Vissza a tartalomjegyzékhez


Törlik az évet

Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) tulajdonosainak és játékosainak képviselői sikertelenül zárták a bérháború kérdéseit érintő legutóbbi titkos tárgyalásukat, mindössze másfél héttel az 1998-99-es idény teljes törlését várhatóan elhozó január 7-i időpont előtt.
A két fél magyar idő szerint hétfő hajnalban egy Denver közeli szállodában találkozott, és David Stern, az NBA főigazgatója kifejezésével ötórás tanácskozásukon „utolsó kísérletet tettek a szezon megmentésére”.
A liga több témakörben is finomította korábbi elképzeléseit, míg a játékosok uniója hajlandónak mutatkozott a legmagasabb fizetési kategóriába tartozó kosarasok jövedelmének további korlátozására. Ám a megbeszéléseket követően Jeffrey Mishkin, a liga vezető jogi szakértője úgy nyilatkozott, hogy ők a maguk részéről „elmentek, ameddig csak lehetett”, és nem hiszi, hogy sor kerülhetne a lockout (kizárás) megszüntetésére, vagyis az idei szezon lejátszására. Stern hozzátette: figyelmeztették az uniót, hogy újabb ajánlatokkal már nem fognak előállni.
A jelenlegi helyzet szerint a tulajdonosok testülete január 7-én ül majd össze, és akkor a főigazgató - saját elmondása szerint - azt fogja indítványozni, hogy töröljék az idénynek azt a részét is, amely még megmaradt belőle, hacsak addig nem adódik az ügyben valamilyen előrelépés. Amennyiben kimondanák a tárgyalások végső kudarcát, az észak-amerikai nagy profiligák történetében ez lenne az első eset, hogy valamelyik sportág egész szezonja elmarad.
- Átfogó tervezettel álltunk az NBA vezetői elé, ők pedig megfontolták javaslatunkat. Ám hiába jeleztük további tárgyalási szándékunkat, ők a mostani állás szerint erre nem hajlandóak - fejtette ki Billy Hunter, az unió igazgatója.
- Úgy vélem, a mostani idény gyakorlatilag elúszott. Húsz éve dolgozom már itt, de még soha nem tapasztaltam ilyen fokú hajthatatlanságot a játékosok részéről - fogalmazott Mishkin. (AP)