Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 7. szám, 2000. február 12

Belpolitika

Sebestyén István
Tiltakozások a rasszizmus ellen

A főváros náci uralom alól való felszabadulásának 55. évfordulója alkalmából a társadalom széles rétegeinek és a politika szinte minden irányzatának képviselői (jobbról-balról) összesen mintegy tizenhét rendezvényt fognak tartani.


Munkatársunktól
Súlyosbodó droghelyzet

A magyarországi kábítószerhelyzetről adott közre jelentést a héten az Ifjúsági és Sportminisztérium. A közel kétszáz oldalas füzetből kiderül, hogy a rendszerváltást követő években mind a drogfogyasztás módja, mind a beszerzési források és ezek büntetőjogi megítélése átrendeződött hazánkban. Az illegális kábítószer-kereskedelem szempontjából a kilencvenes évekre tranzitországból célországgá váltunk, szélesebb lett a beszerezhető drogok választéka, és kialakult egy stabil belső piac is.


A H amp H Projects Kft. mint internet-szolgáltató 2000. március közepétől az alábbi szolgáltatásokat nyújtja:
Tovább a cikkhez >>>

Szobota Zoltán
Egyházügyi furcsaságok

A lelkiismereti és vallásszabadságról szóló 1990/IV. törvény módosítására irányuló kormányzati törekvések a hatalomváltás után felhagytak a száz év honosságot és tízezer főt követelő egyház-alapítási feltétellel, és tavaly - egyebek mellett - elsősorban az európai jogharmonizációra hivatkozva folytatódtak. Ennek értelmében a csatlakozás egyik feltétele jogrendszerünk uniós normákhoz való igazítása, melynek egyes vélemények szerint a vallástörvényt is érintenie kellett volna.


Szlazsánszky Ferenc
Önálló hang a jobboldalon
Interjú Herényi Károllyal, az MDF elnökségi tagjával
Tovább a cikkhez >>>

Gadó György
Sztrájk és morál

Egyetlen szó nem sok, de ha jól figyeltem, ennyi jót sem mondott a média a vasutasok sztrájkjáról. Ha hihetünk a tárgyilagos, jó szándékú és szolidaritástól duzzadó kommentároknak, hírösszeállításoknak, akkor aligha van még egy olyan jó jövedelmű, ám mégis csupán a maga szűk érdekeivel törődő, a fától az erdőt nem látó, önpusztító, sőt ostoba társadalmi csoport, mint a vasutasok… Azaz hogy pardon, nem is a vasutassággal van baj, csak egy kis részének egy naponta csökkenő még kisebb részével, de még csak nem is azzal igazán, hanem a beste szakszervezeti górékkal, akik bezzeg felveszik a MÁV-tól a vastag stexet, palotákban laknak, bársonyos a tenyerük, de szívóskodnak. Holott pedig a MÁV - amelyet még az ág is húz, mint a közmondásos szegény embert - olyan, de olyan nagyvonalú szeretne lenni.


Életmód

APROPÓ
Tovább a cikkhez >>>

Ford Fiesta 1,4 16V Ghia
Új stílusban
Tovább a cikkhez >>>

Király Sándor
Fiat Punto 1.2 16V Sporting
Kicsi a bors

Örvendetes tény, hogy egy új modell megjelenése rögtön feladja a leckét a konkurenciának; a kiskocsikban egyre több nagyautós vonás jelenik meg. Még egy kevés idő, és ugyanúgy sofőrt is kapunk járművünkhöz, mint Rolls Royce-éknál.


Fókusz

Ember Mária
Kapott-e Wallenberg kaviárt

A Hetek január 29-i számának 14. oldalán Titkok és tények Wallenbergről cím alatt ismertetést olvashattunk a Kommerszant című orosz lapban közölt újabb cikk vagy cikkek szenzációs értesüléseiről. Mindjárt az első mondat téves információkat tartalmaz, s mire az összeállítás végére értem, úgy gondoltam, ezt talán mégsem kellene szó nélkül hagyni. (Nem szokásom egyébként folyton „felszólamlani”.)


Egri István
A fölösleges csata

Európában 1945. január közepén, a németek ardenneki offenzívájának összeomlása után kezdődött meg az a hadművelet-sorozat, amely négy hónap múlva, május 9-én a náci Németország feltétel nélküli fegyverletételéhez vezetett. A német termelés ekkorra az előző év ipari kapacitásának mintegy 15 százalékára esett vissza, és a hadsereg is elkezdte utolsó tartalékainak felhasználását. Nyugaton a szövetségesek átlépték a Rajnát, keleten pedig Varsó alatt, a Visztulánál január 12-én megkezdődött az a nagy szovjet támadás, amely áttörte a német frontot, s Zsukov és Konyev marsallok tankjai egy hónap múlva már Berlintől alig hatvan kilométerre, az Oderánál álltak.


Hajdú Sándor
Csernobil óta nem történt ilyen
Interjú Illés Zoltánnal, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának fideszes elnökével
Tovább a cikkhez >>>

Ízing Antal
Katasztrófa a Tiszán

„Nem iszom vizet, de ha leírod, akkor csak vicceltem” - mondja egy úr a szolnoki Póló Klub előtt, ami pontosan a Tisza-híd lábánál van. Odabenn a cianid-hullámról meg nem kérdezett szolnoki merítés: zsugázó fiatalok a sarokban, újságot olvasó ötvenes, éppen lapoz, exjampec negyvenesek a pultnál, poénjukat mondva. Víz nincs, így kávé sincs.


Szennyezés Romániából Romániába

Romániától nyugatabbra valószínűleg nem akadna egyetlen olyan helyi közösség, önkormányzat sem, amely megtűrne a közelében egy ilyen létesítményt. Nagybánya viszont kifejezetten örömmel fogadta a vegyesvállalat megalakulását. A fő szempont ugyanis nem az volt, hogy egy az emberre is veszélyes üzem létesül, hanem, hogy néhány száz ember nem lesz, vagy mégsem lesz munkanélküli. Ezek után természetes, hogy a helyi hatóságok nem akadályozták holmi környezetvédelmi okokból sem az Aurul, sem a másik meddőfeldolgozással foglalkozó állami vállalat működését.


Gazdaság

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Jókó Mariann
Szja 1 1

Az idén ismét lehetőségünk nyílik arra, hogy befizetett adónk 1 százalékát társadalmi szervezet, alapítvány vagy a törvényben megjelölt nemzeti közintézmény javára adjuk át. Adónk újabb 1 százalékával az általunk kiválasztott egyházat, illetve kiemelt költségvetési előirányzatot támogathatjuk. Ez nem jelent újabb adókötelezettséget, hanem az egyébként is fizetendő adónkról rendelkezünk, hogy a költségvetésből mire fordíthatja az állam a pénzünket.


APEH-tanácsok

A vállalkozóknak még néhány napjuk van arra, hogy rendelkezzenek az adójuk kétszer egy százaléka felől. Tóth Natália, az APEH osztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az adózók évről évre hasonló típushibákkal küldik be a nyilatkozataikat. Ezért fontos tudni, hogy a február 15-ig leadandó nyilatkozat csak abban az esetben érvényes, ha eddig az időpontig befizette a vállalakozó a személyi jövedelemadóját. Fizetési haladékot illetve részletfizetést lehet kérni az APEH-től, de a nyilatkozat ebben az esetben is csak akkor fogadható el, ha szeptember 30-ig lejár a fizetési könnyítés - mondta az osztályvezető.


Acsai Anikó
Csúcson a BUX

Míg az amerikai tőzsdeindexek vegyes képet mutattak az előző heti kamatemelés után, addig Európában a bika uralkodott a héten a tőzsdéken. Az S&P500 stagnált, míg a Nasdaq tovább folytatta szárnyalását, történelme során először 4400 pont fölé kerülve, s lendületét csak a hackerek támadásaitól sújtott internetes cégek árfolyamesése törte meg. Rekordot döntött a német és a francia tőzsdeindex is, az előbbi 6,5, az utóbbi 4,2 százalékot emelkedve. A múlt heti korrekció után újra nekirugaszkodott a BUX a 10 ezer pont áttörésének, ami ezúttal sikerült is neki, 10 ezer 167 pontos záróértéke 5,65 százalékos emelkedést jelent a múlt heti záráshoz képest.


Kovács Klára
Kiskapuk a rendszeren

Óriási érdeklődés övezi a fiatal családok otthonteremtési támogatási rendszerének debütálását. Amíg az üzleti lehetőséget meglát-va dinamikusan bővül a hitelt kihelyező bankok, sőt biztosítók köre, egyre több család csalódik a várva várt rendszerben. Nem véletlenül, hiszen túl szigorúaknak, jobban mondva nem túlságosan életszerűeknek tűnnek a hitel felvételéhez szükséges feltételek.


Munkatársunktól
Mobilóriás született
Tovább a cikkhez >>>

Szabadi Sándor, Ruff Gabriella
Bokros-csomag Ausztriában

„Ausztria helyzete - a gazdaság, a szociálpolitika, a demokrácia állapota - kiváló” - jelentette ki a frissen kinevezett Schüssel kancellár. Ennek ellenére nem kerüli el Ausztriát a gazdasági megszorító intézkedéssorozat. Bár stabil a gazdasági növekedés feltételrendszere, az elmúlt években csökkent az infláció, az EU átlagánál néhány százalékkal kevesebb a munkanélküliek száma, mégis a költségvetési hiány növekedése indokolttá teszi a megszorításokat. A néppárti-szabadságpárti gazdasági program kidolgozói így érveltek: a cél az, hogy a „sikertörténet folytatódjon”. A megszorító intézkedések bejelentésével párhuzamosan egyre markánsabbá válik a gazdasági szféra bojkottja is. Megkezdődött a forró tőke kivonulása, esett a tőzsdeindex, de ami még inkább figyelemre méltó, néhány multinacionális cég bejelentette, kivonul az osztrák piacról. A folyamat elvezethet Bécs stratégiai jelentőségének csökkenéséhez.


Háttér

Hetek-összeállítás
A néma többség hangja

Politikai és vallási vezetők vállvetve küzdenek Nagy-Britanniában Tony Blair miniszterelnök kormányának javaslata ellen, mely hatályon kívül helyezné a homoszexualitás iskolákban történő népszerűsítését tiltó törvényt. A „28-as cikkely” néven ismertté vált rendelet melletti kiállás soha nem látott egységet hozott létre az angol közéletben. A legkülönfélébb meggyőződésű politikusok, vallási képviselők legalább egy kérdésben egyetértenek: a házasság olyan intézmény, amely egy férfi és egy nő között kell, hogy köttessék. A kérdés körül az elmúlt hetekben kiéleződő vitáról a londoni Daily Telegraph című napilap számolt be.


Szabó Ibolya Anna
Biliárd a naprendszerben

2022-ben hatalmas aszteroid csapódhat be a Földbe - állapították meg a csillagászok a közelmúltban. A The New York Times jelentése szerint egyszerre több helyről is megfigyelték azt az űrben száguldó égitestet, amely két évtized múlva akár katasztrófát is okozhat a Földön. Az aszteroid csillagászati mértékkel nem számít túl nagynak, azonban 800 méteres átmérőjével éppen elég méretes ahhoz, hogy a Földnek mintegy egyharmadán jelentős pusztítást végezzen. A legelső megfigyelők az arizonai Kitt Peak csillagászai voltak dr. James V. Scotti vezetésével január 28-án. Ugyanazon a napon a Massachusetts állambeli Cambridge-ben a Smithsonian Asztrofizikai Obszervatórium csillagászai is látták az égitestet, amelyet február 3-ig sikerült nyomon követni, mielőtt eltűnt volna.


Laudancsek Katalin
Üldözéses vásárlás

„72 nap múlva mindenki ellenőrzés alatt lesz!” - ezzel a riogató címlappal jelent meg pár hónapja az egyik vezető orosz gazdasági hetilap, a Gyengi; a szalagcím alatt illusztrációként egy gúzsba kötött ember látható. Akkor még épp ennyi idő volt 2000. január 1-jéig, amikor is egy olyan törvény lépett életbe, melynek értelmében az állam polgára minden nagyobb értékű vásárlásáról írásban köteles beszámolni az adóhivatalnak, ahol a csinovnyikok a maguk részéről annak néznek utána, hogy az illető jövedelme megfelelő arányban áll-e a kiadásaival.


Márer György, New York
Nem minden a pénz

Kevesen számítottak arra, ami New Hampshire-ben történt az előválasztásokon. A republikánus éllovas, aki több pénzt szedett össze, mint előtte bárki, lemaradt, mint a borravaló. Ellenlábasa és párttársa, John Sidney McCain, akit talán nem is vett valami komolyan, alapos vereséget mért a texasi kormányzóra, Bush volt elnök fiára. Annál is jelentősebb ez a diadal, mert Bush mögött ráadásul felsorakozott a Republikánus Párt egész gépezete. Valójában ki is ez a McCain, és hogyan jutott el ehhez a példátlan győzelemhez?


Eperjesi Ildikó
A menekültkérdés a probléma gyökere
állítja Ahmed Korei, a Palesztin Törvényhozó Tanács elnöke

„Ha a palesztin menekültek problémája nem oldódik meg, akkor nem lesz megállapodás Izrael és a Palesztin Hatóság között. A menekültkérdés a palesztin probléma gyökere” - fejtette ki lapunknak adott interjújában Ahmed Korei, a Palesztin Törvényhozó Tanács elnöke. A palesztin vezető budapesti látogatásán elmondta: ha szeptember 13-ig, a végleges megállapodás megkötésére kijelölt időpontig nem egyeznek meg a zsidó állammal, akkor egyoldalúan kiáltják ki az önálló palesztin államot.


Hechs László, Jeruzsálem
Terroristák csapdájában a béke

Az izraeli légierő csütörtökön újabb légitámadást intézett a megszállt dél-libanoni határövezetben a szélsőséges síita Hezbollah feltételezett állásai ellen - jelentette be Jeruzsálemben egy katonai szóvivő. A támadást Izrael megtoldotta azzal a fenyegetéssel, hogy amennyiben a Hezbollah válaszul rakétákat lőne ki izraeli településekre, Libanon földje lángba borul.


Hit és értékek

Németh Sándor
Mi a karizmatikus kereszténység

A kereszténység kifejezés nem fordul elő a Bibliában. Jézus és tanítványai az Ószövetség könyveiben található kijelentésekkel, próféciákkal igazolták az új szövetség eseményeit az emberek előtt. Gondosan ügyeltek arra, hogy az evangéliumban ne egy ószövetségi kijelentésekkel ellentétben álló hit- és tanrendszert lássanak, hanem egy olyan zsidó személy életét, munkásságát, akinek földi sorsa, tettei, megfeszítése, feltámadása mint történelmi (üdvtörténeti) tények teljesen és pontosan megfelelnek annak a messiási várakozásnak, mely a zsidó próféták előrejelzésein alapult a Messiás első eljövetelére vonatkozóan.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Politikai őrváltás Zágrábban

Horvátország szakítani készül múltjával: az elnökválasztás második fordulójából Stipe Mesic, a Horvát Néppárt (HNS) alelnöke, nyugat-orientált politikus került ki győztesen. „Szeretném meggyőzni a világot arról, hogy Horvátország Európa része” - jelentette ki elnökké választása után. Az új horvát köztársasági elnök kijelentette: azért fog dolgozni, hogy Horvátország mielőbb elérje stratégiai célját, az EU- és NATO-tagságot.


Hetek-összeállítás
Ötszáz civil áldozat

Jugoszlávia tavalyi NATO-bombázása a Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet kimutatása szerint 90 különböző bevetés során mintegy ötszáz polgári lakos életét követelte. A számadat jócskán felülhaladja az Egyesült Államok és szövetségesei által elismert 20-30, civil áldozattal is járó támadást, viszont nem éri el a jugoszláv vezetés bejelentette többezer halálesetet.


Hetek-összeállítás
Megtámadták a CNN-t

Ismeretlen helyről indított elektronikus üzenetek millióival bénították meg számítógépkalózok a héten több óriáscég internetes oldalait. A támadások nyomán az FBI megindította a nyomozást - jelentette az akció egyik áldozata, a CNN amerikai hírcsatorna, amelynek elektronikus hírszolgálata az 1995-ös indítás óta a legnagyobb hacker-támadást szenvedte el.


Egyesül vagy eltűnik

„Az európai uniós tagállamoknak sokkal nagyobb politikai és gazdasági integrációt kell elfogadniuk, ha túl akarják élni a globalizációs korszakot - fejtette ki Romano Prodi, az unió kormányának tekintett Európai Bizottság elnöke ötéves hivatali idejére vonatkozó programnyilatkozatában. - Ha az európai államok nem tudnak magasabb szinten egyesülni, nem fognak megmaradni. Ha lekésünk erről a találkozóról, el fogunk tűnni a világ térképéről” - kongatta meg a vészharangot az unió feje.


Schmidt Barna
Az ezerarcú Haider

Jörg Haider saját bevallása szerint politikai példaképé-nek a Habsburg származású Johann főherceget tartja, aki a Monarchia nagy szociál-reformere és első populistája volt, de politikai gondol-kodására mostohaapja, a hajdani SS-parancsnok Friedrich Peter is nagy hatást gyakorolt. Európaszerte sokan próbálják megfejteni a talányt: hogyan válhatott egy vidéki tartományfőnök Mozart és Mária Terézia mellett a harmadik legismeretebb osztrák személyiséggé?


Vagyim Arisztov
Csecsenek a Farkascsapdában

Február 4-én Aszlán Maszhadov elnöki rezidenciája fölött már orosz zászló lobogott. A különböző irányból benyomuló hadtestek Groznij központjában találkoztak össze. „Ide jöttünk, itt is maradunk, és többé egyetlen bandita sem teheti ide be a lábát, kész, elég volt” - nyilatkozott a tévékamerák előtt az egyik tábornok. Három nappal később már arról szóltak a tudósítások, hogy Groznijt teljesen felszabadították, jelenleg a még esetleg ott rejtőző terroristák után kutatnak. A katonai vezetők - és Putyin szerint is - ez az egész hadművelet eddigi legjelentősebb fordulópontja.


Publicisztika

Kertész Péter
Az utca áldozatai

Lassan már nem is hír, ha meghal egy hajléktalan. Kihűl, végelgyengül, emberi mivolta tartalékait felélve padlásfeljáróban, egyéb, hajléktalan tartózkodási helyeken találnak rá, vagy rövid kórházi ápolás után leheli ki a lelkét. Az utca áldozatai, mondják, akik rájuk találnak, iszonyatosan néznek ki, telis teli fekéllyel, s a mosdatlanság olyan kórképét tanúsítják, ami józan ésszel el sem képzelhető. Legtöbbjük személyazonosságának kiderítése hosszas eljárást igényel, és még így sem kizárt, hogy a gyötrelemtől, megaláztatástól végképp megszabadultak egyike-másika névtelenül, úgymond grátisz temetéssel kerül vissza oda, ahonnan vétetett.


Kertész Ákos
A különbözőség joga

Az ifjúságé a jövő. Ha lesz jövő. És a nőkérdés megoldása nélkül nincs huszonegyedik század; nota bene: huszadik se nagyon volt, pontosabban: csoda, hogy volt. Csoda, hogy már majdnem megértük a végét. Ezek szerint van nőkérdés? Ne próbáljanak engem a „zsidókérdés” analógiájára sarokba szorítani. Zsidókérdés nincs, csak antiszemita-kérdés van, ezt már Radnóti megmondta. És fogalmazhatok úgy is, hogy nőkérdés sincs, csak „mácsó-kérdés” van. Mert a nőkérdés minden esetben férfikérdés is. Van társadalmi nemi szerepelvárás, és van személyes nemi szerepelvárás, és ez a kettő nem mindig találkozik. És van a szerepelvárások és azok teljesíthetősége közötti feszültség, amely feszültség napjainkra a nemi identitás totális zűrzavarát hozta, és a századvéget a nemi szereptévesztések és egyéb aberrációk tárházává tette.


Sport

SÍPSZÓ
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Sevcsenko után Rebrov is kelendő
Tovább a cikkhez >>>

Varga József
Az Orosz Rakéta szétlőtte Amerikát

Jubileumhoz érkezett az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság idényfelező All-Star-mérkőzése. A hajdan Csillagok Csatájaként jegyzett találkozót 1947-ben rendezték először Torontóban. Akkoriban az előző év bajnoka mérkőzött a többi csapat hírességeiből verbuválódott ellenféllel. 1966 óta idény közben játszszák le a találkozót, előtte a szezon kezdetekor került megrendezésre.


Pál Imre
Életveszélyes szegedi kupakaland

Az egyetlen magyar röplabdacsapat - amely még állva maradt a nemzetközi porondon - hétfőn Ukrajnába utazott Kupagyőztesek Ligája (KL) csoportmérkőzésre. Az ellenfél az L. A. Harkov együttese volt, amely csak jobb játszmaaránnyal áll egy hellyel előrébb a KL-ben. Utólag kiderült, az ukrajnai kiruccanás legkevésbé a 3:0-ás (25-17, 25-19, 25-18) vereség miatt lesz emlékezetes a Tisza parti alakulat számára.


Mondovics L. Gábor
Új reménységek a száguldó cirkusz porondján

A Forma-1 világában is tűnnek fel újabb tehetségek, de ahogy minden versenysportban, itt sem véletlenül kerülnek a pályákra a fiatalok. Mivel komoly technikai sport az autóversenyzés, és nemcsak verseny a Forma-1, hanem nagyon komoly üzlet is, ezért alaposan megszűrik azokat, akik a kormány mögé ülhetnek. Komoly befektetésnek számít egy pilóta nevelése, és ha már a pályán van, a fizetése sem alacsony. A szponzorok is beleszólhatnak, ki vezesse az autót, mert a sikeres pilóta jobb reklám.


Szabadidő

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Szikora Márton
Game Boy-generáció

A múlt héten immár 51. alkalommal rendezték meg a Nürnbergi Játékvásárt. A világ legnagyobb ilyen jellegű szakmai vására ismét sikersztorinak bizonyult. Gigantikus méreteket öltő kiállítóterületet, tizennégy óriáspavilont népesített be csaknem 2800 kiállító cég a világ minden tájáról. A vásár elsősorban a játékgyártó és -elosztó cégek számára jelenti az egyik legfontosabb tájékozódási pontot, de kapui nyitva állnak azok előtt is, akik a gyerek- és felnőttjátékok legújabb trendjei iránt érdeklődnek. A legtöbb céget ezúttal is Hongkong delegálta 239 vállalattal, őket követték az olaszok 172, illetve a britek 119 vállalattal.


Kánai András
Árral szemben

Az 1993-ban alapított, 13 saját filmmel elinduló Odeon Art Videotéka-hálózat mára az egyik legmarkánsabb videofilm-forgalmazóvá és -kölcsönzővé vált. A szinte teljes egészében művészfilmeket tartó, jelenleg 4 budapesti tékával rendelkező hálózat mintegy 18 ezer tagot számlál, és jelentős a tagsági nélkül kölcsönzők száma is. Évről évre mind többen keresik fel az Odeont, pedig gyakorlatilag semmit nem költenek reklámra. Mint az Odeon munkatársai - Nagy Mariann és Borsos Erika - elmondták, jelenleg 6000-féle film található meg kínálatukban. Bőven válogathatnak tehát az Odeon vendégei, akik között a diákok ugyanúgy megtalálhatók, mint a politikusok vagy a színészek.


Polovitzer Edina
Az ováció elmaradt

Véget ért a 31. Magyar Filmszemle, melynek keddi zárórendezvényén a díjkiosztást követően levetítették Szabó István A napfény íze című filmjét is. A filmszemle játékfilmes zsűrijének megosztott fődíját két meglehetősen különböző jellegű és költségvonzatú film, Fonyó Gergely Kelj fel Jancsi, valamint Gödrös Frigyes Glamour című alkotása nyerte. (Ez utóbbi filmet az ORTT által felkért nemzetközi zsűri is elsőnek ítélte.) A legjobb női alakítás díját Temessy Hédi, a legjobb férfi alakítás díját Darvas Iván kapta, mindketten a Film című alkotásban nyújtottak kiemelkedő művészi teljesítményt.


Színes

DUMA PLÁZA

A gyűlölet a gyávák bosszúja, mert megfélemlítették őket. G.B. Shaw, ír drámaíró


LÁDA szamara
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

A hosszabb élet titka a derűlátás
Tovább a cikkhez >>>

105 éves ovis
Tovább a cikkhez >>>

Tapsi Hapsi nem tapsol Kínában
Tovább a cikkhez >>>

Dobálódzó pedellus
Tovább a cikkhez >>>

Mortadella-offenzíva
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Tisztelt szerkesztőség

A 2000. február 5-ei számot olvasva feltűnt két, kicsit több figyelmet (és esetleg magyarázatot) igénylő rész A perzsa bomba és a Lélektani fegyver Belgrád ellen című cikkekben. Mint igen korlátozott katonai ismeretekkel rendelkező civil, az első cikk utolsó bekezdésében szereplő „uránium siló” alatt két dologra tudok gondolni: