Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 52. szám, 1998. december 31

Belpolitika

ZARA ORSOLYA
Új alkotmánybírák

Több hónapja tartó civakodás után a parlament nagy többséggel megválasztotta az Alkotmánybíróság három új tagját. Ezzel tizenegy főre emelkedett az eddig működőképessége határán lévő taláros testület létszáma.


LOCSMÁNDI ANDREA
A Fidesz a vidék pártja
Interjú Tamás Pállal, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének igazgatójával
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Kölcsönt kértek és öltek

18-20 éves fiatalok öltek meg egy fiatal férfit Újpalotán azért, mert nem tudták visszafizetni neki tartozásukat. Mindössze pár ezer forintról volt szó. A brutális fiatalok előre eldöntötték, hogy kivégzik a fiatelembert és elveszik a még nála található értékeket.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Jegyzőkeringő

A jól értesültek már akkor tudták, hogy bizonyos személyek távoznak a posztjukról, amikor még nem is volt biztos a helyhatósági választások eredménye. Az élet azóta bebizonyította: a „kisvárosi hírszolgálat” kitűnően működik. Szekszárdon önként mondott le hivataláról Farkas László, Tolna megye főjegyzője, valamint Palkó László, a megyei jogú város jegyzője.


HAZAFI ZSOLT
Az ellenzék szerint veszélyben a pártatlan tájékoztatás

A parlament idei utolsó munkanapjának végén az ellenzéki pártok képviselői kivonultak az ülésteremből, mert úgy ítélték meg, hogy a kormánypártok egyhangú többséget hoztak létre maguknak a Magyar Rádió és a Duna Tv kuratóriumának elnökségében, valamint a Magyar Távirati Iroda tulajdonosi testületében. Ezt azzal érték el, hogy Áder János házelnök javaslatára kibővítették ezeket a testületeket. Az ily módon megnövelt létszámú testületekben az arányokat úgy állapították meg, hogy a mai kormánypártoknak ugyanannyi képviselője legyen, mint az „ellenzéki pártoknak”. Ebben a számításban a kormánypártokkal rendszeresen együtt szavazó MIÉP, a kormányba több államtitkárt is delegáló MDNP és a parlamentből ugyancsak kimaradt, de a kormányt támogatásáról biztosító KDNP is „ellenzéki pártnak” számít. Így a parlament döntése után a testületekben a „kormánypártok” az intézmények vezetőinek leváltásához és új vezetők megválasztásához szükséges kétharmados többséggel rendelkeznek.


MAGYARY FERENC
Újévi ajándék: adórendőrség

Simicska Lajos embereiből fog összeállni az APEH keretein belül megalakuló Bűnügyi Igazgatóság, amely a jövő év elején jön létre a kormány előterjesztése alap- ján meghozott országgyűlési döntés nyomán. Az év utolsó parlamenti ülésén elfogadott törvény ugyanis biztosítja a jogot az APEH elnökének a bűnügyi igazgató és a nyomozók kinevezésére és felmentésére.


MUNKATÁRSAINKTÓL
Menetrend szerinti bérvita

Lapzártánkig nem derült ki, hogy az 1999-es esztendő vasutassztrájkkal kezdődik-e. Ugyanis január 4-étől a Vasutasok Szakszervezete (VSZ), a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ), és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) a MÁV vezetésével folytatott bértárgyalások sikerétől függően öszszesen egy hét sztrájkot helyezett kilátásba.


FLOSSMANN GYÖRGY, SZOBOTA ZOLTÁN
Tinédzser drognepperek

„Ha egy közepes diszkóba öt-hatszáz ember megy be, akkor ez jóindulatú becslések szerint is mintegy 400 kábítószer-fogyasztót feltételez. Ha azt számoljuk, hogy ezek közül mindenki csak egy szem Extasyt vesz be, az azt jelenti, hogy egy diszkóban egy este minimum egymillió forint értékű drog fogy. Visszafogott számítások szerint ez Magyarországon egy év alatt, fogyasztói áron számolva, hozzávetőlegesen 40 milliárdot hoz a konyhára” - mondta el a Heteknek Hollósi György, az ORFK kábítószeres bűnözés elleni osztályának vezetője.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
Ötmillió az árvízkárosultaknak
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

MAKKI MARIE-ROSE
Szabad a vásárlás

Európa az egységesülés útján halad, de - rendkívül sokszínű térség lévén - ez az út korántsem zökkenőmentes. Többek között egy egységes jogrend kialakítása sem könnyű feladat, elég csak az olyan témakörökre gondolni, mint a kábítószerezés megítélése, mely kérdésben a tagállamok ugyancsak megosztottak. Korántsem mindegy, hogy milyen szemlélet lesz a meghatározó, hiszen ahhoz kell majd minden tagországnak igazodnia. A téma kapcsán Európa számos országában heves viták bontakoztak ki, és összességében elmondható, hogy enyhül az úgynevezett „könnyű” drogok, azaz a kenderszármazékok megítélése - legalábbis ez derült ki nemrégiben a francia nyelvű l’Express egyik írásából. A Magyarországon nemrégiben lezajlott vita a könnyű drogok engedélyezéséről, illetve a szigorúbb büntetést előíró, legújabb törvény körül fellángolt indulatok tehát nem egyedülállóak a térségben.


ABONYI ORSOLYA
Álmom az álmom

Az alvászavar, a fáradékonyság - bátran állíthatjuk - lassan napjaink „természetes” létállapotává válik. A stresszoldó tabletták, a vitaminkészítmények csak nem akarják beváltani a hozzájuk fűzött reményeket, így az álmatlanságban szenvedők előbb-utóbb eljutnak addig a felismerésig, hogy a kevés alvásnak egyetlen ellenszere van: a sok alvás. Csakhogy sokan sajnálják erre az időt, hiszen minden napra rengeteg tennivaló jut, s így nehéz eldönteni, melyik legyen az a kitüntetett nap, amikor este tízkor kihúzzák a telefont, és minden teketória nélkül leteszik fejüket a párnára.


Veszélyes nagyvárosi levegő
Tovább a cikkhez >>>

Diplomás halevők
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

PÁLFY GYULA
Varázslás és hatalom

A hatalom körül mindig nagy volt a nyüzsgés. Sokan gyűltek az éppen aktuális trón köré, hogy valamiképp részesedjenek az állam nevében gyakorolt tekintély gyümölcseiből. Közöttük voltak és vannak ma is, akik „ezoterikus” képességeikkel igyekeznek kenyéradó gazdáik megkülönböztetett figyelmét magukra irányítani. Korunk legnagyobb hatalmi és anyagi mecénása pedig nem más, mint a szórakoztatóipar. A januárban Magyarországra érkező és egyre nagyobb hírveréssel reklámozott David Copperfield, korunk legdivatosabb mágusa és illuzionistája például évi 85 millió dolláros bevételre tesz szert mesterségével. Így azon lista előkelő helyezettje ő is, amelyet Steven Spielberg vezet, s amelyen George Lucas, Stephen King és Arnold Schwarzenegger szintén megtalálható, az első tíz nagy szórakoztató között.


A sarlatánok blöffjei 1998-ra

Ha beváltak volna a szilveszterkor szokásos jóslatok, akkor II. János Pál pápának 1981 óta szinte minden évben meg kellett volna halnia. A jövendőmondóknak azonban nem ez az egyetlen „melléfogása” - állapította meg Edgar Wunder heidelbergi szociológus. Nem gyilkolták meg ugyanis merénylők Jasszer Arafatot, és nem lett repülőszerencsétlenség áldozata a popsztár Michael Jackson sem.


CSEREKLYEI MÁRTA
A mágus titkai

Leggyorsabban az első sor huszonötezer forintos műanyagszékei keltek el, majd sorban a többi: a viharos érdeklődés miatt a tervezett egy szeánsz helyett két fellépést tart a Budapesti Sportcsarnokban korunk legsikeresebb mágusa, David Copperfield. A parafenomének királyáról a nemzetközi sajtó azt állítja, annyira ragaszkodik mesterségéhez, hogy nagy port felvert szerelmi kapcsolata is szemfényvesztő trükk csupán.


SZIKORA MÁRTON
Fölrobban-e a 2000. évi időbomba

Célegyenesbe ért a versenyfutás a számítástechnikai szakemberek által csak Y2K-nak rövidített jelenség és a világméretű katasztrófa megelőzésén fáradozó programozók között. Az „Y” jelentése „year” (év), míg a K betű a „kilo” (ezer) szóra utal. A modern társadalmak alapjait képező számítógépes rendszerek egy év múlva esedékes tűzpróbáját nevezik „millenniumi problémának”, „2000. évi vírusnak” vagy „2000. évi időbombának”. Ha a hőskorban a memóriakapacitással való spórolás miatt kétszámjegyű évszámokra „tanított” számítógépek nem tanulják meg idejében a 2000-től kezdődő évszámokat, a fejlett országok lakóit káosz fenyegeti. Az „újratanítás” azonban - mint kiderült - nemcsak időigényes és költséges dolog, de sok országban még el sem kezdődött.


Gazdaság

BOR GABRIELLA, AZ IE-NEW YORK BRÓKER ELEMZŐJE
BUX-kilátások

A magunk mögött hagyott, immár közel egy év nem telt eseménytelenül: míg az év eleji bizonytalankodás bátorkodó optimizmusba fordult a tavasz eljövetelével, és a magyar tőzsdén történelmi csúcsokat döntögettek a részvényárfolyamok, addig a választásokat követő kisebb visszaesés után a nyár már egyértelműen a bessz piac jegyében telt el. Egészen szeptember végéig a befektetőknek a részvényárak töretlennek tűnő zuhanásával kellett szembesülniük, a tőzsdei árfolyamok kétéves mélypontra kerültek. Kérdés, hogy az előttünk álló év mit hoz a tőzsdei szereplőknek. Biztosat senki sem tud, de jó indulási alapot adhat az, hogy a régió országai közül Magyarország igen jó, ha nem a legjobb kilátásokkal rendelkezik.


PAPP LEVENTE
Az euro-régiók

Előző heti számunkban beszámoltunk arról, hogy az euro bevezetése milyen nagy horderejű lépés az Európai Unió, sőt egész Európa számára. De térjünk vissza a jelenleg monetáris uniót alkotó 11 euro-államhoz.


SZÉCHEY NOÉMI
Kiegyensúlyozott BUX

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe, a BUX ünnepek előtti erősödése tovább folytatódott, bár gyengébb mértékben. Az ünnepek előtti utolsó kereskedési napon 6353,98 ponton fejeződött be a kereskedés, a karácsony utáni első, hétfői kereskedési napot 6368,80 ponton zárta a tőzsde, a keddi napot 6371,44 ponton.


RÓTH ISTVÁNNÉ
Szervezetekről röviden

Sorozatunk a tőzsde szereplőit mutatja be, tőzsdei kifejezéseket magyaráz meg. Ez alkalommal a tőzsdei Közgyűlés, a Tőzsdetanács, a Felügyelőbizottság, az Etikai Bizottság és a Tőzsdetitkárság szerepével ismerkedhetnek meg az olvasók.


KOVÁCS KLÁRA
Újabb Bokros-csomag 2000-ben

Meglepetést és bírálatot váltott ki az Economist Intelligence Unit (EIU) brit gazdaságkutató központ utolsó negyedévi elemzése. A kutatók szerint ugyanis Magyarországon a GDP növekedés 3,3 százalékra lassul le a következő évben, és 2000-ben sem lesz nagyobb 2,6 százaléknál. A költségvetés felpuhulása miatt 2000-ben egy újabb, megszorító intézkedéseket tartalmazó csomag bevezetésére lehet számítani. A jelentés sarokszámai messze alacsonyabbak a pénzügyminisztérium és a gazdaságkutató-intézetek prognózisainál. Szerintük a brit szerzők a valóságnál pesszimistábban látják mind a jövő évi költségvetést, mind a gazdaságban rejlő lehetőséget.


Inflációt követő áremelkedések
Tovább a cikkhez >>>

VARGA P. MIKLÓS
Bor, búza, békesség

Az ó- és az újév fordulóján felmerülhet a kérdés: a nyolc éve tartó agrár-szerkezetváltás után a mezőgazdaság számára jövőre eljöhet-e a fellendülés, netán a tejjel-mézzel folyó Kánaán Magyarországon, vagy egyelőre be kell érni a borral, búzával és békességgel? Az óév utolsó pillanataiban úgy tűnik, hogy a növekvő agrárválság, valamint a támogatási rendszer politikai átalakítása egyrészt az árutermelő agrárvállalkozások helyzetének romlását, másrészt a mező-gazdaság versenyképességének csökkenését vonja maga után.


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

GRÜLL TIBOR
Hogyan számláljuk napjainkat

Talán fel sem tűnik, de az „év” szót manapság is sokféle jelentésben használjuk: beszélünk „naptári év”-ről, ami jelentheti például az 1998. január 1. és december 31. között eltelt időszakot; de a teljes „tanévet” már 1998. szeptember 1-től 1999. június közepéig - az iskolai tanítás kezdetétől annak befejezéséig - számítjuk. S akkor még nem is szóltunk a „politikai év” fogalmáról, amely szintén nem a naptári évhez igazodik, hanem általában a parlamenti ülésszakok ciklusaihoz; vagy a különféle „vallási évekről”, amelyek egyes felekezetek naptáraihoz kötődnek.


SZABÓ IBOLYA ANNA
Szilveszteri praktikák

Pezsgőspohár a kézben, meghatott jókívánságok, fogadalmak, melyeket soha nem tartunk be... sokaknak ezt jelenti a szilveszter éjszaka. A szokások ma falun és városon egyaránt a hangos, vidám óévbúcsúztatást követelik tőlünk, ilyenkor illik, sőt szinte kötelező a jókedv. Amikor trombitaszóval, petárdákat robbantgatva mulatunk, nem is gondolunk arra, hogy milyen ősi, bőségvarázsló és gondűző mágikus praktikákat idézünk.


SZABÓ IBOLYA ANNA
1998: a katasztrófák éve

Katasztrofális éve volt a Föld lakossága nagy részének 1998-ban, s az év vége sem hozott jobb híreket: vasárnap éjszaka Nagy-Britannián és Írországon szélvihar száguldott keresztül, amelynek sebessége elérte az óránkénti 160 kilométert. A tomboló szél és az esőzések következtében Írországban 150 ezer otthon maradt áram nélkül karácsony után, és számos ház teteje odalett a viharban, amelynek az eddigi jelentések szerint legalább négy halálos áldozata is van. Az elmúlt esztendő új rekordot állított fel: soha annyi anyagi kárt nem okoztak a természeti katasztrófák, mint idén. Előzetes becslések szerint a viharok, árvizek, a szárazság és a tüzek következtében mintegy 89 milliárd dollár anyagi kár keletkezett az év első tizenegy hónapjában - írja a Worldwatch Institute november végén kiadott jelentése.


SURJÁNYI CSABA
Orosz atomtitkok reklámáron

Az elmúlt hónapban egy húsz fős, tudósokból és politikusokból álló orosz küldöttség látogatott el Iránba, hogy megtekintse a Perzsa-öböl partján 800 millió dolláros orosz beruházásból épülő buseri atomreaktort. A delegációt Jevgenyij Adamov nukleáris miniszter vezette. Ott-tartózkodásuk során megkezdték a tárgyalásokat további három, polgári célokat szolgáló nukleáris erőmű létesítéséről. Ha a megbeszélések sikerrel járnak, a négy beruházás közel 4 milliárd dolláros bevételt hozhat - persze csak ha az irániak tényleg kiegyenlítik a számlát, teszik hozzá egyesek. Mindez kapóra jönne a már régóta súlyos anyagi gondok között vergődő orosz atomiparnak. A Wall Street Journal viszont amerikai hírszerzési adatokra hivatkozva azt állítja: a jó üzletnek igen nagy ára van. Az oroszok ugyanis csak oly módon tudják az iráni fél vásárlási kedvét fönntartani, ha kutatóik menet közben titokban atombomba-előállítási szaktanácsadást végeznek „reklámáron” - pár százezer dollár zsebpénzért.


VAGYIM ARISZTOV
Moszkva gondolkozik

Az Irak elleni amerikai-brit hadművelet fordulóponttá válhat a kilencvenes évek elején az Öböl-háborút követően kialakult nemzetközi helyzetben. Világossá vált, hogy az ENSZ és a Biztonsági Tanács még önmagában nem jelent politikai stabilitást, és hogy az erős államok készek egymaguk dönteni háborút és békét érintő kérdésekben anélkül, hogy előtte kikérnék az ENSZ, illetve saját szövetségeseik véleményét. Ez utóbbi mozzanat különösen rosszul esett Oroszországnak.


EPERJESI ILDIKÓ
Hadrendben az új óriásrakéták

„A huszonegyedik század orosz rakéta- és nukleáris védőpajzsának ma vetettük meg az alapjait” - fogalmazott Szergejev orosz védelmi miniszter, amikor vasárnap tíz Topol-M típusú egy robbanófejes, interkontinentális ballisztikus atomrakéta telepítését fejezték be a szaratovi területen, Moszkvától ezer kilométerre dél-keleti irányban. A Topol-M könnyű súlyú lövedék, amelyet járműről is be lehet indítani. Mozgékonysága növeli biztonságosságát a siló alapú töltetekkel szemben - állítják az oroszok, a telepítés körülményei mindazonáltal nem megnyugtatóak. Mindössze hat kilövési kísérletre futotta az orosz kormánynak, ráadásul az ötödik rakéta felrobbant félúton Kamcsatka felé. A szovjet időkben csak kísérletek tucatjai után lehetett rakétákat telepíteni - a Kremlnek azonban most szemmel láthatóan sietős.


Külpolitika

GESZTI ZSUZSA
Az év párbaja

„Ha a csata le is zárul holnap, a romok eltakarítása éveket vesz még igénybe” - írja a Time magazin, amely 1998-ban Kenneth Starr vizsgálóbírót és vizsgálatának céltábláját, Bill Clintont választotta az év embereinek. Az évszázad egyik legdrámaibb politikai párviadalában a döntést az amerikai szenátus mondja ki - legkorábban 1999 tavaszán.


HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
Elkezdődött a választási kampány

A Wye-egyezmény felfüggesztését egy nem kevésbé izgalmas és feszültségekkel terhes politikai játszma követte Izraelben: ki kivel köt érdekszövetséget, vagy ellenkezőleg: ki kivel néz a tavaszi, előrehozott választásokon farkasszemet. Mára bizonyossá vált, amit tegnap még homály rejtett: a kormánykoalíció szétesése.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Maffiák harca a temetőért
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Végzetes baleset Disneyworldben

Egy ember meghalt, kettő pedig súlyos állapotban került kórházba a floridai Disneyworldben történt baleset után. A szerencsétlenség karácsony második napján történt a Columbia vitorlás fedélzetén, ahol a viszszacsapódó hajókötél a hajó orráról leszakított egy súlyos fémdarabot, és a várakozó tömeg közé vetette azt. Egy 34 éves férfi közel 11 órás kómás állapot után a kórházban meghalt, felesége és a Disney-park egyik dolgozója túlélte a balesetet, amely 1984 óta az első olyan haláleset, amely egy parkbeli attrakcióhoz kötődik. 1984-ben egy nő esett ki egy bobból, és egy másik bob halálra gázolta. Balesetét a vizsgálat szerint maga okozta, mivel kikapcsolta a biztonsági övet. A mostani tragédia kivizsgálásáig a park egyik legnépszerűbb attrakciója, az egykori amerikai vitorlás életnagyságú mása nem fogad vendégeket.


Négy áldozattal járt a túszszabadítás
Tovább a cikkhez >>>

NAGYÍTÓ
Ima és erőszak: böjt muszlim módra

Decemberben szinte az egész világ ünnepel - az évnek ezen szakasza mindenkinek tartogat valamit: a keresztény kultúrkörben ez a hónap hozza el a karácsonyt, a zsidó népnek a hanukkát, a fény ünnepét, a mohamedán világban pedig ekkor van a ramadán, azaz a böjt hónapjának az ideje.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Hogyan tovább a légicsapások után

Közel nyolc évvel azután, hogy George Bush elrendelte a tűzszünetet a Perzsa-öbölben, újabb rakétaeső figyelmeztette a világot: a térségbeli feszültség korántsem enyhült. A füstfelhők eloszlása után azonban a világ azt kérdezi: és most mi van? A Washington Post, a Time és az Intellectual Capital folyóiratok hasábjain politikai szakértők és újságírók azt mérlegelték: sikeres akcióként vagy politikai kudarcként könyveli-e el majd a történelem a „Sivatagi Róka” hadműveletet.


SZOBOTA ZSUZSA
Veszélyben a koszovói békefenntartók

Az utóbbi napokban kiújult koszovói harcok már a nyugati békefenntartók biztonságát is fenyegetik. Az októberi Holbrooke-Milosevics megállapodás részeként a tervezett kétezerből eddig mintegy hatszáz megfigyelő érkezett a térségbe, de - úgy tűnik - küldetésük, még mielőtt megkezdődhetett volna, megbénult. A helyzet további romlásával jelenlétük fejfájást okozhat a Nyugat számára, különösen a Egyesült Államoknak, hiszen amerikai tervek alapján zajlik a megfigyelők telepítése.


Elhagyott tetemek
Tovább a cikkhez >>>

Riport

TIHANYI PÉTER
Majd ha nékem sok pénzem lesz
Beszélgetés Galambos Lajossal

„Kiálltunk játszani a Sugár elé Vivaldit, Bachot. Estig szinte semmit sem kerestünk. Másnap egy szakállas hajléktalan odajött hozzám, és azt mondta: »Fiam, olyan tehetséges zenészek vagytok, akkor miért nem a Schneider Fánit játsszátok, meg ilyeneket? Ennek örülnének az emberek. Hidd el nekem.« Miután a következő napokban sem álltak meg az emberek egy pillanatra sem, elgondolkoztam azon, amit a Samu, ez a hajléktalan mondott. Körülbelül egy hétig készültünk, és megtanultuk ezeket a számokat. Egyszer csak kiálltunk vele. A metró megérkezett, és tudod, jöttek fel az aluljáróból az emberek nagy tömegben. Rázendítettünk a Majd ha nékem sok pénzem lesz kezdetű nótára. És egyszer csak minden megváltozott. Az emberek úgy dobálták, adták a pénzt ezekért a nótákért, hogy hirtelen a sírás és a nevetés határán voltunk.“


Sport

Törlik az évet
Tovább a cikkhez >>>

Pártcsapat lesz-e a Fradi

Torgyán miniszter úr a Ferencváros háza táján hozzákezdett a rendcsináláshoz. Ténykedése eddigi ideje alatt a sportklub elnökségét lemondatták, a futballcsapat népszerű vezetőedzőjét, Nyilasi Tibort menesztették,eközben ismeretlen személyek a régi fradistákat, mint például Dalnokit, Rudast és Dékányt súlyos fenyegetésekkel, zsarolásokkal háttérbe kényszerítették. Az új társadalmi elnök a Fradi-berkeken belül soha el nem ismert, de nagy hazai futballszakembernek kikiáltott dr. Mezey Györggyel tárgyalt. De váratlanul egy horvát trénert Marijan Vlakot bízta meg a Ferencváros vezetőedzőjének. A horvát tréner az eddigi pályafutása során főleg kapusedző volt. Dolgozott a Dinamo Zagrebnél, majd Croatia Zagrebnél 97 nyarától 98 tavaszáig, azaz háromnegyed évig, ahonnan a klub elnökével való konfliktusa miatt távozott. Tavasztól novemberig az alacsonyabb osztályú kaproncai Slaven Belupo együttesnél edzősködött. A klub vezetői a vártnál gyengébb szereplés miatt nem tartottak igényt a munkájára. Egy ideig a horvát válogatott kapusedzője volt, de nem volt ott a francia vébén


Befektetőktől várják a pénzt

Szabadi Béla, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, az FTC társadalmi elnökhelyettese válaszol kérdéseinkre.


SASS SZILVESZTER
Ki a legjobb

Zinedine Zidane, a világbajnok francia válogatott és az olasz Juventus labdarúgója nyerte meg a hagyományosan megrendezett France Football Aranylabda-szavazást. A második helyen az idei vébé gólkirálya, a horvát Davor Suker, a harmadik helyen a címvédő Ronaldo végzett, őt az angol Michael Owen és a honfitárs Rivaldo követte a tekintélyes lap listája alapján.


HETEK
Századelső
Tovább a cikkhez >>>

Nagykövet évi egy dollárért
Tovább a cikkhez >>>

Tisztára mint a profik
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Biblikus fundamentalizmus Hollywoodban

A filmben néhány dolog másképpen történik, mint a Bibliában. Az Exodus hiteles története az Ószövetségben olvasható - egy nagyjából ilyen tartalmú felirattal kezdődik az Egyiptom hercege című másfél órás amerikai rajzfilm, amelynek három producere: Jeffrey Katzenberg (ő a Walt Disneytől igazolt át, ahol többek között az Oroszlánkirályt készítette), Steven Spielberg és David Geffen. Ők hárman alapították az - úgy tűnik, a Disney rajzfilm-monopóliumát versenyképes vetélytársként megtörni igyekvő - Dream Works Studiót.


SZOBOTA ISTVÁN
Trabant az USA-ban

A Car and Driver című amerikai autósmagazin decemberi számában jelent meg az a cikk néhány évvel ezelőtt, amely a Trabant 601 Universal (kombi) típusú autócsodát próbálta „bevizsgálni”. Szerencsénkre a tesztpilótáknak abszolút objektív képet sikerült festeni a modellről. Miközben azonban analízisük eredményeit tanulmányozzuk, minden pillanatban szem előtt kell tartanunk, hogy az Egyesült Államokban sosem volt evidenciában a Trabant. A mi térségünkben ez a jármű nem kuriózum, és csak mi, kelet-európaiak tudjuk, hogy egy ilyen jármű birtoklása a következőket jelenti: tulajdonlásának pillanatától fogva magunk vagyunk a felelősek azért, hogy mielőtt lejárna a műszakija, mihamarább megszabaduljunk tőle. Ha azonban akár csak egy kis pillanatra is beleképzeljük magunkat ezeknek a gyanútlan C/D tesztpilótáknak a helyébe, mi is valóságos csemegeként tekintünk a 601-es U. modellre.


KEREKES OTTÓ
EUfória
Tovább a cikkhez >>>

Vásároljunk-e téli gumit
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Könnyű vacsora a víz alatti étteremben

Úgy tűnik, már nem elég a romantikus vacsorát a megszokott étteremben kettesben elfogyasztani. Az izraeli turistaparadicsomban, Eilatban a világon elsőként rövidesen megnyíló víz alatti étterem valószínűleg még azt is bámulatba ejti majd, aki azt hiszi, hogy már mindent látott életében.


Szoftverik Szaddámot
Tovább a cikkhez >>>

Zenére híznak a disznók
Tovább a cikkhez >>>

14 ezer font egy levlapért
Tovább a cikkhez >>>

Segítség, elütöttem egy autót

A kisebb-nagyobb balesetek és koccanások képesek - ha nem is megszépülni, de mindenképpen - jelentősen átalakulni a biztosítók kárbejelentő lapjain. Az alábbiakban ilyen, amerikai forrásból származó, „érdekes” történetekből tallózunk.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

MORVAY PÉTER
Ámítók és antikrisztusok

Ötödik folytatásához érkezett sorozatunk, amelyben először az európai és észak-amerikai irodalomban követtük nyomon a messiási eszme és az Antikrisztus témájának a feldolgozását, majd a Bibliában vizsgáltuk a „Messiás-kód”, azaz a Messiásra vonatkozó ószövetségi utalások megfejtéséhez rendelkezésre álló információkat. Előző számunkban a zsidó történelemben felbukkant, legnagyobb hatású hamis próféták pályafutását tekintettük át, míg e heti írásunk a keresztény egyháztörténelem hasonló vadhajtásaiból válogattunk néhányat.