Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Családtámogatás

Januártól visszaáll az alanyi jogon járó családi pótlék, alanyi jogon jár a gyermek hatéves koráig a gyermekgondozási támogatás, illetve az anyasági ellátás. Új elem, hogy a családi pótlékot a gyermek iskolakezdésétől az iskoláztatási támogatás váltja fel. Ez októbertől jár, csak egyszer kell igényelni, aztán a gyermek tanköteles koráig automatikusan folyósítják. Szeptember 30-ig a magántanulók után is folyósítják a családi pótlékot, majd az iskoláztatási támogatást. (MTI)


Alapvető élelmiszerek árai

Várhatóan nem drágulnak január elején a sütőipari termékek és a húsáruk, mivel a nagyobb húsipari cégek nem tartják időszerűnek az áremelést. Ennek az az oka, hogy túlkínálat van a hazai piacon, és az alapanyagárak még mindig csökkennek. Januárban még biztosan nem várható sem a kenyér, sem az egyéb pékáruk drágulása, de - leghamarabb - februárban már várható az áremelkedés bejelentése. (MTI)


Jövőre drágább az üzemanyag

Jövő év januárjától a jövedéki adó változása miatt 13,60 forinttal drágul a 95-ös oktánszámú motorbenzin, a gázolajok ára 10,50 forinttal lesz több. A motorbenzinek forgalmának 53 százalékát kitevő 95-ös oktánszámú benzin adótartalma a jelenlegi 72,4 százalékról 75,3 százalékra nő, kiskereskedelmi ára pedig a mostani 149,90 forintról 163,50 forintra emelkedik. (MTI)


Igen a költségvetésre

Az Országgyűlés hétfőn 3510 milliárd 634,1 millió forint kiadási és 3136 milliárd 461 millió forint bevételi főösszeggel, 374 milliárd 173,1 millió forint hiánnyal elfogadta a jövő évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. A képviselők 267 szavazattal, 49 voks ellenében, 12 honatya tartózkodása mellett jóváhagyták a törvényjavaslat kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit is. (MTI)


A Postabankot vizsgáló albizottság

Az albizottságnak az a feladata, hogy megállapítsa az állam és a tulajdonosok felelősségét abban, miként jött létre az a helyzet, hogy az adófizetők pénzéből 160 milliárd forintot kell a bankba invesztálni. A tényfeltáró albizottság a számvevőszéki bizottság tagjaiból áll. Az albizottság látókörébe kerül az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet vezetője és annak tevékenysége, valamint azok, „akik érintettek voltak, a miniszterelnök, a pénzügyminiszter, hisz ők hozhatták volna meg azokat a döntéseket, amelyeket elmulasztottak meghozni” - mondta Kósa Lajos, a számvevőszéki bizottság elnöke. (MTI)