Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 2. szám, 2000. január 08

Belpolitika

Hajdú Sándor
Újra víz alatt a Tiszántúl

Az utóbbi két évben Magyarország visszatérő problémája a belvíz és az árvíz. Óriási területeket árasztott el ősz óta a belvíz. Az elárasztott területek pontos mértékét senki sem tudja, mivel a szakminisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei eltérő adatokról számolnak be. Az FVM illetékesei 316 ezer hektárról beszélnek, míg a vízügyesek szerint csupán 254 ezer hektár áll vízben.


Munkatársainktól
Magyar tragikomédia

Hat lakat plusz munkadíj plusz áfa. Legkevesebb ennyi az anyagi veszteség abban a hódmezővásárhelyi „polgár-háborúban”, amely a múlt év márciusa óta dúl Rapcsák András polgármester és többek között fideszes önkormányzati képviselők között. A közgyűlés ugyanis hatszor záratta le a felfüggesztett polgármester irodáját, Rapcsák viszont hatszor verette le a lakatot.


Munkatársunktól
Politikai zsákmányszerzés

Politikai okokból menesztették hat megye közigazgatási hivatalának vezetőjét - mondta lapunknak Lamperth Mónika szocialista politikus, aki a történtek megindoklása érdekében kezdeményezte az önkormányzati bizottság összehívását. Bernáth Varga Balázs, a testület kisgazda elnöke ezzel szemben úgy véli, hogy a leváltások törvényes formában történtek.


Sebestyén István
Variánsok agyhártyagyulladásra

Tizenhárom variánsa van annak a baktériumnak, amely az elmúlt egy hónap agyhártyagyulladás-járványát kiváltotta. Az évente átlagosan húsz-negyven személy megbetegedéséért felelős baktérium tavaly decembertől 32 megbetegedést, és négy ember halálát okozta. A baktérium szokatlan „agresszióját” súlyosbítja, hogy egy újabb, nálunk eddig még nem észlelt típusa is megjelent Magyarországon.


Életmód

Öregszik Európa
Tovább a cikkhez >>>

Bohács Zoltán
Célok: utak a jövőbe

Mottó: Ha igazán tudod, mit akarsz elérni az életben, hirtelen feltárulnak előtted a lehetőségek, amelyek hozzásegítenek céljaid eléréséhez.


Polovitzer Edina, Makki Marie-Rose
Őszinte szívvel belesimulni

„Zsidó sorsok magyar színpadon” címmel kétnapos konferenciát rendezett pár héttel ezelőtt a Szombat című folyóirat, amelyen neves szakértők, művészek járták körül azt a kérdést, hogy milyen szerepet töltenek be a hazai zsidó származású művészek - írók, színészek és más szakemberek - a magyar színházművészetben. Az esemény nem előzmények nélküli: 1996 óta minden évben, ezzel együtt összesen négy alkalommal rendeztek hasonló témájú konferenciát az irodalom, a képzőművészet és a filmművészet vonatkozásában is. A folyóirat ez irányú kezdeményezései úttörő jellegűeknek tekinthetők, hiszen mindmáig nem készült a témáról átfogó jellegű munka.


Fókusz

Laudancsek Katalin
Ki kit, miért és hogyan fenyeget

Az rég nem titok, hogy a terrorizmus nem a szegények sportja. Az olasz Vörös Brigádok, az IRA, a Hamasz, a PFSZ külföldről kapnak támogatást. Az ETA és a korzikai Nemzeti Felszabadító Front védelmi pénzt szed. A csecseneknél emberrablásban „utaznak”, az IRA pedig az utcai kábítószerdílereket felügyeli - mindezekből nem kevés haszon származik. Azonban mindegyiket zsebre teszi a kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők elnevezésű szervezet, melynek évi büdzséje több milliárdnyi dollárra rúg.


Külföldi lapok a koronáról
Tovább a cikkhez >>>

Magyary Ferenc
Kiszabadított ereklye

„A keresztény egyház feje által küldött korona tette I. Istvánt felkent királlyá, és ez tette lehetővé az ország csatlakozását a keresztény Európához. Ez a korona a mindenkori magyar állam élő szimbóluma, a nemzeti egység kifejezője.” Röviden öszszefoglalva ezekkel a szavakkal indokolta Orbán Viktor miniszterelnök azt, hogy miért volt szükség szerintük a korona átköltöztetésére a Nemzeti Múzeumból a Parlamentbe. Az ez alkalomból rendezett ünnepi ülésen elmondott miniszterelnöki beszéd legalább olyan sok aggályt és értelmezési problémát vet fel, mint a múlt év egyik utolsó jogszabályaként elfogadott törvény a korona történelmi jelentőségéről.


Royalista türelemjáték

„Magyarország millenniumi tűzijátéka: royalista türelemjáték. Az ősi korona csattanással ért földet az új demokráciáért folytatott kemény küzdelem közepén” - írja Donald G. McNeil a The New York Times 2000. január 3-i számában megjelent tudósításának címében. Részletek a cikkből:


Gazdaság

Szabadi Sándor
Nagy üzlet volt az évszámváltás

A 2000. év már beköszönte előtt nagy üzletet jelentett a világon sok gazdasági tanácsadó és informatikában érdekelt vállalatnak, akik azon dolgoztak, hogy megriadt ügyfeleik, elsősorban a szolgáltatói szféra soraiból kiirtsák az Y2K vírust, vagyis a 2000. évet fel nem ismerő számítógépes algoritmusokat. Az újév első munkahetében - hogy tisztán ennek köszönhetően-e, nem tudjuk - nem csapott le az Y2K vírus.


Györök Orsolya
Gazdasági nacionalizmus Kelet-Európában

2000-ben a világgazdaságban átlagosan 3,5 százalékos növekedés prognosztizálható: az amerikai gazdasági növekedés csökkenése, az európai és ázsiai gazdaságok növekedésének gyorsulása várható - derül ki a The Economist című gazdasági lap 2000-re vonatkozó elemzéséből. A brit újság ebben a külön kiadványában a világ legfontosabb országait és régióit vizsgálja meg a politikai, a gazdasági, a pénzügyi és a tudományos fejlődés szempontjából, hogy mi várható 2000-ben. A legfontosabb politikai események között az amerikai és az oroszországi elnökválasztás szerepel.


Egri István
Mobilverseny

A Vodafone bejelentette, hogy 2001-ig 300-400 millió dollárt (mintegy 100 milliárd forintot) kíván Magyarországon mobiltelefon-hálózatába befektetni. Eddigi közel egyhónapos jelenlétük során mintegy tízezer előfizetőre tettek szert, és már decemberben versenyképesebb árakon jelentek meg a piacon, mint a másik két hazai szolgáltató. Új tarifacsomagok, értéknövelt szolgáltatások és a közületi előfizetőknek szóló rendkívüli kedvezmények várhatók még az év első felében. Terveik szerint 2000 végéig 80-90 százalékos, 2001-re pedig 100 százalékos hálózati lefedettséget szeretnének elérni országszerte.


A fiatalok szeretik a mobilt

Meglepő eredménnyel zárult a GfK Piackutató Intézetnek a fiatalok életstílusát feltáró vizsgálata: kiderült, hogy a 14-24 éves fiatalok 13 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, és további 24 százalék tervezi készülék vásárlását. Minden kétséget kizárólag a korszerű telekommunikációs eszköz dinamikus terjedése várható az ifjúság körében.


Továbbra is Greenspan a Fed elnöke
Tovább a cikkhez >>>

Kovács Klára
Kiegyensúlyozott gazdasági növekedés

Az előzetes várakozásoknak megfelelően jól teljesített a magyar gazdaság: a harmadik negyedévben a GDP (bruttó hazai termék) 4,4 százalékkal növekedett. Az első kilenc hónapban a gazdasági növekedés 3,9 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban - adta közre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


Szűcs Emese
Újra gyed
Tovább a cikkhez >>>

Acsai Anikó
Elmaradt az év eleji eufória
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Félszocpol a lakásbővítőknek

A lakástámogatási rendszer jogszabályi változásáról szóló kormányrendelet megjelenését 2000. január 15-ére ígérték az illetékesek. Február 1-jétől lesz joghatályos a rendelet, tehát a pénzintézetekhez az ezután benyújtott hitelkérelmekre már az új jogszabályok vonatkoznak. A bankok azt ígérik, hogy az utasítások megszületése után zökkenőmentes lesz a hitelek folyósítása.


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Vagyim Arisztov
A zarándok Jelcin

Borisz Jelcin újból arra késztette az egész világot, hogy róla beszéljen. Természetesen most is csak a jól bevált receptet használta: tégy olyat, amit senki sem vár tőled. Önkéntes lemondása szilveszteri szenzáció lett, és azzal is a hírek élére került, hogy búcsúja után első útja a Szentföldre vezetett. Jelcin az ortodox karácsony alkalmából az ukrán, a grúz, a fehérorosz, a bolgár, a román és a görög államfővel együtt látogatást tett I. Diodorosz jeruzsálemi görög ortodox pátriárkánál, akitől mindannyian megkapták az egyház egyik legmagasabb kitüntetését: a Szent Sír Lovagrend tagjaivá fogadták őket.


Márer György, New York
Washington hallgat

Érdekes módon a tévéhálózatok közül egyik sem közölt semmit a dologról szilveszter éjszakáján. Még a New York Times újévi számának első oldalán sem hatalmas szalagcím, csupán egy cikkecske tudatta az olvasóval, hogy Jelcin orosz elnök lemondott, Vlagyimir Putyin vette át a hatalmat ügyvezető elnökként, és márciusban lesznek a választások.


Schmidt Barna
Összeomló legenda

Egyre inkább romba dőlni látszik egy nagy legenda Németországban. Alig néhány hete, a berlini fal leomlásának tizedik évfordulóján még milliók által ünnepelt világpolitikus volt Helmut Kohl. Ma viszont már vadászik rá a média, a politikai ellenfelek, sőt saját pártbeli barátai is. A hét elején hivatalos vizsgálat kezdődött az egykori CDU-pártelnök ellen, akivel szemben pártja terhére elkövetett hűtlen vagyonkezelés gyanúja merült fel. Azzal ugyanis, hogy az államférfi a befolyt pénzügyi támogatások egy részét az általa létrehozott különleges bankszámlákra juttatta, a CDU elesett az állami kincstártól bevételezhető jó néhány millió márkától. A nem oly rég még népszerű kancellár mára gyanúsítottá vált.


Mariann Fauser, Frankfurt
Tánc az aranyborjú körül

A német társadalomban az elmúlt időszakban megtapasztalt etikai krízisről, annak okairól és konkrét, a társadalmi élet különböző területein való megjelenési formáiról olvashatunk kritikus hangvételű tanulmányt a Der Spiegel hírmagazin év végi számában. A Tánc az aranyborjú körül címet viselő vezércikkben a szerzők azt a kérdést állították vizsgálódásuk középpontjába, hogy a németek „erkölcs nélküli nép-e”.


Somorjai László
Még nem értük el a mélypontot

Halászlé és Dáridó, mákos bejgli, Koóstoló, Rex felügyelő és további 101 kiskutya garantálta a karácsony és szilveszter emelkedett hangulatát. Az ételek a fehér asztalról, a műsorok a fekete-fehér vagy színes képernyőkről kínálták magukat a mindenevő publikum számára.


Siposhegyi Péter
Istenek alkonya

Már rendes legendáink sincsenek. Mily jó volt azt hinni, hogy Attila, Isten kardja megszökött, és a Kárpátok szent bércein afféle Drakulaként immáron a romániai bankrendszer korrekcióján töri a fejét. Esetleg Ciprus szigetén beleszeret egy szép ciprióta lányba, és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Milyen jó kis publicisztikai fordulat volt arra gondolni, sőt úton-útfélen arra hivatkozni, hogy a Tribuszerné sütteti magát a Bahamákon, esetleg ifjú bubikat tart el abból a kétmilliárdból, melyhez nyugdíjasok verejtéke tapad. Milyen jó volt azt vélelmezni, hogy lefizették a hatóságokat, és lám ilyenek ezek a lefizetett hatóságok, szégyellje mindenki magát, aki hatóság.


Hit és értékek

Szabó Ibolya Anna
Róma új kihívások előtt

December 24-én II. János Pál pápa ünnepélyes ceremónia keretében megnyitotta a katolikus Szentévet. A katolikus egyházfő a római Szent Péter Bazilika Szent Ajtajának kitárásával a 2000. évet az egyház nagy jubileumának nyilvánította. A 2001. január 6-áig tartó millenniumi ünnepségek kezdete Karol Wojtyla személyes életében is mérföldkövet jelent 21 éves pápasága során: célul tűzte ki magának, hogy mintegy egymilliárd tagot számláló egyházát - romló egészsége ellenére - átvezeti a harmadik évezredbe. A hatalmas érckapuk, melyek a szentévek kivételével mindig zárva vannak, az „Aperite mihi portas iustitiae” (Nyissátok meg nekem az igazság kapuit) szavakra tárultak fel. A katolikus ezredforduló nagy kérdése, hogy a megnyílt kapuk mögött milyen jövő bontakozik ki a katolikus egyház számára. A CNN hírtelevízió Millennium 2000: A pápa címmel január elsején sugárzott műsora újságírók és a katolikus egyház képviselői segítségével tette mérlegre a katolikus jövőt és a pápai örökséget.


Dr. Bán Ervin
Volt így régebben is
Tovább a cikkhez >>>

Grüll Tibor
Kulcs a Bibliához

Az európai nemzetek közösségében még fiatalkorúnak számító Izrael életében egyedülálló módon függ össze vallás, történelem és politika. A knesszetben helyet foglaló izraeli honatyák nemegyszer komoly bibliai kérdéseket vitatnak meg, ami nem is csoda, hiszen a mai Izrael Állam előtörténete a Bibliában áll leírva. Ezért is tulajdonítanak nagy jelentőséget minden, a Bibliával kapcsolatos történeti-régészeti felfedezésnek, illetve ezért is kap politikai színezetet szinte minden ezzel kapcsolatos tudományos feltevés. Nemrégiben a Tel Aviv-i Egyetem és a Jeruzsálemi Héber Egyetem tudósai vitatkoztak össze azon, hogy vajon történetileg igazolhatók-e a Biblia Izrael korai történetére vonatkozó állításai. Az ügyben az oktatási miniszter is hallatta hangját.


Interjú

Tihanyi Péter, Sebestyén István
Hová tűnnek az égi jelek
Interjú dr. Horváth András űrkutató-csillagásszal, a TIT Budapesti Planetárium igazgatójával
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Mozgalom a Golánért

Miközben a nyugat-virginiabeli Shepperdstownban az izraeli küldöttség a Golán sorsáról tárgyal, Haifán és Jeruzsálemben már az utca embere is tudja, hogy Ehud Barak miniszterelnök a szíreknek ígérte a fennsíkot. A kormányfő azonban továbbra is ennek ellenkezőjét állítja. A határ meghúzására - szerinte - csak azután kerül sor, ha már világossá válik, hogy milyen biztonsági és diplomáciai garanciák jönnek létre a két állam között.


Eperjesi Ildikó
Zágrábi váltás

A parlamenti választásokon a horvátok a Tudjman vezette, Horvátország függetlenné válása, 1991 óta kormányzó Horvát Demokrata Közösség (HDK) leváltására szavaztak. A nem hivatalos végeredmény szerint a Horvát Szociálliberális Párt (HSLS) és a Horvát Szociáldemokrata Párt (SDPH) alkotta balközép tömörülés a szavazatok mintegy negyven százalékát szerezte meg, s ezzel a horvát parlamentben, a száborban a legtöbb helyet mondhatja magáénak.


Ramor Frigyes
Pusztító tankhajók

A helyszín a Márvány-tenger isztambuli partvidéke. A tengerparti sziklákon több száz sirály fülsértően rikácsolva figyeli a Boszporusz torkában zátonyra futott tankhajó agóniáját, és közben próbál megszabadulni az apró madártestére tapadt olajszennyeződésektől. A parti őrség emberei és több száz önkéntes erejüket megfeszítve próbálják megtisztítani az apró élőlényeket és a partot az orosz felségjelű tanker sérült testéből kiszivárgó nyersolajtól.


Pátkai Mihály
Kuba hazavárja Eliant

Az Amerikai Bevándorlási Hivatal csütörtökön úgy határozott, hogy a november 25-én a floridai partokra vetődött kubai menekült kisfiú, Elian Gonzalez kerüljön viszsza az apjához Kubába. „Ennek a kisfiúnak, aki már olyan sok dolgon keresztülment, az apjánál van a helye” - jelentette ki Doris Meissner, a bevándorlási hivatal munkatársa. A kisfiú Miamiban élő rokonai és azok ügyvédei azonban élesen bírálják a döntést. Az ügyvédek felkérték az igazságügyi minisztériumot és a Fehér Házat, hogy lépjenek fel a bevándorlási hivatal határozata ellen.


Hetek-összeállítás
Vallásháborúk több kontinensen

A világ számos pontján véres vallási zavargások árnyékolták be az új millennium hajnalát. Egymástól függetlenül több országban is fegyveres összecsapásra került sor egyes vallási csoportok, elsősorban muszlimok és keresztények között. Emellett Kínában is újabb atrocitás történt: a hatóság rajtaütött egy néhány fős keresztény csoporton, miközben azok összejövetelt tartottak.


Hetek-összeállítás
Kadhafi újévi köszöntője

„Palesztina a zsidók temetője lesz. Izraelnek nincs jövője arab környezetben” - jelentette ki Moamer el-Kadhafi líbiai vezető egy televíziós vitaműsorban. Kadhafi úgy véli: a zsidók jobban tennék, ha az Egyesült Államokhoz tartozó Alaszkában alapítanának államot. A közel-keleti békefolyamatot és Izraelnek a muzulmán államok általi elismerését is ellenző líbiai vezető az izraelieket olyan néphez hasonlította, amely az arab népek viharos tengerén próbál vályogházat építeni.


Az évszázad vonatbalesete Norvégiában
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Munkatársunktól
Clevelandbe igazol a magyar Jordan

Megtörtént, amire számítani lehetett. A hatszoros bajnok Bulls vezetősége hétfőn szabad listára tette Dávid Kornélt. A ligában keretszűkítés miatt január 5-ig minden csapatnak jeleznie kellett, mely játékosaira nem tart igényt. A Bulls Dávidon kívül Rusty LaRue-től Khalid Reeves-től és David Willoughby-tól köszönt el.


Németh Szilárd
Udvarácz a Manchester United ellen

Szerdán kezdetét vette az első labdarúgó klubvilágbajnokság Brazíliában. A két helyszín: Sao Paulo és a riói Maracana stadion. A mezőnyt nyolc csapat alkotja, Európát két Bajnokok Ligája győztes alakulat, a spanyol Real Madrid és az angol Manchester United (MU) képviseli.


Varga Zoltán a Diósgyőré
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Magyar gólok Izraelben

Izraelben továbbra se szégyen magyar futballistának lenni. A PNB-nél jóval erősebb bajnokság szilveszteri fordulójában újabb magyar gólok és kiemelkedő teljesítmények születtek.


Varga József
Mátyus János a Cottbusé

Az év elején megkezdődött az átigazolási időszak. A legnépszerűbb magyar csapat, a Ferencváros máris jelentős lépéseket tett egy ütőképes gárda kialakításáért. Január elsején szerződést kötöttek Váczi Zoltánnal, aki már tavaly elkötelezte magát a Fradihoz. Az egyik legvitatottabb magyar klasszistól sokat várnak a vezetők, hiszen tehetségével előre viheti az őszt méltatlan helyen (8.) záró 26-szoros bajnokot.


Szabadidő

Mód Júlia
Telitalálat lendületből

Az utcai óriásplakátok egyikén egy harmincas úriember csúszik a pályán, kezében egy piros golyóval, sör előtte, sör utána. És hogy mit csinál? Bowlingozik (ejtsd: bólingozik). A XXI. század küszöbén Magyarország is felzárkózik ahhoz a több mint 100 országhoz, amelyekben ez a játék már igen nagy közkedveltségnek örvend. Nálunk is napról napra népszerűbbé válik, ahogyan sorban működni kezdenek a bowlingpályák és -centrumok.


Nem zárt be a Lehel téri piac
Tovább a cikkhez >>>

Túraprogramok a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Trágyavarázs
Tovább a cikkhez >>>

Millenniumi spájzok
Tovább a cikkhez >>>

Várakozáson aluli szilveszter
Tovább a cikkhez >>>

Félresikerült fülbelövés
Tovább a cikkhez >>>

Patkánymunka
Tovább a cikkhez >>>

Moszkvai jégszobor-fesztivál
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Érdekes, a világ vége óta alig jött levél… (anonim)