Vissza a tartalomjegyzékhez


Nyugati segítség Putyinnak

A Nyugat feladata, hogy támogassa Oroszországot, de meg kell határozni a prioritásokat - mondta a Heteknek budapesti látogatása alkalmával Hélčne Carrčre d’Encausse történészprofesszor, a Francia Akadémia örökös titkára. Nem szabad az oroszokat magukra hagyni, mert a következmények a Nyugatra hárulnak - tette hozzá Carrčre d’Encausse asszony, aki szerint lehetőséget kellene adni az oroszoknak, hogy átütemezzék adósságukat.

Carrčre d’Encausse a Francia Intézetben Oroszországról tartott előadásán kifejtette, hogy a Nyugat eddig is sokat segített az oroszoknak, de nem eleget, és nem helyesen. A támogatások jó részét nem a rendeltetésének megfelelően használták fel. Amikor a Szovjetunió feloszlása után hozzáfogtak a demokrácia és a piacgazdaság kiépítéséhez, rögtön segítséget kértek a már működő demokráciáktól. Fiatal közgazdászokat küldtek Davosból, akik értettek ugyan ahhoz, hogyan kell piacgazdaságot csinálni Nyugaton, de katasztrofálisnak bizonyult tanácsokat adtak Oroszországnak, mivel a teljes liberalizmust szorgalmazták. Az átmenetet megnehezítette, hogy a Szovjetunióban nem volt igazi állam, a struktúrák pártstruktúrák voltak, a teljes hierarchia párthierarchia volt.
Carrčre d’Encausse asszony szerint Oroszországban nem is tudták, hogyan kezdjenek hozzá a piacgazdaság kialakításához, hiszen az 1917-es bolsevik forradalom óta felnőtt három generációnak már semmilyen emléke nem volt a kapitalizmusról. Oroszországban sokkal erősebb a nosztalgia a kommunista rendszer iránt, hiszen - ellentétben Kelet-Európa más országaival - ez az ő rendszerük volt, nem más országból kényszerítették rájuk.
Ma, ha nem is működik jól a gazdaság, nem lehet azt állítani, hogy gengsztergazdaság vagy maffiagazdaság valósult volna meg. Az ország most fedezi fel a pénzt, a kapitalizmust - főként a fiatalságot jellemzi ez.
A történészprofesszor helyesnek tartja az orosz katonai költségvetés 50 százalékos emelését, mivel a hadsereg siralmas állapotban van. Putyintól a nemzeti büszkeség helyreállítását várják - mondta Carrčre d’Encausse.