Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Kiskapuk a rendszeren

Óriási érdeklődés övezi a fiatal családok otthonteremtési támogatási rendszerének debütálását. Amíg az üzleti lehetőséget meglát-va dinamikusan bővül a hitelt kihelyező bankok, sőt biztosítók köre, egyre több család csalódik a várva várt rendszerben. Nem véletlenül, hiszen túl szigorúaknak, jobban mondva nem túlságosan életszerűeknek tűnnek a hitel felvételéhez szükséges feltételek.

A héten újabb bankok kapcsolódtak be a hitelt osztó pénzintézetek körébe. A legfrissebbek voltak az OTP Bank, a Postabank, az Inter-Európa Bank, a Konzum Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank, melyek mellé társulna a Budapest Bank, a Külkereskedelmi Bank és a CIB Bank is. A kedvező lehetőséget kihasználva több biztosító is szerződést kötött a Földhitel és Jelzálog Bankkal. A Hungária, az ÁB-Aegon és a Signal Biztosító úgy látta, hogy az új lakások és házak építésével egy időben jelentős biztosítást tudnak majd kötni. Az otthonteremtési támogatás árnyoldalai a gyakorlatban már mutatkoznak. A fiatal, 35 év alatti és főleg több gyermeket eltartó családoknak ugyanis gyakran egyáltalán nincs vagy csak alacsony megtakarítása van, ezért a hitel felvételéhez szükséges önrészt nem tudják prezentálni. Ennek a korosztálynak egy része, közel 200 ezer fő munkanélküli, és sok a pályakezdő. A családok nettó jövedelme nem magas, hiszen gyermekes szülőkről lévén szó, egy kereső van a családban. Problémaként merülhet fel az is - és ez is széles réteget érinthet -, hogy a dolgozók gyakran minimálbérre vannak bejelentve a munkahelyeken, valójában azonban többet, akár többszörösét is hazaviszik. Annyi biztos, hogy ilyen alacsony jövedelem mellett nem hitelképesek. A rendszer hátránya az is, hogy az a család, amelynek elegendő a jövedelme, megtakarítása is van (és az egyéb feltételeknek is megfelel), tehát hitelképes, mégsem vehet fel kedvezményes hitelt abban az esetben, ha 2000 előtti az építési engedélyük.
Némi vigasz, hogy a jogszabályok segítséget nyújthatnak az említett gondok megoldásában. Abban az esetben, ha a családnak egyáltalán nincs vagy csak igen csekély a megtakarítása, érdemes kölcsön kérni rokontól, barátoktól arra a rövid időszakra (néhány hétre), amíg a bank vizsgálja a hitelképességet. A baráti kölcsön hozzásegíthet a banki kölcsönhöz. A minimálbérre bejelentett dolgozók - akik többnyire kényszervállalkozók - rugalmasabban könyvelhetnek ebben az időszakban. Bankja válogatja, hogy a keresetigazolást mennyi időre visszamenőleg kérik, ezért a vizsgált időszakra (esetleg néhány hónapra) érdemes nagyobb fizetést lekönyveltetni, így nagyobb esély nyílik magasabb összeg felvételére. A nagyobb fizetés prezentálása azért fontos, mert a törlesztő részlet nem lehet nagyobb a nettó jövedelem 33 százalékénál. Tudni kell azonban, hogy ez az ügylet megemeli az adó- és a tb-fizetési kötelezettséget.
Alacsony havi jövedelem esetén segítség lehet kezesek igénybevétele is. A kezes lehet rokon vagy ismerős, akiknek a keresete hozzáadódik a család jövedelméhez, így máris javul a hitelképesség. Azonban el kell gondolkodni azon, hogy a családi büdzsé mekkora törlesztő részletet bír el, hiszen az több millió forint esetében nem elhanyagolható mértékű. A kérdés azért is hangsúlyos, mert a hitelt úgy adják a bankok, hogy fedezeteként az ingatlanra jelzálogot jegyeznek be, ami azt jelenti, hogy abban az esetben, ha a család nem tudja fizetni a hitelt, elveszítheti az otthonát.
Mi a teendő abban az esetben, ha a család az új lakástámogatási rendszert érvényes építési engedély birtokában várta, netalán már elkezdte az építkezést? Ha van megbízható rokon, esetleg barát, járható út lehet az, ha a banki vizsgálódás idejére a kiszemelt személy nevére ráíratják az ingatlant vagy egyszerűen eladják és újat vásárolnak, így tiszta lappal indulhatnak az igényléskor.