Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Végzetes baleset Disneyworldben

Egy ember meghalt, kettő pedig súlyos állapotban került kórházba a floridai Disneyworldben történt baleset után. A szerencsétlenség karácsony második napján történt a Columbia vitorlás fedélzetén, ahol a viszszacsapódó hajókötél a hajó orráról leszakított egy súlyos fémdarabot, és a várakozó tömeg közé vetette azt. Egy 34 éves férfi közel 11 órás kómás állapot után a kórházban meghalt, felesége és a Disney-park egyik dolgozója túlélte a balesetet, amely 1984 óta az első olyan haláleset, amely egy parkbeli attrakcióhoz kötődik. 1984-ben egy nő esett ki egy bobból, és egy másik bob halálra gázolta. Balesetét a vizsgálat szerint maga okozta, mivel kikapcsolta a biztonsági övet. A mostani tragédia kivizsgálásáig a park egyik legnépszerűbb attrakciója, az egykori amerikai vitorlás életnagyságú mása nem fogad vendégeket.

Az orlandói Disneyworld mostanában gyakran kerül a figyelem középpontjába, és nemcsak új látványosságaival. Egyre több családvédő és keresztény szervezet hevesen támadja a Disney vezetését a homoszexuális életmód nyílt propagálásáért. Véleményük szerint a családi szórakoztatást célul kitűző Disney-létesítmények mind kevésbé alkalmasak a hagyományos családi értékek képviseletére, sőt azokkal ellentétes értékeket propagálnak.
Az elmúlt hat évben a floridai park rendszeresen otthont adott a homoszexuálisok felvonulásának, miközben kisgyermekes családok sokasága volt kénytelen végignézni az ölelkező párok „mutatványait”. A Walt Disney Társaság több vezetője is tagja egy homoszexuálisokat támogató hollywoodi bizottságnak, amely többek között tanácsokat ad vállalatoknak a homoszexuális dolgozók csoportokba szervezéséhez és szemináriumokat tart a munkahelyi szexuális orientációról. A Disney vállalat rendszeresen teret biztosít létesítményeiben homoszexuális rendezvényeknek, és ilyen irányultságú dolgozóit különféle kedvezményekben részesíti. A Disneynek magánvállalatként jogában állna, hogy vendégeinek megtiltsa a homoszexualitást hirdető viselkedést, ám nem teszi. Emiatt tavaly a legnagyobb létszámú amerikai felekezet, a Dél-Baptista Egyház vezetése határozatot hozott a Disney-létesítmények és termékek országos bojkottjáról, amelyet azóta sem vont vissza.