Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Lakástámogatás csak februártól

Az otthonteremtési támogatás új rendszerét szabályozó kormányrendelet egy hónappal később, azaz 2000. január elseje helyett február elsején lép életbe, mert a bankok kevesellték a felkészülési határidőt. A Pénzügyminisztérium támogatta az érdekelt önkormányzati szakemberek, jogászok és hitelintézeti vezetők kérését, hogy a kormány az eredetileg tervezettnél hosszabb felkészülési időt biztosítson a rendszer bevezetésére. Az új rendszerben az állam a korábbiaknál szélesebb körben kívánja bevonni a lakásfinanszírozásba a bankokat. A Földhitel- és Jelzálogbank segítségével hosszú lejáratú forrásokat teremt, és meghatározott mértékű kamattámogatást nyújt. (MTI)


Az adórendszer alig változik jövőre

Járai Zsigmond pénzügyminiszter az adórendszerben csak kisebb változtatásokra készül. „Nem próbálkozunk újra azzal az adóreformmal, amelyet az idén nem sikerült elfogadtatnunk” - mondta. A változtatások célját az adórendszer egyszerűbbé és átláthatóbbá tételében jelölte meg. Kiemelte, hogy továbbra is szükséges a tőkejövedelmek megadóztatása, hogy csökkenhessen a munkajövedelmek adója. A miniszter szerint a GDP növekedése a negyedik negyedévben meghaladhatja az 5 százalékot, s így az 1999-es évre számítva a 4 százalékot. Ennek alapján elképzelhetőnek tartja, hogy a költségvetésben tervezett 4,5 százaléknál nagyobb legyen a GDP növekedése 2000-ben, s akár az 5-6 százalékot is elérje. (MTI)


Bankszünnap

December 30-tól 2000. január 3-ig zárva tartanak a bankok, az első banki munkanap 2000. január 4-én lesz. Erre azért van szükség, hogy a bankrendszer felkészüljön a 2000. évi dátumváltásra. A pénzintézetek ebben az időszakban is biztosítják az esetlegesen megnövekedett készpénzigényt a szilveszter körüli napokban. A bankjegykiadó automaták változatlanul működnek ezeken a napokon is. A kereskedelmi elfogadóhelyeken, a nagy bevásárlóközpontokban, a benzinkutaknál és éttermekben is ugyanúgy elfogadják a bankkártyákat, mint az év többi napján. (MTI)


Egy éves az euró

„Ha ez így folytatódik, akkor veszélybe kerül a belső árstabilitás” - elégedetlenkedett Christian Noyer, az Európai Központi Bank alelnöke. Jóllehet fizikai valójában még ma sem létezik, máris egyéves múltra tekinthet vissza az európai valuta, az euró. Bevezetése óta jelentősen esett az árfolyama a dollárhoz képest: az első kereskedelmi napon az euró 1,18 dollárt ért, ma 1,09-ot, de az utóbbi hetekben előfordult, hogy egy dollár alá is esett. Az európai bürokraták mégis bizakodók, szerintük az euró első éve vitathatatlanul sikernek könyvelhető el, bár az igazi próbát majd az a néhány hónap jelenti 2002-ben, amikor a mindennapokban is megjelennek az euróbankók és euróérmék. (MTI)


Liberális horvát tervek

A horvát szociálliberális-szociáldemokrata ellenzéki blokk kormányra kerülése esetén liberális gazdaságpolitikával rukkolna elő. Csökkentené az áfát, és ösztönözné a külföldi befektetéseket. Goranko Fizulic nagyvállalkozó, aki választási győzelem esetén a gazdasági tárca vezető posztjának várományosa, már jövőre 17 százalékkal csökkentené a háborús kiadások miatt felduzzadt költségvetési kiadásokat, ami megnyithatja az utat az égetően szükséges IMF-hitelek előtt. A külföldi, elsősorban zöldmezős beruházások ösztönzésére nulla százalékos, vagy legalábbis igen alacsony profitadót alkalmazna, és csökkentené a jelenlegi 35 százalékos vállalati adót. (MTI)