Vissza a tartalomjegyzékhez

Györök Orsolya
Budapest a legmenőbb főváros

Üzleti szempontból Budapest a harmadik legkedvezőbb hely Európában, csupán London és Amszterdam előzi meg. Ázsiában Szingapúr, Latin-Amerikában Monterrey (Mexikó), Észak-Amerikában Dallas az a város, amely a Fortune magazin és az Arthur Andersen nemzetközi könyvvizsgáló cég közös vizsgálata alapján a leginkább vonzó hely általános gazdasági és üzleti feltételek szempontjából. Világszerte 160 várost vizsgáltak az életminőség, helyi munkaerőpiac, általános üzleti környezet és üzleti költségek alapján.


    Fotó: Somorjai

A tekintélyes Fortune magazin városlistája mindenképpen kedvező képet fest Budapestről, ráirányíthatja további üzleti körök figyelmét, de a város imázsának építése szempontjából sem közömbös a megjelent elemzés adatainak értékelése.

Ázsiában Szingapúr város kapta az első üzleti központ címet, köszönhetően az ázsiai válságból gyorsan magához tért, 4,5 százalékos GDP-növekedést mutató gazdaságának, az alacsony korrupciónak, a befektetéseket vonzó adókedvezményeknek, az angolul beszélő helyi munkaerőnek. Latin-Amerikában Monterrey megelőzött számos nagyvárost, és a délre igyekvő cégek kiindulási pontjává vált. Észak-Amerikában New York-ot három város is megelőzte, és Dallas szerezte meg a legvonzóbb üzleti hely megtisztelő címét. Dallas a legkevésbé sűrűn lakott metropolisz, itt a legalacsonyabbak a megélhetési költségek, kellemes az éghajlat, a gazdaság növekedése 4,8 százalékos, és nincs személyi jövedelem- és társasági adó-fizetési kötelezettség.
Az európai városok között Budapest lett a legnépszerűbb a cégalapításokat és az üzleti környezetet tekintve, de a gazdaság szabadságát vizsgálva hazánk fővárosa már kevésbé szabad helynek bizonyult. Az egyik legfontosabb tényező üzleti szempontból a GDP növekedése: Budapesten a növekedés 5 százalék körüli, s ezzel megelőzzük az európai városok 2-3 százalék körüli átlagát. Csak Varsó (6 százalék) és Dublin (9 százalék) előzte meg Budapestet 1998-ban. Fővárosunk egyik hátránya, hogy nagyon kevés cég van jelen a Budapesti Értéktőzsdén, és a tőkepiac kapitalizációja töredéke a londoninak. Az életminőséget illetően az elemzés vizsgálta a megélhetési költségeket is. A budapesti érték Európában a legalacsonyabbak közé tartozik: New York létfenntartási indexét 100-nak véve Londoné 112, Amszterdamé 80, Budapesté 78. Ennél alacsonyabb megélhetési index csak Lisszabonban és Kijevben van.
A közbiztonsági helyzet is viszonylag kedvező, a 100 ezer főre jutó komoly bűncselekmények száma Budapesten 200, illetve 50 százalékkal alacsonyabb mint Amszterdamban vagy Londonban. Az életminőség szempontjából kedvezőtlen adatnak tekinthető, hogy 10 százalék fölötti az infláció, s hogy az oktatásra csekély öszszegeket szán az állami költségvetés.
Budapest kedvező besorolását az alacsony munkanélküliségi adatok is befolyásolták, hiszen amíg a legtöbb uniós nagyvárosban tíz százalék körüli, vagy afölötti a munkanélküliségi ráta, addig a magyar fővárosban 7,7 százalékot tesz ki.
Az üzleti infrastruktúra területén azonban szembetűnő a lemaradásunk, ezer főre számítva csak harmadannyi számítógépet használunk, mint a nyugati átlag, s az internet-elérhetőséget tekintve még rosszabb az arány. Ezek az adatok hasonlóan kedvezőtlenek Prága és Varsó esetében is.
Az üzleti költségekhez tartozó irodabérleti díjak európai átlagot tükröznek, a bérek viszont töredékei az unióban megszokottnak. Budapesten egy titkárnő éves bruttó jö-vedelme 2700 dollár, míg Amszterdamban ez a titkárnő 22 300 dollárt, Londonban 24 700 dollárt kap, de még Prágában is 5000 dollár fölött keres.

Rangsor   Észak-Amerika   Európa   Ázsia   Latin-Amerika  
1.   Dallas   London   Szingapúr   Monterrey, Mexikó  
2.   San Jose   Amszterdam   Sidney   Mexikóváros  
3.   Austin   Budapest   Melbourne   Buenos Aires  
4.   New York   München   Hong Kong   Santiago, Chile  
5.   Atlanta   Stockholm   Tajpej   San Jose, Costa Rica