Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Kuba hazavárja Eliant

Az Amerikai Bevándorlási Hivatal csütörtökön úgy határozott, hogy a november 25-én a floridai partokra vetődött kubai menekült kisfiú, Elian Gonzalez kerüljön viszsza az apjához Kubába. „Ennek a kisfiúnak, aki már olyan sok dolgon keresztülment, az apjánál van a helye” - jelentette ki Doris Meissner, a bevándorlási hivatal munkatársa. A kisfiú Miamiban élő rokonai és azok ügyvédei azonban élesen bírálják a döntést. Az ügyvédek felkérték az igazságügyi minisztériumot és a Fehér Házat, hogy lépjenek fel a bevándorlási hivatal határozata ellen.

„A döntés igazságtalan és alkotmányellenes” - jelentette ki Spencer Eig jogász szerdán, hozzátéve, hogy a tárgyalás nélkül meghozott döntés megfosztja a fiút politikai menedékjogától. „A határozatról való értesülést követően azonnal levelet küldtünk Janet Reno legfőbb ügyésznek, kérve, hogy vizsgálja felül azt, és indítson vizsgálatot annak kiderítésére is, milyen körülmények között hozták a döntést. Felkértük arra is, hogy biztosítsák Elian Gonzalez számára a jogszerű eljárást.”
Armando Guttierez, a Miamiban élő rokonok szószólója leszögezte: „A család semmiképpen sem fogja átadni a gyereket. Az apjának kell érte jönnie Miamiba, hogy megpróbálja visszaszerezni.” Elian apja azonban többször is kijelentette már, hogy nem kíván az Egyesült Államokba utazni.
Kubában a kommunista kormány figyelmeztette a közvéleményt, hogy ne legyenek túlzottan optimisták az amerikai döntés hallatán; a kormány szerint ugyanis az Egyesült Államokban élő kubaiak valamilyen úton-módon meg fogják akadályozni a fiú hazatérését. A megoldási javaslatok között szerepel, hogy Elian apja menjen a fiúért Miamiba, a rokonok kísérjék vissza Kubába vagy egy harmadik fél vigye haza.