellemben lépett föl válogatottunk. Az 50. percben Lendvai lőtt harmincról, Bosnich biztosan hárított. Az 57. percben Babos védte Agostino tizenhat méteres lövését, a 72. percben azonban már tehetetlennek bizonyult. Viduka alaposan megforgatta a frissen beállt Dragónert, középre lőtt, a labda Hrutkáról a középen érkező Skoko elé pattant, aki hét méterről nem hibázott. (0-2) Ezután a magyarok gyakorlatilag feladták a mecscset, amit a nézők nehezen emésztettek meg.
A 89. percben négy ausztrál tört a kiszolgáltatott Babos kapujára, ám Foster kihagyta a kihagyhatatlant. Egy perccel később Lazaridis ívelt a tizenhatosra, az elalvó védők közül kilépő ausztrál bekk(!), Craig Moore tíz méterről a jobb alsó sarokba tüzelt. (0-3)
„Szép volt, fiúk! Szép volt, fiúk!” - skandálta a dühödt közönség. A tizenhatezer fős szurkolótáborból sokan már a második gól után hazarohantak. Többen Bicskei lemondását követelték.
Az érintett edző a következő magyarázatot adta a 3-0-ás vereségre: „Az első húsz percben, illetve az utolsó húsz percben vesztettük el a mérkőzést. Az elején a rutintalanságunkat és a megilletődöttségünket használták ki a vendégek, a végére pedig elfáradtunk, és Sebők Vilmos kényszerű kiválása után szétesett a védelmünk.”
Sajnos azonban a futballt még mindig gólra játsszák, csatárainkról pedig újfent kiderült, hogy gólképtelenek. Az eredményeket tekintve az utóbbi három évben egyre rosszabb teljesítményt nyújtanak a Bicskei-fiúk.
A találkozót megtekintette Ernst Middendorp, a Bundesliga első osztályában szereplő Armenia Bielefield egykori edzője is, aki a következőképpen vélekedett: „Az ausztrálok keménységben, küzdeni tudásban messze felülmúlták a házigazdákat, a magyar csapatból csak a Bundesligában szereplő Bódog Tamás és Vincze Ottó vette fel velük a versenyt. Játéktudásban nem volt olyan nagy különbség a két együttes között, de kellő agresszivitás nélkül a mai labdarúgásban már nem lehet eredményt elérni.”
További érdekes eredmények: Izrael-Oroszország 4-1; Hollandia-Németország 2-1; Anglia- Argentína 0-0; Franciaország- Lengyelország 1-0; Thaiföld- Brazília 0-7; Görögország-Ausztria 4-1; Törökország-Norvégia 0-2; Olaszország-Svédország 1-0; Belgium-Portugália 1-1.