Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 6. szám, 2000. február 05

Belpolitika

Sz. Abonyi Orsolya
Csökkenő korhatár

„Nagyon ritkán fordul elő, hogy kiskorú gyermek kemény droghoz jusson. Ebből számomra az következik, hogy a család nagyon »alja szinten« élt, hiszen még aktív kábítószerfüggő szülőknél sem szokás, hogy gyermekeik előtt használják a fecskendőt” - értékelte a múlt héten ismertté vált 9 éves, herointúladagolással kórházba szállított kisfiú esetét dr. Mlinarics Edit, a Mátrix Szenvedélybetegek Hozzátartozóinak Egyesületének munkatársa.


Szakonyi Dávid
Új vezető a Hortobágyon

Aradi Csabát, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóját múlt pénteken berendelték a Környezetvédelmi Minisztériumba, és egy határozatban felmentették posztjából. Az indoklás így szólt: „Konfliktusokba keveredett.” Hétfőn szintén a minisztériumban egy tárgyaláson vett részt Pepó Pál miniszterrel, melyen az újonnan létrehozandó Természetvédelmi Világörökség Programiroda majdani szakmai vezetésével bízták meg. Úgy tűnik, hogy Aradi Csabát rendkívüli módon megviselte a hétfői tárgyalás, ugyanis kedd hajnalban súlyos vérnyomásproblémával, szédüléssel és végtagzsibbadással Debrecenben kórházba szállították. Clemens Béla főorvos, Aradi kezelőorvosa lapunknak elmondta, hogy páciense osztályos megfigyelésre szorul, állapota súlyosbodott az elmúlt napokban, vérnyomása továbbra is magas.


Hazafi Zsolt
Magyarország és a GNN
Fura esetek

Nem igaz, hogy a rendőrség megbánta volna a Kicsoda Jézus? című kazetta terjesztését a testületen belül - fogalmazott lapunknak adott interjújában Balla Attila, az amerikai bejegyzésű Good News Network (GNN) nemzetközi szervezet elnöke. Mint múlt héten írtunk róla, a Vizuális Bibliát terjesztő szervezet a rend őreinek ajándékozott több ezer kazettát, de egyes híradások szerint ettől a testület végül elhatárolódott. Egyébként nem ez az első eset, hogy „probléma” alakult ki a Vizuális Biblia körül.


Somorjai László
Bővítenék az átvilágítandók körét

Hamarosan újra terítékre kerülhet az ügynöktörvény, amennyiben a kormánypártok egyezségre jutnak, és Csúcs László kisgazdapárti frakcióvezető-helyettes módosító javaslatát beterjesztik a parlament elé. A javaslat értelmében az átvilágítást ki kellene terjeszteni a bírákra, ügyészekre és a média fontosabb személyiségeire, időbeni hatályát pedig 2003. június 30-ig kellene meghoszszabbítani. Vastagh Pál, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint azonban a rendszerváltás után tíz évvel érdemesebb volna ezeket az ügyeket minél előbb lezárni. Nem is szólva arról, hogy az akták jelentős része elveszett. A még aktuális iratokat a törvény szerint február 28-ig kell eljuttatni a Történeti Hivatalnak (TH).


Kenyeres Zoltán
Békülékeny részjobboldal
Tovább a cikkhez >>>

MTI-Hetek
Az ellenzék ellenzi a Fidesz új elnökét

A parlament keddi ülésén Vancsik Zoltán szocialista képviselő az iránt érdeklődött Kövér László nemzetbiztonsági minisztertől, egyszersmind a Fidesz új elnökétől, hogy meddig kívánja a tárcát irányítani „egy indulatoktól vezérelt, gyűlölködésre hajlamos pártember”.


Életmód

Aszalós Szilvia
Együtt a drog ellen

EDE - azaz Együtt a Drog Ellen! Ez a címe annak a 12 filmből álló, társadalmi célú hirdetéssorozatnak, amelyet mostantól egy évig láthatunk a televíziós csatornákon. A Szegedről induló országos drogellenes kampány eddig elkészült két filmjét („A heroinista lány”, „Diákszerelem”) a héten mutatták be egy szegedi sajtótájékoztatón.


Pécsi tudósítónktól
Meteorit a vásártéren

Különleges élményben volt részük kedd éjszaka Villányban a helyi csillagászati szakkör tagjainak, akik éppen szokásos távcsöves gyakorlatukat tartották. Amint azt a csoport vezetőjétől, Sanócki Józseftől megtudtuk, úgy fél kettő felé erős süvítésre lettek figyelmesek, amit 50-60 méter magasságban egy meteorit begyulladása követett, majd az amatőr csillagászoktól mintegy 15-20 méterre megtörtént a becsapódása. A szemtanú elmondása szerint a becsapódást követően az ököl nagyságú meteorit csaknem egy percen át még izzóan pörgött a piac füves talaján, közben a közepe narancssárgán, a széle pedig kékesen izzott, majd kihűlve elporladt, és egy fél méteres sugárban felégette környezetét. Személyi sérülés és anyagi kár nem történt.


Pálfy Gyula
Kockázatok és mellékhatások

A hírek utáni éhség az egyik ősi vágy, a kíváncsiság jellemző tünete. Az írott sajtó, majd a televízió által közvetített tudnivalók tálalása mára készséggel simul a mindinkább szórakoztatni kívánó televíziók műsorpolitikájába. Így lesz a hírértékkel felruházott különféle információk bemutatása az egész napos műsoros valóságfelejtés egyik súlyozott eszköze.


Fókusz

Szobota István
Védik az egyházak függetlenségét

Magyarországon a jogi szabályozás értelmében adómentes bevételnek minősül az egyházak számára juttatott hitéleti költségvetési támogatás és az oktatási (valamint egyéb közhasznú tevékenységet felölelő) normatív támogatás, az egyházak által vissza nem igényelt ingatlanok kiváltása fejében fizetett éves ingatlanjáradék (amely az adott ingatlan értékének 4 és fél százaléka), az 1 százalékos szja-felajánlások, az egyházi ingatlanok rekonstrukciójához nyújtott támogatás valamint a saját, belső bevételnek számító stólapénz (keresztelés, esketés, temetés), a perselypénz és az adományok, illetőleg az egyházi szolgáltatásért nyújtott juttatások. Mindezeken felül az egyházak adókedvezményekben részesülnek, teljes körű illetékmentességet élveznek, és még a helyi adók megfizetése alól is mentesülnek.


Munkatársainktól
Nálunk mindenki változtatna

A jelenlegi, 1989-es pártfinanszírozásról szóló törvény szerint a pártvagyon tagdíjakból, az állami költségvetésből juttatott támogatásból, az államtól ingyen kapott ingatlanokból, jogi és magánszemélyek adományaiból és a pártok által alapított vállalatok adózott nyereségéből tevődhet öszsze. A gyakorlat azt mutatja, hogy a pártok javarészt az állami juttatásokra támaszkodnak, költségvetésük kilencven százalékát a központi támogatás teszi ki. Az adományok és egyéb bevételek szerepe a választások, illetve a választási kampány közeledtével nő meg. Sokak szerint ez nagyszerű időszak lehet az érdekeiket érvényesíteni akaró vagy saját karrierjüket ily módon építeni kívánó személyeknek, akikből nagylelkű mecénások válhatnak, persze a megfelelő ellenszolgáltatás fejében. Van, aki az országos listán való előkelő helyét biztosította így, mások feltehetőleg csak a jó kapcsolat érdekében támogatták azt a pártot, amely közel állt hozzájuk, vagy ha közel nem is, de viszonylag biztos befutónak számított.


Hetek-összeállítás
Szalonképtelenné válhat Ausztria

Az Európai Unió Haiderrel kapcsolatos aggodalmait élesen fogalmazta meg több uniós politikus is. Jacques Chirac francia elnök azonnali intézkedéseket sürgetett az EU részéről a Szabadságpárttal szemben. Antonio Guterres portugál miniszterelnök, akinek hazája az unió soros elnöki tisztét tölti be, figyelmeztette Thomas Klestil osztrák elnököt, hogy az EU-t „mélyen érinti” a szélsőjobb kormányba kerülésének lehetősége. Az Európai Parlament határozatban szólította fel az Európai Uniót, hogy álljon készen bármely, szabadságpárti részvétellel megalakuló osztrák kormány tagságának felfüggesztésére, amennyiben az súlyosan megsérti az EU alapelveit. Fischer német külügyminiszter figyelmeztetett arra, hogy Ausztriában, Németországban és másutt is válságba kerültek a konzervatív és kereszténydemokrata pártok. Különösen Franciaországban és Belgiumban nagy az aggodalom amiatt, hogy a Haider-féle eszmék begyűrűzhetnek e két országba.


Karl Pfeifer, Bécs
Lopakodó szélsőjobb

Wolfgang Schüssel néppárti (ÖVP) alkancellár és Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője aláírásával garantálta az emberi és kisebbségi jogok tiszteletben tartását Ausztriában. A két politikus elismerte, hogy a holocaust egyedülálló bűntett volt, és ígéretet tett: mindent elkövetnek azért, hogy Ausztria feldolgozza nemzetiszocialista múltját. Az esemény után tartott nemzetközi sajtókonferencián - kettős konferálásban - bemutatták kormányprogramjukat, melynek legjelentősebb következményei az osztrák átlagpolgárra nézve a kevesebb szociális juttatás, a nyugdíjfeltételek rosszabbodása és a szakszervezetek jogainak szűkülése.


Várakozás és aggodalom

„Magyarország a jelenlegi helyzetben nem tesz, és nem tervez olyan intézkedéseket Ausztriával szemben, amelyeket az Európai Unió 14 tagállama megfogalmazott - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter sajtótájékoztatóján. Mint hangsúlyozta: Magyarország politikai és jogi helyzete eltér az uniós tagállamokétól, hiszen csak tagjelölt. Az osztrák belpolitika kérdéseitől távolságtartó véleményt fogalmazott meg Orbán Viktor miniszterelnök is szokásos szerdai rádiónyilatkozatában.


Gazdaság

Munkatársunktól
Harap még az aligátor

„Addig ne mondd az aligátorról, hogy nagypofájú, amíg át nem úsztad a folyót” - idézett egy jamaicai közmondást a miniszterelnök a hétvégi Fidesz-kongresszuson. Utalva ezzel arra, hogy gazdasági értelemben már végbement a rendszerváltás. Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Rt. kutatásvezetője szerint a kép ennél árnyaltabb.


Jokó Marianna
Ingatlaneladási jótanácsok

Közeledik az adóbevallás időszaka, így most azoknak szeretnénk segíteni, akiknek a tavalyi év során ingatlanértékesítésből származó bevételük volt.


Papp Levente
Davos: az új évezred kihívásai

„Az új kezdetek…” - ezt a mottót választotta a közel 3000 állami és gazdasági vezető, politikus, tudós és médiamogul, akik néhány napra a svájci üdülőhelyen, Davosban gyűltek össze, hogy meghatározzák a jövő év gazdasági folyamatait. Az új kezdet nemcsak az új évezred kezdetére vonatkozik, hanem több olyan problémára, jelenségre is, amely az elmúlt évtizedek során alakult ki, s megoldása minden bizonnyal a harmadik évezredre vár.


Ruff Gabriella
Lakáshitelek startolnak a bankok

Eddig hat bank kötött szerződést a Földhitel és Jelzálogbankkal (FHB), amelyek folyósítják a lakásvásárlási hitelkonstrukciókat. A három gyermeket nevelő fiatal házasok első új lakáshoz jutását segítő kiemelt kamattámogatás 6,5 százalékos kamattal (plusz 1,5 százalékos kezelési költséggel) vehető igénybe. A bárki által kérhető 3 százalékos kamatkedvezményes hitelt 13,5 és 16,5 százalék közötti kamatra adják a bankok.


Szabadi Sándor
Amerika és a többiek

Talán sokakat meglep az a tény, hogy ma a világgazdaság fejlődésének rövid távú kilátásai nem is annyira egyes országok gazdasági teljesítményétől, hanem nagyrészt az amerikai gazdaság növekedésének ütemétől és az ottani infláció alakulásától függ. Ezek a mutatók az utóbbi kilenc évben szinte töretlenül javultak az Egyesült Államokban, amely eddig soha nem látott hosszúságú fellendülési ciklus újabb évébe lépett idén.


Háttér

Csereklyei Márta
Terrorista eretnekek

Január végén az „Isten Hadserege” elnevezésű militarista szervezet harcosai a burmai erdők mélyéből felbukkanva elfoglaltak egy kórházat Ratcsaburi városában és túszul ejtettek 500 beteget, illetve kórházi alkalmazottat. A kommandósok valamennyi túszejtőt megölték. Az akciót a Mianmarban messiásként tisztelt 12 éves ikerpár, Luther és Johnny parancsára hajtották végre. A két messiásjelölt - akik körül az elmúlt években valóságos mondakör alakult ki - történetét a Time és a Newsweek magazin írásai alapján állítottuk össze.


Busa Viola
Kié Jerikó kertje

Úgy látszik, Jerikó hű marad ókori múltjához: az elmúlt napokban újra „heves harc” rázta meg a város utcáit. A tét azonban ezúttal nem a város elfoglalása volt, „csupán” egy több évtizedes felekezeti ellentét erősödött fel. Az emigránsok alapította „Oroszországon kívüli orosz ortodox egyház” (más néven Fehér Egyház) és a Nyugaton Vörös Egyházként emlegetett oroszországi ortodox egyház közötti feszültség feloldásába ezúttal a világi hatalmak is beavatkoztak. A viszály a Jerikó kertje nevű kolostor miatt robbant ki, amelyet a Vörös Egyház saját tulajdonának tekint, jóllehet az intézményt az utóbbi hetvenöt évben a Fehér Egyház működtette. A Religion Today című amerikai lap arról tudósított, hogy a közelmúltban a palesztin biztonsági erők, az orosz ortodox egyház képviselőivel karöltve, erőszakkal próbálták a kolostor lakóit eltávolítani.


Hetek-összeállítás
Vatikáni intő a médiának

A Vatikán szóvivője hivatalosan cáfolta a Sunday Times január végi hírét, mely szerint II. János Pál pápa betegsége előrehaladtával két éven belül tolókocsiba kényszerülhet. A brit napilap vasárnapi kiadása a pápát kezelő orvosok véleményére hivatkozva közölte, hogy a Parkinson-kórban szenvedő egyházfő hamarosan alkalmatlanná válhat hivatala ellátására. Vatikáni illetékesek a cikkre adott válaszukban megerősítették, hogy a pápa akár tolószékben is képes lenne feladata betöltésére. Joaquín Navarro Valls vatikáni szóvivő szerint a cikkben foglalt értesüléseket „nem szabad figyelembe venni”, mivel azok nem alapulnak semmiféle forráson. A pápai szóvivő jelenleg az egyházfő régóta tervezett szentföldi útját készíti elő, melyre márciusban kerül sor. II. János Pál azonban előtte még felkeresi a Sínai-félszigeten fekvő Szent Katalin kolostort is, amely a törvényadás helyszíneként tekintett hegy lábánál fekszik.


Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Földreform Romániában aggodalmakkal

Tíz évvel a kommunizmus európai bukása után anakronisztikusnak tűnik arról elmélkedni, mitől is nem kommunista egy ország. És mégis időszerű a kérdés, annál is inkább, merthogy az Európai Unió számára is ez az alapkérdés a bővítéssel kapcsolatban. Románia hatalmas győzelemként értékelte, hogy a decemberi helsinki csúcson az országot besorolták a tárgyalásra érdemes tagjelöltek közé, de ehhez az kellett, és ez csak a csúcs előtti napokban sikerült, hogy megszülessen végre a törvény, amely egyértelművé teszi a nem kommunista tulajdonviszonyokat Romániában. A földtörvény keserves története annak, ahogy Románia bukdácsol az Európa felé vezető úton. Ráadásul nem is ez volt az első földtörvény a 89-es fordulat után. A 92-es rendelkezés sokkal inkább okozott bajt és zűrzavart, mint nyugodt tulajdonrendezést, hiszen nem vette figyelembe a korábbi tulajdonviszonyokat, nem azoknak adott földet, akiktől korábban elvették. A következmény: egyes becslések szerint másfélmillió peres ügy, tőke és technika nélküli, halálra ítélt pár hektáros kisgazdaságok tömege. Ha más nem, ez a furcsa földtörvény elég pontosan igazolta a világ előtt Iliescu Romániájáról, hogy berendezkedése valójában posztkommunista.


Nyugati segítség Putyinnak

A Nyugat feladata, hogy támogassa Oroszországot, de meg kell határozni a prioritásokat - mondta a Heteknek budapesti látogatása alkalmával Hélčne Carrčre d’Encausse történészprofesszor, a Francia Akadémia örökös titkára. Nem szabad az oroszokat magukra hagyni, mert a következmények a Nyugatra hárulnak - tette hozzá Carrčre d’Encausse asszony, aki szerint lehetőséget kellene adni az oroszoknak, hogy átütemezzék adósságukat.


Eperjesi Ildikó
Formálódó világkormány

Sokan emlékezhetnek még Magyarországon azokra az időkre, amikor a „nemzetközivé lesz holnapra a világ” volt a „sláger”. Úgy tűnik, a világ egységesülésének, népszerű nevén globalizációjának merész gondolata egyre kevésbé álom. Különösen akkor nem, ha az ENSZ szeptemberben összeülő millenniumi közgyűlése - amelyre 188 állam vezetőit várják - a tervek szerint elfogadja a Globális Demokrácia Chartáját. A közös nyilatkozat tervezete Charta 99 néven az interneten is olvasható (www.charter99.org), ahol támogató aláírásokat is gyűjtenek a kezdeményező szervezetek. Mint Erdős André, Magyarország ENSZ-nagykövete lapunk kérdésére elmondta, már megszületett a döntés arról, hogy hazánkat Orbán Viktor miniszterelnök képviseli a csúcson.


Hit és értékek

Erdei L. Tamás
A határtalan információ kora

A szóbeliség/írásbeliség, beszélt nyelv/írott nyelv kettőssége egyike az emberi gondolkodás legősibb és legfontosabb kérdésköreinek. A nyugati civilizáció szempontjából mindkét alapvető (a zsidó-keresztény, és a görög-római) hagyomány számára a nyelviség a gyökerekig meghatározó jelentőséggel bír: elválaszthatatlan az eredettől, a gondolkodástól és az identitástól. A stabil alfabetikus írásbeliség kora mindkét hagyományban az i.e. VI-V. századtól kezdődik, hiszen a Szináj-hegyi törvényadástól Ezsdrás reformjaiig az írott Tórát a zsidóság csak a papi felolvasásokon (recitálás) keresztül ismerte meg. Ezt követően azonban minden gyermeknek meg kellett tanulnia olvasni, és a Törvényt is ekkortól másolták és tanulmányozták nagy számban. Hasonlóképpen a görögség „szent” iratai, a homéroszi eposzok a kutatók szerint bár az i.e. VIII-VII. században keletkeztek, valószínűleg a VI. század végéig, Peiszisztratosz reformjaiig főképp szóban (orálisan) terjedtek, s csak ezután váltak az iskolai oktatás írott anyagává.


Külpolitika

Légikatasztrófák három kontinensen
Tovább a cikkhez >>>

Bátorít a bécsi példa
Tovább a cikkhez >>>

Felhívás

Az amerikai nép nevében, az Egyesült Államok Kormánya az Önök segítségét kéri a második világháború vagy a hidegháború éveiben eltűnt amerikai katonák felkutatásához.


Hetek-összeállítás
Holocaust-tagadás Szíriában

Egy szíriai lap azzal vádolta meg Izraelt, hogy a holocaust jelentőségének eltúlzásával pénzt és együttérzést igyekszik kicsikarni Európa kormányaiból, ezzel álcázva a palesztinok elleni atrocitásait. A vádak nem sokkal azután hangzottak el, hogy Svédországban véget ért a holocaust-konferencia, amely határozottan elítélte a zsidók elleni, II. világháborús népirtás tagadását.


Hechs László, Jeruzsálem
Csapdák Libanonban

A hét elején Ehud Barak kormányfő rendkívüli ülésre hívta össze a politikai-biztonsági kabinetet, hogy megvitassa a Dél-Libanonban kialakult helyzetet, és meghatározza Izrael válaszlépését a súlyosbodó harci cselekmények nyomán. A kormányfő ígéretet tett, hogy 2000 júniusáig, ha lehet, Szíriával való megegyezés útján, ha nem, akkor anélkül, de „hazahozza a fiúkat” Libanonból.


Burik Géza
A perzsa bomba

A kilencvenes években az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA még nem volt képes olyan mélyen belelátni a folyamatosan fejlődő orosz-perzsa kapcsolatokba, mint napjainkban. Korábban főleg az izraeli Moszad információira támaszkodhattak, ez az egyoldalú információforrás azonban az utóbbi időben bővült más forrásokkal is. Tavaly decemberben a CIA igazgatója arról tájékoztatta Bill Clinton amerikai elnököt, hogy nem zárható ki teljesen annak a lehetősége, hogy Irán rendelkezik nukleáris fegyverzet kifejlesztésére alkalmas technológiával, bár erre vonatkozóan jelenleg nincs bizonyítékuk.


Hetek-összeállítás
Lélektani fegyver Belgrád ellen

A Milosevics-rendszer elleni pszichológiai hadviselés állítólagos részleteiről tájékoztatta olvasóit a Vjesnik című zágrábi napilap, arról adva hírt, hogy egy állítólagos amerikai videókazetta is szerepet játszhatott a szerb hadsereg Koszovóból történt kivonásában.


Pátkai Mihály
Sorozatgyilkos orvos Angliában

Harold Shipman angol háziorvost a héten életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, amiért rábizonyosodott, hogy legalább tizenöt páciensét gyilkolta meg 1995 és 1998 között. Egyesek szerint karrierje során a sorozatgyilkos akár ezer, mit sem sejtő páciensét is megölhette. Az angol nyomozók eddig több mint száz halálesetet vizsgáltak meg, és jelenleg további 23 halottal kapcsolatban folytatnak vizsgálatot.


Riport

Vagyim Arisztov
Széljegyzetek Oroszországból

Újból Szentpéterváron vagyok, hátam mögött egy Budapestről megtett hosszú út. A kellemes Nyevszkij Proszpekt-i séta után egy barátomnál szállok meg, akivel annak idején éveken át együtt dolgoztunk. Magamba merülve borotválkoztam a fürdőszobában, mikor beszólt a házigazda: „Ne kínozd már azt a szerencsétlen csapot! Nyisd meg a vizet, hadd folyjék csak nyugodtan - nem Európában vagy, itt nincsenek mérők.” Valóban: sem a vizet, sem a gázt nem mérik - használd bátran havi fixért. A villany havonta átszámítva 200 forintba kerül, ami pár hónapnyi külföldi tartózkodás után áprilisi tréfának tűnik.


MTI-Hetek
Cián pusztít a Tiszán

A Tiszát is elérte az a nagymenynyiségű ciánszennyeződés, amely Romániából a Szamoson keresztül jutott hazánk területére. A körülbelül 100 ezer köbméter szennyvíz miatt a két folyó mentén csütörtök délutánra mintegy 53 település 111 ezer lakosára vonatkozóan vezettek be szigorú rendszabályokat. A ciánkoncentrátum az útjába kerülő szinte minden élőlényt elpusztított a folyókban, és feltartóztathatatlanul folytatja útját Ukrajna irányába.


Hajdú Sándor
Hordókban tárolt veszély

Kishíján halált okozó harci gáz árasztotta el Békéscsabát január 20-án. A Weiss tanyaként ismert telepen mintegy 600 hordónyi, közel 250 tonna festék kapott lángra a délutáni órákban. Mivel az égő festék közelében 40 tonna perklóretilént is tároltak, fennállt a veszély, hogy a hő hatására a két anyag klórgázt alkotva egyesül. A klórgáz az első világháborúban használt harci gázok közül az egyik legveszélyesebb, szinte azonnal ölő méreg. A várost végül a tűzoltók és a városvezetés előrelátása és megfeszített munkája mentette meg a tömeges katasztrófától. Mivel a szándékos gyújtogatás gyanúja is felmerült, az ügy átkerült a rendőrséghez.


Sport

SÍPSZÓ
Tovább a cikkhez >>>

Varga József
Drámai ütközetben nyertek a Kosok

Az idén 182 ország mintegy 800 millió nézője figyelhette a 34. alkalommal lejátszott Super Bowl-t. A Nemzeti Futball Liga döntőjében a Nemzeti főcsoport győztese a St. Louis Rams mérkőzött az Amerikai főcsoport bajnokával a Tennessee Titans gárdájával. A minden idők legvalószínűtlenebb nagydöntőjének kikiáltott találkozó csapatai óriási meglepetést okozva jutottak el a végső győzelem közelébe. A két alakulat 200:1-hez esélyt kapott szezonkezdéskor, mivel jóval híresebb és eredményesebb csapatok diadalát várták a szakértők. Alaposan rácáfoltak az előzetes erőlatolgatásokra, hiszen mindkét egyesület 13:3 győzelmi mutatóval került a rájátszásba. A nagy csapatok, mint a San Francisco 49ers, a Dallas Cowboys vagy a Green Bay Packers győzelmeihez szokott szurkolók örömmel fogadták, hogy idén új győztes neve kerül a trófeára.


Mondovics L. Gábor
Idén jobb lesz

Bemutatkoztak az idei év új autói a világ legnagyobb autós cirkuszának a nyitánya előtt. Minden csapat valami fantasztikussal akart robbantani, így egymás után mutatták be az új modelleket és a pilótákat.


Munkatársunk
Iron Mike lebombázta Francist

A manchesteri MEN Arénában 21 ezer néző láthatta Mike Tyson legújabb győzelmét. Az egykori világelső 1999. január 16-a óta először diadalmaskodott, és 10 millió dollárt tehetett zsebre. A 243 másodpercig tartó mérkőzés ötödik másodpercében kapta az első megrendítő ütést Francis. A menet végéig bírta a bombazáport, de ekkor Tyson még jobban bekeményített. Egy bivalyerős jobbhorgot követő felütés ledöntötte a lábáról az angolt, aki a gongszónak köszönhetően jutott pihenőhöz.


A világ legjobb góllövői
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Franciaország magyar fotósok szemével
Tovább a cikkhez >>>

Bárdos Róbert
Vallási téboly a mozivásznon
Tovább a cikkhez >>>

Egri István
Betyár kibervilág

Úgy tűnik, hazánkba visszatér a betyárvilág, de a jelek szerint ezúttal a virtuális teret fenyegetik a múlt századi lovas haramiák kései leszármazottai. Nemrég került nyilvánosságra, hogy egerüket keményen markoló, törvényen kívüli szörfözők újra feltörték az Elender internetes oldalait, sőt arra vetemedtek, hogy az interneten élő interjút adjanak az érdeklődő újságíróknak. Ezen felbuzdulva „kollégáik” sem maradtak tétlenek: az Infotéka népszerű oldala hétfőn áldozatul esett egy hackernek, aki a Windowsról és a Microsoftról enyhén szólva negatív véleményének adott hangot a feltört és átírt honlapon. Hogy még nagyobb legyen a botrány, hétfőn délelőtt a Budapesti Rendőr-főkapitányság weblapja is gyanúsan viselkedett: a „Fejlesztés alatt” felirat volt rajta olvasható, holott korábban többféle információt is lehetett kérni rajta keresztül. Egyetlen információként fekete keretben, csúnya sárga betűkkel az állt az alján, hogy a kezdőlap nem szabványos, arra utalva, hogy valami nem stimmel.


Színes

DUMA PLÁZA

A legnehezebben megérthető dolog a világon a jövedelemadó.     Albert Einstein


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

A szülők kocognak, a gyerekek csücsülnek
Tovább a cikkhez >>>

Anna felengedett
Tovább a cikkhez >>>

Répatréfa
Tovább a cikkhez >>>

Vidám motoros
Tovább a cikkhez >>>

Hányatott sorsú szobor
Tovább a cikkhez >>>

Drága a rabtelefon
Tovább a cikkhez >>>