Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 3. szám, 2000. január 15

Belpolitika

Munkatársainktól
Gyanús tűzesetek a fővárosban

Rövid időn belül újabb jelentős értékű épület égett le, ugyanis a hétfőn használhatatlanná vált Globe Színház valószínűleg szándékos gyújtogatás áldozata lett. Mint emlékezetes a Budapest Sportcsarnok(BS) leégése kapcsán is fennáll a gyanú, hogy nem véletlenül lobbantak lángra a küzdőtéren álló butikok. Biztonsági szakértők szerint Magyarországon a nagy értékű ingatlanokat nem mindig kellő gondossággal őrzik. A rendőrség adatai szerint nagyon elenyésző az úgynevezett piromániás - szenvedélybeteg - gyújtogatók száma, inkább üzleti nézeteltérések állnak az ilyen ügyek hátterében.


Fidesz kisgazda egyeztetés
Tovább a cikkhez >>>

Matolcsy szakszervezeti vezetőkkel találkozott
Tovább a cikkhez >>>

Jó évet zártak a kisgazdák
Tovább a cikkhez >>>

Sebestyén István
Virtuális fosztogatók

Egy magát Davidnak nevező magyar hacker szerint a mai kibertér sokban hasonlít a XIX. századi vadnyugatra. Vagyis adott egy óriási, feltáratlan terület, ami kultúrákban és törvényekben eltérő, és egyben nehezen megközelíthető. Megfelelő hely új ötletek, álmok megvalósításához, és megfelelő hely „banditák” számára. A téma azért aktuális, mert a napokban két virtuális betörés is történt Magyarországon.


Munkatársunktól
Rasszista indulatok

Sötét képet festett hallgatóinak a hazai kisegyházakról Macskássy Izolda festőnő ,,A szektamentes Magyarországért” című eszmefuttatásában. A szabadidejében egyházügyekkel is foglalatoskodó képzőművésznek a szegedi MDF-klub biztosított helyet nézetei kifejtésére. A rendezvény szervezői a Magyarok Világszövetsége Szegedi Universitas Tagozata és az Ötágú Síp kulturális egyesület voltak.


Munkatársunktól
Vádemelés az explébános ellen

A Kecskeméti Városi Ügyészség folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette; jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette; nagyobb kárt okozó, üzletszerűen, részben folytatólagosan elkövetett csalás bűntette; nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette; valamint számviteli fegyelem megsértésének vétsége elkövetésével vádolja G. György békéscsabai explébánost. Az immár harmadik per tárgyalása január 11-én kezdődött Békéscsabán, a városi bíróságon.


Több támogatást kap az oktatás
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Király Sándor
A Volvo márkatörténelme

A húszas évek második felét írták. Ekkortájt találták fel a hűtőszekrényt és a penicillint, terjedt a rádió, és kísérleteztek a televízióval. Charles Lindberg 33 óra alatt átrepülte az Atlanti- óceánt, Budapesten felszerelték az első közlekedési jelzőlámpát; az egész világon 23 millió gépkocsi volt forgalomban.


Király Sándor
41 éve autózunk biztonságban

Az automobil századának legnagyobb életmentője, a Volvo-féle hárompontos biztonsági öv az ezredforduló előtt ünnepelte 40. születésnapját. Egyetlen más megoldás sem járult hozzá ilyen mértékben a világszerte bekövetkező sokmillió baleset következményeinek mérsékléséhez.


APROPÓ
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Newsweek: Putyin, Jelcin ellenpólusa

A múlt heti pravoszláv karácsony idején - a KGB-ben, az egykori szovjet Állambiztonsági Hivatalban eltöltött tizenhat éves szolgálat után - Vlagyimir Putyin megbízott orosz elnök a Szentháromság-templom istentiszteletén vett részt. Amióta két lányát kimentette egy Pétervár melletti lángoló dácsából három évvel ezelőtt, barátai szerint Putyin egyre vallásosabb. A Jelcin elnök által kijelölt örökösről, a csecsen háborút eddig a nép megelégedésével irányító Putyinról az amerikai Newsweek hírmagazin közölt összeállítást.


Scharrer János, Novosztyi
Oroszország jövője az erős állam
Tovább a cikkhez >>>

Kenyeres Zoltán, Somorjai László
Tárgyalások holtvágányon

A mostani vasutassztrájk nagyban különbözött az előző évitől. Míg tavaly sikerült megbontani a szakszervezetek egységét, addig idén a három legnagyobb érdekképviseleti szerv (VSZ, VDSZSZ, MOSZ) szolidáris maradt egymáshoz - noha a vezetés mindent elkövetett annak érdekében, hogy az „oszd meg és uralkodj” elve érvényesüljön.


Hajdú Sándor
Sztrájkélmény

Békéscsaba vasútállomás; kedd reggel; a sztrájk 30. órája. Az állomáson nyüzsgés van. Az elégséges szolgálat keretében a reggeli vonatok érkeznek a környékről. Rajtuk az ingázók tömege. Az információs pultnál rengetegen várakoznak. Mikor indul? Mikor érkezik? Egyáltalán megy-e ez a vonat? Ezek a leggyakoribb kérdések. A pultnál ülő hölgyek igyekeznek mindenkit megnyugtatni: a sztrájk nem az utasok ellen folyik, mindenki eljut mindenhova, csak késve. „Higgyék el - mondja az információs - csak ezzel az egy eszközzel tudunk hatást gyakorolni a vasút vezetőire.”


Gazdaság

Szabadi Sándor
Az új évezred új médiuma

A nemzetközi üzleti élet év eleji csendjében valóságos robbanásként hatott a hét elejére időzített, legújabb amerikai cégösszeolvadás híre, mely szerint a világ legnagyobb internet-szolgáltatója, az America Online (AOL) megvásárolja a világ legnagyobb médiabirodalmát, a filmgyártást, zene-, lap- és könyvkiadást, valamint a világ legnézettebb televízióit kezében tartó Time Warnert. A cégházasság nem csupán a megmozgatott 160 milliárd dollár - Magyarország éves nemzeti jövedelmének majdnem a négyszerese - miatt kelt izgalmat az új évezred elején. Ez az első lépése a hagyományos és a technológiai média összeolvadásának. Az egyre többekben fölvetődő igazi kérdés az, hogy mit jelent a világ első média-kommunikációs óriásának létrejötte az internet-korszakban. Kétségtelen, hogy a világsajtóban a gazdaságtörténet eddigi legnagyobb üzleteként ünnepelt cégházasság eredményeként olyan, alapjaiban új médium születik, melynek emberek milliárdjaira lesz minden eddiginél erőteljesebb életformáló hatása.


Györök Orsolya
Brüsszel fenyegeti Moszkvát

Az Európai Unió azzal fenyegeti Oroszországot, hogy megvonja tőle a „legnagyobb kedvezmény” státusát, amennyiben nem változtatnak a csecsen civilekkel folytatott bánásmódon. Ez Oroszországnak több milliárd euró veszteséget jelentene, de a jelek szerint nem ijedt meg a hírtől, sőt bejelentette ellenlépését. A csecsenföldi háború egyébként nem csak a terrorizmus ellen folyik: a térség fekete aranya, az olaj legalább annyira fontos Oroszország számára.


Kovács Klára
Szinten belül az államháztartás hiánya

Várakozáson felül jól alakult a tavalyi államháztartási hiány, amely az előzetes adatok szerint 420,5 milliárd forint lett, holott november végén meghaladta a 466 milliárdot. Az államháztartás nem merítette ki az egész évre tervezett mértéket, annak 96 százalékát érte el. A gyenge évkezdést követően a kutatóintézetek 5-5,5 százalékos GDP-arányos hiányra módosították várakozásaikat, szemben a kormány 4 százalékos számításaival. A pénzügyi tárca tisztségviselői egész évben kitartottak a tervszám mellett, vállalva azt is, hogy komolytalannak, túlzóan optimistának tartják őket. Végül is a hivatalnokoknak lett igazuk, sőt egy tizeddel még szebb is lett a kép: a GDP 3,9 százalékát tette ki az államháztartás hiánya.


Holczer Péter
Új fizetési rendszer indul

Az idén jelentős változás várható a bankközi elszámoló rendszerben, elindul ugyanis a Valósidejű Bruttó Elszámolási Rendszer, azaz a VIBER, amit a Magyar Nemzeti Bank alakított ki és fog üzemeltetni. A rendszer igazi jelentősége abban áll, hogy az átutalások teljesítése szinte azonnal, perceken belül teljesül, és a fogadó számlán jóvá is írják az utalt összeget, nem úgy, mint most, amikor ez egy napot vesz igénybe. Az újítást az EU-csatlakozásra való felkészülés tette szükségessé.


Átalánydíj a telefon-zenéért
Tovább a cikkhez >>>

Több mint 600 gyógyszer ára emelkedett
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Az RMDSZ tíz viharos éve: sikerek és kudarcok

A 89-es romániai forradalom vagy fordulat, ahogy mostanság emlegetik, az egyébként jogos mai szkepszis ellenére abban mindenképp nagyon komoly változást hozott, hogy megindulhatott az emberek szabad szerveződése, megkezdődhetett a pártosodási folyamat, még akkor is, ha később kiderült, hogy a hatalmat jó ideig a kommunisták viszik. Ennek a folyamatnak volt akkor természetes része, hogy a Romániában élő mintegy kétmillió magyar már 1989 decemberében hozzálásson a maga szervezetének megteremtéséhez.


Ruff Gabriella
Az állam hat tizede

Az adófizetés megkerülhetetlen dolog, a fizetésekhez szabott mértéke azonban jelzi az adott ország gazdasági erejét, az államnak a polgárokhoz való viszonyulását, illetve a számukra „engedélyezett” életszínvonalat. Magyarországon egy dolgozó (a munkaadó által befizetett járulékokkal együtt számított) jövedelmének csupán 39 százalékával rendelkezik szabadon, azaz a jövedelmének 61 százalékával az államot támogatja. Magyarán a hónap 20 munkanapjából csak 8 napot dolgozunk önmagunkért, 12 napi keresetünk az államkasszába vándorol. A helyzetet mérsékelni szándékozó politikai akarat pedig megtorpant, a csökkentés elmaradt.


Hit és értékek

Hetek-összeállítás
Brazíliában él az ördög pápája

57 éves, és első látásra éppen olyan, mint egy középkorú gyertyakereskedő. Brazíliában, Vitória városában él, errefelé szinte nincs is olyan ember, aki ne ismerné őt valamennyire. Fényképe megjelent már a magazinok címlapján, életéről tévéműsorok készültek. Médiaszereplései gyakoriságát nem kis mértékben gyorsan szaporodó híveinek köszönheti. A város keresztényei szerint a rá irányuló médiafigyelem miatt sokkal veszélyesebb, mint egy „átlag-sátánista”. Ő José Howarth Silva, aki állítása szerint hétévesen kapott elhívást az ördög szolgálatára. Az ördög pápája címre pályázó Silvát a Charisma című amerikai keresztény magazin mutatta be.


Hetek-összeállítás
Nem közérdek a prédikáció

Az amerikai Szövetségi Média Bizottság az új évezredre nézve új rendeletet alkotott, melynek értelmében számos közszolgálati-oktatási televíziós csatorna veszítheti el műsorsugárzásának jogát, amennyiben a rendeletben előírtnál hosszabb ideig közvetít prédikációkat, illetve istentiszteleteket - adja hírül a Religion Today című amerikai folyóirat.


Grüll Tibor
Vallás és mágia

A Tisztelt Ház tagjai e napokban is tanulmányozzák azt a szakmai koncepciót, amely a „Lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról” szóló 1990/IV. törvény módosítását célozza. E tervezet egyik lényeges pontja az egyházak létrehozására vonatkozó szabályok megváltoztatásáról szól, amit azért tart indokoltnak, hogy „csak ténylegesen vallási tevékenység végzésére lehessen egyházat … létrehozni”. Ennek érdekében szükségesnek tartja a vallás fogalmának definiálását, amely a koncepció szövegében így hangzik: „olyan világnézet, amely természetfeletti tanokkal rendelkezik, a valóság egészére irányul, és a jó erkölcsöt nem sértő sajátos magatartás-követelményekkel az emberi személyiség egészét átfogja”. Nem tekinti viszont vallási tevékenységnek többek között „az elsődlegesen pszichikai, parapszichikai és gyógyító tevékenységet”, valamint a mágiát, amelyet „a természetfeletti manipulálására irányuló tevékenység”-ként határoz meg. A tervezet ugyan hozzáfűzi, hogy az előbbi, „részben kifejezetten értékes tevékenységet természetesen vallási közösségek is folytathatják, azonban ezek elsődlegessége esetén nem indokolt az egyházi státusz biztosítása” számukra.


Segítse a HIT-et, hogy a hit segíthessen
Tovább a cikkhez >>>

Interjú

Aszalós Szilvia
Szeretni kell az embereket

Interjú dr. Szőke Péter ezredessel, a közelmúltban nyugdíjba vonult szegedi rendőrkapitánnyal, akit 1995-ben „Szeged Emberévé” választottak.


Izing Antal
Átokháza

A forgatás előtti napon indulok, egyedül. Nem dolgoztam még ekkora stábbal - sofőrrel, operatőrrel, technikussal és rendezővel. Szeretném őket megelőzni. Szeretnék emberekkel ismerkedni, ötleteket találni. Nem tudom ugyanis elképzelni, hogy míg én azt feszegetem, hogyan lett a Sándorék lánya öngyilkos, körülöttem számomra is idegen emberek babrálnak. A vonaton befejezem egy református lelkész Átokházáról írott tanulmányának olvasását. Balotaszálláson szállok le a vonatról. Onnan stoppal tovább Rúzsára megyek, ahol a szállásom vár.


Külpolitika

Hechs László, Jeruzsálem
Damaszkusz pengét váltana

Ehud Barak amerikai utazása előtt kijelentette: „Ha nem sikerül Izraelnek békét kötnie Szíriával, akkor háború lesz.” Az üzenete egyértelmű: ha Izrael nem mond le a Golán-fennsík egészéről, akkor megint háborúznia kell. Az elkényelmesedett izraeli társadalomnak, ha nem akar többet háborúzni, bele kell nyugodnia a fennsík elvesztésébe. De vajon tényleg ez a helyzet?


Pátkai Mihály
Véres gyémántok

A kanadai Partnership Africa Canada (PAC) szervezet a héten jelentést adott ki, amely szerint a Sierra Leonéban zajló nyolcéves polgárháború gyökere az ország gyémántbányáinál keresendő - jelentette a CNN amerikai hír- csatorna. Katonák, gengszterek, kormánytisztviselők és nemzetközi bányász cégek szinte bármit képesek voltak kifizetni a kövekért. A PAC elsősorban a belga gyémántpiaccal szemben fogalmazott meg éles kritikát - a belga tisztviselők szemet hunytak afölött, hogy a Libériából származó gyémántok közül sok Sierra Leone-i csempészáru volt.


Hetek-összeállítás
János Pál nem követi Jelcint

Egy pápa lemondhat, ha ezzel az egyház javát szolgálja - állapítja meg a La Repubblica című olasz lapnak adott interjújában Hans Küng svájci teológus. Küng szerint azonban a pápa környezete egyáltalán nem érdekelt az egyházfő távozásában, hiszen hatalomban maradása több lehetőséget jelent számukra a nekik megfelelő utódlás előkészítésére. A teológust annak kapcsán kérdezte az olasz lap, hogy Karl Lehmann-nak, a német püspöki kar elnökének néhány nappal korábbi nyilatkozata - melyben egyesek szerint a pápa lemondását szorgalmazta - nagy vihart kavart egyházi körökben.


Eperjesi Ildikó
Érdekünk az uniós reform

„Ha az uniós reformokról szóló megállapodások létrejönnek, akkor semmi akadálya nem lesz, hogy ezeket egy-másfél éven belül ratifikálják a nemzeti parlamentek, és ha mi ezzel egyidejűleg felkészülünk, akkor reális az, hogy 2002 végétől az unió befogadja az új tagállamokat” - nyilatkozta lapunknak Martonyi János külügyminiszter a hét eleji integrációs értekezletet összegző sajtótájékoztatón.


Vagyim Arisztov
Tábornoki pozícióharc

A katonai és politikai elit köreiben jelentős ellentétek vannak a csecsen hadművelet taktikai kérdéseit illetően. Fennáll ugyanakkor annak a veszélye is, hogy - ahogyan az előző háború idejében is - a társadalom újra ellentmondásos magyarázkodásokkal lesz ellátva a hadművelet menetét illetően.


A CDU-ban félreverték a harangokat
Tovább a cikkhez >>>

Publicisztika

Kertész Péter
Hitlátlelet

A II. világháború óta jelenleg a legharmonikusabb az állam és az egyház viszonya - jelentette ki Harrach Péter szociális és családügyi miniszter A katolikus egyház a köz szolgálatában címmel Dobogókőn megtartott nemzetközi konferencián. Az „alternatív kereszténydemokrata” párt miniszterének állítása egy olyan tanácskozáson hangzott el, amelyen a magyar Katolikus Püspöki Kar invitálására a visegrádi országok katolikus egyházainak tevékenységeit vitatták meg több napon át.


Gadó György
Vérvád minden mennyiségben

„A Magyarok Háza minden magyar otthona szeretne lenni, reméljük, ehhez minden anyagi és szellemi feltételt sikerült biztosítanunk” - írta dr. Chikány Gábor úr, az MVSZ főtitkára válaszképpen arra a nyílt levélre, amely Csoóri Sándornak, a Magyarok Világszövetsége elnökének címezve tavaly október 2-án jelent meg lapunkban. A nyílt levél azt tette szóvá, hogy az MVSZ budapesti, Semmelweis utcai palotájában, a Magyarok Házában működő könyvárusító helyen szélsőjobboldali, sőt náci szellemiségű, valamint dühödten antiszemita kiadványokat kínálnak.


Hetek-összeállítás
Osztrák aggodalom

A Napi Magyarország című napilapban az ismert radikális-konzervatív újságíró, Lovas István december 18-án egész oldalas cikkben bírált több újságírót, akik hazai vagy külföldi idegen nyelvű lapokban tudósítottak a közelmúlt magyarországi eseményeiről. (Idegen nyelven Magyarországról). Lovas cikkében az Associated Press amerikai hírügynökség és a Budapest Sun című angol nyelvű lap mellett idézte a Hetek bécsi tudósítójának, Karl Pfeifernek a hivatalos osztrák állami lapban, a Wiener Zeitungban december 13-án „Aggódó hírek Magyarországról - Az antiszemitizmus és a szélsőjobb újra szalonképes?” címmel megjelent írását. A cikket az MTI mellett a TV3 reggeli lapszemléje is bemutatta.


Márer György, New York
Sajtószabadság, óh

A The New York Times január 3-i számában cikk jelent meg Donald G. McNeil Jr. tollából „Hungary’s Millennium Fireworks: a Royal Puzzle” avagy „Magyarország millenniumi tűzijátéka: egy királyi türelemjáték” címmel. A cikket kivonatosan ismertette a Hetek 2000. január 8-i száma is. Az amerikai szerző többrendbeli történelmi hamisítások mellett kirohanást intéz a magyar kormány ellen anélkül, hogy a kormánypártnak bárminemű lehetőséget adna álláspontjának védelmezésére. A közleményre e sorok írója a következő választ küldte:


Sport

Németh Szilárd
Brazil házidöntő

Fináléhoz érkezett a brazíliai klubvébé. Magyar idő szerint szombat hajnalra fény derülhet arra, hogy ki nyeri a győzelemért járó ezüsttrófeát, illetve a hatmillió dolláros pénzjutalmat.


Lékó Péter leiskolázta a világbajnokot

Vasárnap este ért véget az a 6 játszmából álló mérkőzés, amelyen Lékó Péter és Alexandr Halifman mérte össze tudását.


Varga József
Csúcsdöntésre készül a Lakers
Tovább a cikkhez >>>

Kupasiker Szegeden

Szerdán Kupagyőztesek Ligája csoportmérkőzést, férfi röplabdamérkőzést rendeztek Szegeden. A Tisza-parti városba - ugyanúgy, mint két évvel ezelőtt - a jugoszláv röplabda prominens képviselője, a nagy múltú Crvena Zvezda látogatott, s a vizit nem tűnt sétagaloppnak. A magyar röplabda napjainkban feltörekvőben van. 1999-ben férfiválogatottunk bejutott a világliga „A” osztályába, ahol a sportág legjobbjai ellen bizonyíthat.


Lausanne-ban végre véget vetettek Benedek Tibor szenvedéseinek
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Kapsza Ágnes
Magyar ötvösművészet az ezredfordulón

Az 1960-as évektől kezdve az iparművészeti mesterségek közül az ötvösművesség határait tágították ki a legerőteljesebben. „Az oktatás igyekszik pótolni azokat a híres magyar fémműves technikákat, amelyeket az ipar természetéből fakadóan kitiltott Európából, és pótlására a jelenlegi ipari képzésben nincs mód.”


Egri István
E-mail a bálnavadásznak

Decemberben Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke nyilvánosságra hozta az EU hosszú távú tervét, mely szerint Európában egy számítógép alapú társadalmat kell létrehozni.


Küszöbön a 31. Magyar Filmszemle
Tovább a cikkhez >>>

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Színes

DUMA PLÁZA

A televízió a szem rágógumija Frank Lloyd Wright


Boris Becker mint tengeri kígyó
Tovább a cikkhez >>>

Napkeleti kalmárok
Tovább a cikkhez >>>

Boldogító csoda
Tovább a cikkhez >>>

Szibéria angolul tanul
Tovább a cikkhez >>>

Új időszámítás a világhálón
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>