Vissza a tartalomjegyzékhez

SZÉCHEY NOÉMI
Kiegyensúlyozott BUX

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe, a BUX ünnepek előtti erősödése tovább folytatódott, bár gyengébb mértékben. Az ünnepek előtti utolsó kereskedési napon 6353,98 ponton fejeződött be a kereskedés, a karácsony utáni első, hétfői kereskedési napot 6368,80 ponton zárta a tőzsde, a keddi napot 6371,44 ponton.

Tőzsdei szakértők szerint az árerősödés folyamatos, ami megerősíti a befektetőkben azt a véleményt, hogy már érdemes vásárolni részvényeket Budapesten, vagy ha birtokukban vannak ezek az értékpapírok, akkor azokat tartsák meg. A még mindig bizakodó befektetői hangulatot az is bizonyítja, hogy a múlt heti áremelkedések után tovább nőttek egyes részvények árai. A hosszú évek tapasztalata alapján az ilyen emelkedések után kisebb visszaesés, netán negatív korrekció is bekövetkezhet, amit aztán újból „árszökkenés” követ.
A budapesti tőzsde hullámzó ármozgásai semmiben sem tértek el a nyugat-európai, hasonlóan hektikus árváltozásoktól, az erősödő tendencia megfelel az irányadó nyugati tőzsdék árfolyam-növekedésének, ahol a várakozások még mindig pozitívak. Egyes vélemények szerint a befektetők bizalmát az váltotta ki, hogy a Clinton elnök elleni alkotmányos vádemelési eljárás első lépései után az Egyesült Államok elnöke nem mondott le. A nyugat-európai piacokhoz hasonlóan Budapesten is emelkedhetnek az árak, 50-100 pontos BUX-erősödés lehetséges.
Bor Gabriella, az IE-New York Bróker Rt. elemzője szerint az év hátralévő kereskedési napjai csendesek lesznek Budapesten. Az optimizmus tovább tarthat, egy-két százalékos emelkedésre lehet számítani. Januárra pedig már optimizmus jellemzi a befektetői hangulatot a BÉT-en.

A BUX változása 1998.11.30-12.29.