Vissza a tartalomjegyzékhez


A sarlatánok blöffjei 1998-ra

Ha beváltak volna a szilveszterkor szokásos jóslatok, akkor II. János Pál pápának 1981 óta szinte minden évben meg kellett volna halnia. A jövendőmondóknak azonban nem ez az egyetlen „melléfogása” - állapította meg Edgar Wunder heidelbergi szociológus. Nem gyilkolták meg ugyanis merénylők Jasszer Arafatot, és nem lett repülőszerencsétlenség áldozata a popsztár Michael Jackson sem.

Wunder minden évben feljegyzést készít az arra az évre szóló jóslatok beválásának százalékos arányáról. 1998 végén huszonegy jövendőmondó hatvannyolc jóslatát vette górcső alá. Az eredmény: egyetlenegy telitalálattól eltekintve valamennyi melléfogás volt.
Katasztrófa volt a kártyavetők és csillagjósok számára az idei németországi parlamenti választás. „A választásokat Helmut Kohl nyeri meg, ugyan nem Gerhard Schröderrel szemben, hanem az SPD egy jolly jokerja ellen, aki jelenleg még a háttérben van” - jövendölte tizenkét hónappal ezelőtt Rei Souli müncheni parapszichológus.
A „Jupiternek köszönhetően” Monika Transier csillagjós is a legjobb esélyeket adta Kohlnak újraválasztásához. A Wunder által megvizsgált csillagjóslások közül egyetlenegy sem vetítette előre a vörös-zöld koalíció létrejöttét. Sőt, Kurt Schröder csillagjós egyenesen azt állította, hogy Kohlt horoszkópja „erősen a szövetségi köztársasághoz köti”, amíg a halál el nem választja őket egymástól.
A jövendölések melléfogtak Clinton elnök magánéletével kapcsolatban is. Liane Reichert kártyajóslata szerint például az elnök „csak egyetlen asszonyt szeret, Hillaryt”. A jövendőmondó számára rejtve maradt Clinton Monica Lewinskyhez fűződő kapcsolata.
Nem volt szerencséjük a jövendőmondóknak a franciaországi labdarúgó világbajnoksággal sem. Dieter Hempel és Monika Transier csillagjósok például biztosra vették a német válogatott vb-győzelmét.
Az emberiség szerencséjére a megjövendölt katasztrófák nagy része elmaradt. Így például Alekszandr Buszinov orosz csillagjós szerint 1998-ban nagyszabású túszejtés történt volna a moszkvai metróban. Ha Monika Transier jövendölését vesszük figyelembe, akkor a monacói uralkodóház is viszonylag kellemes esztendőre tekinthet vissza. A csillagjósnő szerint ugyanis „tragikus szerencsétlenség éri a családot, amely hasonló válságot robbant ki, mint amilyet annak idején Grace Kelly halála.” Miután azonban a szerencsétlenség nem következett be januárban, Monika Transier februárra, majd áprilisra, végül pedig júniusra újból megjósolta azt - mindhiába.
Wunder kimutatása szerint csak egyetlen csillagjósnőnek sikerült - véletlenül - telitalálatot elérni 1998-ban. Megjósolta ugyanis, hogy Michael Schumacher nem nyer Forma-1-es világbajnokságot. Viszont „melléfogott” azzal a jóslatával, hogy Schumacher elválik feleségétől, Corinnától, és felmondja szerződését a Ferrarival.
„Egyetlen jövendőmondó sem volt képes megjósolni az 1998-as év valóban meglepő eseményeit, például az eschedei vasúti katasztrófát” - mutatott rá tanulmányában a szociológus. Wunder egyúttal figyelmeztetett is, hogy „aki jövendőmondókkal jósoltat magának, az ablakon dobja ki a pénzét.”
Ami a jósokat illeti, szerintük 1999-ben többször is várható a világvége bekövetkezte. Elisabeth Tessier francia csillagjósnő például az augusztus 11-re várható napfogyatkozást összefüggésbe hozta azzal, hogy „valami nyugtalanító érkezik odafentről.” Azt azonban már nem volt hajlandó konkretizálni, vajon repülőszerencsétlenségről lesz-e szó, vagy pedig bekövetkezik az ufók régóta beígért leszállása Párizsban... (MTI)