Vissza a tartalomjegyzékhez

Busa Viola
Kié Jerikó kertje

Úgy látszik, Jerikó hű marad ókori múltjához: az elmúlt napokban újra „heves harc” rázta meg a város utcáit. A tét azonban ezúttal nem a város elfoglalása volt, „csupán” egy több évtizedes felekezeti ellentét erősödött fel. Az emigránsok alapította „Oroszországon kívüli orosz ortodox egyház” (más néven Fehér Egyház) és a Nyugaton Vörös Egyházként emlegetett oroszországi ortodox egyház közötti feszültség feloldásába ezúttal a világi hatalmak is beavatkoztak. A viszály a Jerikó kertje nevű kolostor miatt robbant ki, amelyet a Vörös Egyház saját tulajdonának tekint, jóllehet az intézményt az utóbbi hetvenöt évben a Fehér Egyház működtette. A Religion Today című amerikai lap arról tudósított, hogy a közelmúltban a palesztin biztonsági erők, az orosz ortodox egyház képviselőivel karöltve, erőszakkal próbálták a kolostor lakóit eltávolítani.

Január közepén több tucat palesztin katona, rendőr és hírszerző árasztotta el a zárdát, a szerzeteseket a falhoz parancsolták, elvették tőlük mobiltelefonjukat, majd átszállították őket a rendőrségre - számolt be az eseményről a Fehér Egyház szóvivője. Az épületeket az orosz ortodox egyház klérusa vette birtokba. Mivel a kolostor két apácája, Mária és Xénia nővér nem akarta elhagyni az intézményt, az ortodox szerzetesek erőszakkal kivonszolták őket a zárda területéről. Az apácák az utcán töltötték a hideg éjszakát, a PFSZ rendfenntartóinak felügyelete mellett. Másnap megbeszélést folytattak az USA nagykövetségének főkonzuljával, akinek sikerült meggyőznie a palesztinokat, hogy engedjék vissza a két nővért a kolostorba. Mária és Xénia tehát visszatért az épületbe, amelynek azonban csak egy kisebb részét vehették birtokba. Az épületrészhez egy kápolna, egy kisebb szoba és egy kert tartozik, fürdőszoba azonban nincsen. Az orosz ortodox szerzetesek a konzulátus beavatkozásáig folytonosan zaklatták az apácákat, becsmérlő szavakkal illették és fenyegették őket, illetve nem engedték, hogy ételhez jussanak. A kápolna fölött öt orosz ortodox, papi tisztséget nem viselő személyt helyeztek el, akik Mária beszámolója szerint cigarettáznak és alkoholt isznak.
Bár a viszály látszatra kevés embert érint, a világ vezetői számára mégis fejtörést okoz. Madeleine Albright külügyminiszter az ügy kapcsán már megkereste Jasszer Arafat palesztin vezetőt, aki a jerikói zárdavitáról a davosi csúcstalálkozón további megbeszéléseket folytat az érintett orosz és amerikai egyházi és diplomáciai vezetőkkel. Egy palesztin tisztviselő szerint a végső egyezmény eléréséig kompromisszumos megoldásként meg kellene osztani az épületet a két felekezet klérusa között. A Fehér Egyház képviselői szerint Arafat azért foglal állást a Vörös Egyház mellett, mert a moszkvai kormány kedvében akar járni. A palesztin fennhatóság nemrégiben ugyanis bejelentette, hogy csak az orosz ortodox egyházat ismeri el hivatalos egyházként, II. Alekszij pátriárka pedig múlt év végén kijelentette: gondja lesz rá, hogy a jerikói kolostor visszakerüljön egyháza kezébe.
A Fehér Egyházat a kommunista forradalom idején külföldön működő orosz ortodox papság hozta létre, mintegy „száműzetésben” működő egyházként. A Szentföldön lévő orosz ortodox ingatlanokat ők működtették. A Vörös Egyház azonban hivatalosan nem ismeri el ezt a felekezetet, és azt állítja, hogy az jogtalanul használja
az ingatlanokat. Az elmúlt ötven év során azonban az intézmények kezdtek fokozatosan visszakerülni az oroszországi egyház kezébe, mivel az ötvenes években az izraeli kormány hálából, hogy a Szovjetunió elismerte állami létezését, hozzájárult a fennhatósága alatt álló ingatlanok visszaadásához. A ma palesztin fennhatóság alatt álló területeken található emigráns intézmények eddig azonban háborítatlanul működhettek.