Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 52. szám, 2000. január 01

Belpolitika

Munkatársunktól
Újra gondot okoz a belvíz

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint decemberben még sohasem regisztráltak az ideihez hasonló nagyságú belvízelöntést. A legveszélyeztetettebb Békés és Csongrád megye, ahol harmadfokú a belvízvédelmi készültség, összesen pedig 49 szakaszon tartanak fenn készültséget. A munkákban 9 vízügyi igazgatóság és 23 vízitársulat vesz részt.


Oh Tannenbaum, oh Tannenbaum

December 24., péntek. A békásmegyeri piacon még sok az eladatlan fenyő. Az árusok némelyike ingerült, hiszen mindjárt delet harangoznak, és az értékesítés esélye egyenes arányban csökken az idő múlásával.


Kézigránátos üzenet

Kézigránát robbant hétfőn este hét óra előtt néhány perccel a főváros VIII. kerületében, a Rezső téren álló irodaház udvarán. A házban található - többek között - az Élet és Irodalom szerkesztősége.


Munkatársainktól
Agy-rém a laktanyákban

Hirtelen láz, hányinger, hányás, fejfájás, bőrvérzés - ilyen és ezekhez hasonló tünetekkel jár az a betegség, amely az elmúlt hetekben ütötte fel a fejét a kalocsai és szabadszállási laktanyákban. A cseppfertőzés útján terjedő gennyes agyhártyagyulladás miatt eddig kilenc katona került kórházba, egyikük állapota még mindig válságos.


Hazafi Zsolt, Szobota István
Magyarország 99: botrányok minden mennyiségben

Az idei évnek több vesztese volt, mint nyertese. A gyakori botrányok miatt a legtöbb - főleg kormánypárti - politikusnak csökkent a népszerűsége, a közvélemény-kutatások szerint az emberek többsége elfordult a politikától, noha a gazdaság állapota nem romlott. Mindeközben tragédiák (például a kőszegi diákok ausztriai buszbalesete januárban), természeti csapások (ár- és belvíz), az év végén pedig járványok (agyhártyagyulladás, influenza) nehezítették a polgárok életét.


Életmód

Takács Gabriella
Virtuális borzongások

A mozikultúra új dimenziókba lépett Magyarországon. Míg a nyolcvanas évek derekán kizárólag egyvásznas mozikban tekinthették meg a filmrajongók az aktuális filmslágereket, a „plázák” felbukkanásával a nagyobb formátumú megaplexek és multiplexek valósággal elözönlötték a mozipiacot, a kisebb mozik tulajdonosainak legnagyobb bánatára. A hagyományos mozik közül még a művészmozik helyzete a legkedvezőbb, ezek rendelkeznek ugyanis nem túl népes, de annál hűségesebb, stabil nézőközönséggel.


Bárdos Róbert
Straight Story

Végre egy nyugodt film. David Lynch eddigi alkotásairól ez nem mondható el, azonban a kétszeres Oscar-díjas filmrendező, szakítva bizarr filmes múltjával, egészen új oldalát mutatja be nekünk. Az alkotás az 1999-es Európai Filmdíj-gálán a legjobb nem európai film díját nyerte el.


Márer György, New York
Fülszennyeződés

Kérve kérem, ne értsen félre az olvasó. Nem a belső füljáratban képződő anyagok összetételéről szeretnék beszélni. Az orvossal is közöltem már, ám ezekkel az emberekkel nem lehet zöldágra vergődni. De talán jobb lenne, ha az elején kezdeném.


Somorjai László
Vissza a jövőbe
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Évezredek mérlege

Két hónapja a Curier Online Magazinnal közösen indított millenniumbúcsúztató játékunkban közismert embereket ismert személyiségeket és olvasóinkat kérdeztük arról, hogy véleményük szerint: mely esemény befolyásolta leginkább az elmúlt kétezer év során az emberiség sorsát, ki gyakorolta a legnagyobb hatást ez idő alatt civilizációnkra, milyen területen hozhat döntő változást a jövő század, évezred.


Lukács András
A tudomány százada

Elégedett hangulatban zárta a XIX. századot az akkori tudóstársaság nagy része. Az elégedettség oka az volt, hogy a század felfedezései nyomán úgy vélték, értik, milyen törvényszerűségek alapján működik a világegyetem, és úgy tartották, hogy a XX. század az „ötödik tizedesjegy” fizikáját fogja elhozni, vagyis a küszöbön álló században a fizikusok feladata csak a korábbi számítások pontosítása lesz. A huszadik század felfedezései végül alaposan rácáfoltak az „elégedettek” vélekedésére, hiszen a kvantummechanika, a relativitáselmélet, a DNS felfedezése nemcsak újdonságokat, hanem robbanásszerű változást hozott.


Gazdaság

Györök Orsolya
Budapest a legmenőbb főváros

Üzleti szempontból Budapest a harmadik legkedvezőbb hely Európában, csupán London és Amszterdam előzi meg. Ázsiában Szingapúr, Latin-Amerikában Monterrey (Mexikó), Észak-Amerikában Dallas az a város, amely a Fortune magazin és az Arthur Andersen nemzetközi könyvvizsgáló cég közös vizsgálata alapján a leginkább vonzó hely általános gazdasági és üzleti feltételek szempontjából. Világszerte 160 várost vizsgáltak az életminőség, helyi munkaerőpiac, általános üzleti környezet és üzleti költségek alapján.


Papp Levente
Készen áll-e az unió a 21. századra

Mennyire felkészült az Európai Unió a 21. századra? Ezt a kérdéskört vizsgálta a Newsweek nemzetközi hírmagazin kutatócsoportja azzal a céllal, hogy kiderítse, milyen perspektíva előtt áll a következő generáció az öreg kontinensen. A vizsgálat gyakorlatilag csak az uniós országokra terjed ki - a csatlakozás előtt állókra sajnos nem -, mégis a végeredmény számos meglepetéssel és tanulsággal szolgál.


Az év embere
Tovább a cikkhez >>>

Acsai Anikó
Év végi csúcs

Minden korábbi aggodalmaskodást félretéve a vásárlók uralták a világ részvénypiacait a karácsonyi ünnepek környékén; jól jártak, akik az időnként szárnyra kapó Y2K-hisztéria ellenére is a már hagyományosnak tekinthető év végi hosszban bízva részvényvásárlásokba bocsátkoztak.


Hetek-összeállítás
Áremelés januártól
Tovább a cikkhez >>>

Holczer Péter
Befektetés körültekintéssel

Előző lapszámainkban igyekeztünk megismertetni olvasóinkkal a befektetési alapokat, mint a 90-es évek egyik, hazánkban új keletű befektetési lehetőségét. Eddig túlnyomórészt az alapvető elméleti ismereteket vettük számba, az alábbiakban pedig azoknak szeretnénk gyakorlatiasabb segítséget nyújtani, akik úgy döntenek, hogy megspórolt pénzüket, vagy annak bizonyos részét befektetési alapban kívánják elhelyezni.


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Szabó Ibolya Anna
Katasztrófák éve

„Katasztrofális éve volt a Föld lakossága nagy részének” - írta a Worldwatch Institute 1998. végén, s úgy tűnik, az 1999-es évet sem búcsúztathatjuk jobb megállapítással. Akár a tavalyi, ez az év is azzal ér véget, hogy Nyugat-Európára szélsőséges téli időjárás köszöntött. Földrengések és árvizek, hurrikánok és lavinatragédiák fémjelzik az idei évet is. A magyar speciális mentők és Mancs kutya a fél világot beutazhatták idén, természeti katasztrófák életben maradt áldozatai után kutatva. Ebben az évben Magyarország sem maradt ki a csapásokból: a hosszú távú előrejelzések szerint mintegy tíz éves esős időszak bevezetőjeként a februári olvadáskor közel 150 ezer hektárt borított el a belvíz; vízözön pusztította a keleti végeket, ahol öt Balaton nagyságú területen áztak a termőföldek márciusban; nyár elején a rendkívüli esőzések nyomán az ország több területén települések tucatjai kerültek a víz alá.


Emlékezetes Hetek-interjúk

Két éves a Hetek. Ebből az alkalomból a megjelent száz lapszám kétezer oldaláról válogattunk össze egy csokorra való idézetet néhány emlékezetes interjúnkból. A beszélgetések teljes terjedelmükben a Hetek internetoldalán (www.hetek.hu) az „Archívum” rovatban olvashatók, az eddig megjelent több mint ötezer cikkel együtt.


Vagyim Arisztov
Jelcin büszke népére

A decemberi orosz duma-választások Borisz Jelcin és csapata - köztük Vlagyimir Putyin miniszterelnök - soros győzelmét hozták. „Közösen győztünk, fölényesen győztünk” - mondta az elégedett Jelcin Putyinnak kremlbeli találkozójuk alkalmával, és hozzátette: „Büszkék lehetünk a népre”.


Mogyorósi Géza, Berlin
Vámmentes búcsú

Napjainkban már magától értetődő, hogy Közép-Európa legnagyobb államában, Németországban csak NATO-fegyveresek teljesítenek szolgálatot. A hajdani Varsói Szerződés tagállamaiból való „kiűzetést” nemcsak a fegyveres testületek egyenruhásai, hanem a civilek is nehezen emésztették meg a darabjaira hullott Szovjetunió tájain. A moszkvai vezetés számára legfájdalmasabb minden bizonnyal Németország elhagyása volt. Bő öt év telt el azóta, hogy az utolsó orosz katona is kivonult a korábbi NDK területéről.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Időszámításunk valódi kezdete

Az Y2K (Year2Kilo) néven elhíresült „kétezredik évi bomba” mára a millenarista várakozások posztmodern jelképévé vált. Az ezredvégváró őrület közepette azonban csak keveseket izgat, hogy ennek a keresztény időszámítás szerint eltelt kétezer évnek is egyszer el kellett kezdődnie, azaz sportnyelven szólva: „valakinek el kellett indítania a stoppert”. Alábbi cikkünkben ennek a „0-dik” évnek a keresésére, vagyis az Y0Q-ra (Year0Quest) vállalkoztunk.


Kulcsár Árpád
Az Árpád-ház és Róma

Az elmúlt héten nagy ünnepélyességgel helyezték el az egri minorita templomban két Árpád-házi szentnek, szent Kingának és boldog Jolánnak (mindketten IV. Béla király leányai) Lengyelországból hazaszállított ereklyéit. Az esemény kapcsán a városban egyházi szervezésben egy tudományos konferenciára is sor került Szentség és magyarság az Árpád-házi szentek életének tükrében címmel. Pavel Cebula, a minorita templom plébánosa az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy nincs még egy család a történelemben, amelyik annyi szentet adott volna a római katolikus egyháznak, mint az Árpád-ház. Közülük Európa-szerte mintegy tizenhat olyan leszármazott ismert, akiket boldoggá vagy szentté avatott a római egyház.Sokak előtt mindez azt a benyomást keltheti, mintha az Árpád-ház Róma egyik legelkötelezettebb híve lett volna a kontinensen. A történeti események vizsgálata azonban más képet és más következtetéseket eredményez. Érdemes tehát röviden áttekinteni az Árpád-ház és a pápaság kapcsolatának történetét, e viszony főbb jellemzőit és hatásait a magyarországi kereszténységre.


Interjú

Tihanyi Péter
Azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa
Beszélgetés Bródy Jánossal

Bródy János zeneszerző, szövegíró, előadóművész Doctor Herz


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Túszdráma Afganisztánban

Vakil Ahmed Muttavakil afganisztáni külügyminiszter szerdán figyelmeztette az indiai légitársaság 814-es járatát pénteken eltérítő hat terroristát, hogy ha nem születik rövidesen megoldás a hat napja tartó krízisben, akkor a repülőgépnek el kell hagynia Afganisztánt - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. Muttavakil felszólította a százötven utast fogva tartó géprablókat, hogy a krízisnek „gyorsan vessenek véget”.


Hechs László, Jeruzsálem
A Golán ára

A szír-izraeli tárgyalások második fordulója 2000. január 4-én kezdődik az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA) Virginia állambeli létesítményében. A világtól és a tömegkommunikációtól elzárva egy sűrű erdő mélyén rejtőzik az az épület, amelyben a CIA a volt Szovjetunió javára történő kémkedéssel gyanúsítottakat tartotta vizsgálati fogságban a hidegháború idején. A házigazda Madeleine Albright lesz, a kerítést a rossz nyelvek szerint kolbászból fonják majd, és természetesen a kongresszusi segélyek formájában érkező mézesmadzag sem maradhat el.


Hetek-összeállítás
Terrorfenyegetések az újévre

Míg a civil lakosság már a pezsgőt hűti, az amerikai hatóságok a szilveszter előtti utolsó pillanatokban is feltételezett terrortámadások elhárításán munkálkodnak - jelentette a CNN hírtelevízió. Három különböző forrásból szerzett értesülések figyelmeztetnek Oszama bin Laden és vele kapcsolatban álló terroristacsoportok esetleges Amerika-ellenes támadásaira az óévbúcsúztató idején.


Morvay Péter
Elnapolt válságok

A válságforrásokat sikerült egymástól távol tartani, de a valódi megoldások a következő századra maradtak - talán így lehetne legrövidebben összegezni az 1999-es év nemzetközi krónikáját. A világpolitikai tűzoltásnak is köszönhetően nem követte háború a nukleáris ökölrázást India és Pakisztán között, sikerült „házon belül” tartani az oroszországi belviszályokat, és nem indítottak el láncreakciót a koszovói és kelet-timori függetlenségi törekvések sem.


Sport

Varga József
Döntetlen az Old Firmön

A skót bajnokság örökrangadóját játszották hétfő délután Glasgow-ban, a Celtic otthonában. A múlt századba visszanyúló küzdelemsorozat az Old Firm nevet kapta a szurkolóktól. Az ország két élcsapata összesen 85 alkalommal nyerte el a bajnoki serleget. A 37-szeres bajnok házigazda Celtic az utóbbi három mérkőzésen nem tudta legyőzni legnagyobb riválisát, pedig ezekre a találkozókra nagyon felkészültek. A 48-szor bajnoki címmel jutalmazott Rangers ebben a szezonban 17 meccséből csak egyszer kapott ki, és a mérkőzést is nyugodtabban várhatta négy pontos előnye tudatában.


Munkatársunktól
Bajnokot vert a Lakers, és vezet
Tovább a cikkhez >>>

CNN - Hetek
Ronaldo megnősült
Tovább a cikkhez >>>

Hetek összeállítás
Paul Coffey az első 1500-as hátvéd

December 23-án sporttörténeti „mérföldkő” átlépésére került sor a profi ligában. Az Ottawa Senators-Carolina Hurricanes (4-3) találkozón Paul Coffey 112. gólpasszát adta. Ez a pont volt pályája 1500. pontja, így a liga történetének első hátvédjeként lépte át ezt az álomhatárt.Coffey a nyolcadik azoknak a sorában, akiknek ez sikerült.


Szabadidő

Ételkülönlegességek újévre
Tovább a cikkhez >>>

Egri István
Egér farok nélkül

Megvalósulni látszik a valódi vezeték nélküli jövő, amikor nemcsak a telefonkészülék, hanem szinte minden, eddig vezetéken „kommunikáló” eszköz, mint számítógép-billentyűzet, egér, monitor, telefon, TV-vevő stb. vezeték nélküli kapcsolat útján adja-veszi az információkat.


Ezt jól kifőzték
Tovább a cikkhez >>>

Repülőgépmakett-kiállítás és verseny
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Fogvédő sajtok
Tovább a cikkhez >>>

A hat kiválasztott
Tovább a cikkhez >>>

Rabszolga-felszabadítás
Tovább a cikkhez >>>

Az ezredvég tünetei

Ha a következő tünetegyüttes jelentkezik valakinél, kérjük sürgősen jelezze háziorvosánál, mert valószínűleg kóros „kilencvenes évek szindrómában” szenved…


Kenguruhajsza
Tovább a cikkhez >>>

A világ legmagasabb férfija
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Ez nem a vég. Nem is a vég kezdete. De talán ez a kezdet vége.     (Sir Winston Churchill)