Vissza a tartalomjegyzékhez

Ramor Frigyes
Pusztító tankhajók

A helyszín a Márvány-tenger isztambuli partvidéke. A tengerparti sziklákon több száz sirály fülsértően rikácsolva figyeli a Boszporusz torkában zátonyra futott tankhajó agóniáját, és közben próbál megszabadulni az apró madártestére tapadt olajszennyeződésektől. A parti őrség emberei és több száz önkéntes erejüket megfeszítve próbálják megtisztítani az apró élőlényeket és a partot az orosz felségjelű tanker sérült testéből kiszivárgó nyersolajtól.

A hivatalos források 850 tonna elszivárgott olajat említenek. Ez a mennyiség fenyegető rémként támad az amúgy is erősen szennyezett Márvány-tenger élővilágára, és újabb erőfeszítésekre kényszeríti a török kormányzatot.
Az Erika névre keresztelt hajó a parttól kétszáz méterre feneklett meg. A megsérült hajótest a balesetet követően lassan előrebukott, orra a víz alá került. A török hírügynökségi források egyetlen sérült tartályról beszélnek, a maradék kettő sértetlen. A tartályhajó összesen 4300 tonna olajat szállított.
A szerencsétlen baleset csak tovább növelte a török lakosság aggodalmait és ellenérzéseit is a Boszporusz utóbbi években megnövekedett nemzetközi hajóforgalmával szemben. A keskeny csatorna a világ egyik legforgalmasabb hajózó útvonala. A Fekete-tengert a Márvány-tengeren és az Égei-tengeren keresztül a Földközi-tengerrel és az Atlanti-óceánnal összekötő vízi út az orosz és kaukázusi olajkereskedelem fő útvonala. Törökország azonban tehetetlen. Az 1936-os montreux-i egyezmény elfogadásával békeidőben szabad utat kell biztosítania a kereskedőhajók számára.
A törökországi katasztrófa szám szerint csak a második az elmúlt hónapban történt tankerbalesetek között. A franciaországi Bretagne-félsziget partjaihoz közel december 12-én süllyedt el az a tankhajó, amely a becslések szerint mintegy 8000 tonna olajjal szennyezte az óceánt. A félsziget északnyugati csücskében fekvő kis halászvároska, Ile de Re turisták által közkedvelt aranyló homokja, csipkézett sziklái már a múlté. A több száz tengeri madárfajnak is menedéket nyújtó tengerparton óriás fekete polipként terjeszkedik a sérült hajó tartályából kijutó olajfolt. A szennyeződés óvatos becslések szerint 13 ezer madarat fertőzött meg. A hétvégi millenniumi őrület kínált volna némi vígaszt a katasztrófa sújtotta lakosságnak, de a francia televízió a dátumváltás estélyén még egyszer bejátszotta, hogyan is lepte el az olaj a bretagne-i partokat.
A dél felé haladó olajfolt további területeket is veszélyeztet. A Loir vidékén épphogy kiheverték a karácsonyi pusztító vihar következményeit, amely otthonok millióinak vágta el az energiaellátását, most az újabb katasztrófára készülhetnek.
A francia olajtársaság elnöke, Thierry Desmarest 6,1 millió dollárt kínált fel a katasztrófa elhárításának költségeire. A pénzt közös megegyezéssel a tenger mélyén veszteglő hajó két sértetlen tartályában lévő mintegy 16 ezer tonna olaj kiszivattyúzására költik, elkerülve ezzel egy esetleges újabb katasztrófát.