Vissza a tartalomjegyzékhez

Aszalós Szilvia
Együtt a drog ellen

EDE - azaz Együtt a Drog Ellen! Ez a címe annak a 12 filmből álló, társadalmi célú hirdetéssorozatnak, amelyet mostantól egy évig láthatunk a televíziós csatornákon. A Szegedről induló országos drogellenes kampány eddig elkészült két filmjét („A heroinista lány”, „Diákszerelem”) a héten mutatták be egy szegedi sajtótájékoztatón.

A rövid, egyperces alkotásokból havonta újat készít a szervező produkciós iroda, és a kisfilmeket jövő márciusig csaknem 40 országos vagy helyi tévéállomás fogja sugározni. A kampány ötletadójában a következő eset kapcsán fogalmazódott meg az akció jelentősége: „Tavaly tavasszal a gimnazista fiam azt mesélte, hogy az iskola előtt elfogtak egy dílert, aki a begipszelt kezébe rejtve árulta a szert a fiataloknak. Ez nagyon felbosszantott, úgy éreztem, tennem kell valamit” - mondta a sajtótájékoztatón Koroknay Károly, a Contour Line produkciós iroda vezetője. „Az alkotások a fiatalok nyelvén szólnak a fiatalokhoz, a drog hamis és életveszélyes voltát hangsúlyozva. Reméljük, hogy a képsorok láttán többségük felfogja és megérti a közvetített üzenetet” - tette hozzá az igazgató.
A több mint 10 millió forintos terv megvalósításához egyébként sok szegedi cég, vállalkozás is hozzájárult, a televíziós társaságok pedig térítésmentesen tűzik műsorukra az elkészült anyagokat. A filmek zenéjét Presser Gábor írta, de több neves művész, mint például Hegyi Barbara színésznő és Juronics Tamás balettművész is segíti munkájával a kezdeményezést, amely az illetékes szakminisztériumok támogatását is élvezi.