Vissza a tartalomjegyzékhez

Karl Pfeifer, Bécs
Lopakodó szélsőjobb

Wolfgang Schüssel néppárti (ÖVP) alkancellár és Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője aláírásával garantálta az emberi és kisebbségi jogok tiszteletben tartását Ausztriában. A két politikus elismerte, hogy a holocaust egyedülálló bűntett volt, és ígéretet tett: mindent elkövetnek azért, hogy Ausztria feldolgozza nemzetiszocialista múltját. Az esemény után tartott nemzetközi sajtókonferencián - kettős konferálásban - bemutatták kormányprogramjukat, melynek legjelentősebb következményei az osztrák átlagpolgárra nézve a kevesebb szociális juttatás, a nyugdíjfeltételek rosszabbodása és a szakszervezetek jogainak szűkülése.


Jörg Haider, a Szabadságpárt és Wolfgang Schüssel, az Osztrák Néppárt vezetője. Elvek helyett érdekek    Fotó: MTI

A sajtókonferencián résztvevő - zömmel külföldi - újságírók kritikus kérdéseket intéztek elsősorban Haiderhez, de Schüsselhez is. Természetesen mindketten úgy tettek, mintha az egyesült Európa, Amerika és Izrael beharangozott lépései nem következnének be az FPÖ kormányba kerülése esetén. Thomas Klestil szövetségi elnök a Haider által javasolt öt miniszterből kettőt nem fogadott el. Egyikük a parlament jelenlegi alelnöke, Thomas Prinzhorn, aki elszólásaival érdemelte ki az elutasítást, ugyanis egy alkalommal „véres orrbaverést” helyezett kilátásba az elnök számára. A másik elutasított jelölt Hilmar Kabas, a bécsi FPÖ vezetője - Haider őt tette felelőssé a választások előtt Bécsben zajlott szégyenletes rasszista agitációért.
„Déja vu” - ez a Hetek bécsi tudósítójának az érzése, amikor Schüssel alkancellárt és Haidert, az FPÖ főnökét hallgatja. A két politikus úgy beszél, mintha az Egyesült Európa politikusai - akik biztosították Ausztriát, hogy a szélsőjobb kormányba kerülése esetén el fogják szigetelni - nem tudnák, mi történik Ausztriában, és mintha egy információs hadjárat javíthatna Ausztria helyzetén. Az osztrák külügyminiszter arról panaszkodik, hogy az Egyesült Európa Ausztria háta mögött hozta döntését. Haider az izraeli rádió bécsi tudósítójának arra a kérdésére, el tudja-e vágni a köldökzsinórt a holocaust-tagadókkal, Hitler-imádókkal és a demokrácia esküdt ellenségeivel, azzal válaszolt, hogy ő november 12-i beszédében bocsánatot kért, semmi köze nincs a nemzeti szocializmushoz, és pártjában sincsenek ilyenek, különben pedig választóinak zöme 35 éven aluli. Schüssel alkancellár mindezt teljesen merev arccal hallgatta, és semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy Haider nem ígéri meg annak a bizonyos köldökzsinórnak az elvágását.
Az osztrák államelnök szokatlan lépésre határozta el magát, amikor a News bécsi hetilapnak adott interjújában kerek-perec kimondta: ha ő arra kényszerülne, hogy egy ilyen kormány esküjét elfogadja, azt saját meggyőződése ellenére teszi, mivel attól tart, hogy Ausztriát kár éri nemzetközi téren. Kemény bírálatban részesítette a polgári Schüssel ÖVP-jét elvtelen politikája miatt, amitől egy gerinces osztráknak, aki úgy szereti a hazáját, mint Klestil elnök, borsódzik a háta. „Természetesen - mondta az államfő -, az FPÖ nem náci párt, de vezető politikusai megengedhetetlen nyelvet használnak, ami alkalmatlanná teszi őket minden politikai tisztségre.”