Vissza a tartalomjegyzékhez

Holczer Péter
Új fizetési rendszer indul

Az idén jelentős változás várható a bankközi elszámoló rendszerben, elindul ugyanis a Valósidejű Bruttó Elszámolási Rendszer, azaz a VIBER, amit a Magyar Nemzeti Bank alakított ki és fog üzemeltetni. A rendszer igazi jelentősége abban áll, hogy az átutalások teljesítése szinte azonnal, perceken belül teljesül, és a fogadó számlán jóvá is írják az utalt összeget, nem úgy, mint most, amikor ez egy napot vesz igénybe. Az újítást az EU-csatlakozásra való felkészülés tette szükségessé.

Hazánkban ugyanis 1994 óta üzemel a bankközi elszámolásforgalmat bonyolító elektronikus rendszer, a Bankközi Klíringrendszer, amit indulásakor Bankközi Zsírórendszerként ismerhettünk meg. Bár ennek elindulása hatalmas változást jelentett a pénzek bankszámlák közötti, bankokon keresztül bonyolított forgalmában, mára már kissé lassúnak tűnik. Ezt megelőzően az átutalás hatalmas mennyiségű, papíralapú átutalási bizonylatok formájában zajlott. A zsírórendszer elindulása lehetővé tette, hogy az átutalások elektronikus formában jussanak el egyik bankból a másikba, és ezzel együtt sokkal kisebb hibaszázalékkal és jelentősen gyorsabban menjen végbe a pénzmozgás. Ma általános gyakorlat az, hogy ha megbízzuk bankunkat egy összeg átutalásával, akkor a megadott határidőig (túlnyomórészt délelőtt, illetve a kora délutáni órákban) beadott átutalási megbízásunkat még aznap leemelik a számlánkról, és a kedvezményezettnél a következő napon jóváírják. Jelenleg nincs lehetőség arra, hogy két különböző bank ügyfele között úgy kerüljön sor átutalásra, hogy a jóváírás is még aznap megtörténjen a fogadó fél számláján. A VIBER azonban ezt lehetővé teszi majd. A gyorsaság annak köszönhető, hogy a rendszer teljesen automatizált, a megbízások teljesítéséhez nincs emberi beavatkozásra szükség. Ennek következtében azonban a beadott megbízások véglegesek és visszavonhatatlanok. Kezdetben az üzemidő üzleti napokon várhatóan 8.00-12.00 óráig tart az ügyfélmegbízások tekintetében, amely azonban az EU-csatlakozáshoz közeledve fokozatosan bővülni fog, és a csatlakozást elérve az EU „TARGET” elnevezésű rendszeréhez igazodva 7.00-18.00 óra között fogadja és teljesíti majd a megbízásokat.
A VIBER bevezetése több lépcsőben történik, melynek keretében várhatóan 2000 második felében már a bankok ügyfelei is kérhetik átutalási megbízásaik VIBER-en keresztül történő teljesítését. (A bankoknak elméletileg már márciustól lehetőségük lenne önként csatlakozni a VIBER-hez, és így ügyfeleik rendelkezésére állni, ám egyrészt a 2000. évre való átálláshoz kapcsolódó jelentős feladatok, másrészt a végleges szabályozás ez év január végi megjelenése várhatóan csak a júliusi indulást fogja lehetővé tenni.) A VIBER és a Bankközi Klíringrendszer párhuzamosan, egymást kiegészítve fog működni, de míg utóbbi az egyenként kis összegű kereskedelmi és magáncélú fizetési megbízások nagy tömegének elszámolására szakosodik, addig a VIBER a kisebb számban előforduló, de nagy összegű átutalások teljesítésére szolgál. Ezt a díjszabással igyekeznek biztosítani, az MNB ugyanis olyan összegű fix díjat vezet be, hogy csak bizonyos összeg fölött érje meg az átutalónak a VIBER-en keresztül történő utalás.